ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε ρυθμούς φοιτητικών εκλογών τα Πανεπιστήμια

Στη «ΜτΚ» μιλούν εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών παρατάξεων για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών και για το τι προτίθενται να διεκδικήσουν για τους συμφοιτητές τους

 21/05/2024 07:00

Σε ρυθμούς φοιτητικών εκλογών τα Πανεπιστήμια

Έλενα Καραβασίλη

Υπό τη σκιά του νόμου για την ίδρυση Μη Κρατικών - Μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2025, και με την «επανενεργοποίηση» των φοιτητικών συλλόγων (μετά από αρκετά χρόνια) που προχώρησαν το φθινόπωρο σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις για τουλάχιστον δύο μήνες, την Τετάρτη 22 Μαΐου θα διεξαχθούν στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας οι φοιτητικές εκλογές. Εκεί θα φανεί στην πράξη, εάν υπάρχει ικανοποίηση από τη νέα γενιά για τις πολιτικές και επιλογές της κυβέρνησης, όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να επικρατήσουν «διαμάχες» ως προς τη νικητήρια παράταξη, καθώς οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική είθισται να αυτοαποκαλούνται νικητές, δίνοντας διαφορετικά αποτελέσματα τα οποία βέβαια, παρουσιάζουν σημαντικές αποκλείσεις. Στη «ΜτΚ» μιλούν εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών παρατάξεων για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών και για το τι προτίθενται να διεκδικήσουν για τους συμφοιτητές τους.


ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης και της πνευματικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Είναι οι χώροι που διαμορφώνουν το μέλλον των νέων γενεών, ενώ παράλληλα αποτελούν και κέντρα καινοτομίας και έρευνας. 

Η καθυστέρηση και η αβεβαιότητα στις τάξεις των φοιτητών, καθώς και η απώλεια εξεταστικών σε πολλά τμήματα πανεπιστημίων, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δημόσια πανεπιστήμια τους προηγουμένους μήνες. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την εικόνα των πανεπιστημίων και να θέσει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους», λέει στη «ΜτΚ» ο Ευάγγελος Τσιάμης, υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταξή του έχει προσφέρει μια σειρά από λύσεις και προτάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών. «Από την πρόταση για την ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, που αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 10.000 φοιτητών, μέχρι την υπεράσπιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει δείξει τη δέσμευσή της στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην ευημερία των φοιτητών. 

Επιπλέον, η παρέμβαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών των φοιτητών είναι εξίσου σημαντική. Με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατά 500 ευρώ από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προσφέρεται ένα πιο βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον για τους φοιτητές». Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην εθελοντική δράση της παράταξης που εκπροσωπεί καθώς και στη συμμετοχή της στα όργανα διοίκησης, ενέργειες που «αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής της στους φοιτητές και στη βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. 

Οι προτάσεις και οι πράξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν συμβάλλει στη σταθεροποίηση και βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μέσω της συνεχούς αύξησης της χρηματοδότησης, αναβάθμισης του ακαδημαϊκού προσωπικού και των υποδομών, καθώς και της ενίσχυσης της έρευνας και της εξωστρέφειας, τα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται πιο ανταγωνιστικά και προσελκύουν περισσότερους φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Καλούμε τους συμφοιτητές μας να αναλογιστούν τη θετική επίδραση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια μας και να στηρίξουν τις προσπάθειές της για μια ακόμα καλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία για όλους», λέει τέλος ο κ. Τσιάμης.


Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

«Το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι ένα. Ή θα επιλέξουμε να δώσουμε λευκό πανί στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για να κλιμακώσουν την επίθεση απέναντι μας ή θα επιλέξουμε για ακόμη μια φορά τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει. Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και την ψήφο στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. μπορούμε όχι μόνο να καταδικάσουμε ξανά την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αλλά και να δώσουμε ώθηση στη διεκδίκηση για ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία. Να στείλουμε ένα μεγάλο αντιπολεμικό μήνυμα που θα συνδεθεί με τον αγώνα των φοιτητών σε όλο τον κόσμο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη», λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Πολύζος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, εκλεγμένος με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. 

Συμπληρώνει πως «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας μας έχουμε μάθει να παλεύουμε και ξέρουμε να νικάμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. για 3η συνεχόμενη χρονιά γιατί και την επόμενη μέρα με πιο μαζικούς, δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, οργανωτές της πάλης θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί για να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι λοιπόν υπόθεση και ευθύνη όλων των φοιτητών να γράψουμε ξανά ιστορία και να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης», τονίζει.

Περιγράφει πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε πολύ σύνθετες εξελίξεις. «Βλέπουμε τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και την εμπλοκή της χώρας μας να κλιμακώνεται, το νόμο αντιδραστική τομή που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που θα υποβαθμίσει τα πτυχία μας και θα εμπορευματοποιήσει περαιτέρω τις σπουδές μας, αλλά και τη γελοία και απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συγκαλυφθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες του εγκλήματος στα Τέμπη και είναι ευκαιρία οι φοιτητές να δώσουμε ξανά την απάντηση μας».


ΔΙΚΤΥΟ 

Η Αγγελική Παπαδοπούλου είναι μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών/-τριών. 

«Κοιτώντας το πανεπιστήμιό μας, τον χώρο όπου περνάμε την καθημερινότητά μας, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε, βλέπουμε σοβάδες να καταρρέουν και ταβάνια να στάζουν. Καθηγητές να λείπουν, αίθουσες να μην έχουν θέσεις να μας χωρέσουν. Εξοπλισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Ζούμε και φοιτούμε με το ολοένα αυξανόμενο κόστος της σίτισης και στέγασής μας, γιατί τα δωρεάν πανεπιστήμιά μας δεν φροντίζουν για την δωρεάν πρόσβασή μας στα κοινά και αναγκαία αγαθά. Δεν είναι αυτό το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, ούτε αυτό που έχουμε ανάγκη». Αναφερόμενη στις φοιτητικές εξεγέρσεις του Ιανουαρίου, ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με κυλιόμενες καταλήψεις σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας λέει πως «Το φοιτητικό κίνημα στην πραγματικότητα εξέφρασε τη μάχη απέναντι στην πολιτική που συρρικνώνει κάθε τι δημόσιο και δωρεάν στον βωμό του κέρδους. Με παρακαταθήκη τους φοιτητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος συνεχίζουμε να παλεύουμε για προγράμματα σπουδών και πτυχία με αξία, για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, γνώση προσβάσιμη σε ολόκληρη τη κοινωνία και όχι για τα συμφέροντα επιχειρήσεων. Ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δωρεάν, που θα παρέχει σε όλους τους φοιτητές σίτιση και στέγαση, θα είναι ανοιχτό σε όλους, για έναν χώρο γεμάτο πολιτιστική δράση. Το πανεπιστήμιο που θα είναι χώρος πολιτικών συζητήσεων, χώρος δημοκρατικός, όπου με βάση τη συλλογικότητα και ισχυρούς φοιτητικούς συλλόγους, οι φωνές μας θα έχουν αξία. Καλούμε τους συμφοιτητές μας στις 22 του Μάη, να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις συλλογικές απαντήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απειλούν τις σπουδές και τις ζωές μας, με κοινή βάση το όραμα για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, ελεύθερο και ποιοτικό πανεπιστήμιο».


ΠΑΣΠ

Ο Κωνσταντίνος Δαλαμήτρος, φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ και εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» πως «Δεν είμαστε καινούριοι», δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η φοιτητική παράταξη βρισκόταν σε αδράνεια. 

«Η ΠΑΣΠ έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στο φοιτητικό κίνημα και έχει συγκρουστεί μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ για αρκετές από τις θέσεις της, όπως π.χ. την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη συνταγματική αναθεώρηση του 2008. Αποδείξαμε ότι δεν εξαρτόμαστε από τίποτα και από κανέναν παρά μόνον από τους φοιτητές που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται γιατί όχι μόνον θέλουν αλλά και απαιτούν ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. Η ΠΑΣΠ πιστεύει στη δύναμη του φοιτητή. Γι’ αυτό και αγωνίζεται για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δεν θα υπονομεύεται για χάρη των ιδιωτικών, ώστε κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των φοιτητών, πουλώντας πτυχία. Απαιτεί δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, δεν είναι προνόμιο η τροφή, ιδίως στους καιρούς που ζούμε που μετρούμε ακόμη και το ευρώ. Θέλουμε την περεταίρω διεθνοποίηση του πανεπιστημίου μας, ώστε έτσι να καταστεί ανταγωνιστικό και όχι μέσω των ψευδοδιλημμάτων που μας τίθενται από την κυβέρνηση». Λέει πως η ΠΑΣΠ σκοπεύει να επανενεργοποίησει τον θεσμό του συνηγόρου του φοιτητή και να διευρύνει τις αρμοδιότητές του με στόχο, «να ελέγχει τις ακαδημαϊκές αυθαιρεσίες, να είναι δίπλα στον φοιτητή και να τον προστατεύει. 

Η ΠΑΣΠ έχει αποδείξει και στο παρελθόν και συνεχίζει να το αποδεικνύει σε όλες τις σχολές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι φοιτητές την έχουν εμπιστευθεί, ότι μάχεται και αγωνίζεται για εμάς. Δεν πουλάμε ούτε παραμύθι αγώνα, ούτε φιμώνουμε αντίθετες απόψεις παίζοντας τους αγωνιστές, όπως πρόσφατα έλαβε χώρα το απαράδεκτο περιστατικό στο ΠΑΜΑΚ όπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έδειραν συμφοιτητές μας, επειδή έχουν αντίθετη άποψη από αυτούς. Στις 22 Μαΐου κάνουμε την αρχή και καλούμε φοιτητές και φοιτήτριες να συστρατευθούν μαζί μας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλές παρατάξεις τα τελευταία χρόνια συγκροτούνται από φοιτητές και φοιτήτριες και «κατεβαίνουν» ως ανεξάρτητες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024

Υπό τη σκιά του νόμου για την ίδρυση Μη Κρατικών - Μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2025, και με την «επανενεργοποίηση» των φοιτητικών συλλόγων (μετά από αρκετά χρόνια) που προχώρησαν το φθινόπωρο σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις για τουλάχιστον δύο μήνες, την Τετάρτη 22 Μαΐου θα διεξαχθούν στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας οι φοιτητικές εκλογές. Εκεί θα φανεί στην πράξη, εάν υπάρχει ικανοποίηση από τη νέα γενιά για τις πολιτικές και επιλογές της κυβέρνησης, όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να επικρατήσουν «διαμάχες» ως προς τη νικητήρια παράταξη, καθώς οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική είθισται να αυτοαποκαλούνται νικητές, δίνοντας διαφορετικά αποτελέσματα τα οποία βέβαια, παρουσιάζουν σημαντικές αποκλείσεις. Στη «ΜτΚ» μιλούν εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών παρατάξεων για το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών και για το τι προτίθενται να διεκδικήσουν για τους συμφοιτητές τους.


ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης και της πνευματικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Είναι οι χώροι που διαμορφώνουν το μέλλον των νέων γενεών, ενώ παράλληλα αποτελούν και κέντρα καινοτομίας και έρευνας. 

Η καθυστέρηση και η αβεβαιότητα στις τάξεις των φοιτητών, καθώς και η απώλεια εξεταστικών σε πολλά τμήματα πανεπιστημίων, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δημόσια πανεπιστήμια τους προηγουμένους μήνες. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την εικόνα των πανεπιστημίων και να θέσει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους», λέει στη «ΜτΚ» ο Ευάγγελος Τσιάμης, υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταξή του έχει προσφέρει μια σειρά από λύσεις και προτάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών. «Από την πρόταση για την ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, που αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 10.000 φοιτητών, μέχρι την υπεράσπιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει δείξει τη δέσμευσή της στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην ευημερία των φοιτητών. 

Επιπλέον, η παρέμβαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών των φοιτητών είναι εξίσου σημαντική. Με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατά 500 ευρώ από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, προσφέρεται ένα πιο βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον για τους φοιτητές». Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην εθελοντική δράση της παράταξης που εκπροσωπεί καθώς και στη συμμετοχή της στα όργανα διοίκησης, ενέργειες που «αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής της στους φοιτητές και στη βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. 

Οι προτάσεις και οι πράξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν συμβάλλει στη σταθεροποίηση και βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μέσω της συνεχούς αύξησης της χρηματοδότησης, αναβάθμισης του ακαδημαϊκού προσωπικού και των υποδομών, καθώς και της ενίσχυσης της έρευνας και της εξωστρέφειας, τα ελληνικά πανεπιστήμια γίνονται πιο ανταγωνιστικά και προσελκύουν περισσότερους φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Καλούμε τους συμφοιτητές μας να αναλογιστούν τη θετική επίδραση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα πανεπιστήμια μας και να στηρίξουν τις προσπάθειές της για μια ακόμα καλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία για όλους», λέει τέλος ο κ. Τσιάμης.


Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

«Το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι ένα. Ή θα επιλέξουμε να δώσουμε λευκό πανί στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για να κλιμακώσουν την επίθεση απέναντι μας ή θα επιλέξουμε για ακόμη μια φορά τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει. Με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών και την ψήφο στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. μπορούμε όχι μόνο να καταδικάσουμε ξανά την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αλλά και να δώσουμε ώθηση στη διεκδίκηση για ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, για πτυχία με αξία. Να στείλουμε ένα μεγάλο αντιπολεμικό μήνυμα που θα συνδεθεί με τον αγώνα των φοιτητών σε όλο τον κόσμο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη», λέει στη «ΜτΚ» ο Γιώργος Πολύζος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, εκλεγμένος με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. 

Συμπληρώνει πως «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της χώρας μας έχουμε μάθει να παλεύουμε και ξέρουμε να νικάμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. για 3η συνεχόμενη χρονιά γιατί και την επόμενη μέρα με πιο μαζικούς, δυνατούς φοιτητικούς συλλόγους, οργανωτές της πάλης θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί για να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι λοιπόν υπόθεση και ευθύνη όλων των φοιτητών να γράψουμε ξανά ιστορία και να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης», τονίζει.

Περιγράφει πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε πολύ σύνθετες εξελίξεις. «Βλέπουμε τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και την εμπλοκή της χώρας μας να κλιμακώνεται, το νόμο αντιδραστική τομή που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που θα υποβαθμίσει τα πτυχία μας και θα εμπορευματοποιήσει περαιτέρω τις σπουδές μας, αλλά και τη γελοία και απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να συγκαλυφθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες του εγκλήματος στα Τέμπη και είναι ευκαιρία οι φοιτητές να δώσουμε ξανά την απάντηση μας».


ΔΙΚΤΥΟ 

Η Αγγελική Παπαδοπούλου είναι μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΔΙΚΤΥΟ Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών/-τριών. 

«Κοιτώντας το πανεπιστήμιό μας, τον χώρο όπου περνάμε την καθημερινότητά μας, σπουδάζουμε, κοινωνικοποιούμαστε, βλέπουμε σοβάδες να καταρρέουν και ταβάνια να στάζουν. Καθηγητές να λείπουν, αίθουσες να μην έχουν θέσεις να μας χωρέσουν. Εξοπλισμό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Ζούμε και φοιτούμε με το ολοένα αυξανόμενο κόστος της σίτισης και στέγασής μας, γιατί τα δωρεάν πανεπιστήμιά μας δεν φροντίζουν για την δωρεάν πρόσβασή μας στα κοινά και αναγκαία αγαθά. Δεν είναι αυτό το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, ούτε αυτό που έχουμε ανάγκη». Αναφερόμενη στις φοιτητικές εξεγέρσεις του Ιανουαρίου, ενάντια στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με κυλιόμενες καταλήψεις σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας λέει πως «Το φοιτητικό κίνημα στην πραγματικότητα εξέφρασε τη μάχη απέναντι στην πολιτική που συρρικνώνει κάθε τι δημόσιο και δωρεάν στον βωμό του κέρδους. Με παρακαταθήκη τους φοιτητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος συνεχίζουμε να παλεύουμε για προγράμματα σπουδών και πτυχία με αξία, για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, γνώση προσβάσιμη σε ολόκληρη τη κοινωνία και όχι για τα συμφέροντα επιχειρήσεων. Ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δωρεάν, που θα παρέχει σε όλους τους φοιτητές σίτιση και στέγαση, θα είναι ανοιχτό σε όλους, για έναν χώρο γεμάτο πολιτιστική δράση. Το πανεπιστήμιο που θα είναι χώρος πολιτικών συζητήσεων, χώρος δημοκρατικός, όπου με βάση τη συλλογικότητα και ισχυρούς φοιτητικούς συλλόγους, οι φωνές μας θα έχουν αξία. Καλούμε τους συμφοιτητές μας στις 22 του Μάη, να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις συλλογικές απαντήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απειλούν τις σπουδές και τις ζωές μας, με κοινή βάση το όραμα για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, ελεύθερο και ποιοτικό πανεπιστήμιο».


ΠΑΣΠ

Ο Κωνσταντίνος Δαλαμήτρος, φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ και εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, ξεκαθαρίζει στη «ΜτΚ» πως «Δεν είμαστε καινούριοι», δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η φοιτητική παράταξη βρισκόταν σε αδράνεια. 

«Η ΠΑΣΠ έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στο φοιτητικό κίνημα και έχει συγκρουστεί μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ για αρκετές από τις θέσεις της, όπως π.χ. την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη συνταγματική αναθεώρηση του 2008. Αποδείξαμε ότι δεν εξαρτόμαστε από τίποτα και από κανέναν παρά μόνον από τους φοιτητές που μας στηρίζουν και μας εμπιστεύονται γιατί όχι μόνον θέλουν αλλά και απαιτούν ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. Η ΠΑΣΠ πιστεύει στη δύναμη του φοιτητή. Γι’ αυτό και αγωνίζεται για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο δεν θα υπονομεύεται για χάρη των ιδιωτικών, ώστε κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των φοιτητών, πουλώντας πτυχία. Απαιτεί δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, δεν είναι προνόμιο η τροφή, ιδίως στους καιρούς που ζούμε που μετρούμε ακόμη και το ευρώ. Θέλουμε την περεταίρω διεθνοποίηση του πανεπιστημίου μας, ώστε έτσι να καταστεί ανταγωνιστικό και όχι μέσω των ψευδοδιλημμάτων που μας τίθενται από την κυβέρνηση». Λέει πως η ΠΑΣΠ σκοπεύει να επανενεργοποίησει τον θεσμό του συνηγόρου του φοιτητή και να διευρύνει τις αρμοδιότητές του με στόχο, «να ελέγχει τις ακαδημαϊκές αυθαιρεσίες, να είναι δίπλα στον φοιτητή και να τον προστατεύει. 

Η ΠΑΣΠ έχει αποδείξει και στο παρελθόν και συνεχίζει να το αποδεικνύει σε όλες τις σχολές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου οι φοιτητές την έχουν εμπιστευθεί, ότι μάχεται και αγωνίζεται για εμάς. Δεν πουλάμε ούτε παραμύθι αγώνα, ούτε φιμώνουμε αντίθετες απόψεις παίζοντας τους αγωνιστές, όπως πρόσφατα έλαβε χώρα το απαράδεκτο περιστατικό στο ΠΑΜΑΚ όπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έδειραν συμφοιτητές μας, επειδή έχουν αντίθετη άποψη από αυτούς. Στις 22 Μαΐου κάνουμε την αρχή και καλούμε φοιτητές και φοιτήτριες να συστρατευθούν μαζί μας».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλές παρατάξεις τα τελευταία χρόνια συγκροτούνται από φοιτητές και φοιτήτριες και «κατεβαίνουν» ως ανεξάρτητες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία