ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε γερμανική… πειθαρχία η 88η ΔΕΘ

Ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων η διοργάνωση - Καίρια η συνεισφορά της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία

 09/07/2024 07:00

Mε γερμανική… πειθαρχία η 88η ΔΕΘ

Του Μανώλη Στεφανίδη


Πιστή στο ραντεβού της η 88η ΔΕΘ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της (07/09/2024-15/09/2024) στη Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση φέτος να είναι «made in Germany».

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη δυναμική παρουσία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τιμώμενη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη φιλοξενία πολλών Β2Β και Β2C γεγονότων, αλλά και πλήθος ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, η 88η ΔΕΘ σφραγίζει το καθιερωμένο ραντεβού της με τους επισκέπτες της.

Γερμανική απόβαση με πάνω από 110 εκθέτες

Στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα θα είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υπό τον τίτλο-ομπρέλα «made in Germany» καταλαμβάνοντας περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία θα παρουσιάζονται εκθέματα και υπηρεσίες κορυφαίων εταιριών της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ, θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Παράλληλα, θα υποστηρίξει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με προγραμματισμένες θεματικές ημέρες για εκπαιδευτικά θέματα, συναντήσεις δικτύωσης, καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις.

Επιπλέον, ένα ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γερμανικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γερμανοελληνικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η ΔΕΘ που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογερμανικής οικονομικής συνεργασίας θα «καταληφθεί» από γερμανικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εταιρείες-κολοσσοί SIEMENS, Fraport (διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο Μακεδονία), BASF και Bayer, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν και γερμανικές εταιρείες από τους κλάδους Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών, Logiostics, Υπηρεσιών, Φαρμακοβιομηχανίας, R&D, Ασφαλειών και Τραπεζών.

H γερμανική κυβέρνηση θα… παρελάσει από την πόλη, καθώς το γερμανικό περίπτερο θα εγκαινιάσει ο Ομοσπονδιακός Υπουργός και Αντικαγκελάριος, Dr. Robert Habeck, βάσει τουλάχιστον του προγραμματισμού που υπάρχει μέχρι στιγμής ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι θα επισκέπτονται το γερμανικό περίπτερο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Η γερμανική συμμετοχή θα παρουσιαστεί σε συνολικά 6.000 τ.μ. με το σύνθημα «made in Germany», με τη συμμετοχή άνω των 110 εκθετών από τη Γερμανία -εταιρείες και φορείς- από start-ups μέχρι εμβληματικές γερμανικές εταιρείες.

Το γερμανικό περίπτερο θα «στηριχτεί» στους εξής τομείς:

- Logistics, μεταφορές, συγκοινωνίες, ναυτιλιακή οικονομία.

- Βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, τεχνολογίες φαρμάκων και υγείας, φαρμακοβιομηχανία.

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες περιβάλλοντος, βιωσιμότητα.

- Εκπαίδευση και έρευνα.

- Ψηφιοποίηση, ψηφιακή οικονομία, data economy, start-ups.

Στόχος πάνω από 200.000 επισκέπτες

Περί τους 123.864 επισκέπτες μέτρησε το 2023 η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 2022 ξεπέρασε τους 212.363, με τα απόνερα της κακοκαιρίας Daniel να επηρεάζουν τα μέγιστα την περσινή διοργάνωση. Φέτος η ΔΕΘ προσδοκά να σπάσει ξανά το φράγμα των 200.000 επισκεπτών.

Τα ξενοδοχεία της πόλης και φέτος, όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο της έκθεσης, αναμένεται να γεμίσουν και να ζεστάνουν τα ταμεία τους, καταγράφοντας υψηλούς τζίρους, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα θα αυξηθεί, οι δουλειές σε καταστήματα εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα ανοίξουν για τα καλά. Εκτός όμως από τις προφανείς δραστηριότητες που ωφελούνται από τη ΔΕΘ (καταλύματα, εστίαση, κ.τ.λ.), υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματικών κλάδων (κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρείες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρείες επίπλων και φύλαξης) που προσδοκούν στο Σεπτέμβριο και στην Έκθεση για να κινηθεί η κλυδωνιζόμενη αγορά.

Στην προετοιμασία της ΔΕΘ απασχολούνται διαφορετικοί κλάδοι για την προβολή εκθετών, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες και τυπογράφοι, καθώς και η «βιομηχανία» του θεάματος, που οργανώνει τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση.

Πάνω από 100 εκατ. αφήνει η ΔΕΘ στην πόλη

Είναι ενδεικτικό πως το κόστος ακύρωσης της Έκθεσης το 2020, ελέω ειδικών πανδημικών, συνθηκών άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή «διαχέονται» περίπου 80-100 εκατ. ευρώ κατά τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ. Αυτό είναι το άμεσο όφελος.

Το πρωτογενές γεγονός δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ωθούν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Έτσι εκτιμάται πως η Έκθεση δημιουργεί δευτερογενές -έμμεσο- όφελος άνω των 45 εκατ. ευρώ (εστίαση, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, κ.τ.λ.) στην τοπική οικονομία.

Βάσει διεθνών υπολογισμών, τα έσοδα των περιοχών που φιλοξενούν μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το καθαρό τζίρο της έκθεσης, που στην περίπτωση των ΔΕΘ υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Σε ρότα ανάπτυξης οι οικονομικές σχέσεις

Για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8% εκτιμάται η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας βάσει στοιχείων 2022, με τις επενδύσεις σε σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, το συνολικό τζίρο να έχει αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ το 2022 και τις εταιρείες να απασχολούν περί τους 26.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, βάσει των πολλαπλασιαστών του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ και αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με τη συνολική συνεισφορά να εκτιμάται σε 75.000 θέσεις εργασίας.

Από την ίδια μελέτη προκύπτουν επίσης οι διαχρονικά στενές εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας, καθώς και η ηγετική θέση που κατέχει η Γερμανία ως εθνικός επενδυτής στην Ελλάδα, με τις καθαρές άμεσες επενδύσεις να διαμορφώνονται το 2022 στα 7,7 δισ. ευρώ.

Στις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη θέση το 2023, από την δεύτερη θέση το 2022, πρώτη θέση που κατείχε σταθερά μεταξύ 2015 και 2021, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021. Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, έναντι επίσης 8,4 δισ. ευρώ το 2022 και 6,9 δισ. ευρώ το 2021. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γερμανίας διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,1. δισ. ευρώ έναντι 4,9. δισ. ευρώ το 2022.

Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2023 στο 10,4%, από 9,2% το 2022 και 11% το 2021, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021.

Ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αντιπροσωπεύει το 55,3% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία. Στις εισαγωγές τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες αποτελούν την κυριότερη κατηγορία, με το μερίδιο να διαμορφώνεται σε 50,4%.

Στις υπηρεσίες, η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο (3 δισ. ευρώ το 2022). Οι εισπράξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν το 2023 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2022.

Σχεδόν 8 δισ. γερμανικές επενδύσεις το 2022

Ιδιαίτερη παρουσία της Γερμανίας σημειώνεται στην ελληνική οικονομία στο σκέλος των άμεσων επενδύσεων. Τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ το 2022. Οι νέες άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 948 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από Γερμανία, με περίπου 160 εκατ. ευρώ καθαρή επένδυση το 2022 και συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2016.

Εν αναμονή της ανάπλασης

Την ίδια στιγμή, η πόλη αναμένει να μπει σε ρότα υλοποίησης το μεγαλεπήβολο project της ανάπλασης της ΔΕΘ (θα την «τρέξει» η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ) η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 (προκήρυξη διαγωνισμού το 2025) και να ολοκληρωθεί μετά το 2031. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, με σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 35 ετών.

Βάσει του σχεδίου που έχει προκριθεί, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.

Σχεδόν το 60% θα είναι κοινόχρηστος χώρος, αστικό πάρκο με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Το νέο εκθεσιακό, θα έχει τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, μαζί με το συνεδριακό, συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. και 1.100 θέσεις πάρκινγκ, business center και ξενοδοχείο boutique. Τα δύο τελευταία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτη για 35 χρόνια.

Η ανάπλαση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Το δημόσιο θα εισφέρει 120 εκατ. (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας) ενώ από ιδιώτες και τραπεζικό δανεισμό θα προέλθουν τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ. Βέβαια παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσό που θα βάλει ο ιδιώτης, συνεπώς αν δανειστεί η ΔΕΘ-Ηelexpo δεν αποκλείεται η δημόσια συμμετοχή να ξεπεράσει κατά πολύ τα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπερταμείο, όπως συμβαίνει και σήμερα, o ιδιώτης θα μπορεί σε συνεννόηση με την ΔΕΘ να εκμεταλλεύεται εμπορικά εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

Του Μανώλη Στεφανίδη


Πιστή στο ραντεβού της η 88η ΔΕΘ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της (07/09/2024-15/09/2024) στη Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση φέτος να είναι «made in Germany».

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη δυναμική παρουσία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τιμώμενη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη φιλοξενία πολλών Β2Β και Β2C γεγονότων, αλλά και πλήθος ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, η 88η ΔΕΘ σφραγίζει το καθιερωμένο ραντεβού της με τους επισκέπτες της.

Γερμανική απόβαση με πάνω από 110 εκθέτες

Στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα θα είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υπό τον τίτλο-ομπρέλα «made in Germany» καταλαμβάνοντας περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία θα παρουσιάζονται εκθέματα και υπηρεσίες κορυφαίων εταιριών της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ, θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-γερμανικών πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Παράλληλα, θα υποστηρίξει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με προγραμματισμένες θεματικές ημέρες για εκπαιδευτικά θέματα, συναντήσεις δικτύωσης, καθώς και εταιρικές παρουσιάσεις.

Επιπλέον, ένα ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Γερμανικού Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γερμανοελληνικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η ΔΕΘ που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογερμανικής οικονομικής συνεργασίας θα «καταληφθεί» από γερμανικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εταιρείες-κολοσσοί SIEMENS, Fraport (διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο Μακεδονία), BASF και Bayer, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν και γερμανικές εταιρείες από τους κλάδους Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών, Logiostics, Υπηρεσιών, Φαρμακοβιομηχανίας, R&D, Ασφαλειών και Τραπεζών.

H γερμανική κυβέρνηση θα… παρελάσει από την πόλη, καθώς το γερμανικό περίπτερο θα εγκαινιάσει ο Ομοσπονδιακός Υπουργός και Αντικαγκελάριος, Dr. Robert Habeck, βάσει τουλάχιστον του προγραμματισμού που υπάρχει μέχρι στιγμής ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι θα επισκέπτονται το γερμανικό περίπτερο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Η γερμανική συμμετοχή θα παρουσιαστεί σε συνολικά 6.000 τ.μ. με το σύνθημα «made in Germany», με τη συμμετοχή άνω των 110 εκθετών από τη Γερμανία -εταιρείες και φορείς- από start-ups μέχρι εμβληματικές γερμανικές εταιρείες.

Το γερμανικό περίπτερο θα «στηριχτεί» στους εξής τομείς:

- Logistics, μεταφορές, συγκοινωνίες, ναυτιλιακή οικονομία.

- Βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, τεχνολογίες φαρμάκων και υγείας, φαρμακοβιομηχανία.

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες περιβάλλοντος, βιωσιμότητα.

- Εκπαίδευση και έρευνα.

- Ψηφιοποίηση, ψηφιακή οικονομία, data economy, start-ups.

Στόχος πάνω από 200.000 επισκέπτες

Περί τους 123.864 επισκέπτες μέτρησε το 2023 η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ το 2022 ξεπέρασε τους 212.363, με τα απόνερα της κακοκαιρίας Daniel να επηρεάζουν τα μέγιστα την περσινή διοργάνωση. Φέτος η ΔΕΘ προσδοκά να σπάσει ξανά το φράγμα των 200.000 επισκεπτών.

Τα ξενοδοχεία της πόλης και φέτος, όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο της έκθεσης, αναμένεται να γεμίσουν και να ζεστάνουν τα ταμεία τους, καταγράφοντας υψηλούς τζίρους, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα θα αυξηθεί, οι δουλειές σε καταστήματα εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα ανοίξουν για τα καλά. Εκτός όμως από τις προφανείς δραστηριότητες που ωφελούνται από τη ΔΕΘ (καταλύματα, εστίαση, κ.τ.λ.), υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματικών κλάδων (κατασκευαστές περιπτέρων, τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μεταφορικές εταιρείες, οδηγούς οχημάτων και μηχανημάτων, μέχρι συνεργεία καθαρισμού, εταιρείες επίπλων και φύλαξης) που προσδοκούν στο Σεπτέμβριο και στην Έκθεση για να κινηθεί η κλυδωνιζόμενη αγορά.

Στην προετοιμασία της ΔΕΘ απασχολούνται διαφορετικοί κλάδοι για την προβολή εκθετών, διαφημιστικές εταιρείες, γραφίστες και τυπογράφοι, καθώς και η «βιομηχανία» του θεάματος, που οργανώνει τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις και συναυλίες που πλαισιώνουν τη διοργάνωση.

Πάνω από 100 εκατ. αφήνει η ΔΕΘ στην πόλη

Είναι ενδεικτικό πως το κόστος ακύρωσης της Έκθεσης το 2020, ελέω ειδικών πανδημικών, συνθηκών άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή «διαχέονται» περίπου 80-100 εκατ. ευρώ κατά τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ. Αυτό είναι το άμεσο όφελος.

Το πρωτογενές γεγονός δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ωθούν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Έτσι εκτιμάται πως η Έκθεση δημιουργεί δευτερογενές -έμμεσο- όφελος άνω των 45 εκατ. ευρώ (εστίαση, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, κ.τ.λ.) στην τοπική οικονομία.

Βάσει διεθνών υπολογισμών, τα έσοδα των περιοχών που φιλοξενούν μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από το καθαρό τζίρο της έκθεσης, που στην περίπτωση των ΔΕΘ υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Σε ρότα ανάπτυξης οι οικονομικές σχέσεις

Για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται κατά 1,6 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στα 7,9 δισ. ευρώ ή 3,8% εκτιμάται η συμβολή στο ΑΕΠ της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας βάσει στοιχείων 2022, με τις επενδύσεις σε σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2018-2022, το συνολικό τζίρο να έχει αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ το 2022 και τις εταιρείες να απασχολούν περί τους 26.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, βάσει των πολλαπλασιαστών του ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγουν οι ελληνογερμανικές επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ και αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μια θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,4 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με τη συνολική συνεισφορά να εκτιμάται σε 75.000 θέσεις εργασίας.

Από την ίδια μελέτη προκύπτουν επίσης οι διαχρονικά στενές εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας, καθώς και η ηγετική θέση που κατέχει η Γερμανία ως εθνικός επενδυτής στην Ελλάδα, με τις καθαρές άμεσες επενδύσεις να διαμορφώνονται το 2022 στα 7,7 δισ. ευρώ.

Στις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη θέση το 2023, από την δεύτερη θέση το 2022, πρώτη θέση που κατείχε σταθερά μεταξύ 2015 και 2021, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021. Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, έναντι επίσης 8,4 δισ. ευρώ το 2022 και 6,9 δισ. ευρώ το 2021. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γερμανίας διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,1. δισ. ευρώ έναντι 4,9. δισ. ευρώ το 2022.

Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2023 στο 10,4%, από 9,2% το 2022 και 11% το 2021, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021.

Ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αντιπροσωπεύει το 55,3% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία. Στις εισαγωγές τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες αποτελούν την κυριότερη κατηγορία, με το μερίδιο να διαμορφώνεται σε 50,4%.

Στις υπηρεσίες, η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο (3 δισ. ευρώ το 2022). Οι εισπράξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν το 2023 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2022.

Σχεδόν 8 δισ. γερμανικές επενδύσεις το 2022

Ιδιαίτερη παρουσία της Γερμανίας σημειώνεται στην ελληνική οικονομία στο σκέλος των άμεσων επενδύσεων. Τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ το 2022. Οι νέες άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 948 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από Γερμανία, με περίπου 160 εκατ. ευρώ καθαρή επένδυση το 2022 και συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2016.

Εν αναμονή της ανάπλασης

Την ίδια στιγμή, η πόλη αναμένει να μπει σε ρότα υλοποίησης το μεγαλεπήβολο project της ανάπλασης της ΔΕΘ (θα την «τρέξει» η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ) η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 (προκήρυξη διαγωνισμού το 2025) και να ολοκληρωθεί μετά το 2031. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, με σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 35 ετών.

Βάσει του σχεδίου που έχει προκριθεί, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.

Σχεδόν το 60% θα είναι κοινόχρηστος χώρος, αστικό πάρκο με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Το νέο εκθεσιακό, θα έχει τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, μαζί με το συνεδριακό, συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. και 1.100 θέσεις πάρκινγκ, business center και ξενοδοχείο boutique. Τα δύο τελευταία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτη για 35 χρόνια.

Η ανάπλαση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Το δημόσιο θα εισφέρει 120 εκατ. (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας) ενώ από ιδιώτες και τραπεζικό δανεισμό θα προέλθουν τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ. Βέβαια παραμένει άγνωστο το ακριβές ποσό που θα βάλει ο ιδιώτης, συνεπώς αν δανειστεί η ΔΕΘ-Ηelexpo δεν αποκλείεται η δημόσια συμμετοχή να ξεπεράσει κατά πολύ τα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το Υπερταμείο, όπως συμβαίνει και σήμερα, o ιδιώτης θα μπορεί σε συνεννόηση με την ΔΕΘ να εκμεταλλεύεται εμπορικά εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.07.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία