ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πως διαμορφώνονται οι τιμές σε πασχαλινά τσουρέκια και σοκολατένια αβγά

Δεδομένη η αύξηση στην τιμή της σοκολάτας το επόμενο διάστημα λένε οι ζαχαροπλάστες

 01/05/2024 04:58

Αλκίνοος Βλαχόπουλος

Σε χαμηλούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινείται μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης με τους καταναλωτές να εμφανίζονται αρκετά διστακτικοί ως προς τις αγορές τους οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Μπορεί τα σοκολατένια αβγά και τα τσουρέκια να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εορταστικής περιόδου ωστόσο οι διαφοροποιήσεις των τιμών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά μεγάλες σε μία περίοδο μάλιστα που η τιμή της σοκολάτας ανεβαίνει διαρκώς, λόγω των ρεκόρ που καταγράφει το «ράλι» του κακάο.

zaxaroplasteia-2.jpg


Ελαφρώς πιο «πικρή» η σοκολάτα

Στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της Θεσσαλονίκης οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εν όψει Πάσχα. «Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι παρόλη την άνοδο της τιμής της σοκολάτας αλλά και του μισθολογικού κόστους αναφέρει στο makthes.gr ο Μάριος Παπαδόπουλος Πρόεδρος Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 5% ωστόσο αυτή δεν αφορά στο σύνολο των σοκολατένιων προϊόντων, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη προαγορασμένα αποθέματα σοκολάτας με τις προηγούμενες τιμές της αγοράς».

zaxaroplasteia-1.jpg

Η αγορά δεν έχει δείξει ακόμα την πραγματική της δυναμική οπότε αναμένουμε αύξηση την κίνησης από σήμερα Μ. Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα λέει ο ίδιος. «Ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά, ρωτάει προκειμένου να μάθει τις τιμές και να συγκρίνει πριν αγοράσει. Η παράμετρος του καιρού παίζει κι αυτή τον δικό της ρόλο με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες να μην αποτελούν και τον πιο φίλιο παράγοντας για τα σοκολατένια αβγά».

zaxaroplasteia-5.jpg


Τσουρέκια για όλα τα βαλάντια

Το παραδοσιακό τσουρέκι αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον «βασιλιά» των πασχαλινών εδεσμάτων. Με πολλές και διαφορετικές επικαλύψεις αλλά και με λαχταριστές γεμίσεις, τα ολόφρεσκα τσουρέκια βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά στην κορυφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού. Φτιαγμένα με μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ, ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους που τα προμηθεύονται από ζαχαροπλαστεία και φούρνους κυρίως αυτές τις μέρες.

Στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης η τιμή του κλασικού τσουρεκιού ξεκινάει από 13 και μπορεί να φτάσει έως και τα 17 ευρώ ωστόσο η ποιότητά τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των τυποποιημένων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ υποστηρίζει ο κύριος Παπαδόπουλος. Στα 18 ευρώ κυμαίνεται σήμερα το τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας ενώ όσοι θα προτιμήσουν να αγοράσουν τσουρέκι με ζαχαρόπαστα θα χρειαστεί να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η τιμή του σήμερα αγγίζει ακόμα και 25 ευρώ.

zaxaroplasteia-7.jpg

Από τα 2 ευρώ ξεκινάει να πωλείται σήμερα το μικρότερο σοκολατένιο αβγό με την τιμή του να διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος, το σχέδιο και τα υλικά. Εκτός από σοκολατένια αβγά και τσουρέκια οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τούρτες και σιροπιαστά ιδίως για την Κυριακή του Πάσχα ενώ την τιμητική του θα έχει φέτος και το παγωτό δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

«Ζεσταίνεται» η αγορά

Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των ζαχαροπλαστείων της πόλης για να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λέει στο makthes.gr ο Χρήστος Παπασωτηρίου, Ιδιοκτήτης αλυσίδας Ζαχαροπλαστείων της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες καταγράφεται μια αύξηση στην καταναλωτική κίνηση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

zaxaroplasteia-4.jpg

«Ο κόσμος προτιμάει περισσότερο το παραδοσιακό τσουρέκι ωστόσο υπάρχουν αρκετές ακόμη επιλογές στην αγορά προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα. Υπάρχει το τσουρέκι με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας καθώς και αυτό με την ζαχαρόπαστα που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Προς το παρών προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις απότομες αυξήσεις που καταγράφονται στη τιμή της σοκολάτας διατηρώντας τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» αναφέρει ο κ. Παπασωτηρίου.

zaxaroplasteia-3.jpg

Γιατί ακριβαίνει η σοκολάτα;

«Η τιμή της σοκολάτας θα ανέβει σίγουρα το επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι σε ποια τιμή θα σταματήσει το κοντέρ», αναφέρει από τη μεριά του κ. Μάριος Παπαδόπουλος ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του κακάο.

«Αφενός υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη παραγωγική χρονιά στις φυτείες κακαόδεντρων η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν αρκετά οι παραγόμενες ποσότητες. Αφετέρου η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε επειδή το κακάο μπήκε στο χρηματιστήριο με την επακόλουθη πίεση από τις χρηματαγορές στην συγκεκριμένη μετοχή. Υπάρχει μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα αλλάξει η εικόνα των τιμών της αγοράς» αναφέρει ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.

Σε χαμηλούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινείται μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης με τους καταναλωτές να εμφανίζονται αρκετά διστακτικοί ως προς τις αγορές τους οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Μπορεί τα σοκολατένια αβγά και τα τσουρέκια να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εορταστικής περιόδου ωστόσο οι διαφοροποιήσεις των τιμών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά μεγάλες σε μία περίοδο μάλιστα που η τιμή της σοκολάτας ανεβαίνει διαρκώς, λόγω των ρεκόρ που καταγράφει το «ράλι» του κακάο.

zaxaroplasteia-2.jpg


Ελαφρώς πιο «πικρή» η σοκολάτα

Στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της Θεσσαλονίκης οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς εν όψει Πάσχα. «Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι παρόλη την άνοδο της τιμής της σοκολάτας αλλά και του μισθολογικού κόστους αναφέρει στο makthes.gr ο Μάριος Παπαδόπουλος Πρόεδρος Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 5% ωστόσο αυτή δεν αφορά στο σύνολο των σοκολατένιων προϊόντων, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη προαγορασμένα αποθέματα σοκολάτας με τις προηγούμενες τιμές της αγοράς».

zaxaroplasteia-1.jpg

Η αγορά δεν έχει δείξει ακόμα την πραγματική της δυναμική οπότε αναμένουμε αύξηση την κίνησης από σήμερα Μ. Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα λέει ο ίδιος. «Ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά, ρωτάει προκειμένου να μάθει τις τιμές και να συγκρίνει πριν αγοράσει. Η παράμετρος του καιρού παίζει κι αυτή τον δικό της ρόλο με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες να μην αποτελούν και τον πιο φίλιο παράγοντας για τα σοκολατένια αβγά».

zaxaroplasteia-5.jpg


Τσουρέκια για όλα τα βαλάντια

Το παραδοσιακό τσουρέκι αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον «βασιλιά» των πασχαλινών εδεσμάτων. Με πολλές και διαφορετικές επικαλύψεις αλλά και με λαχταριστές γεμίσεις, τα ολόφρεσκα τσουρέκια βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά στην κορυφή των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού. Φτιαγμένα με μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ, ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους που τα προμηθεύονται από ζαχαροπλαστεία και φούρνους κυρίως αυτές τις μέρες.

Στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης η τιμή του κλασικού τσουρεκιού ξεκινάει από 13 και μπορεί να φτάσει έως και τα 17 ευρώ ωστόσο η ποιότητά τους δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των τυποποιημένων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ υποστηρίζει ο κύριος Παπαδόπουλος. Στα 18 ευρώ κυμαίνεται σήμερα το τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας ενώ όσοι θα προτιμήσουν να αγοράσουν τσουρέκι με ζαχαρόπαστα θα χρειαστεί να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η τιμή του σήμερα αγγίζει ακόμα και 25 ευρώ.

zaxaroplasteia-7.jpg

Από τα 2 ευρώ ξεκινάει να πωλείται σήμερα το μικρότερο σοκολατένιο αβγό με την τιμή του να διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος, το σχέδιο και τα υλικά. Εκτός από σοκολατένια αβγά και τσουρέκια οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τούρτες και σιροπιαστά ιδίως για την Κυριακή του Πάσχα ενώ την τιμητική του θα έχει φέτος και το παγωτό δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

«Ζεσταίνεται» η αγορά

Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των ζαχαροπλαστείων της πόλης για να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λέει στο makthes.gr ο Χρήστος Παπασωτηρίου, Ιδιοκτήτης αλυσίδας Ζαχαροπλαστείων της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες καταγράφεται μια αύξηση στην καταναλωτική κίνηση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.

zaxaroplasteia-4.jpg

«Ο κόσμος προτιμάει περισσότερο το παραδοσιακό τσουρέκι ωστόσο υπάρχουν αρκετές ακόμη επιλογές στην αγορά προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα. Υπάρχει το τσουρέκι με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας καθώς και αυτό με την ζαχαρόπαστα που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές. Προς το παρών προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις απότομες αυξήσεις που καταγράφονται στη τιμή της σοκολάτας διατηρώντας τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» αναφέρει ο κ. Παπασωτηρίου.

zaxaroplasteia-3.jpg

Γιατί ακριβαίνει η σοκολάτα;

«Η τιμή της σοκολάτας θα ανέβει σίγουρα το επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι σε ποια τιμή θα σταματήσει το κοντέρ», αναφέρει από τη μεριά του κ. Μάριος Παπαδόπουλος ο οποίος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του κακάο.

«Αφενός υπήρξε μια ιδιαίτερα δύσκολη παραγωγική χρονιά στις φυτείες κακαόδεντρων η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν αρκετά οι παραγόμενες ποσότητες. Αφετέρου η τιμή της σοκολάτας ανέβηκε επειδή το κακάο μπήκε στο χρηματιστήριο με την επακόλουθη πίεση από τις χρηματαγορές στην συγκεκριμένη μετοχή. Υπάρχει μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα αλλάξει η εικόνα των τιμών της αγοράς» αναφέρει ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία