Αρτοζαχαροπλαστεία Βεργίδης: Εβδομήντα έξι χρόνια χειροποίητων αρτοποιημάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής
22/03/2024 09:10
22/03/2024 09:10
Τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Βεργίδης», είναι από τις πιο παλιές επιχειρήσεις του χώρου τους. Έχοντας ανοίξει το 1948 από το Χρήστο Βεργίδη - που έμαθε την τέχνη της Ζαχαροπλαστικής κοντά στο θείο του, στην Κομοτηνή, από όπου κατάγεται η οικογένεια - σήμερα μετρούν 7 καταστήματα μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πέρα από το κατάστημα της κεντρικής παραγωγής, που βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό.
Τα «μυστικά» της επιτυχίας; Η δύναμη της οικογένειας, που λειτουργεί την επιχείρηση ως ομάδα, η μεγάλη παράδοση που φέρει, αλλά και η μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία τους. Το χειροποίητο κερδίζει πάντα, κι εδώ, ξέρουν να το εκτιμούν!
Η αρτοζαχαροπλαστική Βεργίδη, έκανε τα πρώτα της βήματα σε δύσκολα χρόνια κι όμως, έχει διαγράψει μία ιστορία λαμπρή, που συνεχίζεται σταθερά και με επιτυχία. Κατά την Κατοχή, οι πρωτομάστορές της δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί κι όταν δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα, ο Χρήστος Βεργίδης αποφάσισε να κατέβει στη Θεσσαλονίκη, όπου κι άνοιξε το πρώτο μαγαζί στην Παπάφη, με το όνομα «Θράκη», μαζί με τη σύζυγό του, Βάσω.
Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας στα ηνία, η Βίκυ Βεργίδου και ο αδερφός της Χρήστος, εγγόνια του αρχικού ιδιοκτήτη, μαζί με τους γονείς τους, Μόδεστο και Λίζα, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση ακάθεκτοι και με μεράκι.
Ο καθένας, έχει το πόστο του: η Βασιλική έχει τελειώσει Οικονομικά κι ασχολείται με τα καταστήματα λιανικής και catering, ως υπεύθυνη για τη γενικότερη διαχείριση της εταιρείας. Ο Χρήστος, απόφοιτος ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής κι Αρτοποιίας, με σπουδές επίσης επάνω στην τυποποίηση και διακίνηση προϊόντων, logistics και μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Τροφίμων, έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Ο Μόδεστος Βεργίδης, κυριολεκτικά… 40 χρόνια φούρναρης, ξεκίνησε ως παιδάκι ήδη, μαθαίνοντας την τέχνη δίπλα στον πατέρα του κι αναδείχθηκε σε καταξιωμένο αρτοποιό, που άλλοι επαγγελματίες του χώρου συμβουλεύονταν για να στήσουν νέα καταστήματα και γραμμές παραγωγής.
Η μητέρα της οικογένειας, Λίζα, ασχολείται με την παραγωγή βουτημάτων και, τα τελευταία χρόνια και με την πώληση.
Η βασική τους μέριμνα και κεντρική φιλοσοφία, έχει να κάνει με τη χειροποίητη παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Πιστοί στην τέχνη τους, επιμένουν στο χειροποίητο πλάσιμο ψωμιού χωρίς σύγχρονα μηχανήματα, στην παρασκευή βουτημάτων με το χέρι, στο χειροποίητο τσουρέκι τους και σε αποκλειστικά δικές τους παραγωγές, επενδύοντας στον άνθρωπο και στα ποιοτικά υλικά. Το αποτέλεσμα, είναι το ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν της αρτοζαχαροπλαστικής Βεργίδη, που φτάνει στον τελικό καταναλωτή.
Στα καταστήματα της οικογένειας Βεργίδη, αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, είναι το ψωμί. Συνολικά 35 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιών, τα περισσότερα παραγόμενα με προζύμι αργής ωρίμανσης και με αλεύρι από μύλους της Χαλκιδικής, σας περιμένουν καθημερινά, στα επτά καταστήματα της επιχείρησης.
Ψωμί αγιορείτικο, ψωμί Πίνδου με προζύμι γιαουρτιού, ψωμί «μάνας» με προζύμι, καλαμποκόψωμο, ελιόψωμο, ολικής άλεσης, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ζέας, χωριάτικο και πολλές άλλες επιλογές, διατίθενται καθημερινά για το τραπέζι σας, για σάντουιτς ή για μίνι γεύματα.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στο παγωτό. Πέρα από τις κλασσικές, γνωστές κι αγαπημένες σε όλους γεύσεις, εδώ θα βρείτε και τις αποκλειστικά δικές τους ιδέες, με πρωτότυπες ονομασίες, γεύσεις που αγάπησε ο κόσμος και που γίνονται ανάρπαστες, κάθε χρόνο.
Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι ο Χρήστος Βεργίδης που, μετά από πολλή προσωπική εργασία, εμπνεύστηκε τρεις πραγματικά ξεχωριστές γεύσεις: τη Manhattan, με δύο πραλίνες σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού, τη Nepal, με σοκολάτα υγείας, γάλακτος και λευκή και την Andalousia, με cheese cake λεμονιού, μπισκότο και βύσσινο.
Θα βρείτε, επίσης, γιαούρτι με καραμελωμένη κερήθρα και γεύσεις κρέμα, σοκολάτα και πραλίνα με στέβια, εάν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη.
Η αρτοζαχαροπλαστική «Βεργίδη», έχει να καυχιέται και για το κρουσάν βουτύρου της, που πρώτος παρήγαγε στη Θεσσαλονίκη ο Μόδεστος Βεργίδης, τον Οκτώβριο του 1983. Απλό ή γεμιστό, παραμένει ένα από τα top προϊόντα της επιχείρησης κι ένα, που προτείνουμε να δοκιμάσετε, ανεπιφύλακτα.
Από τα αλμυρά, ξεχωρίζουν τα κουρού τυροπιτάκια, βασισμένα σε παλιά συνταγή του παππού, Χρήστου Βεργίδη, αλλά κι ο «κρίκος» λαδιού στα βουτήματα, ενώ από τα γλυκά το τσουρέκι τους - καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες - τα κουλουράκια αμυγδάλου και οι πλεξούδες.
Θα βρείτε επίσης μιλφέιγ και προφιτερόλ της ώρας φρεσκοφτιαγμένα, λουκουμάδες, πάστες και σιροπιαστά, χωριάτικες πίτες, βουτήματα, χαλβαδόμπαρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τούρτες με ζαχαρόπαστα ή 3D, αλλά και τον αγαπημένο σας καφέ.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Βεργίδη» ανέπτυξαν ιδιαίτερα το δίκτυο της λιανικής τους, ενώ τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται ιδιαίτερα στον τομέα του catering, που καλύπτει μπουφέδες βαπτίσεων και γάμων, πάρτι γενεθλίων, εταιρικά γεύματα, κ.ά., με πολύ δυνατούς συνδυασμούς finger food κι άλλων γεύσεων.
Σημείο – σταθμός στην πορεία της επιχείρησης, στάθηκε το άνοιγμα του καταστήματος στη Βασιλέως Γεωργίου, το 2007, όπου μεταγκαταστάθηκε το κατάστημα της Σαρανταπόρου. Αντίστοιχα το 2010, οπότε κι άνοιξε το κατάστημα της Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και το 2011, οπότε και μετεγκαταστάθηκε η παραγωγή, από το βιοτεχνικό επίπεδο του αρτοζαχαροπλαστείου της Παπάφη σε μεγαλύτερους χώρους, αποτελώντας το πρώτο βήμα ανάπτυξης τη επιχείρησης.
Το «success tip» της οικογένειας Βεργίδη, δεν είναι άλλο από τη … δύναμη της ίδιας της οικογένειας.
Το «μότο» τους; Η φιλική εξυπηρέτηση, το άρτια εκπαιδευμένο στις πωλήσεις προσωπικό, η ευγένεια, η αγάπη και η ακεραιότητα. Αξίες, που έχουν προκύψει μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και είναι κι αυτές, βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εκτίμηση γι’ αυτό που κάνουν, εμφανής. Άλλωστε, τόσο η Βασιλική, όσο κι ο Χρήστος, μεγάλωσαν μέσα στα σακιά με τα άλευρα του πατέρα και του παππού τους. Τόσες αναμνήσεις, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε προϊόντα, παραγόμενα μόνο με αγάπη!
Tip 1: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είναι: 06.00 – 22.00 (Βασιλέως Γεωργίου 23, Βασιλίσσης Όλγας 166, Εθνικής Αντίστασης 89), 06.00 – 20.00 (Παπάφη 201 και Κρήτης 76), 06.00 – 21.00 (Αλκαμένους 7), 06.00 – 21.00 (Ελευθερίας 6)
Τip 2: Τα προϊόντα της επιχείρησης, θα τα βρείτε για delivery και μέσω e-food και wolt.
Tip 3: Εάν ενδιαφέρεστε για το catering της εκδήλωσης σας, είναι καλό να επικοινωνήσετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν για την αρτιότερη δυνατή οργάνωση του event σας.
Διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας καταστημάτων:
Website www.vergidis.gr
Facebook Βεργίδης Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική- Catering
Instagram @vergidisbakery
Τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Βεργίδης», είναι από τις πιο παλιές επιχειρήσεις του χώρου τους. Έχοντας ανοίξει το 1948 από το Χρήστο Βεργίδη - που έμαθε την τέχνη της Ζαχαροπλαστικής κοντά στο θείο του, στην Κομοτηνή, από όπου κατάγεται η οικογένεια - σήμερα μετρούν 7 καταστήματα μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πέρα από το κατάστημα της κεντρικής παραγωγής, που βρίσκεται στη Νέα Ραιδεστό.
Τα «μυστικά» της επιτυχίας; Η δύναμη της οικογένειας, που λειτουργεί την επιχείρηση ως ομάδα, η μεγάλη παράδοση που φέρει, αλλά και η μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία τους. Το χειροποίητο κερδίζει πάντα, κι εδώ, ξέρουν να το εκτιμούν!
Η αρτοζαχαροπλαστική Βεργίδη, έκανε τα πρώτα της βήματα σε δύσκολα χρόνια κι όμως, έχει διαγράψει μία ιστορία λαμπρή, που συνεχίζεται σταθερά και με επιτυχία. Κατά την Κατοχή, οι πρωτομάστορές της δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί κι όταν δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα, ο Χρήστος Βεργίδης αποφάσισε να κατέβει στη Θεσσαλονίκη, όπου κι άνοιξε το πρώτο μαγαζί στην Παπάφη, με το όνομα «Θράκη», μαζί με τη σύζυγό του, Βάσω.
Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας στα ηνία, η Βίκυ Βεργίδου και ο αδερφός της Χρήστος, εγγόνια του αρχικού ιδιοκτήτη, μαζί με τους γονείς τους, Μόδεστο και Λίζα, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση ακάθεκτοι και με μεράκι.
Ο καθένας, έχει το πόστο του: η Βασιλική έχει τελειώσει Οικονομικά κι ασχολείται με τα καταστήματα λιανικής και catering, ως υπεύθυνη για τη γενικότερη διαχείριση της εταιρείας. Ο Χρήστος, απόφοιτος ΙΕΚ Ζαχαροπλαστικής κι Αρτοποιίας, με σπουδές επίσης επάνω στην τυποποίηση και διακίνηση προϊόντων, logistics και μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Τροφίμων, έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Ο Μόδεστος Βεργίδης, κυριολεκτικά… 40 χρόνια φούρναρης, ξεκίνησε ως παιδάκι ήδη, μαθαίνοντας την τέχνη δίπλα στον πατέρα του κι αναδείχθηκε σε καταξιωμένο αρτοποιό, που άλλοι επαγγελματίες του χώρου συμβουλεύονταν για να στήσουν νέα καταστήματα και γραμμές παραγωγής.
Η μητέρα της οικογένειας, Λίζα, ασχολείται με την παραγωγή βουτημάτων και, τα τελευταία χρόνια και με την πώληση.
Η βασική τους μέριμνα και κεντρική φιλοσοφία, έχει να κάνει με τη χειροποίητη παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Πιστοί στην τέχνη τους, επιμένουν στο χειροποίητο πλάσιμο ψωμιού χωρίς σύγχρονα μηχανήματα, στην παρασκευή βουτημάτων με το χέρι, στο χειροποίητο τσουρέκι τους και σε αποκλειστικά δικές τους παραγωγές, επενδύοντας στον άνθρωπο και στα ποιοτικά υλικά. Το αποτέλεσμα, είναι το ποιοτικά αναβαθμισμένο προϊόν της αρτοζαχαροπλαστικής Βεργίδη, που φτάνει στον τελικό καταναλωτή.
Στα καταστήματα της οικογένειας Βεργίδη, αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, είναι το ψωμί. Συνολικά 35 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιών, τα περισσότερα παραγόμενα με προζύμι αργής ωρίμανσης και με αλεύρι από μύλους της Χαλκιδικής, σας περιμένουν καθημερινά, στα επτά καταστήματα της επιχείρησης.
Ψωμί αγιορείτικο, ψωμί Πίνδου με προζύμι γιαουρτιού, ψωμί «μάνας» με προζύμι, καλαμποκόψωμο, ελιόψωμο, ολικής άλεσης, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ζέας, χωριάτικο και πολλές άλλες επιλογές, διατίθενται καθημερινά για το τραπέζι σας, για σάντουιτς ή για μίνι γεύματα.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στο παγωτό. Πέρα από τις κλασσικές, γνωστές κι αγαπημένες σε όλους γεύσεις, εδώ θα βρείτε και τις αποκλειστικά δικές τους ιδέες, με πρωτότυπες ονομασίες, γεύσεις που αγάπησε ο κόσμος και που γίνονται ανάρπαστες, κάθε χρόνο.
Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι ο Χρήστος Βεργίδης που, μετά από πολλή προσωπική εργασία, εμπνεύστηκε τρεις πραγματικά ξεχωριστές γεύσεις: τη Manhattan, με δύο πραλίνες σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού, τη Nepal, με σοκολάτα υγείας, γάλακτος και λευκή και την Andalousia, με cheese cake λεμονιού, μπισκότο και βύσσινο.
Θα βρείτε, επίσης, γιαούρτι με καραμελωμένη κερήθρα και γεύσεις κρέμα, σοκολάτα και πραλίνα με στέβια, εάν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη.
Η αρτοζαχαροπλαστική «Βεργίδη», έχει να καυχιέται και για το κρουσάν βουτύρου της, που πρώτος παρήγαγε στη Θεσσαλονίκη ο Μόδεστος Βεργίδης, τον Οκτώβριο του 1983. Απλό ή γεμιστό, παραμένει ένα από τα top προϊόντα της επιχείρησης κι ένα, που προτείνουμε να δοκιμάσετε, ανεπιφύλακτα.
Από τα αλμυρά, ξεχωρίζουν τα κουρού τυροπιτάκια, βασισμένα σε παλιά συνταγή του παππού, Χρήστου Βεργίδη, αλλά κι ο «κρίκος» λαδιού στα βουτήματα, ενώ από τα γλυκά το τσουρέκι τους - καθιερωμένο εδώ και δεκαετίες - τα κουλουράκια αμυγδάλου και οι πλεξούδες.
Θα βρείτε επίσης μιλφέιγ και προφιτερόλ της ώρας φρεσκοφτιαγμένα, λουκουμάδες, πάστες και σιροπιαστά, χωριάτικες πίτες, βουτήματα, χαλβαδόμπαρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τούρτες με ζαχαρόπαστα ή 3D, αλλά και τον αγαπημένο σας καφέ.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα Αρτοζαχαροπλαστεία «Βεργίδη» ανέπτυξαν ιδιαίτερα το δίκτυο της λιανικής τους, ενώ τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται ιδιαίτερα στον τομέα του catering, που καλύπτει μπουφέδες βαπτίσεων και γάμων, πάρτι γενεθλίων, εταιρικά γεύματα, κ.ά., με πολύ δυνατούς συνδυασμούς finger food κι άλλων γεύσεων.
Σημείο – σταθμός στην πορεία της επιχείρησης, στάθηκε το άνοιγμα του καταστήματος στη Βασιλέως Γεωργίου, το 2007, όπου μεταγκαταστάθηκε το κατάστημα της Σαρανταπόρου. Αντίστοιχα το 2010, οπότε κι άνοιξε το κατάστημα της Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και το 2011, οπότε και μετεγκαταστάθηκε η παραγωγή, από το βιοτεχνικό επίπεδο του αρτοζαχαροπλαστείου της Παπάφη σε μεγαλύτερους χώρους, αποτελώντας το πρώτο βήμα ανάπτυξης τη επιχείρησης.
Το «success tip» της οικογένειας Βεργίδη, δεν είναι άλλο από τη … δύναμη της ίδιας της οικογένειας.
Το «μότο» τους; Η φιλική εξυπηρέτηση, το άρτια εκπαιδευμένο στις πωλήσεις προσωπικό, η ευγένεια, η αγάπη και η ακεραιότητα. Αξίες, που έχουν προκύψει μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και είναι κι αυτές, βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εκτίμηση γι’ αυτό που κάνουν, εμφανής. Άλλωστε, τόσο η Βασιλική, όσο κι ο Χρήστος, μεγάλωσαν μέσα στα σακιά με τα άλευρα του πατέρα και του παππού τους. Τόσες αναμνήσεις, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε προϊόντα, παραγόμενα μόνο με αγάπη!
Tip 1: Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είναι: 06.00 – 22.00 (Βασιλέως Γεωργίου 23, Βασιλίσσης Όλγας 166, Εθνικής Αντίστασης 89), 06.00 – 20.00 (Παπάφη 201 και Κρήτης 76), 06.00 – 21.00 (Αλκαμένους 7), 06.00 – 21.00 (Ελευθερίας 6)
Τip 2: Τα προϊόντα της επιχείρησης, θα τα βρείτε για delivery και μέσω e-food και wolt.
Tip 3: Εάν ενδιαφέρεστε για το catering της εκδήλωσης σας, είναι καλό να επικοινωνήσετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν για την αρτιότερη δυνατή οργάνωση του event σας.
Διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας καταστημάτων:
Website www.vergidis.gr
Facebook Βεργίδης Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική- Catering
Instagram @vergidisbakery
ΣΧΟΛΙΑ