Restaurants

«10 Τραπέζια»: Το αγαπημένο και βραβευμένο μεζεδοπωλείο του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Στρατηγού Καλλάρη

Μεζεδάκια και menu degustasion, σε έναν χώρο

 24/04/2023 10:45

«10 Τραπέζια»: Το αγαπημένο και βραβευμένο μεζεδοπωλείο του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Στρατηγού Καλλάρη

Το μεζεδοπωλείο «10 Τραπέζια», ο δεύτερος χώρος εστίασης του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη – ο πρώτος είναι το εστιατόριο «Χαρούπι», στα Λαδάδικα - άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στην αναπλασμένη, πλέον, οδό Καλάρη, στο κέντρο, μία ανάσα από την παραλιακή και τη θέα του Λευκού Πύργου.

10-trapezia2.jpg

Με το «10» αριθμό συμβολικό, να σημαίνει την «καλή τύχη» - κι όχι αποκλειστικά … δέκα τραπέζια στο χώρο, όπως αναρωτιούνται πολλοί – ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη τη φιλοσοφία του «μεζέ» στο menu του. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις.

10-trapezia3.jpg
10-trapezia4.jpg

Εξ’ ου και μεζεδοπωλείο. Χωρίς αυτό να αποκλείει πιο μεγάλα και χορταστικά πιάτα, αλλά κι ένα degustasion menu, που αλλάζει διαρκώς, καθώς στο γενικό menu θα βρούμε πολλούς μεζέδες, λίγο … διαφορετικούς και πιο «πειραματικούς», απλές παρασκευές πιάτων, αλλά και προτάσεις που άνετα βγαίνουν και σε γαστρονομικά εστιατόρια. Σε έναν χώρο που υπερασπίζεται την ελευθερία στην επιλογή, που θέλει να έχει ταυτότητα και να μη γίνεται «πατενταρισμένος», να είναι ανοιχτός στον κόσμο, εκπαιδεύοντας το κοινό, σε κάτι διαφορετικό.

Όπως ακριβώς ο βραβευμένος, κρητικής καταγωγής Chef του, Μανώλης Παπουτσάκης και οι επί χρόνια συνεργάτες του, ήδη από το «Χαρούπι», Γιάννης Παπαδογιαννάκης και η sous-chef, Πασχαλίνα Καμτσίκη.

10-trapezia5.jpg

Το ύφος του menu

Το menu στα «10 Τραπέζια» κινείται πιο κοντά στο ψάρι, με εμφανείς τους πειραματισμούς με κρητικά προϊόντα και τη μεγάλη επένδυση στην πρώτη ύλη. Εδώ, γαστρονομικές παραδόσεις και κουλτούρες «ανακατεύονται», σε μία κουζίνα που είναι πιο «προσωπική», με στοιχεία της ελληνικής μαγειρικής και κάποια από έξω, πιάτα απλά, όπως η πατάτες με στάκα, αλλά κι άλλα, πολύ πιο τεχνικά κι ευφάνταστα, που θα δοκιμάζαμε μόνο σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο. Οι άνθρωποί του τα συνδυάζουν και τα δύο, κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο: επενδύουν στις γεύσεις.

10-trapezia6.jpg

Έτσι, τα «10 Τραπέζια», ήδη βραβευμένα και μέσα στα καλύτερα 100 εστιατόρια της χώρας, αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό κι αγαπημένο σε πολλούς μαγαζί.

10-trapezia7.jpg
10-trapezia8.jpg
10-trapezia9.jpg

Οι «ελεύθεροι» μεζέδες

Οι «ελεύθεροι μεζέδες» περιλαμβάνουν, σε καθημερινή βάση, ψάρια και θαλασσινά όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Προτάσεις όπως κεφτεδάκια αρνίσια με ρεβυθόκρεμα με κύμινο και κάρυ και λάδι καυτερής πάπρικας, γαύρος μαρινάτος με σταμναγκάθι τουρσί, καυτερή πιπεριά, αγκινάρα και ραπανάκι ή ζιγούρι βραστό με κρέμα τραχανά, γλυκιά πάπρικα και πρόβειο γιαούρτι, πιάτα που αλλάζουν ανά εποχή, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που τα καθορίζουν, αλλά και πιάτα ημέρας, υπόσχονται νόστιμες εμπειρίες.

10-trapezia10.jpg
10-trapezia11.jpg
10-trapezia12.jpg

Ξεχωρίζουν το ορτύκι «deep fry» με κρέμα καπνιστού, ξερού δαμάσκηνου, οι γαρίδες σωτέ με ανθόγαλο, κολοκυθάκι, σπαράγγια, λεμόνι και κόλιανδρο, τα φασολάκια σχάρας, με ροδάκινο, καρύδι, τυρομάλαμα, γαρίδες και λαδολέμονο.

10-trapezia13.jpg

Η degustation «Προσευχή του Μάγειρα»

Στο «degustasion» μενού, την «Προσευχή του Μάγειρα», θα βρούμε ξεχωριστές γεύσεις, με τη δυνατότητα wine pairing. Στις προτάσεις, περιλαμβάνονται μικρές μπουκιές μεν, μεγαλύτερα πιάτα δε, συνδυασμός από ιδιαίτερα μοντέρνες δημιουργίες, με νότες εκσυγχρονισμένης παράδοσης. Ξεχωρίζουν τα «ωμά γεμιστά», η γαρίδα «παφ», το brioche «σαβόρε» κι άλλες εκπλήξεις, που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Στο σύνολό τους, οι προτάσεις του menu στα «10 Τραπέζια», συνοδεύονται εξαιρετικά από επιλογές της μεγάλης λίστας κρασιών του ελληνικού, κυρίως, αμπελώνα – περιλαμβάνονται περίπου 80 ετικέτες - αλλά και τα πολλά ούζα, τσικουδιές και τσίπουρα, που προσφέρονται για μοναδικούς γευσιγνωστικούς συνδυασμούς.

10-trapezia14.jpg

Στα επιδόρπια πάβλοβα πεπόνι και μπαμπάς χαρουπιού, με βύσσινο, σοκολάτα και βανίλια φρούτων ή Αρμενοβίλ στο degustation menu, είναι κάποιες από τις τρέχουσες προτάσεις, για να κλείσει γλυκά κάθε γεύμα.

10-trapezia15.jpg
10-trapezia16.jpg

Στη λογική του «μοιράσματος»

Οι μεζέδες στα «10 Τραπέζια» έχουν χαρακτηρισθεί «πολυπολιτισμικοί», ο αριθμός των τραπεζιών στο χώρο έχει … μετρηθεί από πολλούς, για να επιβεβαιωθεί το όνομα, όπως και να έχει, το προσεγμένο αυτό μεζεδοπωλείο στη Στραγητού Καλλάρη, δεν παύει να είναι μία «κατηγορία», από μόνο του, ένας χώρος όπου η μαγειρική τέχνη και φιλοσοφία του Μανώλη Παπουτσάκη αναπτύσσονται σε μια πιο «ευέλικτη» λογική, αυτή του «μοιράσματος», όπως ακριβώς ήθελε να πετύχει. Κι εμάς μας περιμένουν οι μεζέδες του, για μοίρασμα στο κέντρο του τραπεζιού, μαζί με δροσερή ρακή, τσικουδιά και τσίπουρο ή με ένα ποτήρι καλό κρασί.

10-trapezia17.jpg

Tip 1: Στα «10 Τραπέζια» γίνονται δεκτές κρατήσεις και ειδικά τα Σαββατοκύριακα επιβάλλονται, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Tip 2: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από τις 13:00 ως τις 00:30


Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 251010

Website

Facebook

Instagram



Το μεζεδοπωλείο «10 Τραπέζια», ο δεύτερος χώρος εστίασης του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη – ο πρώτος είναι το εστιατόριο «Χαρούπι», στα Λαδάδικα - άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στην αναπλασμένη, πλέον, οδό Καλάρη, στο κέντρο, μία ανάσα από την παραλιακή και τη θέα του Λευκού Πύργου.

10-trapezia2.jpg

Με το «10» αριθμό συμβολικό, να σημαίνει την «καλή τύχη» - κι όχι αποκλειστικά … δέκα τραπέζια στο χώρο, όπως αναρωτιούνται πολλοί – ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη τη φιλοσοφία του «μεζέ» στο menu του. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις.

10-trapezia3.jpg
10-trapezia4.jpg

Εξ’ ου και μεζεδοπωλείο. Χωρίς αυτό να αποκλείει πιο μεγάλα και χορταστικά πιάτα, αλλά κι ένα degustasion menu, που αλλάζει διαρκώς, καθώς στο γενικό menu θα βρούμε πολλούς μεζέδες, λίγο … διαφορετικούς και πιο «πειραματικούς», απλές παρασκευές πιάτων, αλλά και προτάσεις που άνετα βγαίνουν και σε γαστρονομικά εστιατόρια. Σε έναν χώρο που υπερασπίζεται την ελευθερία στην επιλογή, που θέλει να έχει ταυτότητα και να μη γίνεται «πατενταρισμένος», να είναι ανοιχτός στον κόσμο, εκπαιδεύοντας το κοινό, σε κάτι διαφορετικό.

Όπως ακριβώς ο βραβευμένος, κρητικής καταγωγής Chef του, Μανώλης Παπουτσάκης και οι επί χρόνια συνεργάτες του, ήδη από το «Χαρούπι», Γιάννης Παπαδογιαννάκης και η sous-chef, Πασχαλίνα Καμτσίκη.

10-trapezia5.jpg

Το ύφος του menu

Το menu στα «10 Τραπέζια» κινείται πιο κοντά στο ψάρι, με εμφανείς τους πειραματισμούς με κρητικά προϊόντα και τη μεγάλη επένδυση στην πρώτη ύλη. Εδώ, γαστρονομικές παραδόσεις και κουλτούρες «ανακατεύονται», σε μία κουζίνα που είναι πιο «προσωπική», με στοιχεία της ελληνικής μαγειρικής και κάποια από έξω, πιάτα απλά, όπως η πατάτες με στάκα, αλλά κι άλλα, πολύ πιο τεχνικά κι ευφάνταστα, που θα δοκιμάζαμε μόνο σε ένα γαστρονομικό εστιατόριο. Οι άνθρωποί του τα συνδυάζουν και τα δύο, κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο: επενδύουν στις γεύσεις.

10-trapezia6.jpg

Έτσι, τα «10 Τραπέζια», ήδη βραβευμένα και μέσα στα καλύτερα 100 εστιατόρια της χώρας, αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό κι αγαπημένο σε πολλούς μαγαζί.

10-trapezia7.jpg
10-trapezia8.jpg
10-trapezia9.jpg

Οι «ελεύθεροι» μεζέδες

Οι «ελεύθεροι μεζέδες» περιλαμβάνουν, σε καθημερινή βάση, ψάρια και θαλασσινά όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Προτάσεις όπως κεφτεδάκια αρνίσια με ρεβυθόκρεμα με κύμινο και κάρυ και λάδι καυτερής πάπρικας, γαύρος μαρινάτος με σταμναγκάθι τουρσί, καυτερή πιπεριά, αγκινάρα και ραπανάκι ή ζιγούρι βραστό με κρέμα τραχανά, γλυκιά πάπρικα και πρόβειο γιαούρτι, πιάτα που αλλάζουν ανά εποχή, ανάλογα με τις πρώτες ύλες που τα καθορίζουν, αλλά και πιάτα ημέρας, υπόσχονται νόστιμες εμπειρίες.

10-trapezia10.jpg
10-trapezia11.jpg
10-trapezia12.jpg

Ξεχωρίζουν το ορτύκι «deep fry» με κρέμα καπνιστού, ξερού δαμάσκηνου, οι γαρίδες σωτέ με ανθόγαλο, κολοκυθάκι, σπαράγγια, λεμόνι και κόλιανδρο, τα φασολάκια σχάρας, με ροδάκινο, καρύδι, τυρομάλαμα, γαρίδες και λαδολέμονο.

10-trapezia13.jpg

Η degustation «Προσευχή του Μάγειρα»

Στο «degustasion» μενού, την «Προσευχή του Μάγειρα», θα βρούμε ξεχωριστές γεύσεις, με τη δυνατότητα wine pairing. Στις προτάσεις, περιλαμβάνονται μικρές μπουκιές μεν, μεγαλύτερα πιάτα δε, συνδυασμός από ιδιαίτερα μοντέρνες δημιουργίες, με νότες εκσυγχρονισμένης παράδοσης. Ξεχωρίζουν τα «ωμά γεμιστά», η γαρίδα «παφ», το brioche «σαβόρε» κι άλλες εκπλήξεις, που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει.

Στο σύνολό τους, οι προτάσεις του menu στα «10 Τραπέζια», συνοδεύονται εξαιρετικά από επιλογές της μεγάλης λίστας κρασιών του ελληνικού, κυρίως, αμπελώνα – περιλαμβάνονται περίπου 80 ετικέτες - αλλά και τα πολλά ούζα, τσικουδιές και τσίπουρα, που προσφέρονται για μοναδικούς γευσιγνωστικούς συνδυασμούς.

10-trapezia14.jpg

Στα επιδόρπια πάβλοβα πεπόνι και μπαμπάς χαρουπιού, με βύσσινο, σοκολάτα και βανίλια φρούτων ή Αρμενοβίλ στο degustation menu, είναι κάποιες από τις τρέχουσες προτάσεις, για να κλείσει γλυκά κάθε γεύμα.

10-trapezia15.jpg
10-trapezia16.jpg

Στη λογική του «μοιράσματος»

Οι μεζέδες στα «10 Τραπέζια» έχουν χαρακτηρισθεί «πολυπολιτισμικοί», ο αριθμός των τραπεζιών στο χώρο έχει … μετρηθεί από πολλούς, για να επιβεβαιωθεί το όνομα, όπως και να έχει, το προσεγμένο αυτό μεζεδοπωλείο στη Στραγητού Καλλάρη, δεν παύει να είναι μία «κατηγορία», από μόνο του, ένας χώρος όπου η μαγειρική τέχνη και φιλοσοφία του Μανώλη Παπουτσάκη αναπτύσσονται σε μια πιο «ευέλικτη» λογική, αυτή του «μοιράσματος», όπως ακριβώς ήθελε να πετύχει. Κι εμάς μας περιμένουν οι μεζέδες του, για μοίρασμα στο κέντρο του τραπεζιού, μαζί με δροσερή ρακή, τσικουδιά και τσίπουρο ή με ένα ποτήρι καλό κρασί.

10-trapezia17.jpg

Tip 1: Στα «10 Τραπέζια» γίνονται δεκτές κρατήσεις και ειδικά τα Σαββατοκύριακα επιβάλλονται, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Tip 2: Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από τις 13:00 ως τις 00:30


Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 251010

Website

Facebook

Instagram



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία