ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Όχι φωτοβολταϊκά πάρκα σε παραγωγική γη

Στο στάδιο επεξεργασίας σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ, με διατάξεις που στόχο έχουν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

 16/10/2024 16:40

Κ. Τσιάρας: Όχι φωτοβολταϊκά πάρκα σε παραγωγική γη

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3ης Απριλίου 2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου σχετικά με τη μεταφορά της έδρας». Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες». «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Με την τροποποίηση της Συμφωνίας, πλέον η έδρα του Οργανισμού φεύγει από το Παρίσι και θα βρίσκεται στη Ντιζόν της Γαλλίας. Φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου, του οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 45 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού, ΤΟ 2024 έχει καθιερωθεί ως Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια του υπουργείου να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Το γεγονός ότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το γεγονός ότι έχει καταστραφεί φυτικό κεφάλαιο ή ακόμη και ζωικό κεφάλαιο λόγω αυτών των έντονων καιρικών φαινομένων, το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν ως απότοκο να αναπτύσσονται και νόσοι ακόμη και σε φυτά ή σε παραγωγική διαδικασία που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν το είχαμε καταγράψει στο παρελθόν ποτέ, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά στοιχειοθετούν ένα διαφορετικό τοπίο. Και πάνω σε αυτό καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ, με διατάξεις που στόχο έχουν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σταθερή η πολιτική βούληση να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί και να έχει σημαντικό του ρόλο στη συντήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν εμφατικά στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησαν να μπει φρένο στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής αλλά και με την κλιματική κρίση.

«Σας έχω πει ότι η άποψή μου. Δεν μπορώ να δεχτώ σε παραγωγική γη να αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά πάρκα. Το τι συνέβη με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι γνωστό, με την έννοια ότι υπήρξε νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να είχε αλλάξει κάποτε και βεβαίως να προέβλεπε γενικά στην επικράτεια το ποσοστό των φωτοβολταϊκών που μπορούσε να αναπτυχθεί. Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση και σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή είναι μια θέση μου, η οποία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, διότι ξέρετε καλά πως όλα αυτά που λέω ή ό,τι αφορά τη γη που διατίθεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προφανώς είναι αρμοδιότητα του υπουργού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», απάντησε ο κ. Τσιάρας.

Ως προς το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέλαβε ότι ο Οργανισμός πρέπει να εξυγιανθεί και να κάνει βήματα στην επόμενη μέρα. «Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να τον θέσω υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διότι απλούστατα πρέπει να παρακολουθήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης, το σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον επόμενο χρόνο και αυτό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα προφανώς και με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ως προς τον αμπελο-οινικό τομέα, στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αλλά και το πρόβλημα ως προς την κατανομή, μέσω της οποίας, δυστυχώς, ενισχύονται οι μεγάλοι και οι ισχυροί, οι οποίοι συνήθως είναι και οινοποιητές, εις βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών». Η αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο βουλευτής, περιορίζεται στην ανακύκλωση -και μάλιστα με λανθασμένο τρόπο- των προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήσεων υπέρ των «ημετέρων» και αφορά, δυστυχώς, κατά ένα μέρος και καθυστερημένα, τον αγροτικό πληθυσμό, τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, αφού εδώ και πέντε χρόνια, οι επιδοτήσεις δίδονται και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και την εκτροφή ζώων.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αμπέλου και οίνου, αναφέρθηκε και η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά. «Τα προβλήματα είναι γνωστά. Είναι η μείωση της επιφάνειας των αμπελώνων, είναι η μειωμένη παραγωγή και κατανάλωση, τα υψηλά κόστη, είναι η κλιματική αλλαγή, το αβέβαιο περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, οι γεωπολιτικές εντάσεις για την ανάγκη για πολιτιστική ενίσχυση του κλάδου», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι απαιτείται ένα σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του αμπελοοινικού κλάδου. Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προσαρμογή της παραγωγής στις αλλαγές της ζήτησης της αγοράς, με ποιοτικές συνθήκες παραγωγής και ιδίως να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον καταναλωτή μέσω της ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση. Η κ. Σταρακά μετέφερε και το αίτημα της διαεπαγγελματικής οργάνωσης για τη δημιουργία αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών στον αμπελοοινικό τομέα.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα ψηφίσει "παρών" για τη μεταφορά έδρας του διεθνούς οργανισμού αμπέλου και οίνου από το Παρίσι στη Ντιζόν», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι «ο οργανισμός αυτός, με τις οινολογικές πρακτικές και τα πρότυπα που καθορίζει, ευνοεί τις μεγάλες ποτοβιομηχανίες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των βιοπαλαιστών αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι «όλες οι οινολογικές πρακτικές αυτού του οργανισμού είχαν ως αποκλειστικό προορισμό την εξαγωγή. Και αυτό γιατί αυτές οι πρακτικές μετατρέπουν το κρασί, από αγροτικό σε βιομηχανικό προϊόν και επιπλέον είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποιότητα, η προέλευση, όσο και ο τελικός προορισμός αυτών των κρασιών».

«Έχουμε περίπου 98,251 εκατομμύρια ευρώ κέρδος από εξαγωγές κρασιών το 2023, παρόλο που το 2023 είχαμε τη χειρότερη παραγωγή από το 1961, λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Εξάγουμε περίπου 28.000 τόνους στην Κομισιόν και κάπου 7.280 σε τρίτες χώρες. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε τον οινοπαραγωγό», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι πρέπει να προστατευθεί η ονομασία προέλευσης του κρασιού, «σε σχέση και με αυτήν την επιζήμια, την τραγική Συμφωνία των Πρεσπών, διότι πολλά ελληνικά κρασιά κινδυνεύουν στη Βόρεια Ελλάδα επειδή καπηλεύονται οι Σκοπιανοί το brand name». Ανέφερε δε, ότι «πρέπει να γίνουν ινστιτούτα έρευνας ακόμη και για τη φυλλοξήρα που κτυπάει την άμπελο».

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε ότι σήμερα ο αμπελο-οινικός κλάδος στην Ελλάδα «σπαράσσεται». Ο βουλευτής επισήμανε ότι «η παραγωγή της σεζόν 2023-2024 είναι 35% κάτω σε σύγκριση με τη σεζόν 2022-2023», μια μείωση πολύ μεγάλη σε έναν «δυναμικό κλάδο της αγροτικής ζωής του τόπου, που παράγονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας τα οποία αποτελούν και εξαγώγιμα προϊόντα και που πολλές φορές είναι περιζήτητα». Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς ζήτησε πρωτοβουλίες για την στήριξη των αμπελουργών, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των επιπτώσεων του περονόσπορου, της παρατεταμένης ξηρασίας και των ακραίων θερμοκρασιών που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες τους.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός, σχολίασε ότι «θα έπρεπε να παραδειγματιστούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ελληνική κυβέρνηση από τη Γαλλία, όπου διεθνής οργανισμός παίρνει από το κέντρο του Παρισιού τον οίνο και την άμπελο και το μεταφέρουν ακριβώς στην καρδιά των δικών τους αμπελιών και είναι περήφανοι». Με αυτό το σκεπτικό, πρότεινε και το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκατασταθεί σε αγροτική περιοχή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «να πάει στη Θεσσαλία, αντί να πηγαίνουν αμερικανικές βάσεις στο Στεφανοβίκειο».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη Συμφωνία γιατί η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που μπήκαν στην Εταιρεία Οίνου. Υπογράμμισε όμως την αντίθεσή του με την Ευρωπαϊκή Οδηγία γιατί «απαγορεύει στους μικρούς οινοπαραγωγούς να έχουν κτήματα και να έχουν αμπελοκαλλιέργειες άνω από τα ογδόντα στρέμματα. Έτσι, τους αναγκάζει να βγαίνουν στην αγορά και να γίνεται μια άτυπη δημοπρασία μεταξύ άλλων αμπελοπαραγωγών, οι οποίοι πουλάνε σταφύλια και τα οποία δεν έχουν παραχθεί με τον τρόπο που κάποιος οινοπαραγωγός έχει σκεφτεί να παράγει με τα δικά του λιπάσματα, τον δικό του τρόπο, την ωρίμανση που κάνει».

«Η παραγωγή του οίνου στη χώρα μας έχει πτώση της τάξης του 35,14%», επισήμανε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη φύσης, που πλήττονται από την κλιματική κρίση. Σημείωσε εξάλλου, ότι ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες που μετρούν την παραγωγικότητα της εργασίας και του εδάφους και γι αυτό απαιτείται αυστηρή νομοθεσία και μελετημένη θέσπιση χωροταξικού πλαισίου για την εγκατάσταση εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος της ανεξέλεγκτης χρήσης των φωτοβολταϊκών επάνω σε καλλιεργήσιμη γη.

«Σε μια χώρα που φεύγουν από το Παρίσι, από το κέντρο της Γαλλίας, και πηγαίνουν και μεταφέρουν τον Οργανισμό στη Ντιζόν, στην Ελλάδα το υπουργείο Γεωργίας είναι στην Αθήνα. Μεταφέρετε το υπουργείο Γεωργίας στη Λάρισα. Απλά πράγματα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3ης Απριλίου 2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου σχετικά με τη μεταφορά της έδρας». Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες». «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Με την τροποποίηση της Συμφωνίας, πλέον η έδρα του Οργανισμού φεύγει από το Παρίσι και θα βρίσκεται στη Ντιζόν της Γαλλίας. Φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου, του οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 45 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Οργανισμού, ΤΟ 2024 έχει καθιερωθεί ως Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στη διαρκή προσπάθεια του υπουργείου να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Το γεγονός ότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το γεγονός ότι έχει καταστραφεί φυτικό κεφάλαιο ή ακόμη και ζωικό κεφάλαιο λόγω αυτών των έντονων καιρικών φαινομένων, το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν ως απότοκο να αναπτύσσονται και νόσοι ακόμη και σε φυτά ή σε παραγωγική διαδικασία που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν το είχαμε καταγράψει στο παρελθόν ποτέ, αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά στοιχειοθετούν ένα διαφορετικό τοπίο. Και πάνω σε αυτό καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ, με διατάξεις που στόχο έχουν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σταθερή η πολιτική βούληση να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, να ενισχυθεί και να έχει σημαντικό του ρόλο στη συντήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν εμφατικά στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησαν να μπει φρένο στους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας και υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής αλλά και με την κλιματική κρίση.

«Σας έχω πει ότι η άποψή μου. Δεν μπορώ να δεχτώ σε παραγωγική γη να αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά πάρκα. Το τι συνέβη με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι γνωστό, με την έννοια ότι υπήρξε νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να είχε αλλάξει κάποτε και βεβαίως να προέβλεπε γενικά στην επικράτεια το ποσοστό των φωτοβολταϊκών που μπορούσε να αναπτυχθεί. Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση και σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή είναι μια θέση μου, η οποία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, διότι ξέρετε καλά πως όλα αυτά που λέω ή ό,τι αφορά τη γη που διατίθεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προφανώς είναι αρμοδιότητα του υπουργού και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», απάντησε ο κ. Τσιάρας.

Ως προς το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέλαβε ότι ο Οργανισμός πρέπει να εξυγιανθεί και να κάνει βήματα στην επόμενη μέρα. «Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να τον θέσω υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Διότι απλούστατα πρέπει να παρακολουθήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης, το σχέδιο δράσης, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον επόμενο χρόνο και αυτό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα προφανώς και με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ως προς τον αμπελο-οινικό τομέα, στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αλλά και το πρόβλημα ως προς την κατανομή, μέσω της οποίας, δυστυχώς, ενισχύονται οι μεγάλοι και οι ισχυροί, οι οποίοι συνήθως είναι και οινοποιητές, εις βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών». Η αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο βουλευτής, περιορίζεται στην ανακύκλωση -και μάλιστα με λανθασμένο τρόπο- των προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήσεων υπέρ των «ημετέρων» και αφορά, δυστυχώς, κατά ένα μέρος και καθυστερημένα, τον αγροτικό πληθυσμό, τον μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο, αφού εδώ και πέντε χρόνια, οι επιδοτήσεις δίδονται και σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και την εκτροφή ζώων.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αμπέλου και οίνου, αναφέρθηκε και η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά. «Τα προβλήματα είναι γνωστά. Είναι η μείωση της επιφάνειας των αμπελώνων, είναι η μειωμένη παραγωγή και κατανάλωση, τα υψηλά κόστη, είναι η κλιματική αλλαγή, το αβέβαιο περιβάλλον για το διεθνές εμπόριο, οι γεωπολιτικές εντάσεις για την ανάγκη για πολιτιστική ενίσχυση του κλάδου», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι απαιτείται ένα σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του αμπελοοινικού κλάδου. Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προσαρμογή της παραγωγής στις αλλαγές της ζήτησης της αγοράς, με ποιοτικές συνθήκες παραγωγής και ιδίως να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον καταναλωτή μέσω της ενημέρωσης για την υπεύθυνη κατανάλωση. Η κ. Σταρακά μετέφερε και το αίτημα της διαεπαγγελματικής οργάνωσης για τη δημιουργία αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών στον αμπελοοινικό τομέα.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα ψηφίσει "παρών" για τη μεταφορά έδρας του διεθνούς οργανισμού αμπέλου και οίνου από το Παρίσι στη Ντιζόν», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι «ο οργανισμός αυτός, με τις οινολογικές πρακτικές και τα πρότυπα που καθορίζει, ευνοεί τις μεγάλες ποτοβιομηχανίες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των βιοπαλαιστών αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι «όλες οι οινολογικές πρακτικές αυτού του οργανισμού είχαν ως αποκλειστικό προορισμό την εξαγωγή. Και αυτό γιατί αυτές οι πρακτικές μετατρέπουν το κρασί, από αγροτικό σε βιομηχανικό προϊόν και επιπλέον είναι δύσκολο να ελεγχθεί η ποιότητα, η προέλευση, όσο και ο τελικός προορισμός αυτών των κρασιών».

«Έχουμε περίπου 98,251 εκατομμύρια ευρώ κέρδος από εξαγωγές κρασιών το 2023, παρόλο που το 2023 είχαμε τη χειρότερη παραγωγή από το 1961, λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Εξάγουμε περίπου 28.000 τόνους στην Κομισιόν και κάπου 7.280 σε τρίτες χώρες. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε τον οινοπαραγωγό», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι πρέπει να προστατευθεί η ονομασία προέλευσης του κρασιού, «σε σχέση και με αυτήν την επιζήμια, την τραγική Συμφωνία των Πρεσπών, διότι πολλά ελληνικά κρασιά κινδυνεύουν στη Βόρεια Ελλάδα επειδή καπηλεύονται οι Σκοπιανοί το brand name». Ανέφερε δε, ότι «πρέπει να γίνουν ινστιτούτα έρευνας ακόμη και για τη φυλλοξήρα που κτυπάει την άμπελο».

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε ότι σήμερα ο αμπελο-οινικός κλάδος στην Ελλάδα «σπαράσσεται». Ο βουλευτής επισήμανε ότι «η παραγωγή της σεζόν 2023-2024 είναι 35% κάτω σε σύγκριση με τη σεζόν 2022-2023», μια μείωση πολύ μεγάλη σε έναν «δυναμικό κλάδο της αγροτικής ζωής του τόπου, που παράγονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας τα οποία αποτελούν και εξαγώγιμα προϊόντα και που πολλές φορές είναι περιζήτητα». Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς ζήτησε πρωτοβουλίες για την στήριξη των αμπελουργών, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω των επιπτώσεων του περονόσπορου, της παρατεταμένης ξηρασίας και των ακραίων θερμοκρασιών που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες τους.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός, σχολίασε ότι «θα έπρεπε να παραδειγματιστούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ελληνική κυβέρνηση από τη Γαλλία, όπου διεθνής οργανισμός παίρνει από το κέντρο του Παρισιού τον οίνο και την άμπελο και το μεταφέρουν ακριβώς στην καρδιά των δικών τους αμπελιών και είναι περήφανοι». Με αυτό το σκεπτικό, πρότεινε και το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκατασταθεί σε αγροτική περιοχή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «να πάει στη Θεσσαλία, αντί να πηγαίνουν αμερικανικές βάσεις στο Στεφανοβίκειο».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη Συμφωνία γιατί η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που μπήκαν στην Εταιρεία Οίνου. Υπογράμμισε όμως την αντίθεσή του με την Ευρωπαϊκή Οδηγία γιατί «απαγορεύει στους μικρούς οινοπαραγωγούς να έχουν κτήματα και να έχουν αμπελοκαλλιέργειες άνω από τα ογδόντα στρέμματα. Έτσι, τους αναγκάζει να βγαίνουν στην αγορά και να γίνεται μια άτυπη δημοπρασία μεταξύ άλλων αμπελοπαραγωγών, οι οποίοι πουλάνε σταφύλια και τα οποία δεν έχουν παραχθεί με τον τρόπο που κάποιος οινοπαραγωγός έχει σκεφτεί να παράγει με τα δικά του λιπάσματα, τον δικό του τρόπο, την ωρίμανση που κάνει».

«Η παραγωγή του οίνου στη χώρα μας έχει πτώση της τάξης του 35,14%», επισήμανε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των αγροτών και τη φύσης, που πλήττονται από την κλιματική κρίση. Σημείωσε εξάλλου, ότι ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες που μετρούν την παραγωγικότητα της εργασίας και του εδάφους και γι αυτό απαιτείται αυστηρή νομοθεσία και μελετημένη θέσπιση χωροταξικού πλαισίου για την εγκατάσταση εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος της ανεξέλεγκτης χρήσης των φωτοβολταϊκών επάνω σε καλλιεργήσιμη γη.

«Σε μια χώρα που φεύγουν από το Παρίσι, από το κέντρο της Γαλλίας, και πηγαίνουν και μεταφέρουν τον Οργανισμό στη Ντιζόν, στην Ελλάδα το υπουργείο Γεωργίας είναι στην Αθήνα. Μεταφέρετε το υπουργείο Γεωργίας στη Λάρισα. Απλά πράγματα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία