ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει εσωκομματικών εκλογών

Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής στην ερώτηση της «ΜτΚ» - «Όχι» σε συνεργασία με ΝΔ και σε κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

 12/09/2024 17:20

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει εσωκομματικών εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης

Μηνύματα με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ- HELEXPO ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων και σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εσωκομματική διαδικασία, όπως για παράδειγμα με το «κώλυμα» βάσει καταστατικού του κόμματος που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο εθνικό στρατηγικό προοδευτικό σχέδιο που παρουσίασε χθες από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» ενώ τόνισε πως εάν το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι «πρωθυπουργός της δουλειάς».

androylakis-2.jpg

Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον κ. Ανδρουλάκη στην πλειονότητά τους αφορούσαν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

«Ένα κόμμα που είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις έχει στόχο να είναι πρώτο» είπε, ενώ ασκώντας κριτική στην Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι «η κυβέρνηση πήρε λαϊκή εντολή αλλά πλέον μετρά μόνο αποτυχίες». Μάλιστα, μιλώντας για τον στόχο που έχει θέσει στις επόμενες εθνικές εκλογές να στείλει τη ΝΔ στην θέση της αντιπολίτευσης σχολίασε: «παλιά ρωτούσαν το ΠΑΣΟΚ με ποιον θα πάει. Σε προηγούμενες ΔΕΘ αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση» σημείωσε.

Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος τονίζοντας ότι επί προεδρίας του το ΠΑΣΟΚ έκανε μόνο «σοβαρά και θετικά βήματα προς τα εμπρός». Σημείωσε ότι αποφάσισε να ανακοινώσει εσωκομματικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές ώστε να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωστρέφεια.

androulakis-glavinas.jpg

Ο κ. Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε τις επιλογές του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα και το μεγάλωσε διατηρώντας την πολιτική αυτονομία της Χαριλάου Τρικούπη. «Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράψαμε απρόβλεπτες νίκες, ρυθμίσαμε τα χρέη μας, φέραμε πίσω το ιστορικό σύμβολο του κόμματος. Από το 2019 το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 5%» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Θέλει κόπο και προσπάθεια. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημεία ολικής επιστροφής» δήλωσε και σημείωσε ότι ο ίδιος στοχεύει σε ένα «μεγάλο ΠΑΣΟΚ». «Πήρα την απόφαση στις 30 Ιουνίου να ανακοινώσω εσωκομματικές εκλογές για να μην γίνει ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά και την επόμενη ημέρα επανέλαβε την πρόθεσή του σε περίπτωση επανεκλογής του να οργανώσει ένα Ανοικτό Πολιτικό Συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις. «Ακολουθώ τον δρόμο της πολιτικής, τον δρόμο του προσκηνίου, όχι τον δρόμο του παρασκηνίου. Επιλέγω δρόμο αξιακό και πολιτικό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο «λαός δεν επιθυμεί ένα συνονθύλευμα παλιών στελεχών. Ο κόσμος θέλει ένα άλλο πολιτικό σύστημα». Και συνέχισε: «Η μεγάλη κεντροαριστερά υπάρχει σε δήμους και χτίστηκε πόρτα πόρτα με το λαό. Αυτός ο δρόμος θα φέρει αποτελέσματα». Ο κ. Ανδρουλάκης επίσης είπε «όχι» σε κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος για την ακρίβεια και τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή της επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η ΝΔ και ο πρωθυπουργός είναι τροχονόμοι ισχυρών καρτέλ». Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ιδεολογική εμμονή» να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια και πως ο ίδιος ακολουθεί τον δρόμο της συνέπειας, δεν λέει τσιτάτα αλλά θα δείξει υπαρκτούς δρόμους και τρόπους που εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα είπε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ είναι κοστολογημένα.

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για τα εσωκομματικά επέμεινε στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ καλώντας εκ νέου τους υποψήφιους διεκδικητές της ηγεσίας να δεσμευτούν πως θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ τόνισε με έμφαση ότι τιμά όλους τους συνυποψηφίους του.

Για τον Χάρη Δούκα σχολίασε ότι στην διαδικασία «θα πάμε ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς». «Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ» απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Δούκας μπορεί να είναι πρόεδρος του κόμματος και δήμαρχος Αθηναίων. Και συνέχισε: «Να μιλήσουμε πολιτικά, να ακούσουν τις θέσεις μας. Να αφήσουμε στην άκρη φοβίες και να πούμε καθαρά τα πράγματα. Να μιλήσουμε πολιτικά» επανέλαβε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ απαντώντας σε ερώτηση της «ΜτΚ» και του makthes.gr για την ηθική στην πολιτική την οποία συχνά επικαλείται κι αν οι αναφορές του αφορούν και το κόμμα του είπε ότι «η ηθική στην πολιτική είναι οριζόντια» ενώ στην ερώτηση εάν αισθάνεται κάποια πικρία απάντησε αρνητικά.

«Δεν αφορά ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Αφορά την πολιτική συμπεριφορά στη χώρα. Είναι η 6η μου εκλογή σε ένα χρόνο. Έχω πάει σε εκατοντάδες μέρη στην Ελλάδα. Το μεγάλο ζήτημα είναι η κρίση εμπιστοσύνης. Πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι αμετανόητο. Συμφωνώ λίγο μαζί τους» είπε.

Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Προσπαθώ με το δικό μου παράδειγμα να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορούμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κυνηγάω τα likes και τα views στο TikTok. Μπήκα στην πολιτική για να παρουσιάσω ένα άλλο υπόδειγμα».

«Γι' αυτό λοιπόν η στρατηγική δεν αλλάζει και αυτή η στρατηγική και η πολιτική και ηθική στάση κρίνεται στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Θέλουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Μια σύγχρονη Κεντροαριστερά; Μια σύγχρονη σοσιολδημοκρατία; Εγώ θα τη υπηρετήσω, χωρίς τα εγχώρια ασανσέρ, τις ευκολίες συμφωνιών στο παρασκήνιο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πρώτο θέμα, ούτε δεύτερο στα δελτία. Δεν δώσαμε τους αγώνες μας με ούριο άνεμο. Ήταν αντίξοες οι συνθήκες. Μέρα-νύχτα Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Κασσελάκη, Μητσοτάκη. Πιο πολύ μας παίζουν τώρα τα μέσα για τα εσωτερικά μας παρά για το πρόγραμμά μας δυόμιση χρόνια. Νομίζω λοιπόν με αυτές τις συνθήκες πετύχαμε αρκετά, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, αλλά το ξαναλέω, με ήθος, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεσμεύομαι ότι δεν θα απογοητεύσω καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα, αν μου δώσει τη δυνατότητα αυτά που είπα χθες, να γίνουν κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας. Γιατί είναι συγκεκριμένα, κοστολογημένα και δίκαια» είπε.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί εαυτόν «πρωθυπουργίσιμο» απάντησε πως για να κριθεί θα πρέπει να έχει διατελέσει πρωθυπουργός όπως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν τον χάσουμε, θα χαθούμε. Το πιθανότερο είναι να σωθούμε» είπε. «Θα είμαι πρωθυπουργός της δουλειάς που λέει λίγα και κάνει πολλά» απάντησε. Απέρριψε δε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λέγοντας πως πρόκειται για «σύντομο ανέκδοτο».

Βάζοντας στο στόχαστρό του στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τα κατονομάζει μίλησε για «κάποιους που στα δύσκολα έχουν μάθει να κρύβονται» συμπληρώνοντας ότι «τα ψηφοδέλτιά μας ήταν ανοιχτά, δεν υπήρχαν σημαδεμένα ψηφοδέλτια, δεν έφτιαξα ψηφοδέλτια για να βοηθήσω συγκεκριμένο υποψήφιο». «Τα όργανα ήταν πάντα συνθετικά. Έκανα την ενότητα πράξη. Αλλά την ενότητα στη βάση όχι την ενότητα για να μοιράσω την πίτα σε κάποιους που θεωρούν ότι είναι βαρόνοι» τόνισε. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει και είχε συμπεριφορά θεσμική και ενωτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μίλησε επίσης για τις προτάσεις του κόμματος και για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση, την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, το δημογραφικό πρόβλημα. Για το μεταναστευτικό επισήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος να μην προχωρούν οι χώρες σε μονομερείς ενέργειες. Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων είπε «Σύντομα θα σας έχω κι άλλα νέα για το ζήτημα αυτό, η ιστορία θα πάει μέχρι τέλους».

Αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ εάν παραμείνει αρχηγός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο με προοπτική στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι στις πρόσφατες εκλογές ήταν μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια». «Όταν παίρνουμε μία απόφαση την παίρνουμε γιατί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κριτήρια. Το ότι στη Βόρεια Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ έδειξε μεγάλη δυναμική, είναι σημαντικό αλλά θέλει περαιτέρω ενίσχυση. Έχω πει ότι είναι πολύ κρίσιμο να κοιτάμε και τις επόμενες γενιές και να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Όλοι κρινόμαστε για τις αποφάσεις μας. Δεν έχω το αλάθητο του Πάπα, ούτε είναι τέτοια η πολιτική μου κουλτούρα. Πήρα μια απόφαση με καθαρά κριτήρια» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον Χάρη Καστανίδη.

Σημειώνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ πλαισιωνόταν από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Συνολικά απάντησε σε 24 ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του makthes.gr στον κ. Ανδρουλάκη

https://www.makthes.gr/88i-deth-nikos-androylakis-se-mtk-kai-makthesgr-to-meghalo-zitima-simera-inai-i-krisi-empistosynis-sto-politiko-systima-722196

Μηνύματα με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ- HELEXPO ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δίνοντας απαντήσεις μεταξύ άλλων και σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εσωκομματική διαδικασία, όπως για παράδειγμα με το «κώλυμα» βάσει καταστατικού του κόμματος που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο εθνικό στρατηγικό προοδευτικό σχέδιο που παρουσίασε χθες από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» ενώ τόνισε πως εάν το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι «πρωθυπουργός της δουλειάς».

androylakis-2.jpg

Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον κ. Ανδρουλάκη στην πλειονότητά τους αφορούσαν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

«Ένα κόμμα που είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις έχει στόχο να είναι πρώτο» είπε, ενώ ασκώντας κριτική στην Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι «η κυβέρνηση πήρε λαϊκή εντολή αλλά πλέον μετρά μόνο αποτυχίες». Μάλιστα, μιλώντας για τον στόχο που έχει θέσει στις επόμενες εθνικές εκλογές να στείλει τη ΝΔ στην θέση της αντιπολίτευσης σχολίασε: «παλιά ρωτούσαν το ΠΑΣΟΚ με ποιον θα πάει. Σε προηγούμενες ΔΕΘ αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση» σημείωσε.

Δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος τονίζοντας ότι επί προεδρίας του το ΠΑΣΟΚ έκανε μόνο «σοβαρά και θετικά βήματα προς τα εμπρός». Σημείωσε ότι αποφάσισε να ανακοινώσει εσωκομματικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές ώστε να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωστρέφεια.

androulakis-glavinas.jpg

Ο κ. Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε τις επιλογές του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα και το μεγάλωσε διατηρώντας την πολιτική αυτονομία της Χαριλάου Τρικούπη. «Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράψαμε απρόβλεπτες νίκες, ρυθμίσαμε τα χρέη μας, φέραμε πίσω το ιστορικό σύμβολο του κόμματος. Από το 2019 το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε 5%» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Θέλει κόπο και προσπάθεια. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημεία ολικής επιστροφής» δήλωσε και σημείωσε ότι ο ίδιος στοχεύει σε ένα «μεγάλο ΠΑΣΟΚ». «Πήρα την απόφαση στις 30 Ιουνίου να ανακοινώσω εσωκομματικές εκλογές για να μην γίνει ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά και την επόμενη ημέρα επανέλαβε την πρόθεσή του σε περίπτωση επανεκλογής του να οργανώσει ένα Ανοικτό Πολιτικό Συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις. «Ακολουθώ τον δρόμο της πολιτικής, τον δρόμο του προσκηνίου, όχι τον δρόμο του παρασκηνίου. Επιλέγω δρόμο αξιακό και πολιτικό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο «λαός δεν επιθυμεί ένα συνονθύλευμα παλιών στελεχών. Ο κόσμος θέλει ένα άλλο πολιτικό σύστημα». Και συνέχισε: «Η μεγάλη κεντροαριστερά υπάρχει σε δήμους και χτίστηκε πόρτα πόρτα με το λαό. Αυτός ο δρόμος θα φέρει αποτελέσματα». Ο κ. Ανδρουλάκης επίσης είπε «όχι» σε κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος για την ακρίβεια και τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή της επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η ΝΔ και ο πρωθυπουργός είναι τροχονόμοι ισχυρών καρτέλ». Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ιδεολογική εμμονή» να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια και πως ο ίδιος ακολουθεί τον δρόμο της συνέπειας, δεν λέει τσιτάτα αλλά θα δείξει υπαρκτούς δρόμους και τρόπους που εφαρμόστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα είπε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της 88ης ΔΕΘ είναι κοστολογημένα.

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για τα εσωκομματικά επέμεινε στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ καλώντας εκ νέου τους υποψήφιους διεκδικητές της ηγεσίας να δεσμευτούν πως θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ τόνισε με έμφαση ότι τιμά όλους τους συνυποψηφίους του.

Για τον Χάρη Δούκα σχολίασε ότι στην διαδικασία «θα πάμε ενωτικά και χωρίς αποκλεισμούς». «Ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ» απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Δούκας μπορεί να είναι πρόεδρος του κόμματος και δήμαρχος Αθηναίων. Και συνέχισε: «Να μιλήσουμε πολιτικά, να ακούσουν τις θέσεις μας. Να αφήσουμε στην άκρη φοβίες και να πούμε καθαρά τα πράγματα. Να μιλήσουμε πολιτικά» επανέλαβε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ απαντώντας σε ερώτηση της «ΜτΚ» και του makthes.gr για την ηθική στην πολιτική την οποία συχνά επικαλείται κι αν οι αναφορές του αφορούν και το κόμμα του είπε ότι «η ηθική στην πολιτική είναι οριζόντια» ενώ στην ερώτηση εάν αισθάνεται κάποια πικρία απάντησε αρνητικά.

«Δεν αφορά ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Αφορά την πολιτική συμπεριφορά στη χώρα. Είναι η 6η μου εκλογή σε ένα χρόνο. Έχω πάει σε εκατοντάδες μέρη στην Ελλάδα. Το μεγάλο ζήτημα είναι η κρίση εμπιστοσύνης. Πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι αμετανόητο. Συμφωνώ λίγο μαζί τους» είπε.

Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Προσπαθώ με το δικό μου παράδειγμα να δείξω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορούμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κυνηγάω τα likes και τα views στο TikTok. Μπήκα στην πολιτική για να παρουσιάσω ένα άλλο υπόδειγμα».

«Γι' αυτό λοιπόν η στρατηγική δεν αλλάζει και αυτή η στρατηγική και η πολιτική και ηθική στάση κρίνεται στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Θέλουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Μια σύγχρονη Κεντροαριστερά; Μια σύγχρονη σοσιολδημοκρατία; Εγώ θα τη υπηρετήσω, χωρίς τα εγχώρια ασανσέρ, τις ευκολίες συμφωνιών στο παρασκήνιο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πρώτο θέμα, ούτε δεύτερο στα δελτία. Δεν δώσαμε τους αγώνες μας με ούριο άνεμο. Ήταν αντίξοες οι συνθήκες. Μέρα-νύχτα Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Κασσελάκη, Μητσοτάκη. Πιο πολύ μας παίζουν τώρα τα μέσα για τα εσωτερικά μας παρά για το πρόγραμμά μας δυόμιση χρόνια. Νομίζω λοιπόν με αυτές τις συνθήκες πετύχαμε αρκετά, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, αλλά το ξαναλέω, με ήθος, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεσμεύομαι ότι δεν θα απογοητεύσω καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα, αν μου δώσει τη δυνατότητα αυτά που είπα χθες, να γίνουν κυβερνητικό πρόγραμμα της χώρας. Γιατί είναι συγκεκριμένα, κοστολογημένα και δίκαια» είπε.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί εαυτόν «πρωθυπουργίσιμο» απάντησε πως για να κριθεί θα πρέπει να έχει διατελέσει πρωθυπουργός όπως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν τον χάσουμε, θα χαθούμε. Το πιθανότερο είναι να σωθούμε» είπε. «Θα είμαι πρωθυπουργός της δουλειάς που λέει λίγα και κάνει πολλά» απάντησε. Απέρριψε δε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λέγοντας πως πρόκειται για «σύντομο ανέκδοτο».

Βάζοντας στο στόχαστρό του στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τα κατονομάζει μίλησε για «κάποιους που στα δύσκολα έχουν μάθει να κρύβονται» συμπληρώνοντας ότι «τα ψηφοδέλτιά μας ήταν ανοιχτά, δεν υπήρχαν σημαδεμένα ψηφοδέλτια, δεν έφτιαξα ψηφοδέλτια για να βοηθήσω συγκεκριμένο υποψήφιο». «Τα όργανα ήταν πάντα συνθετικά. Έκανα την ενότητα πράξη. Αλλά την ενότητα στη βάση όχι την ενότητα για να μοιράσω την πίτα σε κάποιους που θεωρούν ότι είναι βαρόνοι» τόνισε. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει και είχε συμπεριφορά θεσμική και ενωτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μίλησε επίσης για τις προτάσεις του κόμματος και για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση, την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, το δημογραφικό πρόβλημα. Για το μεταναστευτικό επισήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος να μην προχωρούν οι χώρες σε μονομερείς ενέργειες. Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων είπε «Σύντομα θα σας έχω κι άλλα νέα για το ζήτημα αυτό, η ιστορία θα πάει μέχρι τέλους».

Αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ εάν παραμείνει αρχηγός, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο με προοπτική στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι στις πρόσφατες εκλογές ήταν μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια». «Όταν παίρνουμε μία απόφαση την παίρνουμε γιατί υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κριτήρια. Το ότι στη Βόρεια Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ έδειξε μεγάλη δυναμική, είναι σημαντικό αλλά θέλει περαιτέρω ενίσχυση. Έχω πει ότι είναι πολύ κρίσιμο να κοιτάμε και τις επόμενες γενιές και να δίνουμε ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Όλοι κρινόμαστε για τις αποφάσεις μας. Δεν έχω το αλάθητο του Πάπα, ούτε είναι τέτοια η πολιτική μου κουλτούρα. Πήρα μια απόφαση με καθαρά κριτήρια» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον Χάρη Καστανίδη.

Σημειώνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ πλαισιωνόταν από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Συνολικά απάντησε σε 24 ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» και του makthes.gr στον κ. Ανδρουλάκη

https://www.makthes.gr/88i-deth-nikos-androylakis-se-mtk-kai-makthesgr-to-meghalo-zitima-simera-inai-i-krisi-empistosynis-sto-politiko-systima-722196

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία