Πόλος έλξης ξένων φοιτητών το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
10/09/2024 07:00
10/09/2024 07:00
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ιδρύθηκε το 2005, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε Σίνδο, Θέρμη, Σέρρες, Κατερίνη και Κιλκίς. Μέχρι το 2019 ήταν το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας όπου τα προγράμματα διδάσκονταν αποκλειστικά στα αγγλικά. Με καθολική αποδοχή, τον Μάιο του ’23 εξελέγη για πρώτη φορά πρύτανης του Ιδρύματος ο καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, καθώς μέχρι πρότινος διοικούταν από διορισμένο πρόεδρο. Με συνέντευξή του στη «ΜτΚ», ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης και εξωστρέφειας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και στα εν εξελίξει έργα φοιτητικής μέριμνας.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος από την ίδρυσή του το 2005 στόχευε στη διεθνοποίηση και στην εξωστρέφεια, ζητούμενα όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στο σήμερα. Διανύοντας τη δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά στο τιμόνι του Ιδρύματος, με ποιους τρόπους επιτυγχάνετε αυτόν τον σκοπό, όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών και τα μεταπτυχιακά;
Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου μας, στον κόμβο της Θέρμης, λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (UCIPS) με δύο Σχολές (τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών και τη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας), που προσφέρoυν αποκλειστικά αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 26 αγγλόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας και προβολής των Προγραμμάτων Σπουδών, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών στα Αγγλόφωνα ΠΜΣ του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή κάθε διδακτικής και μαθησιακής καινοτομίας, ενώ επιδιώκεται η παροχή πολυθεματικών και ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, προσανατολισμένων στις ανάγκες της αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα ως προς την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών θα ήθελα να αναφέρω ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε υλοποίησε το Πρόγραμμα “Υποστήριξη Δράσεων Διεθνοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος”, με προϋπολογισμό του συνολικού ύψους 1.400.000€ που αποτέλεσε τη δεύτερη σε χρηματοδότηση πρόταση που υλοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια. Με το Πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ένα πλάνο εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της Διεθνοποίησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχουν υπογραφεί περισσότερα από 25 μνημόνια συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού που σχετίζονται με τον κλάδο του κάθε Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Σκοπός των μνημονίων συνεργασίας αποτέλεσε η σύνδεση του Πανεπιστημίου με φορείς της αγοράς εργασίας, με αντίστοιχα τμήματα άλλων Πανεπιστημίων και με ερευνητικά ιδρύματα, καθιστώντας ακόμα πιο ισχυρή την διεθνή παρουσία του Πανεπιστημίου μας. Περαιτέρω στόχευση του ΔΙ.ΠΑ.Ε είναι ο σχεδιασμός και λειτουργία κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (joint degrees) με ξένα πανεπιστήμια (από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, κ.α.). Παράλληλα, είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης με το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΘΑΕΕ της ίδρυσης νέων Τμημάτων προπτυχιακού επιπέδου στα αγγλικά, πρόταση απολύτως συμβατή με το διεθνή χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Φέτος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καταφέρατε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε τμήματα της Σχολής Μηχανικών, πάγιο αίτημα των φοιτητών-τριων του ΔΙ.ΠΑ.Ε.. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους αποφοίτους σας και πώς επηρεάζει πλέον τη δυναμική του Ιδρύματος;
Αξιοσημείωτη άνοδο των βάσεων εισαγωγής παρουσίασαν αρκετά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, στοιχείο που καταδεικνύει την επιλογή τους από τη νέα γενιά και την προτίμησή της σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι φοιτητές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι 3.637, με κάλυψη όλων σχεδόν των αρχικών θέσεων για το σύνολο των Τμημάτων του Ιδρύματος. Αν και είναι ένα από τα νεότερα πανεπιστήμια της χώρας, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. κατάφερε να επιτύχει αξιοσημείωτη άνοδο στις προτιμήσεις των υποψηφίων και να φτάσει και να ξεπεράσει παραδοσιακά τμήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Έτσι, το ποσοστό των κενών θέσεων είναι από τα μικρότερα που εμφανίζονται συνολικά, μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, ενώ τμήματα του ΔΙΠΑΕ βρίσκονται μέσα στις πρώτες 30 θέσεις τμημάτων με την μεγαλύτερη αύξηση βάσεων πανελλαδικά, σε σύνολο σχεδόν 500 τμημάτων. Προτεραιότητα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αποτελεί η ενίσχυση και συνεχής ακαδημαϊκή εξέλιξη των Τμημάτων του. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στοχεύει στην αξιοποίηση τόσο της εκπαιδευτικής παράδοσης που διαθέτει, όσο και της ποιότητας της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας.
Σημαντικός παράγοντας αποτέλεσε επίσης η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε Τμήματα υψηλής ζήτησης της Σχολής Μηχανικών, κάτι που επετεύχθη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αποτυπώνοντας και την πρόθεση του Υπουργού για επίλυση ενός θέματος που καθυστερούσε πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών, έπειτα από θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, αντιστοιχήθηκαν πλήρως ως προς τα ομότιτλα τους Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας (αυτή τη στιγμή εκκρεμεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντιστοίχηση των Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών). Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είχε εξαρχής ως βασικό στόχο και επιδίωξή του την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Τμημάτων του και τη δημιουργία μίας ισχυρής και εμβληματικής Πολυτεχνικής Σχολής, ως μετεξέλιξη της Σχολής Μηχανικών που διαθέτει. Βάσει αυτής της εξέλιξης οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων Τμημάτων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Τμήματα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επικαιροποίηση και παροχή πολυθεματικών και ευέλικτων Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας εκτόξευσε τη ζήτηση, μαζί και τη βάση των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Επίσης, με αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας τα Προγράμματα πενταετών Σπουδών των Τμημάτων: Πολιτικών Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Περιβάλλοντος (Θες/νικη), Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Γεωπονίας (Θες/νικη) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, οδηγούν στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του κάθε Τμήματος και ο τίτλος σπουδών τους αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), (3467/Β’/17-6-2024).
Η φοιτητική μέριμνα αποτελεί ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τα ΑΕΙ της πόλης και μπήκε ψηλά στην ατζέντα της τελευταίας συνόδου των πρυτάνεων. Ποιες ενέργειες υλοποιείτε εσείς προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκτείνεται σε πέντε πόλεις;
Το αναπτυξιακό σχέδιο του Πανεπιστημίου μας επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των υποδομών του και ειδικότερα στην πλήρη ανακαίνιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών. Πιστεύουμε ότι η παροχή φοιτητικής στέγης μέσω εστιών, ιδίως στα περιφερειακά του Πανεπιστημίου μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αλλά και κοινωνική προτεραιότητα.
Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας στηρίζοντας άμεσα οικονομικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενέκρινε κονδύλι πρόθεσης χρηματοδότησης ύψους 7.900.000€ (μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης), για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών του, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης υλοποίησης. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται η κατασκευή 3 αμφιθεάτρων, η συστηματική και ολοκληρωτική ανακαίνιση αιθουσών και εργαστηρίων, η συντήρηση των κτηριακών υποδομών (σε Σίνδο, Σέρρες και Κιλκίς), καθώς και η βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των Πανεπιστημιουπόλεων (εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Πανεπιστημιούπολη της Σίνδου και ολοκλήρωση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών).
Ειδικότερα για τη ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας αξιοποιούμε επιπρόσθετα κονδύλι τριών εκατομμυρίων, για:
Στα προσεχή σχέδια μας παραμένει η αύξηση των θέσεων/κλινών στέγασης που προσφέρονται στους φοιτητές μας, είτε μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων για ανέγερση νέων φοιτητικών Εστιών, είτε μέσω ενοικιάσεων κτηρίων / ξενοδοχείων.
Σημειώνεται ότι η ανέγερση φοιτητικών εστιών και η εξασφάλιση θέσεων/κλινών στέγασης που προσφέρονται στους φοιτητές, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της Διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου μας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο αναπτυξιακό μας σχέδιο περιλαμβάνεται και η επέκταση και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις Πανεπιστημιουπόλεις Σίνδου και Σερρών.
Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και πώς θα επιτύχετε την καλύτερη διασύνδεση των αποφοίτων σας με την αγορά εργασίας;
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος έχει ως σταθερό και διαρκές χαρακτηριστικό της λειτουργίας του την αριστεία στην έρευνα και την σύνδεσή της με την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό στοχεύει στη διασύνδεση και προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο αλλά και ταλαντούχων φοιτητών με υψηλές προσδοκίες. Στο επίπεδο της έρευνας, οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το ΔΙΠΑΕ, συμβάλλοντας στο κεφάλαιο της έρευνας και καινοτομίας είναι:
Με την ολοκλήρωση της πρυτανικής σας θητείας ποια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα θέλετε να έχετε καταφέρει να επιλύσει και ποιους στόχους να έχετε πετύχει;
Ήδη συμπληρώθηκε ένα έτος στο αξίωμα του Πρύτανη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι μέσω μία γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, ήδη από τον πρώτο χρόνο ανάληψης της Πρυτανικής Διοίκησης, υλοποιούμε το σύνολο των θέσεων του αναπτυξιακού σχεδίου που καταθέσαμε. Στη συνέχεια θα ολοκληρώσουμε πλήρως όλα όσα εχουμε σχεδιάσει στο Προγράμμα μας το οποίο περιλαμβάνει τους άξονες: α) ακαδημαϊκή πολιτική και ειδικότερα εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική, β) δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, γ) εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του ΑΕΙ, δ) σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία και ενίσχυση της καινοτομίας και ε) αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.
Αποτελεί προτεραιότητα μας η ενίσχυση της διεθνοποίησης, η πλήρη αναβάθμιση των υποδομών και ειδικότερα των κτηριακών εγκαταστάσεων, η αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου των περιοχών που εκτείνεται το Πανεπιστήμιο, καθώς και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 7-8 Σεπτεμβρίου
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ιδρύθηκε το 2005, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε Σίνδο, Θέρμη, Σέρρες, Κατερίνη και Κιλκίς. Μέχρι το 2019 ήταν το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας όπου τα προγράμματα διδάσκονταν αποκλειστικά στα αγγλικά. Με καθολική αποδοχή, τον Μάιο του ’23 εξελέγη για πρώτη φορά πρύτανης του Ιδρύματος ο καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, καθώς μέχρι πρότινος διοικούταν από διορισμένο πρόεδρο. Με συνέντευξή του στη «ΜτΚ», ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης και εξωστρέφειας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και στα εν εξελίξει έργα φοιτητικής μέριμνας.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος από την ίδρυσή του το 2005 στόχευε στη διεθνοποίηση και στην εξωστρέφεια, ζητούμενα όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στο σήμερα. Διανύοντας τη δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά στο τιμόνι του Ιδρύματος, με ποιους τρόπους επιτυγχάνετε αυτόν τον σκοπό, όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών και τα μεταπτυχιακά;
Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου μας, στον κόμβο της Θέρμης, λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (UCIPS) με δύο Σχολές (τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Σπουδών και τη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας), που προσφέρoυν αποκλειστικά αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 26 αγγλόφωνα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας και προβολής των Προγραμμάτων Σπουδών, παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών στα Αγγλόφωνα ΠΜΣ του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή κάθε διδακτικής και μαθησιακής καινοτομίας, ενώ επιδιώκεται η παροχή πολυθεματικών και ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, προσανατολισμένων στις ανάγκες της αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ειδικότερα ως προς την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών θα ήθελα να αναφέρω ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε υλοποίησε το Πρόγραμμα “Υποστήριξη Δράσεων Διεθνοποίησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος”, με προϋπολογισμό του συνολικού ύψους 1.400.000€ που αποτέλεσε τη δεύτερη σε χρηματοδότηση πρόταση που υλοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια. Με το Πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ένα πλάνο εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της Διεθνοποίησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχουν υπογραφεί περισσότερα από 25 μνημόνια συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού που σχετίζονται με τον κλάδο του κάθε Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Σκοπός των μνημονίων συνεργασίας αποτέλεσε η σύνδεση του Πανεπιστημίου με φορείς της αγοράς εργασίας, με αντίστοιχα τμήματα άλλων Πανεπιστημίων και με ερευνητικά ιδρύματα, καθιστώντας ακόμα πιο ισχυρή την διεθνή παρουσία του Πανεπιστημίου μας. Περαιτέρω στόχευση του ΔΙ.ΠΑ.Ε είναι ο σχεδιασμός και λειτουργία κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (joint degrees) με ξένα πανεπιστήμια (από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, κ.α.). Παράλληλα, είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης με το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΘΑΕΕ της ίδρυσης νέων Τμημάτων προπτυχιακού επιπέδου στα αγγλικά, πρόταση απολύτως συμβατή με το διεθνή χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Φέτος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καταφέρατε την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε τμήματα της Σχολής Μηχανικών, πάγιο αίτημα των φοιτητών-τριων του ΔΙ.ΠΑ.Ε.. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους αποφοίτους σας και πώς επηρεάζει πλέον τη δυναμική του Ιδρύματος;
Αξιοσημείωτη άνοδο των βάσεων εισαγωγής παρουσίασαν αρκετά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, στοιχείο που καταδεικνύει την επιλογή τους από τη νέα γενιά και την προτίμησή της σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι φοιτητές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι 3.637, με κάλυψη όλων σχεδόν των αρχικών θέσεων για το σύνολο των Τμημάτων του Ιδρύματος. Αν και είναι ένα από τα νεότερα πανεπιστήμια της χώρας, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. κατάφερε να επιτύχει αξιοσημείωτη άνοδο στις προτιμήσεις των υποψηφίων και να φτάσει και να ξεπεράσει παραδοσιακά τμήματα άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Έτσι, το ποσοστό των κενών θέσεων είναι από τα μικρότερα που εμφανίζονται συνολικά, μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, ενώ τμήματα του ΔΙΠΑΕ βρίσκονται μέσα στις πρώτες 30 θέσεις τμημάτων με την μεγαλύτερη αύξηση βάσεων πανελλαδικά, σε σύνολο σχεδόν 500 τμημάτων. Προτεραιότητα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος αποτελεί η ενίσχυση και συνεχής ακαδημαϊκή εξέλιξη των Τμημάτων του. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στοχεύει στην αξιοποίηση τόσο της εκπαιδευτικής παράδοσης που διαθέτει, όσο και της ποιότητας της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας.
Σημαντικός παράγοντας αποτέλεσε επίσης η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε Τμήματα υψηλής ζήτησης της Σχολής Μηχανικών, κάτι που επετεύχθη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αποτυπώνοντας και την πρόθεση του Υπουργού για επίλυση ενός θέματος που καθυστερούσε πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών, έπειτα από θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, αντιστοιχήθηκαν πλήρως ως προς τα ομότιτλα τους Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας (αυτή τη στιγμή εκκρεμεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντιστοίχηση των Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής και Πολιτικών Μηχανικών). Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είχε εξαρχής ως βασικό στόχο και επιδίωξή του την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Τμημάτων του και τη δημιουργία μίας ισχυρής και εμβληματικής Πολυτεχνικής Σχολής, ως μετεξέλιξη της Σχολής Μηχανικών που διαθέτει. Βάσει αυτής της εξέλιξης οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων Τμημάτων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Τμήματα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επικαιροποίηση και παροχή πολυθεματικών και ευέλικτων Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας εκτόξευσε τη ζήτηση, μαζί και τη βάση των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Επίσης, με αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας τα Προγράμματα πενταετών Σπουδών των Τμημάτων: Πολιτικών Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Περιβάλλοντος (Θες/νικη), Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες) Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Γεωπονίας (Θες/νικη) του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, οδηγούν στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του κάθε Τμήματος και ο τίτλος σπουδών τους αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), (3467/Β’/17-6-2024).
Η φοιτητική μέριμνα αποτελεί ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τα ΑΕΙ της πόλης και μπήκε ψηλά στην ατζέντα της τελευταίας συνόδου των πρυτάνεων. Ποιες ενέργειες υλοποιείτε εσείς προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι το ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκτείνεται σε πέντε πόλεις;
Το αναπτυξιακό σχέδιο του Πανεπιστημίου μας επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των υποδομών του και ειδικότερα στην πλήρη ανακαίνιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών. Πιστεύουμε ότι η παροχή φοιτητικής στέγης μέσω εστιών, ιδίως στα περιφερειακά του Πανεπιστημίου μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αλλά και κοινωνική προτεραιότητα.
Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας στηρίζοντας άμεσα οικονομικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενέκρινε κονδύλι πρόθεσης χρηματοδότησης ύψους 7.900.000€ (μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης), για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών του, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης υλοποίησης. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται η κατασκευή 3 αμφιθεάτρων, η συστηματική και ολοκληρωτική ανακαίνιση αιθουσών και εργαστηρίων, η συντήρηση των κτηριακών υποδομών (σε Σίνδο, Σέρρες και Κιλκίς), καθώς και η βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος των Πανεπιστημιουπόλεων (εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Πανεπιστημιούπολη της Σίνδου και ολοκλήρωση της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών).
Ειδικότερα για τη ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας αξιοποιούμε επιπρόσθετα κονδύλι τριών εκατομμυρίων, για:
Στα προσεχή σχέδια μας παραμένει η αύξηση των θέσεων/κλινών στέγασης που προσφέρονται στους φοιτητές μας, είτε μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων για ανέγερση νέων φοιτητικών Εστιών, είτε μέσω ενοικιάσεων κτηρίων / ξενοδοχείων.
Σημειώνεται ότι η ανέγερση φοιτητικών εστιών και η εξασφάλιση θέσεων/κλινών στέγασης που προσφέρονται στους φοιτητές, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της Διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου μας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο αναπτυξιακό μας σχέδιο περιλαμβάνεται και η επέκταση και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στις Πανεπιστημιουπόλεις Σίνδου και Σερρών.
Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας αλλά και πώς θα επιτύχετε την καλύτερη διασύνδεση των αποφοίτων σας με την αγορά εργασίας;
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος έχει ως σταθερό και διαρκές χαρακτηριστικό της λειτουργίας του την αριστεία στην έρευνα και την σύνδεσή της με την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό στοχεύει στη διασύνδεση και προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο αλλά και ταλαντούχων φοιτητών με υψηλές προσδοκίες. Στο επίπεδο της έρευνας, οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το ΔΙΠΑΕ, συμβάλλοντας στο κεφάλαιο της έρευνας και καινοτομίας είναι:
Με την ολοκλήρωση της πρυτανικής σας θητείας ποια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα θέλετε να έχετε καταφέρει να επιλύσει και ποιους στόχους να έχετε πετύχει;
Ήδη συμπληρώθηκε ένα έτος στο αξίωμα του Πρύτανη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι μέσω μία γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, ήδη από τον πρώτο χρόνο ανάληψης της Πρυτανικής Διοίκησης, υλοποιούμε το σύνολο των θέσεων του αναπτυξιακού σχεδίου που καταθέσαμε. Στη συνέχεια θα ολοκληρώσουμε πλήρως όλα όσα εχουμε σχεδιάσει στο Προγράμμα μας το οποίο περιλαμβάνει τους άξονες: α) ακαδημαϊκή πολιτική και ειδικότερα εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική, β) δια βίου μάθηση και εκπαίδευση, γ) εξωστρέφεια και διεθνοποίηση του ΑΕΙ, δ) σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία και ενίσχυση της καινοτομίας και ε) αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.
Αποτελεί προτεραιότητα μας η ενίσχυση της διεθνοποίησης, η πλήρη αναβάθμιση των υποδομών και ειδικότερα των κτηριακών εγκαταστάσεων, η αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου των περιοχών που εκτείνεται το Πανεπιστήμιο, καθώς και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών.
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 7-8 Σεπτεμβρίου
ΣΧΟΛΙΑ