ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Quo vadis NΔ; Επτά «γαλάζιοι» μιλούν για τα 50 χρόνια του κόμματος και την επόμενη ημέρα

Aναλύουν τον απολογισμό των 50 χρόνων και το γιατί η ΝΔ άντεξε και κοιτούν προς το μέλλον

 08/04/2024 11:00

Quo vadis NΔ; Επτά «γαλάζιοι» μιλούν για τα 50 χρόνια του κόμματος και την επόμενη ημέρα

Νίκος Οικονόμου

«Νέα Δημοκρατία quo vadis?» είναι το ερώτημα του σημερινού μας ρεπορτάζ. Όχι ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή συγκυρία, καθώς η ΝΔ στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες και ζόρικες στιγμές. Η αλλαγή κάθε ηγεσίας προκαλούσε πάντα αναταράξεις, το ίδιο και η κυβερνητική συμμετοχή της ΝΔ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ψήφιση του 1ου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 που είχε ως αποτέλεσμα της διαγραφή εν μία νυκτί 21 βουλευτών της; Η σημερινή συγκυρία φυσικά δεν συγκρίνεται, αλλά είναι ίσως η πιο πιεσμένη περίοδος της οκταετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 15ο συνέδριο του κόμματος ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι ευρωεκλογές, που είναι το μόνο εκλογικό ραντεβού για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επτά μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του κόμματος, που συνολικά έχουν διανύσει 263 χρόνια κομματικής ζωής (κατά άλλους έχουν κολλήσει κομματικά ένσημα…) απαντούν στα τέσσερα κοινά ερωτήματα της «ΜτΚ».

Οι υφυπουργοί Υγείας και υποδομών Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Νίκος Ταχιάος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Διαμαντής Γκολιδάκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Τάσος Χατζηβασιλείου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θυμούνται τη δική τους εκκίνηση, αναλύουν τον απολογισμό των 50 χρόνων και το γιατί η ΝΔ άντεξε και κοιτούν προς το μέλλον. Συμφωνώντας στην εκτίμηση ότι η σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συνεχίσει να είναι πρωταγωνίστρια πρέπει να παραμείνει πιστή στη γραμμή που την έκανε δημοφιλή. Στη γραμμή της αξιοπιστίας και της πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Όπως λέει και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».



Οι ερωτήσεις της «ΜτΚ» για τα 50χρονα της ΝΔ


1. Από πότε χρονολογείται η πρώτη σας ενεργή συμμετοχή στα «γαλάζια» κομματικά πράγματα είτε της ΝΔ είτε της ΔΑΠ είτε της ΟΝΝΕΔ; Η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό ποια είναι;

2. Μία στιγμή για την οποία αισθάνεστε υπερήφανος και μία που θα θέλατε να ξεχάσετε από αυτόν τον μισό αιώνα ζωής της ΝΔ ποια είναι;

3. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της η ΝΔ εξακολουθεί να κυριαρχεί και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Γιατί;

4. Η ΝΔ κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς τα πού πρέπει κατά τη γνώμη σας να κοιτάξει; Προς τα δεξιά της ή προς το κέντρο; Και τι χρειάζεται στρατηγικά να κάνει για να ξεπεράσει τη σημερινή δύσκολη συγκυρία;



gioulekas.jpg

Η πολιτική μας φυσιογνωμία είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει

Κώστας Γκιουλέκας

Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης


1. Είμαι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της ΝΔ στη Βόρειο Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και, στην συνέχεια, στον στενό πυρήνα των ενεργών στελεχών της παράταξης έως σήμερα.

2. Πολλές οι στιγμές όπως πολλές και οι αποφάσεις, όταν η ΝΔ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Ελλάδος, που μας έκαναν συνολικά υπερήφανους, ως λαό και ως χώρα. Κορυφαία τέτοια στιγμή η ένταξη της Ελλάδος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλη αυτήν την 50χρονη πορεία υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, που, φυσικά, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αλλά να διδασκόμαστε από αυτά για να μην τα επαναλάβουμε.

3. Η ΝΔ πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος αυτόν τον μισό αιώνα. Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυσή της δεν είναι απλώς μια επέτειος, που αφορά στενά στα στελέχη και τους οπαδούς αυτής της παράταξης αλλά είναι ένα γεγονός που σχετίζεται απόλυτα με την πορεία της Ελλάδος. Η ΝΔ ταυτίστηκε με την πορεία της πατρίδας μας και οι αποφάσεις των ηγετών αυτού του κόμματος, εκ των οποίων έξι κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα ως πρωθυπουργοί -ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης- επηρέασαν βαθιά την ζωή των Ελλήνων. Επομένως, τα γενέθλια μίας τέτοιας παράταξης αφορούν σε ολόκληρη την χώρα αφού συνδέονται με τις μεγάλες επιλογές που έκανε η ΝΔ, όπως αυτή που προείπαμε, δηλαδή η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, όπως οι μεγάλες συνθήκες και συμμαχίες, που υπεγράφησαν και εξασφαλίστηκαν επί ημερών της, η αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας για να μπορεί να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ενδεχόμενο οποιουδήποτε κινδύνου, οι αποφάσεις για την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κ.ά.

4. Η ΝΔ είναι μία κεντροδεξιά παράταξη, με τους παλαιούς πολιτικούς προσδιορισμούς και καλύπτει το φάσμα από τις παρυφές της κεντροαριστεράς έως και ολόκληρη την δεξιά πτέρυγα, που δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά, με ακρότητες και φανατισμούς. Το άνοιγμα προς το κέντρο απεδείχθη πολιτικά ορθό, ωστόσο, θα πρέπει να ανακόψουμε την όποια διαρροή παρατηρείται στην δεξιά πλευρά μας. Όσοι προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και εισήλθαν στη ΝΔ είναι καλοδεχούμενοι, όπως συμβαίνει πάντοτε με ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Με τη διαφορά ότι όλοι αυτοί, που αποφάσισαν να συμπορευθούν μαζί μας, με εμάς που ήμασταν, παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτήν την παράταξη, να εντάσσονται και ιδεολογικά και πολιτικά στη ΝΔ, να ασπάζονται τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας και να θέλουν με προθυμία όλα αυτά να τα υπηρετήσουν. Η πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει, γιατί αποδείχτηκε στέρεη όλες αυτές τις δεκαετίες.



xatzivasileiou.jpeg

Η ΝΔ είναι η παράταξη της μετριοπάθειας, του ορθολογισμού και του ρεαλισμού

Τάσος Χατζηβασιλείου

Βουλευτής Σερρών


1. Από παιδί άκουγα για την κεντροδεξιά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να κρατώ τον παππού μου από το ένα χέρι και στο άλλο να υψώνω τη σημαία της ΝΔ, στην ομιλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις Σέρρες, το 1990. Επίσημα, οργανώθηκα στις τάξεις του κόμματος το 2003, ως εθελοντής στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Είμαι υπερήφανος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τον ιδρυτή μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η επιστροφή του από το Παρίσι, η μεταπολίτευση και η ψήφιση του νέου Συντάγματος αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Αυτή η πορεία επισφραγίστηκε με την ιστορική απόφαση του Καραμανλή να ενταχθεί η Ελλάδα στην ενωμένη Ευρώπη. Από την άλλη, οι περίοδοι που θα ήθελα να ξεχάσω είναι όταν η παράταξή μας δεχόταν λάσπη και η τοξικότητα ήταν η μόνη πολιτική πρόταση των αντιπάλων μας. Παρά τις προσπάθειές τους, η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα αξιών και ιδανικών, η πολιτική δύναμη της ευθύνης και των μεγάλων στρατηγικών επιλογών για τη χώρα.

3. Η ΝΔ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα. Είναι ένα κόμμα με αρχές και ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο. Εδώ και μισό αιώνα, απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αγκαλιάζοντας όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους ψηφοφόρους της. Διαδραματίζει και θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διότι υπηρετεί αδιάλειπτα τους πολίτες, μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις, με όραμα και αποφασιστικότητα. Ουσιαστικά, όλοι στη ΝΔ ακολουθούμε τη σοφή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Τα κόμματα, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει να έχουν σαφή ιδεολογία και προσανατολισμό, να διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

4. Τα τελευταία 5 χρόνια, στο παγκόσμιο ασταθές περιβάλλον, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει να κρατήσει τη χώρα όρθια και να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία. Η ΝΔ είναι η παράταξη της μετριοπάθειας, του ορθολογισμού και του ρεαλισμού. Εκφράζει τη σύγχρονη κεντροδεξιά, εφαρμόζοντας πολιτικές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, από τη Δεξιά έως τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Κοιτάμε προς την πλευρά όλων όσοι ασπάζονται το όραμά μας για μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Προχωρούμε στην επόμενη ημέρα, με όπλα την αλήθεια και την αποφασιστικότητα, με πολιτικές φιλελεύθερες και με έντονο κοινωνικό πρόσημο, με αυστηρή και δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, καθώς και με συμπερίληψη. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι στη συνείδηση των πολιτών η γνήσια μεταρρυθμιστική και πατριωτική δύναμη.


taxiaos.jpg

Να κοιτάς μόνο μπροστά, χωρίς παρωπίδες και χωρίς να καθηλώνεσαι από την τοξικότητα

Νίκος Ταχιάος

Yφυπουργός Υποδομών


1. Ήταν η τελευταία χρονιά των 70’s και η πρώτη μου χρονιά στο Πολυτεχνείο, που συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να αποφύγω την εμπλοκή μου στα πολιτικά της εποχής. Πρακτικά, η ένταξή μου ήρθε τον αμέσως επόμενο χρόνο, αφού είχα ήδη εκλεγεί στην Επιτροπή Έτους χωρίς οποιαδήποτε παραταξιακή αναφορά.

Πάντως, οι πρώτες μου εικόνες από την ΝΔ είναι η συγκέντρωση του 1974 στο Μακεδονία Palace και κάποια στιγμή αργότερα, να τρέχω με το ποδήλατό μου έχοντας στερεώσει στο τιμόνι του μια γαλλική σημαία, πίσω από την ανοιχτή λιμουζίνα του Ζαρντινίδη, που μετέφερε τον Καραμανλή και τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.

2. Στιγμές που αισθάνθηκα περήφανος έχω ζήσει πάρα πολλές. Νομίζω όμως ότι δύο είναι οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ΝΔ, που η επέτειός τους κάθε χρόνο ανακαλεί σ’ εμένα αυτό το αίσθημα. Η πρώτη είναι η 24η Ιουλίου 1974. Η δεύτερη, η 28η Μαΐου 1979. Στη ΝΔ πιστώνονται οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδος, στην μεταπολεμική περίοδο: Η εγκαθίδρυση και μακροημέρευση μίας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας και η εισδοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τις στιγμές που σε άλλη περίπτωση θα ξεχνούσα, τις έζησα έχοντας πάρει τις αποστάσεις μου, έμεινα μακριά μόνο ως παρατηρητής.

3. Είναι πολύ απλό! Είναι μία βαθιά λαϊκή παράταξη που μπορεί και αλλάζει, χωρίς να αποκλίνει από τον πυρήνα των αξιών που εκπροσωπεί. Εκφράζει και αλλαγή και σταθερότητα, ταυτόχρονα.

4. Τι νόημα έχουν αυτοί οι χωρικοί προσδιορισμοί των πολιτικών ταυτοτήτων πλέον; Ο κόσμος μας εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Δυνάμεις αποσταθεροποίησης και αναθεωρητισμού εμφανίζονται απροσδόκητα επαναφέροντας εφιάλτες του παρελθόντος. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, επιχειρείται η αναβίωση των αντανακλαστικών και των λογικών της πλατείας της προηγούμενης δεκαετίας, εκείνων που ανεμείγνυαν «δεξιό» και «αριστερό» λαϊκισμό. Τα άκρα ανασυντάσσονται έχοντας βρει και κύκλους εκτός πολιτικής, πρόθυμους και ικανούς να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την δεύτερη θέση οδηγεί στο τοξικό περιβάλλον που εσείς αποκαλείτε «σημερινή δύσκολη συγκυρία».

Σήμερα, στρατηγικά αλλά και τακτικά, μπορείς και πρέπει να κοιτάς μόνο μπροστά, χωρίς παρωπίδες και χωρίς να αποθαρρύνεσαι ή να καθηλώνεσαι από την τοξικότητα. Να στοχεύεις σε ό,τι αφορά στο μέλλον της πατρίδας και των ανθρώπων της. Αυτό είναι και το κλειδί για τις πιο δύσκολες στιγμές. Και νομίζω πως ο καλύτερος υπηρέτης αυτού του κανόνα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


vartzopoulos.jpg

Να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Yφυπουργός Υγείας


1. Το 1975 όταν πέρασα στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης έφτασα στη συμπρωτεύουσα και μέσα σε μερικές εβδομάδες γράφτηκα στη ΝΔ. Άμεσα. Μέσα σε ένα μήνα κατέβασα το πρώτο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ στο έτος μου. Ήμουν από τους πρώτους «σκληρούς» ΔΑΠίτες και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Η ένωση ΔΑΠ και ΝΔΦΚ έγινε εκείνο το έτος. Τότε πήραμε 36 σταυρούς και συνεχίσαμε να έχουμε έντονη δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια. Αυτή ήταν η αρχή μας στη ΝΔ.

2. Είμαι υπερήφανος που η ΝΔ τα δύσκολα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθια την χώρα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην τωρινή κυβέρνηση που βιώσαμε αλλεπάλληλες δύσκολες καταστάσεις, όπως ήταν η πανδημία. Η Ελλάδα τα κατάφερε με την παράταξή μας να πρωταγωνιστεί και να τοποθετεί πάνω από όλα το συμφέρον όλων των Ελλήνων. Αναμφίβολα, μία στιγμή που θα ήθελα να ξεχάσω είναι η μη εκλογή μου το 2015.

3. Είναι η μοναδική εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Η μοναδική παράταξη που κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και κινείται με γνώμονα το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, εντός και εκτός της χώρας. Η ΝΔ έχει αποδείξει επιπροσθέτως πως είναι η παράταξη που εγγυάται τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ευημερία όλων των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία περί βελτίωσης της οικονομίας, ενίσχυσης της ασφάλειας, αύξησης του εισοδήματος των πολιτών και μείωσης φόρων.

4. Η ΝΔ, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να κάνει ένα λελογισμένο άνοιγμα προς το κέντρο, χωρίς να αποκλείει από την ατζέντα της τις λεγόμενες παραδοσιακές πολιτικές της βάσης μας. Πολιτικές που σχετίζονται με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας -η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι- με την ασφάλεια των πολιτών και με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στις διαφωνίες μας με τους γείτονες. Εκεί επικεντρωνόμασταν πάντα και εκεί θα επικεντρωθούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, όπως κάναμε την πρώτη τετραετία.



papadopoulos.jpg

Η ΝΔ πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει την κυβερνητική της αποτελεσματικότητα

Μιχάλης Παπαδόπουλος

Βουλευτής Κοζάνης

1. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι από τα χρόνια της ΔΑΠ το 1980. Σε ένα αμφιθέατρο που το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου έπρεπε να κατακτηθεί. Όταν η φιλελεύθερη άποψη ήταν σχεδόν αδίκημα. Τότε που μια ομάδα 18χρονων παιδιών αποφάσισε να μιλάει ελεύθερα και να χτίζει τα όνειρά της για μια καλύτερη Ελλάδα.

2. Υπερήφανος αισθάνομαι για όλη τη διαδρομή αυτής της παράταξης. Θεωρώ όμως σημαντική προσωπική στιγμή την πρώτη φορά που οι συμπολίτες μου στο νομό Κοζάνης με εξέλεξαν για εκπρόσωπό τους στην Ελληνική Βουλή.

Όσον αφορά τώρα τα δυσάρεστα, η δική μου στάση ζωής τα αφήνει πάντα πίσω. Με τον ίδιο τρόπο κινούμαι και στην πολιτική και αυτό ήταν ένα μάθημα που έχω μάθει καλά από έναν άνθρωπο, δάσκαλο και υπόδειγμα για μένα, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

3. Η ΝΔ κυριαρχεί 50 χρόνια στην πολιτική ζωή γιατί πιστεύει σ´ ένα σταθερό σύστημα αξιών και όταν κυβερνά το κάνει πολιτική πράξη. Παράλληλα έχει καταφέρει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές κάθε εποχής και να τις ενσωματώνει. Αυτό άλλωστε το ξεκίνησε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής και το εφάρμοσαν με απόλυτη επιτυχία όλοι οι πρόεδροι της στη συνέχεια.

4. Παντού! Στρατηγικά η ΝΔ πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει την κυβερνητική αποτελεσματικότητά της. Η λεκτική στροφή προς τα δεξιά ή τα αριστερά θεωρώ ότι λίγο απασχολεί τον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αντιλήφθηκε γρήγορα και το υλοποιεί καθημερινά. Αυτή η πολιτική άλλωστε δικαιώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.


golidakis.JPG

Σταθερά, μπροστά, μεταρρυθμιστικά και με κοινωνικό πρόσημο

Διαμαντής Γκολιδάκης

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης


1. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με την πολιτική. Τότε που με τη ΔΑΠ Ιατρικής δίναμε στο ΑΠΘ τους καλούς αγώνες για μία εκπαίδευση που θα είναι αντάξια της χώρας μας και των προσδοκιών της νέας γενιάς της πατρίδας μας, καθώς και για το όραμα να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα πανεπιστήμια. Ένα όραμα που το αναζωπύρωσε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δημιούργησε και το Μητρώο Στελεχών, με το οποίο άνοιξε τη ΝΔ στην κοινωνία.

2. Μία στιγμή σταθμός για τη χώρα μας ήταν η υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο το 1979 και τα λόγια του ότι η «Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Ήταν μία κίνηση στρατηγική με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Σημαντικός σταθμός αποτελεί επίσης ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις διεθνείς κρίσεις και τις αβεβαιότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του. Η κακιά και η δύσκολη στιγμή; Το 2015, με τη δημοσιονομική κρίση και με το σκοτεινό διάλειμμα της περιόδου κατά την οποία στη χώρα μας επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός. Τότε που η Ελλάδα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως χάρις στη ΝΔ, που έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, καθώς τότε δεν ήταν κυβέρνηση, η Ελλάδα κρατήθηκε εντός Ευρώπης και στο κοινό νόμισμα.

3. Γιατί δεν κρύφτηκε ποτέ και πήρε τις σωστές και κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα. Έβαλε τέλος στις αντιπαλότητες του παρελθόντος νομιμοποιώντας στη μεταπολίτευση το ΚΚΕ, πρωτοστάτησε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρώπη και έβαλε συχνά φρένο στις σειρήνες του λαϊκισμού που πολλές φορές στη χώρα μας ζητούσαν από κάθε κυβέρνηση να ανοίγει το πουγκί και να ικανοποιεί κάθε αίτημα. Έτσι όταν πια η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού ήξερε ποιο είναι το εθνικό καθήκον. Να στηρίξει τη χώρα ώστε να μην βγει εκτός ευρώ και στη συνέχεια να την ανατάξει με την κυβέρνηση που από το 2019 κυβερνά τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

4. Σταθερά, μπροστά, μεταρρυθμιστικά και με κοινωνικό πρόσημο. Και όπου χρειάζεται με γενναία αυτοκριτική. Γιατί η ΝΔ είναι ένα μεγάλο, φιλελεύθερο, αλλά και λαϊκό κόμμα.


exadaktylos-photo.jpg

Η ΝΔ πρέπει να θυμάται το παρελθόν της και να κοιτάζει εμπρός

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Υποψήφιος ευρωβουλευτής

1. Το φθινόπωρο του 1981 η εγγραφή μου στην Ιατρική Σχολή συνέπεσε σε προεκλογική περίοδο, καθώς στις 18 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ ανεδείχθη κυβέρνηση για πρώτη φορά. Τότε εντάχθηκα στην ΔΑΠ ΝΔΦΚ και στην ΟΝΝΕΔ. Η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης στο μπαλκόνι του Ηλέκτρα Παλλάς να επιδεικνύει την ευγένεια του, λέγοντας στο πλήθος δεν θέλω «ΟΥ».

2. Η πιο περήφανη στιγμή της ΝΔ ήταν η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η υπογραφή της συμφωνίας στο Ζάππειο κόντρα στον λαϊκισμό της αριστεράς. Η στιγμή που θα ήθελα να ξεχάσω ήταν η διάσπασή της και η πτώση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Επίσης, αισθάνομαι περήφανος για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες συμμετείχα ως υποψήφιος βουλευτής τελευταίος στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, εκλογές στις οποίες η ΝΔ από το ιστορικά ελάχιστο 19% ανέβηκε στο 28% και απέτρεψε με την υπεύθυνη στάση της την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

3. Η ΝΔ κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας γιατί ο πολιτικός της λόγος είναι διαχρονικά σύγχρονος, ταυτόχρονα πατριωτικός και απηχεί στα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας μας. Βρίσκεται σταθερά ενάντια στον λαϊκισμό και μιλάει ειλικρινά και με ρεαλισμό από την ίδρυση της στους Έλληνες.

    4. Η ΝΔ πρέπει να θυμάται το παρελθόν της και να κοιτάζει εμπρός. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, εμπρός. Ούτως ή άλλως είναι τοποθετημένη στην κεντροδεξιά και οι επιλογές της έχουν διαχρονικά επιβεβαιωθεί. Σήμερα, χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπιση του δημογραφικού με ριζοσπαστική προσέγγιση και γενναία μέτρα, καθώς και αντίστοιχη αντιμετώπιση της αστυφιλίας και της εσωτερικής μετανάστευσης. Πρακτικά, η ενίσχυση των αγροτών και η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα αυτό, όπως και των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί όρο επιβίωσης για την χώρα μας και απαραίτητο όρο για τη διατήρηση του ταυτοτικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι δυσκολίες για την Ευρώπη βρίσκονται μπροστά και θα χρειαστεί να προχωρήσει με ταχύτητα σε θέματα που συζητά επί δεκαετίες όπως η ενιαία αμυντική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο, οφείλει να ρυθμίσει την μεταναστευτική της πολιτική ώστε οι εισερχόμενοι πληθυσμοί να είναι ικανοί να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να ζουν αρμονικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Και χωρίς δισταγμό, θα πρέπει να διατηρήσουμε την Ευρώπη χριστιανική για να παραμείνει ανεξίθρησκη και δημοκρατική.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

    «Νέα Δημοκρατία quo vadis?» είναι το ερώτημα του σημερινού μας ρεπορτάζ. Όχι ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή συγκυρία, καθώς η ΝΔ στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες και ζόρικες στιγμές. Η αλλαγή κάθε ηγεσίας προκαλούσε πάντα αναταράξεις, το ίδιο και η κυβερνητική συμμετοχή της ΝΔ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ψήφιση του 1ου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012 που είχε ως αποτέλεσμα της διαγραφή εν μία νυκτί 21 βουλευτών της; Η σημερινή συγκυρία φυσικά δεν συγκρίνεται, αλλά είναι ίσως η πιο πιεσμένη περίοδος της οκταετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 15ο συνέδριο του κόμματος ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι ευρωεκλογές, που είναι το μόνο εκλογικό ραντεβού για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Επτά μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του κόμματος, που συνολικά έχουν διανύσει 263 χρόνια κομματικής ζωής (κατά άλλους έχουν κολλήσει κομματικά ένσημα…) απαντούν στα τέσσερα κοινά ερωτήματα της «ΜτΚ».

    Οι υφυπουργοί Υγείας και υποδομών Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Νίκος Ταχιάος, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Διαμαντής Γκολιδάκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Τάσος Χατζηβασιλείου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, θυμούνται τη δική τους εκκίνηση, αναλύουν τον απολογισμό των 50 χρόνων και το γιατί η ΝΔ άντεξε και κοιτούν προς το μέλλον. Συμφωνώντας στην εκτίμηση ότι η σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συνεχίσει να είναι πρωταγωνίστρια πρέπει να παραμείνει πιστή στη γραμμή που την έκανε δημοφιλή. Στη γραμμή της αξιοπιστίας και της πιστής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. Όπως λέει και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».



    Οι ερωτήσεις της «ΜτΚ» για τα 50χρονα της ΝΔ


    1. Από πότε χρονολογείται η πρώτη σας ενεργή συμμετοχή στα «γαλάζια» κομματικά πράγματα είτε της ΝΔ είτε της ΔΑΠ είτε της ΟΝΝΕΔ; Η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό ποια είναι;

    2. Μία στιγμή για την οποία αισθάνεστε υπερήφανος και μία που θα θέλατε να ξεχάσετε από αυτόν τον μισό αιώνα ζωής της ΝΔ ποια είναι;

    3. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της η ΝΔ εξακολουθεί να κυριαρχεί και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Γιατί;

    4. Η ΝΔ κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς τα πού πρέπει κατά τη γνώμη σας να κοιτάξει; Προς τα δεξιά της ή προς το κέντρο; Και τι χρειάζεται στρατηγικά να κάνει για να ξεπεράσει τη σημερινή δύσκολη συγκυρία;



    gioulekas.jpg

    Η πολιτική μας φυσιογνωμία είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει

    Κώστας Γκιουλέκας

    Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης


    1. Είμαι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της ΝΔ στη Βόρειο Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και, στην συνέχεια, στον στενό πυρήνα των ενεργών στελεχών της παράταξης έως σήμερα.

    2. Πολλές οι στιγμές όπως πολλές και οι αποφάσεις, όταν η ΝΔ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Ελλάδος, που μας έκαναν συνολικά υπερήφανους, ως λαό και ως χώρα. Κορυφαία τέτοια στιγμή η ένταξη της Ελλάδος στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλη αυτήν την 50χρονη πορεία υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, που, φυσικά, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αλλά να διδασκόμαστε από αυτά για να μην τα επαναλάβουμε.

    3. Η ΝΔ πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος αυτόν τον μισό αιώνα. Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυσή της δεν είναι απλώς μια επέτειος, που αφορά στενά στα στελέχη και τους οπαδούς αυτής της παράταξης αλλά είναι ένα γεγονός που σχετίζεται απόλυτα με την πορεία της Ελλάδος. Η ΝΔ ταυτίστηκε με την πορεία της πατρίδας μας και οι αποφάσεις των ηγετών αυτού του κόμματος, εκ των οποίων έξι κυβέρνησαν και κυβερνούν την Ελλάδα ως πρωθυπουργοί -ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης- επηρέασαν βαθιά την ζωή των Ελλήνων. Επομένως, τα γενέθλια μίας τέτοιας παράταξης αφορούν σε ολόκληρη την χώρα αφού συνδέονται με τις μεγάλες επιλογές που έκανε η ΝΔ, όπως αυτή που προείπαμε, δηλαδή η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, όπως οι μεγάλες συνθήκες και συμμαχίες, που υπεγράφησαν και εξασφαλίστηκαν επί ημερών της, η αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας για να μπορεί να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ενδεχόμενο οποιουδήποτε κινδύνου, οι αποφάσεις για την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κ.ά.

    4. Η ΝΔ είναι μία κεντροδεξιά παράταξη, με τους παλαιούς πολιτικούς προσδιορισμούς και καλύπτει το φάσμα από τις παρυφές της κεντροαριστεράς έως και ολόκληρη την δεξιά πτέρυγα, που δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά, με ακρότητες και φανατισμούς. Το άνοιγμα προς το κέντρο απεδείχθη πολιτικά ορθό, ωστόσο, θα πρέπει να ανακόψουμε την όποια διαρροή παρατηρείται στην δεξιά πλευρά μας. Όσοι προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και εισήλθαν στη ΝΔ είναι καλοδεχούμενοι, όπως συμβαίνει πάντοτε με ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Με τη διαφορά ότι όλοι αυτοί, που αποφάσισαν να συμπορευθούν μαζί μας, με εμάς που ήμασταν, παραμένουμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτήν την παράταξη, να εντάσσονται και ιδεολογικά και πολιτικά στη ΝΔ, να ασπάζονται τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας και να θέλουν με προθυμία όλα αυτά να τα υπηρετήσουν. Η πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει, γιατί αποδείχτηκε στέρεη όλες αυτές τις δεκαετίες.



    xatzivasileiou.jpeg

    Η ΝΔ είναι η παράταξη της μετριοπάθειας, του ορθολογισμού και του ρεαλισμού

    Τάσος Χατζηβασιλείου

    Βουλευτής Σερρών


    1. Από παιδί άκουγα για την κεντροδεξιά και τη φιλελεύθερη ιδεολογία στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι να κρατώ τον παππού μου από το ένα χέρι και στο άλλο να υψώνω τη σημαία της ΝΔ, στην ομιλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις Σέρρες, το 1990. Επίσημα, οργανώθηκα στις τάξεις του κόμματος το 2003, ως εθελοντής στη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2. Είμαι υπερήφανος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τον ιδρυτή μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η επιστροφή του από το Παρίσι, η μεταπολίτευση και η ψήφιση του νέου Συντάγματος αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Αυτή η πορεία επισφραγίστηκε με την ιστορική απόφαση του Καραμανλή να ενταχθεί η Ελλάδα στην ενωμένη Ευρώπη. Από την άλλη, οι περίοδοι που θα ήθελα να ξεχάσω είναι όταν η παράταξή μας δεχόταν λάσπη και η τοξικότητα ήταν η μόνη πολιτική πρόταση των αντιπάλων μας. Παρά τις προσπάθειές τους, η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα αξιών και ιδανικών, η πολιτική δύναμη της ευθύνης και των μεγάλων στρατηγικών επιλογών για τη χώρα.

    3. Η ΝΔ δεν είναι προσωποπαγές κόμμα. Είναι ένα κόμμα με αρχές και ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο. Εδώ και μισό αιώνα, απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αγκαλιάζοντας όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους ψηφοφόρους της. Διαδραματίζει και θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο διότι υπηρετεί αδιάλειπτα τους πολίτες, μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις, με όραμα και αποφασιστικότητα. Ουσιαστικά, όλοι στη ΝΔ ακολουθούμε τη σοφή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Τα κόμματα, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει να έχουν σαφή ιδεολογία και προσανατολισμό, να διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

    4. Τα τελευταία 5 χρόνια, στο παγκόσμιο ασταθές περιβάλλον, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει να κρατήσει τη χώρα όρθια και να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία. Η ΝΔ είναι η παράταξη της μετριοπάθειας, του ορθολογισμού και του ρεαλισμού. Εκφράζει τη σύγχρονη κεντροδεξιά, εφαρμόζοντας πολιτικές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, από τη Δεξιά έως τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Κοιτάμε προς την πλευρά όλων όσοι ασπάζονται το όραμά μας για μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Προχωρούμε στην επόμενη ημέρα, με όπλα την αλήθεια και την αποφασιστικότητα, με πολιτικές φιλελεύθερες και με έντονο κοινωνικό πρόσημο, με αυστηρή και δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, καθώς και με συμπερίληψη. Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να είναι στη συνείδηση των πολιτών η γνήσια μεταρρυθμιστική και πατριωτική δύναμη.


    taxiaos.jpg

    Να κοιτάς μόνο μπροστά, χωρίς παρωπίδες και χωρίς να καθηλώνεσαι από την τοξικότητα

    Νίκος Ταχιάος

    Yφυπουργός Υποδομών


    1. Ήταν η τελευταία χρονιά των 70’s και η πρώτη μου χρονιά στο Πολυτεχνείο, που συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να αποφύγω την εμπλοκή μου στα πολιτικά της εποχής. Πρακτικά, η ένταξή μου ήρθε τον αμέσως επόμενο χρόνο, αφού είχα ήδη εκλεγεί στην Επιτροπή Έτους χωρίς οποιαδήποτε παραταξιακή αναφορά.

    Πάντως, οι πρώτες μου εικόνες από την ΝΔ είναι η συγκέντρωση του 1974 στο Μακεδονία Palace και κάποια στιγμή αργότερα, να τρέχω με το ποδήλατό μου έχοντας στερεώσει στο τιμόνι του μια γαλλική σημαία, πίσω από την ανοιχτή λιμουζίνα του Ζαρντινίδη, που μετέφερε τον Καραμανλή και τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.

    2. Στιγμές που αισθάνθηκα περήφανος έχω ζήσει πάρα πολλές. Νομίζω όμως ότι δύο είναι οι πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ΝΔ, που η επέτειός τους κάθε χρόνο ανακαλεί σ’ εμένα αυτό το αίσθημα. Η πρώτη είναι η 24η Ιουλίου 1974. Η δεύτερη, η 28η Μαΐου 1979. Στη ΝΔ πιστώνονται οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδος, στην μεταπολεμική περίοδο: Η εγκαθίδρυση και μακροημέρευση μίας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας και η εισδοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Τις στιγμές που σε άλλη περίπτωση θα ξεχνούσα, τις έζησα έχοντας πάρει τις αποστάσεις μου, έμεινα μακριά μόνο ως παρατηρητής.

    3. Είναι πολύ απλό! Είναι μία βαθιά λαϊκή παράταξη που μπορεί και αλλάζει, χωρίς να αποκλίνει από τον πυρήνα των αξιών που εκπροσωπεί. Εκφράζει και αλλαγή και σταθερότητα, ταυτόχρονα.

    4. Τι νόημα έχουν αυτοί οι χωρικοί προσδιορισμοί των πολιτικών ταυτοτήτων πλέον; Ο κόσμος μας εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Δυνάμεις αποσταθεροποίησης και αναθεωρητισμού εμφανίζονται απροσδόκητα επαναφέροντας εφιάλτες του παρελθόντος. Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, επιχειρείται η αναβίωση των αντανακλαστικών και των λογικών της πλατείας της προηγούμενης δεκαετίας, εκείνων που ανεμείγνυαν «δεξιό» και «αριστερό» λαϊκισμό. Τα άκρα ανασυντάσσονται έχοντας βρει και κύκλους εκτός πολιτικής, πρόθυμους και ικανούς να πυροδοτήσουν εντάσεις. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την δεύτερη θέση οδηγεί στο τοξικό περιβάλλον που εσείς αποκαλείτε «σημερινή δύσκολη συγκυρία».

    Σήμερα, στρατηγικά αλλά και τακτικά, μπορείς και πρέπει να κοιτάς μόνο μπροστά, χωρίς παρωπίδες και χωρίς να αποθαρρύνεσαι ή να καθηλώνεσαι από την τοξικότητα. Να στοχεύεις σε ό,τι αφορά στο μέλλον της πατρίδας και των ανθρώπων της. Αυτό είναι και το κλειδί για τις πιο δύσκολες στιγμές. Και νομίζω πως ο καλύτερος υπηρέτης αυτού του κανόνα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


    vartzopoulos.jpg

    Να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας

    Δημήτρης Βαρτζόπουλος

    Yφυπουργός Υγείας


    1. Το 1975 όταν πέρασα στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης έφτασα στη συμπρωτεύουσα και μέσα σε μερικές εβδομάδες γράφτηκα στη ΝΔ. Άμεσα. Μέσα σε ένα μήνα κατέβασα το πρώτο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ στο έτος μου. Ήμουν από τους πρώτους «σκληρούς» ΔΑΠίτες και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Η ένωση ΔΑΠ και ΝΔΦΚ έγινε εκείνο το έτος. Τότε πήραμε 36 σταυρούς και συνεχίσαμε να έχουμε έντονη δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια. Αυτή ήταν η αρχή μας στη ΝΔ.

    2. Είμαι υπερήφανος που η ΝΔ τα δύσκολα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθια την χώρα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην τωρινή κυβέρνηση που βιώσαμε αλλεπάλληλες δύσκολες καταστάσεις, όπως ήταν η πανδημία. Η Ελλάδα τα κατάφερε με την παράταξή μας να πρωταγωνιστεί και να τοποθετεί πάνω από όλα το συμφέρον όλων των Ελλήνων. Αναμφίβολα, μία στιγμή που θα ήθελα να ξεχάσω είναι η μη εκλογή μου το 2015.

    3. Είναι η μοναδική εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας και της σταθερότητας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Η μοναδική παράταξη που κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και κινείται με γνώμονα το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον, εντός και εκτός της χώρας. Η ΝΔ έχει αποδείξει επιπροσθέτως πως είναι η παράταξη που εγγυάται τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ευημερία όλων των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία περί βελτίωσης της οικονομίας, ενίσχυσης της ασφάλειας, αύξησης του εισοδήματος των πολιτών και μείωσης φόρων.

    4. Η ΝΔ, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να κάνει ένα λελογισμένο άνοιγμα προς το κέντρο, χωρίς να αποκλείει από την ατζέντα της τις λεγόμενες παραδοσιακές πολιτικές της βάσης μας. Πολιτικές που σχετίζονται με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας -η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι- με την ασφάλεια των πολιτών και με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στις διαφωνίες μας με τους γείτονες. Εκεί επικεντρωνόμασταν πάντα και εκεί θα επικεντρωθούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνουμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας έργο και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, όπως κάναμε την πρώτη τετραετία.



    papadopoulos.jpg

    Η ΝΔ πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει την κυβερνητική της αποτελεσματικότητα

    Μιχάλης Παπαδόπουλος

    Βουλευτής Κοζάνης

    1. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι από τα χρόνια της ΔΑΠ το 1980. Σε ένα αμφιθέατρο που το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου έπρεπε να κατακτηθεί. Όταν η φιλελεύθερη άποψη ήταν σχεδόν αδίκημα. Τότε που μια ομάδα 18χρονων παιδιών αποφάσισε να μιλάει ελεύθερα και να χτίζει τα όνειρά της για μια καλύτερη Ελλάδα.

    2. Υπερήφανος αισθάνομαι για όλη τη διαδρομή αυτής της παράταξης. Θεωρώ όμως σημαντική προσωπική στιγμή την πρώτη φορά που οι συμπολίτες μου στο νομό Κοζάνης με εξέλεξαν για εκπρόσωπό τους στην Ελληνική Βουλή.

    Όσον αφορά τώρα τα δυσάρεστα, η δική μου στάση ζωής τα αφήνει πάντα πίσω. Με τον ίδιο τρόπο κινούμαι και στην πολιτική και αυτό ήταν ένα μάθημα που έχω μάθει καλά από έναν άνθρωπο, δάσκαλο και υπόδειγμα για μένα, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

    3. Η ΝΔ κυριαρχεί 50 χρόνια στην πολιτική ζωή γιατί πιστεύει σ´ ένα σταθερό σύστημα αξιών και όταν κυβερνά το κάνει πολιτική πράξη. Παράλληλα έχει καταφέρει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές κάθε εποχής και να τις ενσωματώνει. Αυτό άλλωστε το ξεκίνησε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής και το εφάρμοσαν με απόλυτη επιτυχία όλοι οι πρόεδροι της στη συνέχεια.

    4. Παντού! Στρατηγικά η ΝΔ πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει την κυβερνητική αποτελεσματικότητά της. Η λεκτική στροφή προς τα δεξιά ή τα αριστερά θεωρώ ότι λίγο απασχολεί τον κόσμο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αντιλήφθηκε γρήγορα και το υλοποιεί καθημερινά. Αυτή η πολιτική άλλωστε δικαιώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.


    golidakis.JPG

    Σταθερά, μπροστά, μεταρρυθμιστικά και με κοινωνικό πρόσημο

    Διαμαντής Γκολιδάκης

    Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης


    1. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με την πολιτική. Τότε που με τη ΔΑΠ Ιατρικής δίναμε στο ΑΠΘ τους καλούς αγώνες για μία εκπαίδευση που θα είναι αντάξια της χώρας μας και των προσδοκιών της νέας γενιάς της πατρίδας μας, καθώς και για το όραμα να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα πανεπιστήμια. Ένα όραμα που το αναζωπύρωσε η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δημιούργησε και το Μητρώο Στελεχών, με το οποίο άνοιξε τη ΝΔ στην κοινωνία.

    2. Μία στιγμή σταθμός για τη χώρα μας ήταν η υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο το 1979 και τα λόγια του ότι η «Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Ήταν μία κίνηση στρατηγική με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Σημαντικός σταθμός αποτελεί επίσης ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις διεθνείς κρίσεις και τις αβεβαιότητες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του. Η κακιά και η δύσκολη στιγμή; Το 2015, με τη δημοσιονομική κρίση και με το σκοτεινό διάλειμμα της περιόδου κατά την οποία στη χώρα μας επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός. Τότε που η Ελλάδα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως χάρις στη ΝΔ, που έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, καθώς τότε δεν ήταν κυβέρνηση, η Ελλάδα κρατήθηκε εντός Ευρώπης και στο κοινό νόμισμα.

    3. Γιατί δεν κρύφτηκε ποτέ και πήρε τις σωστές και κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα. Έβαλε τέλος στις αντιπαλότητες του παρελθόντος νομιμοποιώντας στη μεταπολίτευση το ΚΚΕ, πρωτοστάτησε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρώπη και έβαλε συχνά φρένο στις σειρήνες του λαϊκισμού που πολλές φορές στη χώρα μας ζητούσαν από κάθε κυβέρνηση να ανοίγει το πουγκί και να ικανοποιεί κάθε αίτημα. Έτσι όταν πια η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού ήξερε ποιο είναι το εθνικό καθήκον. Να στηρίξει τη χώρα ώστε να μην βγει εκτός ευρώ και στη συνέχεια να την ανατάξει με την κυβέρνηση που από το 2019 κυβερνά τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    4. Σταθερά, μπροστά, μεταρρυθμιστικά και με κοινωνικό πρόσημο. Και όπου χρειάζεται με γενναία αυτοκριτική. Γιατί η ΝΔ είναι ένα μεγάλο, φιλελεύθερο, αλλά και λαϊκό κόμμα.


    exadaktylos-photo.jpg

    Η ΝΔ πρέπει να θυμάται το παρελθόν της και να κοιτάζει εμπρός

    Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

    Υποψήφιος ευρωβουλευτής

    1. Το φθινόπωρο του 1981 η εγγραφή μου στην Ιατρική Σχολή συνέπεσε σε προεκλογική περίοδο, καθώς στις 18 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ ανεδείχθη κυβέρνηση για πρώτη φορά. Τότε εντάχθηκα στην ΔΑΠ ΝΔΦΚ και στην ΟΝΝΕΔ. Η εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης στο μπαλκόνι του Ηλέκτρα Παλλάς να επιδεικνύει την ευγένεια του, λέγοντας στο πλήθος δεν θέλω «ΟΥ».

    2. Η πιο περήφανη στιγμή της ΝΔ ήταν η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η υπογραφή της συμφωνίας στο Ζάππειο κόντρα στον λαϊκισμό της αριστεράς. Η στιγμή που θα ήθελα να ξεχάσω ήταν η διάσπασή της και η πτώση της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Επίσης, αισθάνομαι περήφανος για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, στις οποίες συμμετείχα ως υποψήφιος βουλευτής τελευταίος στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, εκλογές στις οποίες η ΝΔ από το ιστορικά ελάχιστο 19% ανέβηκε στο 28% και απέτρεψε με την υπεύθυνη στάση της την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

    3. Η ΝΔ κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας γιατί ο πολιτικός της λόγος είναι διαχρονικά σύγχρονος, ταυτόχρονα πατριωτικός και απηχεί στα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας μας. Βρίσκεται σταθερά ενάντια στον λαϊκισμό και μιλάει ειλικρινά και με ρεαλισμό από την ίδρυση της στους Έλληνες.

      4. Η ΝΔ πρέπει να θυμάται το παρελθόν της και να κοιτάζει εμπρός. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, εμπρός. Ούτως ή άλλως είναι τοποθετημένη στην κεντροδεξιά και οι επιλογές της έχουν διαχρονικά επιβεβαιωθεί. Σήμερα, χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπιση του δημογραφικού με ριζοσπαστική προσέγγιση και γενναία μέτρα, καθώς και αντίστοιχη αντιμετώπιση της αστυφιλίας και της εσωτερικής μετανάστευσης. Πρακτικά, η ενίσχυση των αγροτών και η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα αυτό, όπως και των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί όρο επιβίωσης για την χώρα μας και απαραίτητο όρο για τη διατήρηση του ταυτοτικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι δυσκολίες για την Ευρώπη βρίσκονται μπροστά και θα χρειαστεί να προχωρήσει με ταχύτητα σε θέματα που συζητά επί δεκαετίες όπως η ενιαία αμυντική πολιτική. Στο ίδιο πλαίσιο, οφείλει να ρυθμίσει την μεταναστευτική της πολιτική ώστε οι εισερχόμενοι πληθυσμοί να είναι ικανοί να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να ζουν αρμονικά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Και χωρίς δισταγμό, θα πρέπει να διατηρήσουμε την Ευρώπη χριστιανική για να παραμείνει ανεξίθρησκη και δημοκρατική.

      *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία