ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία - Η «μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, κρίνει η Χαμάς

Ο Νετανιάχου «ελπίζει» πως θα μπορέσουν να «ξεπεράσουν» τις «διαφωνίες» τους με τον Μπάιντεν - Συνομιλίες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

 10/05/2024 07:28

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία - Η «μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, κρίνει η Χαμάς

Την 217η ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση, δίχως συμφωνία, της ισραηλινής αντιπροσωπείας κι αυτής της Χαμάς από το τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων με σκοπό να υπάρξει εκεχειρία και να αποτραπεί ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφας και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα μετά την αποχώρηση από το Κάιρο της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνονται προβλήματα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να μην αποσταλεί φορτίο με όπλα και πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη ότι «ελπίζει» πως ο ίδιος και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό την περασμένη εβδομάδα.

«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Dr. Phil Primetime».

Έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα: Η «μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, κρίνει η Χαμάς

Από τη πλευρά της η Χαμάς, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, σχολίασε πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή της προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αναφέρει: «Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής». Το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επάρκεια όπλων και πυρομαχικών

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός τους, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. Όπως διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια πυρομαχικών: «Ο στρατός διαθέτει τον απαραίτητο οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει, κι επίσης για τις αποστολές στη Ράφα. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, πως θα αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων όπλων στην περίπτωση που ο στρατός του Ισραήλ προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, ο Χαγκαρί επέμεινε στο ότι οι σχέσεις των δυο συμμάχων παραμένουν εξαιρετικά στενές. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: «Οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια (…) άνευ προηγουμένου στο κράτος του Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις (του) κατά τη διάρκεια του πολέμου», συμπληρώνοντας πως τυχόν διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Ισραήλ «έχει συμφέροντα ασφαλείας, ωστόσο είμαστε επίσης ενήμεροι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και θα συνεχίσουμε να δρούμε με τρόπο» που τα εξυπηρετεί, επέμεινε.

Το Ισραήλ λέει πως οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 50 Παλαιστίνιους μαχητές στη Ράφα


Τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περίπου πενήντα ένοπλους αφότου άρχισαν να διεξάγουν χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε το επιτελείο χθες βράδυ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του στρατού του Ισραήλ, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα 150.000 Παλαιστίνιοι από το ανατολικό τμήμα της Ράφας αφότου άρχισε αυτή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «περιορισμένη» επιχείρηση.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο - κλείνοντας τη βασική πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Ράφα εντοπίστηκαν δέκα υπόγειες σήραγγες και γίνονται προετοιμασίες για να ανατιναχθούν, πρόσθεσε ο στρατός.

Χθες Πέμπτη τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν μπήκαν σε σήραγγα παγιδευμένη με εκρηκτικά, ανέφεραν ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Χθες βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό τμήμα της Ράφας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο χθες για 150.000.

Κάποιοι πήραν τον δρόμο για τη Χαν Γιούνις, πόλη που μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, μερικά χιλιόμετρα προς βορρά. Άλλοι ακόμη δεν έχουν ιδέα πού υποτίθεται πως πρέπει να πάνε.

Οι ήχοι, οι κρότοι «των αρμάτων μάχης», «του πυροβολικού» και «των αεροπορικών βομβαρδισμών» είναι «ακατάπαυστοι», ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.


Συνομιλίες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπολογίζει ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αναζητούν ασφάλεια στη Χαν Γιούνις και στο Ντέιρ Αλ Μπαλά. Αυτές οι περιοχές, όμως, δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη πολιτών που χρειάζονται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

«Καμία ανθρωπιστική βοήθεια - ή καύσιμο για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων βοήθειάς - δεν μπόρεσε να εισέλθει από το πέρασμα της Ράφας τις τελευταίες ημέρες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) αναφέρει ότι η κύρια αποθήκη του στη Γάζα δεν είναι πλέον προσεγγίσιμη. Λέει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο ένα αρτοποιείο και ότι οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων εξαντλούνται. Χωρίς αυτά, το ΠΕΠ οι δραστηριότητές του θα σταματήσουν» ανέφερε ο κ. Χακ.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στη Γάζα αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν τις γεννήτριες τους σε τρεις ημέρες εάν δεν λάβουν καύσιμα, για να διαχειριστούν τη μικρή ποσότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γάζα. Ο ΟΗΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους για την επανέναρξη της εισόδου αγαθών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, ώστε να μπορέσει και πάλι να αρχίσει να διαχειρίζεται τις εισερχόμενες προμήθειες.

«Ο OCHA - μαζί με την UNRWA, την Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ και το Τμήμα Ασφάλειας του ΟΗΕ - ήταν στο πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ και της Ράφας για να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφαλείας. Η περιοχή είναι εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη, καθιστώντας αδύνατο για τις οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα στην κλίμακα που έκαναν προηγουμένως. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων, εν μέσω ενεργών εχθροπραξιών. Εν τω μεταξύ, τα συντρίμμια στους δρόμους έχουν καταστήσει αδιάβατες εως τώρα αυτές τις διαδρομές. Διερευνούμε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του περιφραγμένου δρόμου ή άλλων διαδρομών» σημείωσε ο κ. Xακ.

Την 217η ημέρα του πολέμου, το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση, δίχως συμφωνία, της ισραηλινής αντιπροσωπείας κι αυτής της Χαμάς από το τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων με σκοπό να υπάρξει εκεχειρία και να αποτραπεί ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν πυρά πυροβολικού εναντίον της Ράφας και αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στον βορρά.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα μετά την αποχώρηση από το Κάιρο της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνονται προβλήματα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να μην αποσταλεί φορτίο με όπλα και πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη ότι «ελπίζει» πως ο ίδιος και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό την περασμένη εβδομάδα.

«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας. Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Dr. Phil Primetime».

Έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα: Η «μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, κρίνει η Χαμάς

Από τη πλευρά της η Χαμάς, μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αίγυπτο, όπου διεξήχθησαν έμμεσες διαπραγματεύσεις, σχολίασε πως «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο» του Ισραήλ, όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή της προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αναφέρει: «Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής». Το κίνημα αναφέρεται πάγια στο κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επάρκεια όπλων και πυρομαχικών

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός τους, ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. Όπως διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια πυρομαχικών: «Ο στρατός διαθέτει τον απαραίτητο οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει, κι επίσης για τις αποστολές στη Ράφα. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν, πως θα αναστείλει τις παραδόσεις κάποιων όπλων στην περίπτωση που ο στρατός του Ισραήλ προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, ο Χαγκαρί επέμεινε στο ότι οι σχέσεις των δυο συμμάχων παραμένουν εξαιρετικά στενές. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: «Οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια (…) άνευ προηγουμένου στο κράτος του Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις (του) κατά τη διάρκεια του πολέμου», συμπληρώνοντας πως τυχόν διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Ισραήλ «έχει συμφέροντα ασφαλείας, ωστόσο είμαστε επίσης ενήμεροι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και θα συνεχίσουμε να δρούμε με τρόπο» που τα εξυπηρετεί, επέμεινε.

Το Ισραήλ λέει πως οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 50 Παλαιστίνιους μαχητές στη Ράφα


Τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περίπου πενήντα ένοπλους αφότου άρχισαν να διεξάγουν χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε το επιτελείο χθες βράδυ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του στρατού του Ισραήλ, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα 150.000 Παλαιστίνιοι από το ανατολικό τμήμα της Ράφας αφότου άρχισε αυτή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «περιορισμένη» επιχείρηση.

Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του σημείου διέλευσης των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο - κλείνοντας τη βασική πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Ράφα εντοπίστηκαν δέκα υπόγειες σήραγγες και γίνονται προετοιμασίες για να ανατιναχθούν, πρόσθεσε ο στρατός.

Χθες Πέμπτη τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν μπήκαν σε σήραγγα παγιδευμένη με εκρηκτικά, ανέφεραν ακόμη οι ένοπλες δυνάμεις. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Χθες βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κι επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση σε «στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα» και την «απόρριψη» κάθε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τα γραφεία του οποίου στην Ιερουσαλήμ έγιναν στόχος νέας εμπρηστικής απόπειρας από πλευράς «ισραηλινών εξτρεμιστών», έχουν φύγει από τη Ράφα περίπου 80.000 άνθρωποι αφότου ο στρατός διέταξε, στις αρχές της εβδομάδας, τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί εσπευσμένα από το ανατολικό τμήμα της Ράφας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο χθες για 150.000.

Κάποιοι πήραν τον δρόμο για τη Χαν Γιούνις, πόλη που μετατράπηκε σε σωρούς ερειπίων, μερικά χιλιόμετρα προς βορρά. Άλλοι ακόμη δεν έχουν ιδέα πού υποτίθεται πως πρέπει να πάνε.

Οι ήχοι, οι κρότοι «των αρμάτων μάχης», «του πυροβολικού» και «των αεροπορικών βομβαρδισμών» είναι «ακατάπαυστοι», ο κόσμος «φοβάται, ψάχνει ασφαλές μέρος», αφηγήθηκε εκτοπισμένος, ο Άμπντελ Ραχμάν.


Συνομιλίες του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα


Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) υπολογίζει ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αναζητούν ασφάλεια στη Χαν Γιούνις και στο Ντέιρ Αλ Μπαλά. Αυτές οι περιοχές, όμως, δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη πολιτών που χρειάζονται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.

«Καμία ανθρωπιστική βοήθεια - ή καύσιμο για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων βοήθειάς - δεν μπόρεσε να εισέλθει από το πέρασμα της Ράφας τις τελευταίες ημέρες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΠΕΠ) αναφέρει ότι η κύρια αποθήκη του στη Γάζα δεν είναι πλέον προσεγγίσιμη. Λέει ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο ένα αρτοποιείο και ότι οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων εξαντλούνται. Χωρίς αυτά, το ΠΕΠ οι δραστηριότητές του θα σταματήσουν» ανέφερε ο κ. Χακ.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στη Γάζα αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν τις γεννήτριες τους σε τρεις ημέρες εάν δεν λάβουν καύσιμα, για να διαχειριστούν τη μικρή ποσότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γάζα. Ο ΟΗΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους για την επανέναρξη της εισόδου αγαθών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, ώστε να μπορέσει και πάλι να αρχίσει να διαχειρίζεται τις εισερχόμενες προμήθειες.

«Ο OCHA - μαζί με την UNRWA, την Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ και το Τμήμα Ασφάλειας του ΟΗΕ - ήταν στο πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ και της Ράφας για να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφαλείας. Η περιοχή είναι εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη, καθιστώντας αδύνατο για τις οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα στην κλίμακα που έκαναν προηγουμένως. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων, εν μέσω ενεργών εχθροπραξιών. Εν τω μεταξύ, τα συντρίμμια στους δρόμους έχουν καταστήσει αδιάβατες εως τώρα αυτές τις διαδρομές. Διερευνούμε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του περιφραγμένου δρόμου ή άλλων διαδρομών» σημείωσε ο κ. Xακ.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία