ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργούλης στο makthes.gr: Οι celebrities είναι απαραίτητοι στα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα για την καταγγελία βιασμού σε βάρος του αλλά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

 28/04/2024 08:00

Α. Γεωργούλης στο makthes.gr: Οι celebrities είναι απαραίτητοι στα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές

Θεολόγος Ηλιού

Για προσπάθεια αμαύρωσης της προσωπικότητας του κάνει λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα Αλέξης Γεωργούλης σχετικά με την καταγγελία που δέχθηκε για βιασμό και κακοποίηση. Μάλιστα, μιλώντας στο makthes.gr, σχολίασε την στάση της κοινής γνώμης, λέγοντας πως «είμαστε επιρρεπής να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στην φωτιά».

Λίγο πριν τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές μιλάει για την φετινή περιοδεία του, το κόμμα που επέλεξε και τον Πολιτισμό που έχει θέσει ως επίκεντρο στην πορεία του στο ευρωκοινοβούλιο. Ενώ, λέει πως πιστεύει ότι είναι απαραίτητοι οι celebrity στα ψηφοδέλτια, εξηγώντας τους λόγους.

Τέλος, μιλάει για πισώπλατα μαχαιρώματα από βουλευτές άλλων κομμάτων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πως θα είναι η περιοδεία σας ;

Επειδή σε όλη την θητεία μου, δεν πίστεψα ότι ένας ευρωβουλευτής πρέπει να εμφανίζεται και να συνομιλεί με την κοινωνία, μόνο ένα μήνα πριν τις εκλογές, οι επισκέψεις σε πόλεις και η συζήτηση με νεανικούς και πολιτιστικούς φορείς είναι κάτι που το κάνω εδώ και 3 χρόνια, οπότε το συνεχίζω και τώρα και κάνω ό,τι μπορώ για να ακουστεί η συμμετοχή και η φωνή του Πράσινου Κινήματος στις ευρωεκλογές.

Γιατί με το «Πράσινο Κίνημα» αυτή τη φορά ;

Αυτή η επιλογή έχει δυο σκέλη. Αρχικά το ένα σκέλος είναι ότι επέλεξα να κατέβω στις Ευρωεκλογές, επειδή σε αυτή τη θητεία πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά πράγματα για τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες, όπως και για κοινωνικά θέματα, ενδεικτικά αναφέρω το ψήφισμα για τον ορισμό του καλλιτέχνη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την εξασφάλιση ενός minimum επιπέδου κοινωνικών, ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών παροχών, μέχρι την προσπάθεια για κατανόηση και συμπερίληψη των ανθρώπων με δυσλεξία από τα σχολικά χρόνια μέχρι και την εργασία τους, θέλω να διεκδικήσω μία νέα θητεία για να ολοκληρώσω τον σχεδιασμό και να συνεχίσω τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξα. Το δεύτερο σκέλος είναι η επιλογή του κόμματος. Είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα κόμμα για τον Πολιτισμό, γιατί για εμένα είναι προτεραιότητα και θα ήθελα όλη μου την ενέργεια να την αφιερώσω εκεί. Όμως σε συζητήσεις με φορείς και κόμματα, μου έκαναν αίσθηση όσα πρεσβεύει ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, για το πως αντιμετωπίζει τη ζωή, για τις θέσεις του και πως πιστεύει ότι το Πράσινο σαν φιλοσοφία πρέπει να είναι στον χάρτη του πολιτικού σχεδιασμού της Ελλάδας. Έτσι σκέφτηκα ότι θέλω να υπερασπιστώ και να συνδράμω σε αυτή την προσπάθεια, με σκοπό να συνδυάσουμε τον Πολιτισμό με την πράσινη μετάβαση.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος εκ νέου;

Θέλω το 80% της ενέργειας μου να τον αφιερώσω στον Πολιτισμό, γιατί πιστεύω παραγκωνίζεται από τις πολιτικές σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Έχουμε δουλέψει μαζί με το γραφείο μου και έχουμε φτιάξει μια ομάδα φιλίας στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Πολιτισμό με 28 ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, εκτός των ακροδεξιών κομμάτων, που αποτέλεσε κάτι καινοτόμο στην Ευρωβουλή. Σε αυτή την ομάδα γίνονται οι ζυμώσεις σε ένα φιλικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι τροπολογίες που θέτουμε μετά να είναι πιο στοχευμένες, ολιστικές και να περνάνε πιο εύκολα. Επιπλέον, μέσω του Cultural Creators Friendship Group, καταφέραμε ένα ποσοστό ανάλογο του 2% από το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθεί για τον Πολιτισμό. Διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτει το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Πολιτισμό, ενώ η κομισιόν είχε εισηγηθεί να μειωθεί. Επίσης, με πρωτοβουλία μου καταφέραμε να περάσουμε μια τροπολογία σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά από την Επιτροπή να πάρει το μέρος του κράτους - μέλους της σε περίπτωση αντιδικίας σε θέματα πολιτισμικής κληρονομίας με τρίτες χώρες. Ουσιαστικά αυτό αφορά την Ελλάδα και πως θα διεκδικήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία.

Σας άκουσα να μιλάτε και για ένα Δίκτυο Πολιτισμού στην Ελλάδα, πως το φαντάζεστε ;

Ως Ευρωβουλευτής προσπαθούσα να διαπιστώσω για ποιον λόγο αυτά που συζητάμε εμείς στην Ευρωβουλή δεν φτάνουν στους πολίτες. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις για αυτά που κάνουν, αν και μπορούν με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, να μάθουν πληροφορίες. Ψάχνοντας τις αιτίες που δεν φτάνει η πληροφορία στον πολίτη, είδαμε ότι η πληροφορία χάνεται μεταξύ των κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι σκέφτηκα να φτιαχτεί ένα Δίκτυο που θα κυκλοφορεί η πληροφόρηση ελεύθερα, να μπορεί ο κάθε οργανισμός/ φορέας να ξέρει ποιος δραστηριοποιείται σε όμοια θέματα ανα την Ελλάδα, πως μπορεί να κινηθεί με εξωστρέφεια και να αξιοποιήσει τα κατάλληλα κονδύλια. Για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό ένας μικρός σύλλογος με παραδοσιακούς χορούς από την Κοζάνη να βρει έναν άλλον πολιτιστικό φορέα από την Πάρμα και να παρουσιάσουν τους χορούς τους. Ενώ, αν υπάρχει το δίκτυο θα γίνονται συνέργειες και θα βρίσκουν τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το Δίκτυο δεν έχει πολιτικό χρώμα, το έκανα αυτόνομα χωρίς πολιτικά κίνητρα.

Φέτος στις Ευρωεκλογές έχετε μεγάλο ανταγωνισμό. Βλέπουμε σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψήφιους από το χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου και της μουσικής. Πως σας φαίνεται αυτή η μαζική κάθοδος celebrities στις Ευρωεκλογές;

Η δημιουργία των ψηφοδελτίων δεν γίνεται από τους υποψηφίους αλλά από τους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα κόμματα και οι αρχηγοί τους θεωρούν απαραίτητους τους γνωστούς στα ψηφοδέλτιά τους. Όποιο ψηφοδέλτιο και να δούμε, θα βρούμε γνωστούς υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι. Η δική μου άποψη είναι ότι όντως είναι απαραίτητοι, γιατί αν κάποιος δεν είναι γνωστός σημαίνει ότι δεν έχει λαϊκό έρεισμα και επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι celebrity και ηθοποιός, μπορεί να είσαι celebrity και να είσαι γιατρός. Αλλά για να ψηφιστείς πρέπει να είσαι γνωστός, αν δεν είσαι δεν θα σε ξέρει ο κόσμος και δεν θα σε ψηφίσει. Δεν σημαίνει ότι αν είσαι celebrity είσαι ανίκανος, όπως και ικανός. Κρίνεσαι από το έργο σου και το ποιόν σου. Απλώς να υπογραμμίσουμε ότι όταν είσαι γνωστός είσαι ορατός στον κόσμο. Εγώ για 25 χρόνια τώρα είμαι στον κόσμο εκτεθειμένος και ανοιχτός, αυτό σημαίνει ότι ξέρει ποιος είμαι και έχει την άποψή του για εμένα. Δεν έρχομαι ξαφνικά με αλεξίπτωτο και γίνομαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Ως καλλιτέχνης είδατε πράγματα στην πολιτική που δεν φανταζόσταν και σας κακοφάνηκαν;

Από τα πρώτα μου βήματα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, άρχισαν τα πισώπλατα μαχαιρώματα και οι κακές γλώσσες, που ήταν είτε από το χώρο που άνηκα είτε από τα απέναντι κόμματα. Με τους απέναντι, μπορείς να πεις ότι το καταλαβαίνεις, γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την κομματική αντιπαλότητα και ασχολούμαστε με τα κόμματα αντί με την πολιτική. Αυτό με έκανε να αποστασιοποιηθώ λίγο από το τι κάνουν τα κόμματα και να αφιερωθώ περισσότερο στην πορεία μου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποδείχθηκε η σωστή κατεύθυνση. Δουλεύοντας περισσότερο για τον Πολιτισμό, έδειξα στους Έλληνες συναδέλφους ότι σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να έχουμε συνοχή και να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας.

Δεχθήκατε μαχαιρώματα ακόμα και από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή;

Ναι δέχθηκα και από πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με πολεμούσαν επειδή πήρα τη θέση που πίστευαν ότι ανήκει σε κάποιους άλλους και από τα υπόλοιπα κόμματα με πολεμούσαν επειδή φορούσα τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο της πολιτικής.

Τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πως τον βλέπετε;

Ο Κασσελάκης είναι πολλά υποσχόμενος. Είναι αρκετά έξυπνος με ενέργεια που μπορεί να την εστιάσει και να οδηγήσει ένα κόμμα. Όμως στερείται της ελληνικής πληροφόρησης, της ελληνικής εικόνας. Θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά ποιοι θα είναι αυτοί που του δώσουν την σωστή πληροφόρηση για να φτιάξει το μωσαϊκό που ονομάζεται ελληνική πραγματικότητα.

Όπως σας ακούω, θα μπορούσε κάποιος να σας ρωτήσει γιατί δεν συζητήσατε μαζί του να κατεβείτε ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές, είπα πως θέλω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι που το πολιτικού του πρόσιμο να είναι συνθετικό και συμπεριληπτικό, όπως οι πράσινες πολιτικές, επειδή συνδέεται με τον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός δεν πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο, πρέπει να είναι πολύχρωμος και να λειτουργεί σαν καταλύτης για την άμβλυνση των διαφορών. Γιατί η αντιπαράθεση στην πολιτική πρέπει να είναι γόνιμη και χωρίς τον Πολιτισμό έχουμε διαξιφισμούς που δεν καταλήγουν σε συμπέρασμα.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταγγελία σε βάρος σας για βιασμό και κακοποίηση, αν και η υπόθεση είναι "παγωμένη", πιστεύετε θα σας κοστίσει πολιτικά;

Δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί δεν έχω κάνει κάποιου είδους έρευνα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αισθάνομαι με αυτό το θέμα. Μου έχει κοστίζει συναισθηματικά πάρα πολύ, με έχει καταρακώσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο που μίλησε, χωρίς να έχει κάποια υποχρέωση, για όσα σκέφτεται με την καταγγελία αυτή. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που μιλήσαν για εμένα, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου.

Πολλοί σας έκριναν χωρίς να έχετε δικαστεί ακόμη, σας πλήγωσε αυτό;

Αυτό αφορά λίγο και πως λειτουργεί η κοινή γνώμη. Είμαστε γενικώς επιρρεπής να βγάζουμε συμπεράσματα και ρίχνουμε εύκολα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Είναι μια επιρρέπεια του ανθρώπου γενικά, δεν πιστεύω ότι αφορά προσωπικά μόνο εμένα. Είναι ένα φαινόμενο της κοινωνίας.

Ένας "λεκές" σαν αυτόν, μπορεί να φύγει από πάνω σας;

Ακόμα δεν υπάρχει κάτι σαν λεκές. Υπήρχε προσπάθεια να αμαυρώσουν την προσωπικότητά μου και την δημόσια εικόνα μου.

Δεν συζητάτε για την υπόθεση, καθώς ακόμα δεν υπάρχει δικαστική εξέλιξη. Ωστόσο έχετε αρνηθεί τις κατηγορίες. Αν δεν έχει συμβεί τίποτα, όπως λέτε, η καταγγέλουσα προχώρησε στην καταγγελία μόνο και μόνο για να σας κάνει κακό;

Δεν μπορώ να μιλήσω για την καταγγέλουσα, για ποιο λόγο το έκανε. Δεν έχω κάποια τέτοια πρόθεση.

Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα ασχολούσασταν ξανά με την πολιτική ή θα παραμένατε μόνο στον χώρο της ηθοποιίας ;

Θα ασχολιόμουν ξανά με την πολιτική, πιστεύω αυτό που έχω περάσει τα τελευταία 5 χρόνια άξιζε τον κόπο και έχω να προσφέρω περισσότερα, μαζί με την εμπειρία που έχω αποκομίσει.

Αν δεν εκλεγείτε, ποια είναι η επόμενη ημέρα για εσάς;

Όσο αφορά τα επαγγελματικά μου ως ηθοποιός θα συνεχίσω να κάνω αυτά που κάνω και τώρα. Όσο αφορά την ανάδειξη του Πολιτισμού, σε πολιτικό επίπεδο, θα συνεχίσω να το κάνω και αυτό. Αυτό που κατάλαβα στη θητεία μου είναι ότι η πολιτική είναι καθημερινότητα. Πρέπει κάθε μέρα να ασχολούμαστε με την πολιτική ή να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενασχόλιση μας με ο,τι κάνουμε στη ζωή μας είναι πολιτική. Δεν είναι μόνο ο τελευταίος μήνας πριν τις εκλογές που αποφασίζουμε ποιον θα ψηφίσουμε. Η πολιτική προάγει την συλλογική σκέψη. Και ως καλλιτέχνης και πια σαν πολιτικός πιστεύω ότι αυτό είναι καθημερινότητα.

Θεωρείται τον εαυτό σας πολιτικό;

Θεωρώ ότι όλοι είμαστε πολιτικοί και όταν λαμβάνουμε την λαϊκή εντολή να εκπροσωπήσουμε τους υπόλοιπους πολίτες, τότε παίρνουμε και επίσημα το χρίσμα του πολιτικού.

Για προσπάθεια αμαύρωσης της προσωπικότητας του κάνει λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα Αλέξης Γεωργούλης σχετικά με την καταγγελία που δέχθηκε για βιασμό και κακοποίηση. Μάλιστα, μιλώντας στο makthes.gr, σχολίασε την στάση της κοινής γνώμης, λέγοντας πως «είμαστε επιρρεπής να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στην φωτιά».

Λίγο πριν τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές μιλάει για την φετινή περιοδεία του, το κόμμα που επέλεξε και τον Πολιτισμό που έχει θέσει ως επίκεντρο στην πορεία του στο ευρωκοινοβούλιο. Ενώ, λέει πως πιστεύει ότι είναι απαραίτητοι οι celebrity στα ψηφοδέλτια, εξηγώντας τους λόγους.

Τέλος, μιλάει για πισώπλατα μαχαιρώματα από βουλευτές άλλων κομμάτων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πως θα είναι η περιοδεία σας ;

Επειδή σε όλη την θητεία μου, δεν πίστεψα ότι ένας ευρωβουλευτής πρέπει να εμφανίζεται και να συνομιλεί με την κοινωνία, μόνο ένα μήνα πριν τις εκλογές, οι επισκέψεις σε πόλεις και η συζήτηση με νεανικούς και πολιτιστικούς φορείς είναι κάτι που το κάνω εδώ και 3 χρόνια, οπότε το συνεχίζω και τώρα και κάνω ό,τι μπορώ για να ακουστεί η συμμετοχή και η φωνή του Πράσινου Κινήματος στις ευρωεκλογές.

Γιατί με το «Πράσινο Κίνημα» αυτή τη φορά ;

Αυτή η επιλογή έχει δυο σκέλη. Αρχικά το ένα σκέλος είναι ότι επέλεξα να κατέβω στις Ευρωεκλογές, επειδή σε αυτή τη θητεία πιστεύω ότι έγιναν σημαντικά πράγματα για τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες, όπως και για κοινωνικά θέματα, ενδεικτικά αναφέρω το ψήφισμα για τον ορισμό του καλλιτέχνη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την εξασφάλιση ενός minimum επιπέδου κοινωνικών, ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών παροχών, μέχρι την προσπάθεια για κατανόηση και συμπερίληψη των ανθρώπων με δυσλεξία από τα σχολικά χρόνια μέχρι και την εργασία τους, θέλω να διεκδικήσω μία νέα θητεία για να ολοκληρώσω τον σχεδιασμό και να συνεχίσω τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξα. Το δεύτερο σκέλος είναι η επιλογή του κόμματος. Είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα κόμμα για τον Πολιτισμό, γιατί για εμένα είναι προτεραιότητα και θα ήθελα όλη μου την ενέργεια να την αφιερώσω εκεί. Όμως σε συζητήσεις με φορείς και κόμματα, μου έκαναν αίσθηση όσα πρεσβεύει ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, για το πως αντιμετωπίζει τη ζωή, για τις θέσεις του και πως πιστεύει ότι το Πράσινο σαν φιλοσοφία πρέπει να είναι στον χάρτη του πολιτικού σχεδιασμού της Ελλάδας. Έτσι σκέφτηκα ότι θέλω να υπερασπιστώ και να συνδράμω σε αυτή την προσπάθεια, με σκοπό να συνδυάσουμε τον Πολιτισμό με την πράσινη μετάβαση.

Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος εκ νέου;

Θέλω το 80% της ενέργειας μου να τον αφιερώσω στον Πολιτισμό, γιατί πιστεύω παραγκωνίζεται από τις πολιτικές σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Έχουμε δουλέψει μαζί με το γραφείο μου και έχουμε φτιάξει μια ομάδα φιλίας στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Πολιτισμό με 28 ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, εκτός των ακροδεξιών κομμάτων, που αποτέλεσε κάτι καινοτόμο στην Ευρωβουλή. Σε αυτή την ομάδα γίνονται οι ζυμώσεις σε ένα φιλικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι τροπολογίες που θέτουμε μετά να είναι πιο στοχευμένες, ολιστικές και να περνάνε πιο εύκολα. Επιπλέον, μέσω του Cultural Creators Friendship Group, καταφέραμε ένα ποσοστό ανάλογο του 2% από το Ταμείο Ανάκαμψης, να δοθεί για τον Πολιτισμό. Διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτει το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Πολιτισμό, ενώ η κομισιόν είχε εισηγηθεί να μειωθεί. Επίσης, με πρωτοβουλία μου καταφέραμε να περάσουμε μια τροπολογία σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά από την Επιτροπή να πάρει το μέρος του κράτους - μέλους της σε περίπτωση αντιδικίας σε θέματα πολιτισμικής κληρονομίας με τρίτες χώρες. Ουσιαστικά αυτό αφορά την Ελλάδα και πως θα διεκδικήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα από την Μεγάλη Βρετανία.

Σας άκουσα να μιλάτε και για ένα Δίκτυο Πολιτισμού στην Ελλάδα, πως το φαντάζεστε ;

Ως Ευρωβουλευτής προσπαθούσα να διαπιστώσω για ποιον λόγο αυτά που συζητάμε εμείς στην Ευρωβουλή δεν φτάνουν στους πολίτες. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις για αυτά που κάνουν, αν και μπορούν με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, να μάθουν πληροφορίες. Ψάχνοντας τις αιτίες που δεν φτάνει η πληροφορία στον πολίτη, είδαμε ότι η πληροφορία χάνεται μεταξύ των κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι σκέφτηκα να φτιαχτεί ένα Δίκτυο που θα κυκλοφορεί η πληροφόρηση ελεύθερα, να μπορεί ο κάθε οργανισμός/ φορέας να ξέρει ποιος δραστηριοποιείται σε όμοια θέματα ανα την Ελλάδα, πως μπορεί να κινηθεί με εξωστρέφεια και να αξιοποιήσει τα κατάλληλα κονδύλια. Για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό ένας μικρός σύλλογος με παραδοσιακούς χορούς από την Κοζάνη να βρει έναν άλλον πολιτιστικό φορέα από την Πάρμα και να παρουσιάσουν τους χορούς τους. Ενώ, αν υπάρχει το δίκτυο θα γίνονται συνέργειες και θα βρίσκουν τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Το Δίκτυο δεν έχει πολιτικό χρώμα, το έκανα αυτόνομα χωρίς πολιτικά κίνητρα.

Φέτος στις Ευρωεκλογές έχετε μεγάλο ανταγωνισμό. Βλέπουμε σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψήφιους από το χώρο της τηλεόρασης, του θεάτρου και της μουσικής. Πως σας φαίνεται αυτή η μαζική κάθοδος celebrities στις Ευρωεκλογές;

Η δημιουργία των ψηφοδελτίων δεν γίνεται από τους υποψηφίους αλλά από τους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι τα κόμματα και οι αρχηγοί τους θεωρούν απαραίτητους τους γνωστούς στα ψηφοδέλτιά τους. Όποιο ψηφοδέλτιο και να δούμε, θα βρούμε γνωστούς υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι. Η δική μου άποψη είναι ότι όντως είναι απαραίτητοι, γιατί αν κάποιος δεν είναι γνωστός σημαίνει ότι δεν έχει λαϊκό έρεισμα και επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι celebrity και ηθοποιός, μπορεί να είσαι celebrity και να είσαι γιατρός. Αλλά για να ψηφιστείς πρέπει να είσαι γνωστός, αν δεν είσαι δεν θα σε ξέρει ο κόσμος και δεν θα σε ψηφίσει. Δεν σημαίνει ότι αν είσαι celebrity είσαι ανίκανος, όπως και ικανός. Κρίνεσαι από το έργο σου και το ποιόν σου. Απλώς να υπογραμμίσουμε ότι όταν είσαι γνωστός είσαι ορατός στον κόσμο. Εγώ για 25 χρόνια τώρα είμαι στον κόσμο εκτεθειμένος και ανοιχτός, αυτό σημαίνει ότι ξέρει ποιος είμαι και έχει την άποψή του για εμένα. Δεν έρχομαι ξαφνικά με αλεξίπτωτο και γίνομαι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Ως καλλιτέχνης είδατε πράγματα στην πολιτική που δεν φανταζόσταν και σας κακοφάνηκαν;

Από τα πρώτα μου βήματα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, άρχισαν τα πισώπλατα μαχαιρώματα και οι κακές γλώσσες, που ήταν είτε από το χώρο που άνηκα είτε από τα απέναντι κόμματα. Με τους απέναντι, μπορείς να πεις ότι το καταλαβαίνεις, γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την κομματική αντιπαλότητα και ασχολούμαστε με τα κόμματα αντί με την πολιτική. Αυτό με έκανε να αποστασιοποιηθώ λίγο από το τι κάνουν τα κόμματα και να αφιερωθώ περισσότερο στην πορεία μου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που αποδείχθηκε η σωστή κατεύθυνση. Δουλεύοντας περισσότερο για τον Πολιτισμό, έδειξα στους Έλληνες συναδέλφους ότι σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να έχουμε συνοχή και να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας.

Δεχθήκατε μαχαιρώματα ακόμα και από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή;

Ναι δέχθηκα και από πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το λέω μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με πολεμούσαν επειδή πήρα τη θέση που πίστευαν ότι ανήκει σε κάποιους άλλους και από τα υπόλοιπα κόμματα με πολεμούσαν επειδή φορούσα τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο της πολιτικής.

Τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πως τον βλέπετε;

Ο Κασσελάκης είναι πολλά υποσχόμενος. Είναι αρκετά έξυπνος με ενέργεια που μπορεί να την εστιάσει και να οδηγήσει ένα κόμμα. Όμως στερείται της ελληνικής πληροφόρησης, της ελληνικής εικόνας. Θα πρέπει να προσέξει πολύ καλά ποιοι θα είναι αυτοί που του δώσουν την σωστή πληροφόρηση για να φτιάξει το μωσαϊκό που ονομάζεται ελληνική πραγματικότητα.

Όπως σας ακούω, θα μπορούσε κάποιος να σας ρωτήσει γιατί δεν συζητήσατε μαζί του να κατεβείτε ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές, είπα πως θέλω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι που το πολιτικού του πρόσιμο να είναι συνθετικό και συμπεριληπτικό, όπως οι πράσινες πολιτικές, επειδή συνδέεται με τον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός δεν πρέπει να έχει πολιτικό πρόσημο, πρέπει να είναι πολύχρωμος και να λειτουργεί σαν καταλύτης για την άμβλυνση των διαφορών. Γιατί η αντιπαράθεση στην πολιτική πρέπει να είναι γόνιμη και χωρίς τον Πολιτισμό έχουμε διαξιφισμούς που δεν καταλήγουν σε συμπέρασμα.

Τέσσερα χρόνια μετά την καταγγελία σε βάρος σας για βιασμό και κακοποίηση, αν και η υπόθεση είναι "παγωμένη", πιστεύετε θα σας κοστίσει πολιτικά;

Δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί δεν έχω κάνει κάποιου είδους έρευνα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αισθάνομαι με αυτό το θέμα. Μου έχει κοστίζει συναισθηματικά πάρα πολύ, με έχει καταρακώσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο που μίλησε, χωρίς να έχει κάποια υποχρέωση, για όσα σκέφτεται με την καταγγελία αυτή. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που μιλήσαν για εμένα, θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου.

Πολλοί σας έκριναν χωρίς να έχετε δικαστεί ακόμη, σας πλήγωσε αυτό;

Αυτό αφορά λίγο και πως λειτουργεί η κοινή γνώμη. Είμαστε γενικώς επιρρεπής να βγάζουμε συμπεράσματα και ρίχνουμε εύκολα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Είναι μια επιρρέπεια του ανθρώπου γενικά, δεν πιστεύω ότι αφορά προσωπικά μόνο εμένα. Είναι ένα φαινόμενο της κοινωνίας.

Ένας "λεκές" σαν αυτόν, μπορεί να φύγει από πάνω σας;

Ακόμα δεν υπάρχει κάτι σαν λεκές. Υπήρχε προσπάθεια να αμαυρώσουν την προσωπικότητά μου και την δημόσια εικόνα μου.

Δεν συζητάτε για την υπόθεση, καθώς ακόμα δεν υπάρχει δικαστική εξέλιξη. Ωστόσο έχετε αρνηθεί τις κατηγορίες. Αν δεν έχει συμβεί τίποτα, όπως λέτε, η καταγγέλουσα προχώρησε στην καταγγελία μόνο και μόνο για να σας κάνει κακό;

Δεν μπορώ να μιλήσω για την καταγγέλουσα, για ποιο λόγο το έκανε. Δεν έχω κάποια τέτοια πρόθεση.

Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα ασχολούσασταν ξανά με την πολιτική ή θα παραμένατε μόνο στον χώρο της ηθοποιίας ;

Θα ασχολιόμουν ξανά με την πολιτική, πιστεύω αυτό που έχω περάσει τα τελευταία 5 χρόνια άξιζε τον κόπο και έχω να προσφέρω περισσότερα, μαζί με την εμπειρία που έχω αποκομίσει.

Αν δεν εκλεγείτε, ποια είναι η επόμενη ημέρα για εσάς;

Όσο αφορά τα επαγγελματικά μου ως ηθοποιός θα συνεχίσω να κάνω αυτά που κάνω και τώρα. Όσο αφορά την ανάδειξη του Πολιτισμού, σε πολιτικό επίπεδο, θα συνεχίσω να το κάνω και αυτό. Αυτό που κατάλαβα στη θητεία μου είναι ότι η πολιτική είναι καθημερινότητα. Πρέπει κάθε μέρα να ασχολούμαστε με την πολιτική ή να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενασχόλιση μας με ο,τι κάνουμε στη ζωή μας είναι πολιτική. Δεν είναι μόνο ο τελευταίος μήνας πριν τις εκλογές που αποφασίζουμε ποιον θα ψηφίσουμε. Η πολιτική προάγει την συλλογική σκέψη. Και ως καλλιτέχνης και πια σαν πολιτικός πιστεύω ότι αυτό είναι καθημερινότητα.

Θεωρείται τον εαυτό σας πολιτικό;

Θεωρώ ότι όλοι είμαστε πολιτικοί και όταν λαμβάνουμε την λαϊκή εντολή να εκπροσωπήσουμε τους υπόλοιπους πολίτες, τότε παίρνουμε και επίσημα το χρίσμα του πολιτικού.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία