Νέο «μαχαίρι» στα έσοδα των δήμων από τέλη που εισέπρατταν οι ίδιοι
22/01/2024 07:00
22/01/2024 07:00
Αντιμέτωποι με ένα ακόμη «χαράτσι», που ήρθε και αυτό αιφνιδιαστικά μετά την επιβολή τους Τέλους Ταφής απορριμμάτων, βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας της υπουργικής απόφασης που αφορά στην παρακράτηση 20% υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και συναφή καταστήματα.
Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της χώρας καταγγέλλουν ως «ληστρικό» το ποσοστό, το οποίο νομοθετήθηκε να παρακρατά η ΑΑΔΕ ως προμήθεια για τη χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων.
Η ψηφιακή πλατφόρμα ωστόσο, την οποία σκέφτηκε να στήσει η κυβέρνηση, με στόχο να εξυπηρετεί τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να πλέον να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE. Gov.gr» και όχι να μπλέκουν με τις υπηρεσίες, φαίνεται πως είχε «ανταποδοτικό» χαρακτήρα. Και αυτό, γιατί το κράτος, αφενός ενημέρωσε τους δήμους ότι θα τους εξυπηρετήσει, αφετέρου όμως τους λέει πως για να το κάνει αυτό θα τους παρακρατά το 20% από τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων, τα οποία αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τα δημοτικά ταμεία.
Η απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπει ότι στο εξής οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης (myAADE.gov.gr). Θεωρητικά η απόφαση αυτή ελήφθη για να απλουστεύσει τη διαδικασία για τους επιχειρηματίας εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης και άλλων, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συναλλάσσονται με τις δημοτικές υπηρεσίες, αφού θα υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης, «τα έσοδα των τελών αποδίδονται στους δήμους, εντός μηνός από το τέλος του μήνα της είσπραξής τους, με τη διαδικασία της απόδοσης των λοιπών εσόδων που εισπράττονται υπέρ τρίτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Όμως οι δήμαρχοι δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι για τη διευκόλυνση αυτή το κράτος θα παρακρατά το 20% του ποσού των τελών.
Ειδικότερα, αναφέρει το άρθρο 2 «από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 20%, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής η ειδικής διάταξης και αποδίδεται στον ΑΛΕ 1440103001 του κρατικού προϋπολογισμού».
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης, οι οποίοι, εξαιτίας της παρακράτησης 20% από την ΑΑΔΕ θα έχουν απώλειες στα δημοτικά τους ταμεία 300.000 ευρώ και 378.000 ευρώ αντίστοιχα.
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο πως «για άλλη μία φορά δεν μας ρώτησε κανείς». Αναφερόμενος μάλιστα στην απώλεια εσόδων από το δήμο του γνωστοποίησε ότι μόνο για το τέλος από το καζίνο, το οποίο καταβάλλεται αυτόματα στο τέλος κάθε μήνα χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση, ο δήμος θα χάσει 378.000 ευρώ.
«Θεωρώ ότι μία χαρά τα καταφέρνουμε, ως δήμος για να το εισπράξουμε αυτό το Τέλος και αν δεν το καταφέρουμε στο 100%, αλλά στο 80% θα κάνουμε προσπάθεια να τα εισπράξουμε γιατί είναι δικά μας λεφτά» υπογράμμισε προτείνοντας σύσσωμη η αυτοδιοίκηση να εκφράσει άμεσα τη διαφωνία της και «να αναδείξουμε», όπως είπε, «τη ληστρικότητα της επιλογής τους 20% για το ίδιο το κράτος απέναντι στην αυτοδιοίκηση».
Για το δεύτερο δήμο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη τα έσοδα από τα συγκεκριμένα τέλη (παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων) ανήλθαν το 2022 σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 έφτασαν σε 1,5 εκατ. ευρώ. Και αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο Δεκέμβριος και το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τις επιχειρήσεις που είναι απολύτως επικερδές για τις επιχειρήσεις. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χάσει περισσότερα από 300.000 ευρώ με στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας να κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.
Την ίδια ώρα οξύμωρο είναι το γεγονός για το δήμο Θεσσαλονίκης, αφού διαθέτει από το 2021 αντίστοιχη πλατφόρμα για την είσπραξη των συγκεκριμένων Τελών.
Πλήρως αντίθετος στην απόφαση για την παρακράτηση 20% από την ΑΑΔΕ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης που στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ σχολίασε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε μέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζεται ως ο συνήθης ύποπτος της κακής διαχείρισης, και αυτό, όπως είπε, συμβαίνει, «όταν στο κράτος η κακοδιαχείριση πάει σύννεφο».
Σε κάθε δήμο πάντως η απόφαση αυτή θα στερήσει έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ώρα που η συγκεκριμένη περίοδος είναι ίσως από τις δυσκολότερες για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, η οποία δέχεται ήδη μεγάλο πλήγμα από την επιβολή του Τέλους Ταφής απορριμμάτων, το οποίο μάλιστα καλείται να πληρώσει αναδρομικά για τα έτη 2022, 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024.
Την πλήρη αντίθεσή της στην υπουργική απόφαση που αφορά στην παρακράτηση 20% υπέρ της ΑΑΔΕ από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από κέντρα διασκέδασης και συναφή καταστήματα, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της που διατυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε κάθετα αντίθετος με αυτή την απόφαση, που όπως τόνισε, ελήφθη ερήμην της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μία ακόμη απόφαση που συνιστά απαξίωση της.
Χαρακτήρισε ληστρικό το ποσοστό 20% ως προμήθεια και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι προμήθεια, καταντά συνεταιρισμός. Είμαστε αντίθετοι και ως προς τη διαδικασία και ως προς το ποσοστό που παρακρατά σαν προμήθεια η ΑΑΔΕ». Πρόσθεσε δε πως με την ομόφωνη απόφασή της η ΠΕΔ-ΚΜ θα διεκδικήσει να μην επιβληθεί αυτό ως Τέλος ή να μηδενιστεί, να φτάσει δηλαδή σε λογικά επίπεδα της τάξης του 1% ή 2%.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί από την ΠΕΔ-ΚΜ και η δικαστική οδός, σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας. «Ο δικαστικός δρόμος είναι ανοιχτός πάντοτε γιατί βλέπουμε δυστυχώς συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπάρχει σεβασμός στην αυτοδιοίκηση και να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» επισήμανε ο ίδιος.
Για υφαρπαγή οικονομικών πόρων που ανήκουν στους δήμους κάνει λόγο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφερόμενη στην παρακράτηση του 20% του Τέλους διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου.
Εκφράζει την πλήρη αντίθεσής της για τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των εν λόγω Τελών στους δήμους, καθώς, όπως υποστηρίζει ότι καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αλλά καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την επαναφορά αυτών των δυνατοτήτων στον νέο τρόπο είσπραξης ή τουλάχιστον την παράλληλη λειτουργία της καταργούμενης πλατφόρμας και να υπάρχει δυνατότητα επιλογής συστήματος είσπραξης από τον κάθε δήμο.
Για το παράλογο της απόφασης αναφορικά με την παρακράτηση 20% από την ΑΑΔΕ, αλλά και το τραγελαφικό σύστημα που έφτιαξε, μίλησε στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ένωσης, δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης. «Θέλετε να πούμε τι έκανε η ΑΑΔΕ; Έκανε μία αστειότητα. Έφτιαξε μία φόρμα στην οποία όταν μπαίνει η επιχείρηση, είχαμε και παράδειγμα επιχείρησης που εισήλθε στο σύστημα στις 12 Ιανουαρίου 2024, αλλά δεν γράφει το δήμο στον οποίο πρέπει να γίνει η δήλωση. Δεν σε αφήνει να το δεις, δεν έχει επιλογή με βάση τον ΚΑΔ, τι κατάστημα είσαι, πρέπει να το γράψεις εσύ.
Επίσης, δεν έχει την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ την συμπληρώνεις εσύ, δηλαδή ο δήμος. Αυτό είναι μόνο το ένα τραγελαφικό. Το δεύτερο είναι πως θα ελέγξει ο δήμος; Τα χρήματα που εισπράττει η ΑΑΔΕ πηγαίνουν σε αναλυτικό λογαριασμό εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή σε έναν κουβά και στους δήμους θα έρθουν σε 30 μέρες. Αλλά το πως θα έρθουν δεν ξέρουμε ακόμη. Με λίγα λόγια στο εξής τρόπος για το πως θα ξέρουν οι δήμοι τι δικαιούνται δεν υπάρχει. Δυστυχώς» υπογράμμισε ο κ. Τσιάμης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024
Αντιμέτωποι με ένα ακόμη «χαράτσι», που ήρθε και αυτό αιφνιδιαστικά μετά την επιβολή τους Τέλους Ταφής απορριμμάτων, βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας της υπουργικής απόφασης που αφορά στην παρακράτηση 20% υπέρ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και συναφή καταστήματα.
Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και ευρύτερα της χώρας καταγγέλλουν ως «ληστρικό» το ποσοστό, το οποίο νομοθετήθηκε να παρακρατά η ΑΑΔΕ ως προμήθεια για τη χρήση της πλατφόρμας της, μέσω της οποίας θα γίνεται ο υπολογισμός των τελών των επιχειρήσεων.
Η ψηφιακή πλατφόρμα ωστόσο, την οποία σκέφτηκε να στήσει η κυβέρνηση, με στόχο να εξυπηρετεί τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να πλέον να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE. Gov.gr» και όχι να μπλέκουν με τις υπηρεσίες, φαίνεται πως είχε «ανταποδοτικό» χαρακτήρα. Και αυτό, γιατί το κράτος, αφενός ενημέρωσε τους δήμους ότι θα τους εξυπηρετήσει, αφετέρου όμως τους λέει πως για να το κάνει αυτό θα τους παρακρατά το 20% από τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθάριστων εσόδων, τα οποία αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τα δημοτικά ταμεία.
Η απόφαση, την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπει ότι στο εξής οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης (myAADE.gov.gr). Θεωρητικά η απόφαση αυτή ελήφθη για να απλουστεύσει τη διαδικασία για τους επιχειρηματίας εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης και άλλων, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συναλλάσσονται με τις δημοτικές υπηρεσίες, αφού θα υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης, «τα έσοδα των τελών αποδίδονται στους δήμους, εντός μηνός από το τέλος του μήνα της είσπραξής τους, με τη διαδικασία της απόδοσης των λοιπών εσόδων που εισπράττονται υπέρ τρίτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Όμως οι δήμαρχοι δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι για τη διευκόλυνση αυτή το κράτος θα παρακρατά το 20% του ποσού των τελών.
Ειδικότερα, αναφέρει το άρθρο 2 «από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 20%, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής η ειδικής διάταξης και αποδίδεται στον ΑΛΕ 1440103001 του κρατικού προϋπολογισμού».
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης, οι οποίοι, εξαιτίας της παρακράτησης 20% από την ΑΑΔΕ θα έχουν απώλειες στα δημοτικά τους ταμεία 300.000 ευρώ και 378.000 ευρώ αντίστοιχα.
Μιλώντας για το θέμα ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο πως «για άλλη μία φορά δεν μας ρώτησε κανείς». Αναφερόμενος μάλιστα στην απώλεια εσόδων από το δήμο του γνωστοποίησε ότι μόνο για το τέλος από το καζίνο, το οποίο καταβάλλεται αυτόματα στο τέλος κάθε μήνα χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση, ο δήμος θα χάσει 378.000 ευρώ.
«Θεωρώ ότι μία χαρά τα καταφέρνουμε, ως δήμος για να το εισπράξουμε αυτό το Τέλος και αν δεν το καταφέρουμε στο 100%, αλλά στο 80% θα κάνουμε προσπάθεια να τα εισπράξουμε γιατί είναι δικά μας λεφτά» υπογράμμισε προτείνοντας σύσσωμη η αυτοδιοίκηση να εκφράσει άμεσα τη διαφωνία της και «να αναδείξουμε», όπως είπε, «τη ληστρικότητα της επιλογής τους 20% για το ίδιο το κράτος απέναντι στην αυτοδιοίκηση».
Για το δεύτερο δήμο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη τα έσοδα από τα συγκεκριμένα τέλη (παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων) ανήλθαν το 2022 σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 έφτασαν σε 1,5 εκατ. ευρώ. Και αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο Δεκέμβριος και το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τις επιχειρήσεις που είναι απολύτως επικερδές για τις επιχειρήσεις. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χάσει περισσότερα από 300.000 ευρώ με στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας να κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.
Την ίδια ώρα οξύμωρο είναι το γεγονός για το δήμο Θεσσαλονίκης, αφού διαθέτει από το 2021 αντίστοιχη πλατφόρμα για την είσπραξη των συγκεκριμένων Τελών.
Πλήρως αντίθετος στην απόφαση για την παρακράτηση 20% από την ΑΑΔΕ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης που στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ σχολίασε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάθε μέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζεται ως ο συνήθης ύποπτος της κακής διαχείρισης, και αυτό, όπως είπε, συμβαίνει, «όταν στο κράτος η κακοδιαχείριση πάει σύννεφο».
Σε κάθε δήμο πάντως η απόφαση αυτή θα στερήσει έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ώρα που η συγκεκριμένη περίοδος είναι ίσως από τις δυσκολότερες για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, η οποία δέχεται ήδη μεγάλο πλήγμα από την επιβολή του Τέλους Ταφής απορριμμάτων, το οποίο μάλιστα καλείται να πληρώσει αναδρομικά για τα έτη 2022, 2023 και το α’ εξάμηνο του 2024.
Την πλήρη αντίθεσή της στην υπουργική απόφαση που αφορά στην παρακράτηση 20% υπέρ της ΑΑΔΕ από τα Τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από κέντρα διασκέδασης και συναφή καταστήματα, εκφράζει με ομόφωνη απόφασή της που διατυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της και η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε κάθετα αντίθετος με αυτή την απόφαση, που όπως τόνισε, ελήφθη ερήμην της αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μία ακόμη απόφαση που συνιστά απαξίωση της.
Χαρακτήρισε ληστρικό το ποσοστό 20% ως προμήθεια και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι προμήθεια, καταντά συνεταιρισμός. Είμαστε αντίθετοι και ως προς τη διαδικασία και ως προς το ποσοστό που παρακρατά σαν προμήθεια η ΑΑΔΕ». Πρόσθεσε δε πως με την ομόφωνη απόφασή της η ΠΕΔ-ΚΜ θα διεκδικήσει να μην επιβληθεί αυτό ως Τέλος ή να μηδενιστεί, να φτάσει δηλαδή σε λογικά επίπεδα της τάξης του 1% ή 2%.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί από την ΠΕΔ-ΚΜ και η δικαστική οδός, σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας. «Ο δικαστικός δρόμος είναι ανοιχτός πάντοτε γιατί βλέπουμε δυστυχώς συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπάρχει σεβασμός στην αυτοδιοίκηση και να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» επισήμανε ο ίδιος.
Για υφαρπαγή οικονομικών πόρων που ανήκουν στους δήμους κάνει λόγο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφερόμενη στην παρακράτηση του 20% του Τέλους διαμονής παρεπιδημούντων καθώς και των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων υπέρ του Δημοσίου.
Εκφράζει την πλήρη αντίθεσής της για τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των εν λόγω Τελών στους δήμους, καθώς, όπως υποστηρίζει ότι καταργείται η δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να έχουν άμεση γνώση για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr.
Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αλλά καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.
Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την επαναφορά αυτών των δυνατοτήτων στον νέο τρόπο είσπραξης ή τουλάχιστον την παράλληλη λειτουργία της καταργούμενης πλατφόρμας και να υπάρχει δυνατότητα επιλογής συστήματος είσπραξης από τον κάθε δήμο.
Για το παράλογο της απόφασης αναφορικά με την παρακράτηση 20% από την ΑΑΔΕ, αλλά και το τραγελαφικό σύστημα που έφτιαξε, μίλησε στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ένωσης, δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης. «Θέλετε να πούμε τι έκανε η ΑΑΔΕ; Έκανε μία αστειότητα. Έφτιαξε μία φόρμα στην οποία όταν μπαίνει η επιχείρηση, είχαμε και παράδειγμα επιχείρησης που εισήλθε στο σύστημα στις 12 Ιανουαρίου 2024, αλλά δεν γράφει το δήμο στον οποίο πρέπει να γίνει η δήλωση. Δεν σε αφήνει να το δεις, δεν έχει επιλογή με βάση τον ΚΑΔ, τι κατάστημα είσαι, πρέπει να το γράψεις εσύ.
Επίσης, δεν έχει την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ την συμπληρώνεις εσύ, δηλαδή ο δήμος. Αυτό είναι μόνο το ένα τραγελαφικό. Το δεύτερο είναι πως θα ελέγξει ο δήμος; Τα χρήματα που εισπράττει η ΑΑΔΕ πηγαίνουν σε αναλυτικό λογαριασμό εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή σε έναν κουβά και στους δήμους θα έρθουν σε 30 μέρες. Αλλά το πως θα έρθουν δεν ξέρουμε ακόμη. Με λίγα λόγια στο εξής τρόπος για το πως θα ξέρουν οι δήμοι τι δικαιούνται δεν υπάρχει. Δυστυχώς» υπογράμμισε ο κ. Τσιάμης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024
ΣΧΟΛΙΑ