ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Πρωινός καφές με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (βίντεο)

Τον ήπιαμε με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη. Συζητήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιόκαστρο, την αγάπη του για την ιστορία και για τα σχέδια του για το δήμο

 16/11/2024 08:00

Πρωινός καφές με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (βίντεο)

Νίκος Οικονόμου

Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Μαζί με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη. Συζητήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιόκαστρο, την αγάπη του για την ιστορία, τις σημερινές ανάγκες της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και για τα σχέδια του για το δήμο.

Όσο για την αυτοδιοίκηση τονίζει ότι από τη θέση του δημάρχου πρέπει «να κατανοήσεις την ορολογία, να δεις πώς λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό, να γίνεις λίγο μηχανικός, λίγο οικονομολόγος, λίγο νομικός για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα πράγματα. Αν δεν το κάνεις αυτό τότε δεν μπορείς να έχεις διάρκεια στην αυτοδιοίκηση»

Υπάρχει χρόνος για πρωινό καφέ για το δήμαρχο;

Υπάρχει χρόνος για πρωινό καφέ, γιατί εμείς ασχολούμαστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ακόμα και στον ύπνο μας, με την αυτοδιοίκηση. Τα ονειρευόμαστε, δηλαδή (γελάει). Συνεπώς για ένα πρωινό καφέ υπάρχει χρόνος.

Είναι με συνεργάτες ή είναι ένα πρωινός καφές στο σπίτι μόνος;

Όχι, είναι με συνεργάτες. Σε πιο χαλαρή διάθεση, όπου συζητάμε και καθορίζουμε τα της ημέρας.

Τι καφέ προτιμάτε;

(Γελάει). Φρέντο εσπρέσο μέτριο, χειμώνα καλοκαίρι.

tsakiris-proinos-kafes-vaptisi-toy.JPG

Στιγμιότυπο από τη βάφτισή του στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο

Γεννηθήκατε το 1983 στο Παλαιόκαστρο.

Στο Παλαιόκαστρο. Είμαι Βλάχος στην καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου και κατά το ήμισυ από την πλευρά της μητέρας μου.

Εκεί μένουν κυρίως ντόπιοι, έτσι δεν είναι;

Σωστά. Υπάρχει όμως και το βλάχικο στοιχείο με το περίπου 30% του πληθυσμού. Το Ωραιόκαστρο είναι ποντιακό χωριό, όπου έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα. Το Ωραιόκαστρο είναι ποντιακό χωριό, είναι αμιγώς προσφυγικός οικισμός και είχε να εκλέξει πόντιο δήμαρχο από το 1986. Και όλως περιέργως από το 1990 μέχρι και σήμερα είμαστε όλοι οι δήμαρχοι Βλάχοι στην καταγωγή με μία εξαίρεση, τον Στέλιο τον Γαβώτση που ήταν δήμαρχος στο 2014 με 19 και ο οποίος ήταν ντόπιος στην καταγωγή.

tsakiris-proinos-kafes-me-xaderfi.jpg

Έξω από το πατρικό της γιαγιάς του, μαζί με την εξαδέλφη του Νικολέτα. Πίσω διακρίνεται ο αυτοδιοικητικός Κωνσταντίνος Στανίσης

Το Ωραιόκαστρο;

Η ιστορία που έχει καταγράψει ο Χεκίμογλου αναφέρει για το Ωραιόκαστρο ότι οι πρώτοι κάτοικοι που έχουν έρθει εδώ το 1926 φιλονικούσαν μεταξύ τους για το από ποιο χωριό θα πάρει την ονομασία. Τελικά ένας παπάς έδωσε τη λύση ο οποίος είπε ότι το κοινό σημείο των περιοχών επάνω ήταν το «Χας Καλέ». Ήταν μια περιοχή που είχε ένα κάστρο και για αυτό η περιοχή ονομάστηκε Ωραιόκαστρο. Σε αντιδιαστολή η παλιά περιοχή ονομάστηκε Παλαιόκαστρο.

Οι γονείς τι έκαναν;

Ο μπαμπάς αστυνομικός με καταγωγή από την Ελασσόνα και από ένα πολύ ωραίο ορεινό χωριό, η μαμά εγγενής κάτοικος. Εδώ γεννήθηκε και εδώ μεγάλωσε.

Σας επηρέασαν;

Νομίζω πολύ. Γιατί ο μπαμπάς είχε μια παράδοση στην οικογένειά του να ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα. Ένας αδελφός του προπάππου του ήταν βουλευτής Ελασσόνας την περίοδο 1928 με 32 και πάντοτε το έλεγαν με πολύ μεγάλο καμάρι στην οικογένεια. Και ο ίδιος ασχολήθηκε, ενώ και από τη μεριά της μητέρας μου υπήρχε μια παράδοση στην ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα. Θυμάμαι, λοιπόν ότι από πολύ μικρός έλεγαν σε όλους μας να ασχοληθούμε με την πολιτική για να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.

tsakiris-proinos-kafes-genethlia.JPG

Παιδικό πάρτι με αφορμή τα γενέθλιά του. Διακρίνεται στη μέση με το παπιγιόν

Αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Το Παλαιόκαστρο εκείνη την εποχή είχε πολύ λίγους κατοίκους, ήταν πολύ χωριό. Θυμάμαι χωράφια και κότες στο σπίτι, που φρόντιζε ο παππούς. Αγροτική ζωή.

Μπάλα, ποδόσφαιρο;

Υπήρχε αλλά μη φανταστείτε πολλά πράγματα. Υπήρχε ο Φίλιππος Παλαιοκάστρου, ο οποίος μάς συνέδεε πάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά ποδόσφαιρο παίζαμε κυρίως στις αλάνες.

Καλός μαθητής ή καλός αθλητής;

Καλός μαθητής, όχι καλός αθλητής. Αν και το έχω απωθημένο το ότι δεν ασχολήθηκα με τον κλασικό αθλητισμό που μού άρεζε πάρα πολύ. Δεν ήταν όμως εύκολο. Εγώ έπρεπε να πάω στο Καυτατζόγλειο για προπόνηση, ο μπαμπάς είχε τις βάρδιες στη δουλειά και ήταν δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Γιατί ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κανείς από εδώ με τη δημόσια συγκοινωνία να πάει στο Καυταντζόγλειο.

tsakiris-proinos-kafes-pekino.JPG

Στο Πεκίνο, αλά Tζον Tραβόλτα, όταν συμμετείχε στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών των Νέων

Αγαπημένο μάθημα;

Η ιστορία από μικρός. Μου άρεσε πάρα πολύ και ήμουν από τους αρκετά καλούς μαθητές.

Η πολιτική άρα υπήρχε στο σπίτι;

Υπήρχε στο σπίτι και το συζητούσαμε. Επίσης υπήρχε στο σχολείο ο συνδικαλισμός με το

15μελές, όπου και κάναμε και ωραία πράγματα και στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Αλλά και μετά και το αντικείμενο των σπουδών ήταν σχετικό.

Γιατί Νέα Δημοκρατία;

Ήταν παραδοσιακά στο σπίτι μας. Θυμάμαι την προτομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που δεν ξέρω πως βρέθηκε επάνω στο τζάκι με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Και από το 2009 και μετά κάπου εκεί υπάρχει και μια προσωπική αφιέρωση της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία την είχα στηρίξει στην εσωκομματική διαδικασία. «Σας ευχαριστώ για όλα, Ντόρα» που υπάρχει και αυτή επάνω στο τζάκι, στο πατρικό σπίτι.

Για αυτό επιλέξατε τις Πολιτικές Επιστήμες;

Ο μπαμπάς μού έλεγε να γίνω εκπαιδευτικός και της μαμάς της άρεσε πάρα πολύ οι επιστήμες της υγείας. Όμως εγώ πάντα στο μυαλό μου είχα να σπουδάσω Πολιτικές Επιστήμες και γι’ αυτό το έβαλα πολύ ψηλά στο μηχανογραφικό μου.

Στο Σάλτσμπουργκ τι κάνατε;

Του Σάλτσμπουργκ προέκυψε από την επιθυμία μου να ταξιδέψω στο εξωτερικό, να φύγω από δω και να δω νέα συστήματα με το Erasmus. Θυμάμαι τότε ότι δεν ήταν καλά οργανωμένο το πανεπιστήμιο, αλλά βρήκαμε έναν τρόπο με το Γραφείο Διασύνδεσης και πήγαμε μέσω της Νομικής. Θυμάμαι ότι μάς είχαν αποκλείσει από μερικά πανεπιστήμια, γιατί είχα πολύ λίγες επιλογές αλλά επέλεξα την Αυστρία. Εκεί κάναμε ένα εξάμηνο σπουδών και όλα τα μαθήματα αναγνωρίστηκαν στο ΑΠΘ.

Γερμανικά;

Γερμανικά από μόνος. Privatunterricht (γελάει), που λένε και οι Γερμανοί. Στο σπίτι έκανα γερμανικά. Πάντοτε η κεντροευρωπαϊκή κουλτούρα με κέρδιζε περισσότερο, για αυτό και από μικρός ήθελα να μάθω γερμανικά. Έκανα γερμανικά και έτσι πήγα στο Σάλτσμπουργκ.

tsakiris-proinos-kafes-vienni.JPG

Στη Βιέννη την εποχή που έκανε το μεταπτυχιακό του

Μετά πήρατε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους. Ο ένας στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ο έτερος στην Πολιτική και Οικονομία της Σύγχρονης Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τι σάς πρόσφεραν;

Το δεύτερο ήταν ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα, πολύ ανταγωνιστικό και πολύ ενδιαφέρον ως αντικείμενο. Επέλεξα την νοτιοανατολική Ευρώπη επειδή είχα κάνει κάποιες εργασίες για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια και έτσι υπήρχε μια προεργασία ήδη.

Να κάνω την κλασική ερώτηση: τι θέλατε να γίνετε μικρός;

Με ιντριγκάριζε πολύ η ιδέα του διπλωματικού κόσμου. Βέβαια στη συνέχεια όταν πήγα στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι έπρεπε να ξέρεις πάρα πολύ καλά γαλλικά, αλλά εγώ είχα επιλέξει τα γερμανικά και δεν είχα την υπομονή να κάτσω να μάθω γαλλικά σε τέτοιο επίπεδο. Για αυτό και σιγά σιγά εγκατέλειψα την ιδέα και στη συνέχεια εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος σε πολύ μικρή ηλικία…

…εικοσιτεσσάρων ετών.

Εικοσιτεσσάρων ήμουν όταν αναλάβαμε. Μετά επειδή μου άρεσε ο χώρος της αυτοδιοίκησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο η δυνατότητα να κάνω άλλα πράγματα, όπως το να φύγω στο εξωτερικό, να κάνω καριέρα σε διεθνούς οργανισμούς ή κάτι τέτοιο. Και νομίζω ότι από τότε αφιέρωσα τη ζωή μου στην αυτοδιοίκηση.

tsakiris-proinos-kafes-6.JPG

Επαγγελματικά τι κάνατε;

Ξεκινήσαμε οικογενειακά το 2004 τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στον τουριστικό τομέα, αλλά και στο πεδίο των κοινωνικών εκδηλώσεων, το οποίο πήγε καλά και επεκτάθηκε αρκετά τα επόμενα χρόνια, αλλά από το 2019 και μετά έχω εγκαταλείψει αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα.

Και μια μέρα σε ηλικία 24 χρόνων αποφασίζετε να κατεβείτε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Ποιος σας έπεισε;

Νομίζω ο πατέρας μου. Τού άρεσε αρκετά η ιδέα και είχε μεγάλη επιρροή στην τελική μου απόφαση.

Εκλεγήκατε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2007 σε ηλικία 24 ετών. Πώς ήταν η εμπειρία;

Τότε κατάλαβα ότι τελικά η αυτοδιοίκηση είναι επιστήμη και ότι πρέπει να εντρυφήσεις πάρα πολύ στη γνώση, αλλά και στο πώς διεκπεραιώνονται τα πράγματα. Γιατί είναι ωραίο στα λόγια να τα σκέπτεσαι, αλλά τελείως διαφορετικό στην πράξη να τα υλοποιείς. Εκεί το κατάλαβα καλά αυτό: δηλαδή να κατανοήσεις την ορολογία, να δεις πώς λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό, να γίνεις λίγο μηχανικός, λίγο οικονομολόγος, λίγο νομικός για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα αυτά τα οποία λένε. Αν δεν το κάνεις αυτό τότε δεν μπορείς να έχεις διάρκεια στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα βέβαιος

tsakiris-proinos-kafes-2.JPG

Παράλληλα υπάρχει και μια δραστηριοποίηση και με τον τομέα της υγείας. Το 2008 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τότε νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και το 2013, σε ηλικία 30 ετών, ως αναπληρωτής διοικητής του ενοποιημένου νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος”, με πλήρεις αρμοδιότητες στην αποκεντρωμένη μονάδα “Ο Άγιος Δημήτριος”. Αυτά έγιναν επειδή η μαμά ήθελε να ασχοληθείτε με την υγεία;

(Γελάει). Δεν ξέρω πώς προέκυψε. Ήταν μια πρόταση του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου δεν υπήρχαν διαδικασίες ΑΣΕΠ, αλλά απευθείας διορισμός από τον υπουργό. Με είχαν καλέσει και το θεώρησα πάρα πολύ τιμητικό να μπορέσω να αναλάβω, ενώ το είδα και ως άσκηση δημόσιας διοίκησης και λιγότερο ως εμπλοκή με τα υγειονομικά.

Τα… είδατε όλα;

Τεράστιο σχολείο. Και σκεφτείτε ότι ήταν και εποχή μνημονίων και ότι έπρεπε να υπάρξει τρομακτική περιστολή των δαπανών. Ήταν ακριβώς επάνω στο δύσκολο μνημόνιο όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εφάρμοσε εκείνα τα τρελά προγράμματα λιτότητας και τα οποία είχαν επηρεάσει πολύ και το χώρο της υγείας. Θεωρώ ότι τα πήγαμε καλά, αλλά ήταν πολύ δύσκολο.

tsakiris-proinos-kafes-orkomosia-2019.JPG

2019, στην πρώτη του ορκωμοσία ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 οι συμπολίτες σας σας εξέλεξαν στη θέση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με ποσοστό 69,27%. Πως ήταν η πρώτη μέρα στην καρέκλα του δημάρχου; Ήταν αυτή στην οποία κάθεται σήμερα;

(Γελάει). Δεν ‘ηταν αυτή, μια άλλη στο άλλο το γραφείο. Σας θυμίζω ότι οι εκλογές ήταν τότε τον Μάιο, 2 Ιουνίου οι επαναληπτικές που κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά, ορκιστήκαμε τέλος Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε.

Πώς ήτανε εκείνη μέρα;

Περίεργα. Καθίσαμε στην καρέκλα, με τον στενό συνεργάτη μου Δημήτρη Καρασαββίδη και είπαμε: «Και τώρα;» (γελάει). Και αρχίσαμε μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών αναφορικά με τα τρέχοντα, ζητήματα. Έπρεπε να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά. Δύσκολα ήταν και τότε. Και παρά το ότι υπήρχε μια εμπειρία και από τη δημόσια διοίκηση, αλλά και της αυτοδιοίκησης ως μέλος της αντιπολίτευσης που ήμουν από το 2007 με 10.

Τι δεν πετύχατε την πρώτη τετραετία;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν πετύχαμε κάτι, γιατί σχεδόν κατευθείαν πέσαμε επάνω στον covid. 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε, τον Δεκέμβριο ανακηρύχτηκε η πανδημία και μετά επακολούθησε το λοκντάουν και όλα αφορούσαν πλέον την πανδημία. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που μετά το 2023 πού έγιναν ξανά οι αυτοδιοικητικές εκλογές ο πολίτης φάνηκε σαν να το έχει ξεχάσει. Ήταν 2 χρόνια όπου πραγματικά υπολειτουργούσαν τα πάντα, πέθαιναν υπάλληλοι, δεν λειτουργούσε τίποτα και ήταν όλη λειτουργία του δήμου πάρα πολύ δύσκολη, όπως δύσκολο ήταν και το να γίνουν έργα. Μπορούσες όμως να σχεδιάσεις πράγματα, γι’ αυτό και τώρα έχουμε πάνω από 30 έργα σε εξέλιξη.

tsakiris-proinos-kafes-orkomosia-dimarxon.jpg

Στην ορκωμοσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης

Πιο δύσκολη ή πιο εύκολη η δεύτερη εκλογή; Πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η δεύτερη θητεία;

Η πρώτη θητεία ήταν ολοκληρωμένη, ενώ τώρα έχουμε όλο και όλο 8 μήνες που αναλάβαμε, αλλά ως εκλογική διαδικασία σίγουρα ήταν η πρώτη ευκολότερη, γιατί οι πολίτες σου δίνουν τη δυνατότητα να εκλεγείς χωρίς να σε έχουν δοκιμάσει, ενώ τη δεύτερη φορά πρέπει να αποδείξει πράγματα. Γι’ αυτό η δεύτερη θητεία είναι πολύ δυσκολότερη ως προς την εκλογή.

Δήμαρχος πρότυπο υπάρχει ;

Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία από πολλούς που έχουν θητεύσει στην αυτοδιοίκηση.

Όπως;

Η πολύ επιτυχημένη κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Σίμος Δανιηλίδης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, η ιδιαίτερη εξωστρέφεια που έδωσε στην πόλη ο συγχωρεμένος πλέον Γιάννης Μπουτάρης ή ο τρόπος άσκησης τη διοίκησης από το Λάζαρο Κυρίζογλου. Άρα, επειδή στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν χρώματα και τα προβλήματα είναι κοινά νομίζω ότι αν απομονώνεις κυρίως στα θετικά του καθενός μπορείς να κάνεις έναν δήμαρχο πρότυπο.

tsakiris-proinos-kafes-5.JPG

Πάμε στα του δήμου; Πόσες δημοτικές ενότητες υπάρχουν;

Τρεις δημοτικές ενότητες έχουμε.

Πληθυσμός;

Βάση της απογραφής έχουμε περίπου 41.000 κατοίκους. Είμαστε από τους λίγους δήμους όπου αυξήθηκε ο πληθυσμός. Το 2011 ήμασταν 38.500 και γίναμε περίπου 41.000. Η περιοχή μάλιστα «νεοκατοικείται». Αυτό που λέγεται, δηλαδή ότι ο Εύοσμος έχει το νεανικότερο πληθυσμό της χώρας στατιστικά ισχύει ως ένα βαθμό και για εμάς.

tsakiris-proinos-kafes-11.JPG

Καταφέρατε να εντάξετε το δήμο στους ΟΧΕΒΑ, τις Ολοκληρωμένες Χορικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τι αναπλάσεις προβλέπονται;

Οι ΟΧΕΒΑ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη απάντηση που δίναμε προεκλογικά στην καχυποψία που είχε ο πολίτης ο οποίος έλεγε: «Ρε παιδιά, καλά τα λέτε. Πού θα τα βρείτε όμως τα λεφτά;» Τι είναι οι ΟΧΕΒΑ; Ένα ΕΣΠΑ που αφορά στη βελτίωση του δημόσιου χώρου. Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επιλέξιμοι ήταν μόνο οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και μετά από πολλές πιέσεις καταφέραμε να εντάξουμε τις δημοτικές μας ενότητες που είναι κυρίως αστικοποιημένες. Αυτό σημαίνει ότι διεκδικούμε πάρα πολλά χρήματα.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που θα πετύχει μέσω των συγκεκριμένων έργων;

Είναι δύο πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση του δημόσιου χώρου. Το γεγονός ότι καταθέσαμε μια πρόταση 12 εκατομμυρίων για να κάνουμε μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ωραιόκαστρο, γιατί οι άλλες περιοχές δεν είναι επιλέξιμες. Είναι το Κονταξοπούλειο, το Οικογενειακό Πάρκο στην περιοχή Αλώνια, το Πάρκο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η ανάπλαση της οδού Β. Γεωργίου. Με τις αναπλάσεις αυτές θα αλλάξει όψη όλο το Ωραιόκαστρο.

tsakiris-proinos-kafes-4.JPG

Μεγάλο πρόβλημα το νερό ιδιαίτερα στη Μυγδονία και Καλλιθέα. Θα συνδεθείτε με την ΕΥΑΘ; Και πότε;

Μεγάλο πρόβλημα και αφορά κυρίως στην Καλλιθέα. Το έχω πει από το 2019 προεκλογικά και εξακολουθώ να το πιστεύω. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η σύνδεση με την ΕΥΑΘ, γιατί δεν μπορεί ο δήμος μόνος του να το διαχειριστεί. Ήδη έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΑΘ, η οποία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μας δώσει νερό γιατί κάνει τις επενδύσεις στον Αλιάκμονα, αλλά είναι κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί. Δε θα γίνει πριν το 2026, είναι όμως κάτι όπου υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την ΕΥΑΘ. Νομίζω δε ότι όποιος λέει οτιδήποτε άλλο κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Εμείς είχαμε στη Θεσσαλονίκη την «τρύπα του Κούβελα», εσείς εδώ έχετε την περίφημη «τρύπα της Γαλήνης».

Γίνεται. Είναι ένα έργο υπό κατασκευή και σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα το παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία. Θα είναι το μοναδικό προπονητήριο μαχητικών αθλημάτων στη βόρεια Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει τάε κβον ντο, καράτε και πάλη. Θα συνδυαστεί με μια μεγάλη ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται μπαίνοντας στην πόλη του Ωραιοκάστρου. Η μελέτη έγινε κατά τέτοιο τρόπο που να μην προσβάλλεται η αισθητική της περιοχής. Ξέρετε, οι εμπορικές αξίες στην περιοχή της γαλήνης είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχει πολλές μονοκατοικίες και οι κάτοικοι δεν ήθελαν μεγάλα κτίρια και οι μεγαλεπήβολες επενδύσεις. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε κάτι που δεν θα προσβάλλει την αισθητική της περιοχής και η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και το περιμένει πως και πως.

Και το Open Mall; Πότε θα είναι έτοιμο

Αφορά το κέντρο του Ωραιοκάστρου. Είναι η ανάπλασή του. Με φιλικές παρεμβάσεις για τα Άτομα με αναπηρία, θα γίνει σημείο αναφοράς. Ο εργολάβος έχει συμβατική υποχρέωση να το παραδώσει τον Ιούνιο του 2025, εμείς θεωρούμε ότι θα είναι ίσως και μέχρι το Πάσχα. Θα περιλαμβάνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, μόνοδρομηση, θέσεις στάθμευσης, έξυπνο αστικό εξοπλισμό, μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παγκάκια που θα μπορεί κανείς να φορτίσει το κινητό σου. Ταυτόχρονα τα καταστήματα θα μπορούν να διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία τους βάση της οικονομίας του δημόσιου χώρου, γι’ αυτό και γίνεται σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο.

tsakiris-proinos-kafes-3.JPG

Υπάρχει και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός Ιστορικού Πάρκου στο Ωραιόκαστρο. Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ. Με αυτό θα συνδέσουμε όλη την ιστορία της περιοχής, αναδεικνύοντας τα σημαντικά τοπόσημα που έχουμε εδώ. Επιγραμματικά να αναφέρω τον Τάφο των Μακεδονικών Χρόνων που βρίσκεται στη Λιτή, την Πλατεία του Μελισσοχωρίου, όπου εκεί στρατοπέδευσε ο διάδοχος Κωνσταντίνος για να επιβλέψει τις μάχες σε Κιλκίς και Λαχανά, μια παλαιοχριστιανική έπαυλη στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, το Αντιπολεμικό Ρωσικό Μνημείο στον Πεντάλοφο, το οποίο είναι σχετικά άγνωστο.

Εκεί, λοιπόν κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου οι Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι στρατοπέδευαν στην περιοχή, με την αλλαγή του καθεστώτος το 1917 και την επανάσταση των Μπολσεβίκων κάθισαν και έκαναν γράμμα στο οποίο αναρωτιούνται τελικά για ποιο λόγο πολεμούν. Η μπολσεβίκικη και επίσημη κυβέρνηση τους θεώρησε τότε εχθρούς του κράτους και αυτοί θεωρήθηκαν απάτριδες, δεν ήξεραν πού να πάνε και αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο τελικά πολέμησαν. Τελικά τους δέχθηκαν οι Ολλανδοί.

Επίσης περιλαμβάνει τα οχυρά, τα οποία βρίσκονται στον ορεινό όγκο και όπου υπάρχει σκέψη να τα διασυνδέσουμε με το Ζέιτενλινκ. Έρχονται πολλοί απόγονοι αυτών των στρατιωτών, κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί και εμείς θέλουμε όλα αυτά τα να τα κάνουμε επιφισκέψιμα. Τι κάναμε; Πήγαμε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην Μητροπολητική Αναπτυξιακή μέσω προγραμματικών, τους χρηματοδοτήσαμε, έκαναν την έρευνα, υποβλήθηκε ο φάκελος στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, ενθουσιάστηκε η Εφορία και έχει ετοιμάσει τώρα το πρότζεκτ να το υποβάλει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ο τόπος ως ιστορικός.

Εμείς έχουμε ετοιμάσει και τις μελέτες για τις περιπατητικές διαδρομές, πώς θα φτάνει δηλαδή κανείς περπατώντας μέσα από το δασόκτημα και σε ένα σημείο στο Μελισσοχώρι, το οποίο θα το κάνουμε Οpen Air μουσείο. Ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για όλη την περιοχή, με το οποίο θα δημιουργήσουμε και μια προστιθέμενη αξία για τον τόπο. Θέλει χρόνο ακόμα, γιατί δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδοτήσεις αλλά έχουμε κάνει ήδη τα 3 πρώτα βήματα από τα 5 που χρειάζονται. Και το Υπουργείο Πολιτισμού έδειξε ενδιαφέρον, αλλά περιμένει έτοιμες μελέτες.

Η ιστορία φαίνεται ότι αποτελεί ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σας. Σας ιντριγκάρει θα έλεγα.

Μου αρέσει αρκετά και ιδιαίτερα εδώ η τοπική μας ιστορία.

tsakiris-proinos-kafes-1.JPG

Άκουσα ότι έχετε και καλό μνημονικό.

Ναι, θυμάμαι αρκετά πράγματα (γελάει).

Θυμάστε πότε επικοινωνήσαμε για πρώτη φορά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ;

Νομίζω κάπου το 2009. Για τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Είστε και πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τη νεολαία. Είναι μια πρόκληση το να έρθουν οι νέοι άνθρωποι κοντά στην αυτοδιοίκηση, έτσι;

Εδώ σημαντικό είναι η υπόθεση των Συμβουλίων των Νέων, που στο δήμο Ωραιοκάστρου έχει γίνει με πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτελούμε πρότυπο για όλους αυτούς που θέλουν να το συστήσουν. Είναι σημαντικό το ότι προωθείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και μια από τις προτάσεις του Θοδωρή του Λιβάνιου την οποία την περιέλαβε στις προτάσεις του είναι ότι εκτός από την ποσόστωση των γυναικών πρέπει να έχουμε ποσόστωση και στους νέους. Μέσα στις προτάσεις του υπάρχει και αυτή που προτείνει ένα ποσοστό νέων να συμμετέχει τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια. Να γίνουμε και πιο ρηξικέλυκοι; Όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά και στην εκλογή να υπάρχει ποσόστωση. Δηλαδή, ένα ποσοστό νέων 18 έως 30 χρονών, να συμμετέχει υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και πολύ καινοτόμο.

Διάβασα ότι κυκλοφορείτε μόνο με τζιπ;

Όχι, ένα Audi A3 έχω, συμβατικό. Δεν έχω ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο ούτε οδηγό. Εγώ είμαι ο οδηγός μου.

tsakiris-proinos-kafes-me-livanio.jpg

Συνάντηση με τον τότε υφυπουργό εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο

Πώς είδατε τις αλλαγές που πρότεινε ο Θοδωρής Λιβάνιος;

Θα σας πω αυτό που μου είπε στο περιθώριο του συνεδρίου. Το να συζητάμε έτσι γενικά και αόριστα μπορεί να μη βγαίνει πουθενά και ότι αυτές οι προτάσεις είναι μια βάση συζήτησης και έχει ενδιαφέρον να καθίσουμε να τις συζητήσουμε. Εγώ βρήκα πάρα πολλά θετικά, ορισμένα βέβαια χρήζουν κάποιων βελτιώσεων.

Η κατάργηση το δεύτερου γύρου;

Θα σας απαντήσω ως πολιτικός επιστήμονας. Δεν είχε άδικο έτσι πως τίθεται το θέμα. Τη δεύτερη Κυριακή πηγαίνει και ψηφίζει το 30% και μπορεί και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι έτσι νομιμοποιείται ένα πρόσωπο να αναλάβει τόσο υψηλά αξιώματα με πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Είναι μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος εκλογής στην αυτοδιοίκηση που καλό θα ήταν να το κουβεντιάσουμε και να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Νομίζω ότι μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Θεωρώ ότι αυτό το πλειοψηφικό των δύο γύρων είναι λίγο απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο.

tsakiris-proinos-kafes-10.JPG

Τι χρειάζεται η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη σήμερα;

Υποδομές. Χρειάζεται σίγουρα, σίγουρα υποδομές. Όχι το 2040 και το 2050, αλλά άμεσα.

Όπως;

Επεκτάσεις του μετρό και σοβαρά περιβαλλοντικά έργα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γιατί εδώ αισθανόμαστε λίγο περικυκλωμένοι από τα ΕΛΠΕ, τον Τιτάνα και από πίσω γίνεται η ΜΕΑ και όλα αυτά μας επηρεάζουν. Όταν, λοιπόν ζητάμε χρήματα για να προστατέψουμε το δασόκτημα μας και να το αξιοποιήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν πρέπει να κωφεύει κάποιος, αλλά πρέπει να μάς ακούει. Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ πέρα στα δυτικά ζει περίπου μισό εκατομμύριο κόσμος και ότι μισή πλευρά της πόλης κατοικεί εδώ πέρα. Και κάτι ακόμα: λέμε ότι το μετρό πρέπει να φτάσει στα δυτικά. Στην Αθήνα μετά τη Δουκίσσης Πλακεντίας το μετρό αναδύεται και είναι επίγειο. Για ποιο λόγο να μην φτάνει και εδώ στη Λαγκάδα και στο Επαρχείο Λαγκαδά για να εξυπηρετήσει και τις δικές μας περιοχές. Εγώ αυτό το σχεδιασμό περίμενα να ακούσω, αλλά δεν τον ακούω. Θετικό είναι ότι το Ογκολογικό νοσοκομείο θα γίνει στα δυτικά.

Υπάρχει πάντως ένας σχεδιασμός για να πάει το μετρό στα βορειοδυτικά.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός να φτάσει μέχρι τη Θερμαϊκού, να φτάσει δηλαδή μέχρι τις παρυφές της πόλης και να σταματήσει εκεί. Από κει και πέρα το να αναδυθεί και να γίνει ένας προαστιακός και να φτάσει μέχρι την πόλη του Λαγκαδά δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο. Δαπανηρό δεν είναι σίγουρα. Πρέπει, λοιπόν να γίνει ένας σχεδιασμός και να τεθεί επί τάπητος.

tsakiris-proinos-kafes-7.JPG

Τι θα λέγατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη;

Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ ότι όλα αυτά όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει, γιατί έχουν ξεκινήσει πολλά πράγματα για την πόλη, θα πρέπει να ενταθούν και να μην εγκαταλειφθεί η ιδέα της αναβάθμισης της πόλης. Δεν μου αρέσει ο όρος «συμπρωτεύουσα» σε καμία περίπτωση, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει τη δική της φυσιογνωμία και ως τέτοια θα πρέπει να αναπτυχθεί κιόλας.

Πάμε στον ιδιώτη Παντελή Τσακίρη. Ελεύθερος και ωραίος; Πως και έτσι;

Ε, ναι ελεύθερος και ωραίος (γελάει).

Μεγάλη αγάπη η ιστορία, ισχύει;

Ισχύει.

Και ο ΠΑΟΚ;

Πολύ μεγάλη όχι, αλλά ΠΑΟΚ. Θα με βρείτε στην Τούμπα καμία φορά.

Μουσική προτίμηση;

Μου αρέσουν τα έντεχνα ελληνικά. Επίσης η παραδοσιακή μουσική, αλλά και το έντεχνο. Δηλαδή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τον ακούω πολύ ευχάριστα.

tsakiris-proinos-kafes-8.JPG

Αν είχατε το μαγικό ραβδί τι θα αλλάζατε στην αυτοδιοίκηση που δεν αλλάζει εύκολα;

Νομίζω να την κάνουμε πραγματική αυτοδιοίκηση. Να μην υπάρχει αυτός ο πάτρωνας που λέγεται κεντρικό κράτος πάνω από το κεφάλι σου και να σου λέει τι να κάνεις πολλές φορές σε επίπεδο σκοπιμότητας. Αυτά τα κρίνει η τοπική κοινωνία και για αυτό και εκλέγει τους εκπροσώπους της στα δημοτικά πράγματα, αλλά αυτός ο πατερναλιστικός τρόπος που αντιμετωπίζεται η αυτοδιοίκηση από το κράτος πρέπει να σταματήσει. Εγώ αυτό θα άλλαζα: να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση, θεσμοθετημένα πλέον, να μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους της, να επιβάλλει τοπική φορολογία και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητές της. Βλέπε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βλέπε εκπαίδευση, και οτιδήποτε άλλο όπως η πολιτική προστασία. Δηλαδή, τα του οίκου μας θα πρέπει να τα ρυθμίζουμε εμείς. Αν είχα ένα μαγικό ραβδί αυτό θα άλλαζα: κατευθείαν όλες αυτές οι αρμοδιότητες θεσμοθετημένα στους δήμους.

Αυτοδιοικητικός ο σημερινός πρωινός καφές. Μαζί με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη. Συζητήσαμε για τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιόκαστρο, την αγάπη του για την ιστορία, τις σημερινές ανάγκες της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και για τα σχέδια του για το δήμο.

Όσο για την αυτοδιοίκηση τονίζει ότι από τη θέση του δημάρχου πρέπει «να κατανοήσεις την ορολογία, να δεις πώς λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό, να γίνεις λίγο μηχανικός, λίγο οικονομολόγος, λίγο νομικός για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα πράγματα. Αν δεν το κάνεις αυτό τότε δεν μπορείς να έχεις διάρκεια στην αυτοδιοίκηση»

Υπάρχει χρόνος για πρωινό καφέ για το δήμαρχο;

Υπάρχει χρόνος για πρωινό καφέ, γιατί εμείς ασχολούμαστε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ακόμα και στον ύπνο μας, με την αυτοδιοίκηση. Τα ονειρευόμαστε, δηλαδή (γελάει). Συνεπώς για ένα πρωινό καφέ υπάρχει χρόνος.

Είναι με συνεργάτες ή είναι ένα πρωινός καφές στο σπίτι μόνος;

Όχι, είναι με συνεργάτες. Σε πιο χαλαρή διάθεση, όπου συζητάμε και καθορίζουμε τα της ημέρας.

Τι καφέ προτιμάτε;

(Γελάει). Φρέντο εσπρέσο μέτριο, χειμώνα καλοκαίρι.

tsakiris-proinos-kafes-vaptisi-toy.JPG

Στιγμιότυπο από τη βάφτισή του στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο

Γεννηθήκατε το 1983 στο Παλαιόκαστρο.

Στο Παλαιόκαστρο. Είμαι Βλάχος στην καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου και κατά το ήμισυ από την πλευρά της μητέρας μου.

Εκεί μένουν κυρίως ντόπιοι, έτσι δεν είναι;

Σωστά. Υπάρχει όμως και το βλάχικο στοιχείο με το περίπου 30% του πληθυσμού. Το Ωραιόκαστρο είναι ποντιακό χωριό, όπου έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα. Το Ωραιόκαστρο είναι ποντιακό χωριό, είναι αμιγώς προσφυγικός οικισμός και είχε να εκλέξει πόντιο δήμαρχο από το 1986. Και όλως περιέργως από το 1990 μέχρι και σήμερα είμαστε όλοι οι δήμαρχοι Βλάχοι στην καταγωγή με μία εξαίρεση, τον Στέλιο τον Γαβώτση που ήταν δήμαρχος στο 2014 με 19 και ο οποίος ήταν ντόπιος στην καταγωγή.

tsakiris-proinos-kafes-me-xaderfi.jpg

Έξω από το πατρικό της γιαγιάς του, μαζί με την εξαδέλφη του Νικολέτα. Πίσω διακρίνεται ο αυτοδιοικητικός Κωνσταντίνος Στανίσης

Το Ωραιόκαστρο;

Η ιστορία που έχει καταγράψει ο Χεκίμογλου αναφέρει για το Ωραιόκαστρο ότι οι πρώτοι κάτοικοι που έχουν έρθει εδώ το 1926 φιλονικούσαν μεταξύ τους για το από ποιο χωριό θα πάρει την ονομασία. Τελικά ένας παπάς έδωσε τη λύση ο οποίος είπε ότι το κοινό σημείο των περιοχών επάνω ήταν το «Χας Καλέ». Ήταν μια περιοχή που είχε ένα κάστρο και για αυτό η περιοχή ονομάστηκε Ωραιόκαστρο. Σε αντιδιαστολή η παλιά περιοχή ονομάστηκε Παλαιόκαστρο.

Οι γονείς τι έκαναν;

Ο μπαμπάς αστυνομικός με καταγωγή από την Ελασσόνα και από ένα πολύ ωραίο ορεινό χωριό, η μαμά εγγενής κάτοικος. Εδώ γεννήθηκε και εδώ μεγάλωσε.

Σας επηρέασαν;

Νομίζω πολύ. Γιατί ο μπαμπάς είχε μια παράδοση στην οικογένειά του να ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα. Ένας αδελφός του προπάππου του ήταν βουλευτής Ελασσόνας την περίοδο 1928 με 32 και πάντοτε το έλεγαν με πολύ μεγάλο καμάρι στην οικογένεια. Και ο ίδιος ασχολήθηκε, ενώ και από τη μεριά της μητέρας μου υπήρχε μια παράδοση στην ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα. Θυμάμαι, λοιπόν ότι από πολύ μικρός έλεγαν σε όλους μας να ασχοληθούμε με την πολιτική για να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.

tsakiris-proinos-kafes-genethlia.JPG

Παιδικό πάρτι με αφορμή τα γενέθλιά του. Διακρίνεται στη μέση με το παπιγιόν

Αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια;

Το Παλαιόκαστρο εκείνη την εποχή είχε πολύ λίγους κατοίκους, ήταν πολύ χωριό. Θυμάμαι χωράφια και κότες στο σπίτι, που φρόντιζε ο παππούς. Αγροτική ζωή.

Μπάλα, ποδόσφαιρο;

Υπήρχε αλλά μη φανταστείτε πολλά πράγματα. Υπήρχε ο Φίλιππος Παλαιοκάστρου, ο οποίος μάς συνέδεε πάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά ποδόσφαιρο παίζαμε κυρίως στις αλάνες.

Καλός μαθητής ή καλός αθλητής;

Καλός μαθητής, όχι καλός αθλητής. Αν και το έχω απωθημένο το ότι δεν ασχολήθηκα με τον κλασικό αθλητισμό που μού άρεζε πάρα πολύ. Δεν ήταν όμως εύκολο. Εγώ έπρεπε να πάω στο Καυτατζόγλειο για προπόνηση, ο μπαμπάς είχε τις βάρδιες στη δουλειά και ήταν δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Γιατί ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κανείς από εδώ με τη δημόσια συγκοινωνία να πάει στο Καυταντζόγλειο.

tsakiris-proinos-kafes-pekino.JPG

Στο Πεκίνο, αλά Tζον Tραβόλτα, όταν συμμετείχε στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών των Νέων

Αγαπημένο μάθημα;

Η ιστορία από μικρός. Μου άρεσε πάρα πολύ και ήμουν από τους αρκετά καλούς μαθητές.

Η πολιτική άρα υπήρχε στο σπίτι;

Υπήρχε στο σπίτι και το συζητούσαμε. Επίσης υπήρχε στο σχολείο ο συνδικαλισμός με το

15μελές, όπου και κάναμε και ωραία πράγματα και στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Αλλά και μετά και το αντικείμενο των σπουδών ήταν σχετικό.

Γιατί Νέα Δημοκρατία;

Ήταν παραδοσιακά στο σπίτι μας. Θυμάμαι την προτομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που δεν ξέρω πως βρέθηκε επάνω στο τζάκι με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Και από το 2009 και μετά κάπου εκεί υπάρχει και μια προσωπική αφιέρωση της Ντόρας Μπακογιάννη την οποία την είχα στηρίξει στην εσωκομματική διαδικασία. «Σας ευχαριστώ για όλα, Ντόρα» που υπάρχει και αυτή επάνω στο τζάκι, στο πατρικό σπίτι.

Για αυτό επιλέξατε τις Πολιτικές Επιστήμες;

Ο μπαμπάς μού έλεγε να γίνω εκπαιδευτικός και της μαμάς της άρεσε πάρα πολύ οι επιστήμες της υγείας. Όμως εγώ πάντα στο μυαλό μου είχα να σπουδάσω Πολιτικές Επιστήμες και γι’ αυτό το έβαλα πολύ ψηλά στο μηχανογραφικό μου.

Στο Σάλτσμπουργκ τι κάνατε;

Του Σάλτσμπουργκ προέκυψε από την επιθυμία μου να ταξιδέψω στο εξωτερικό, να φύγω από δω και να δω νέα συστήματα με το Erasmus. Θυμάμαι τότε ότι δεν ήταν καλά οργανωμένο το πανεπιστήμιο, αλλά βρήκαμε έναν τρόπο με το Γραφείο Διασύνδεσης και πήγαμε μέσω της Νομικής. Θυμάμαι ότι μάς είχαν αποκλείσει από μερικά πανεπιστήμια, γιατί είχα πολύ λίγες επιλογές αλλά επέλεξα την Αυστρία. Εκεί κάναμε ένα εξάμηνο σπουδών και όλα τα μαθήματα αναγνωρίστηκαν στο ΑΠΘ.

Γερμανικά;

Γερμανικά από μόνος. Privatunterricht (γελάει), που λένε και οι Γερμανοί. Στο σπίτι έκανα γερμανικά. Πάντοτε η κεντροευρωπαϊκή κουλτούρα με κέρδιζε περισσότερο, για αυτό και από μικρός ήθελα να μάθω γερμανικά. Έκανα γερμανικά και έτσι πήγα στο Σάλτσμπουργκ.

tsakiris-proinos-kafes-vienni.JPG

Στη Βιέννη την εποχή που έκανε το μεταπτυχιακό του

Μετά πήρατε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους. Ο ένας στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ο έτερος στην Πολιτική και Οικονομία της Σύγχρονης Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τι σάς πρόσφεραν;

Το δεύτερο ήταν ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα, πολύ ανταγωνιστικό και πολύ ενδιαφέρον ως αντικείμενο. Επέλεξα την νοτιοανατολική Ευρώπη επειδή είχα κάνει κάποιες εργασίες για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια και έτσι υπήρχε μια προεργασία ήδη.

Να κάνω την κλασική ερώτηση: τι θέλατε να γίνετε μικρός;

Με ιντριγκάριζε πολύ η ιδέα του διπλωματικού κόσμου. Βέβαια στη συνέχεια όταν πήγα στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι έπρεπε να ξέρεις πάρα πολύ καλά γαλλικά, αλλά εγώ είχα επιλέξει τα γερμανικά και δεν είχα την υπομονή να κάτσω να μάθω γαλλικά σε τέτοιο επίπεδο. Για αυτό και σιγά σιγά εγκατέλειψα την ιδέα και στη συνέχεια εκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος σε πολύ μικρή ηλικία…

…εικοσιτεσσάρων ετών.

Εικοσιτεσσάρων ήμουν όταν αναλάβαμε. Μετά επειδή μου άρεσε ο χώρος της αυτοδιοίκησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο η δυνατότητα να κάνω άλλα πράγματα, όπως το να φύγω στο εξωτερικό, να κάνω καριέρα σε διεθνούς οργανισμούς ή κάτι τέτοιο. Και νομίζω ότι από τότε αφιέρωσα τη ζωή μου στην αυτοδιοίκηση.

tsakiris-proinos-kafes-6.JPG

Επαγγελματικά τι κάνατε;

Ξεκινήσαμε οικογενειακά το 2004 τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στον τουριστικό τομέα, αλλά και στο πεδίο των κοινωνικών εκδηλώσεων, το οποίο πήγε καλά και επεκτάθηκε αρκετά τα επόμενα χρόνια, αλλά από το 2019 και μετά έχω εγκαταλείψει αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα.

Και μια μέρα σε ηλικία 24 χρόνων αποφασίζετε να κατεβείτε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Ποιος σας έπεισε;

Νομίζω ο πατέρας μου. Τού άρεσε αρκετά η ιδέα και είχε μεγάλη επιρροή στην τελική μου απόφαση.

Εκλεγήκατε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2007 σε ηλικία 24 ετών. Πώς ήταν η εμπειρία;

Τότε κατάλαβα ότι τελικά η αυτοδιοίκηση είναι επιστήμη και ότι πρέπει να εντρυφήσεις πάρα πολύ στη γνώση, αλλά και στο πώς διεκπεραιώνονται τα πράγματα. Γιατί είναι ωραίο στα λόγια να τα σκέπτεσαι, αλλά τελείως διαφορετικό στην πράξη να τα υλοποιείς. Εκεί το κατάλαβα καλά αυτό: δηλαδή να κατανοήσεις την ορολογία, να δεις πώς λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό, να γίνεις λίγο μηχανικός, λίγο οικονομολόγος, λίγο νομικός για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα αυτά τα οποία λένε. Αν δεν το κάνεις αυτό τότε δεν μπορείς να έχεις διάρκεια στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα βέβαιος

tsakiris-proinos-kafes-2.JPG

Παράλληλα υπάρχει και μια δραστηριοποίηση και με τον τομέα της υγείας. Το 2008 ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τότε νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και το 2013, σε ηλικία 30 ετών, ως αναπληρωτής διοικητής του ενοποιημένου νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς – Ο Άγιος Δημήτριος”, με πλήρεις αρμοδιότητες στην αποκεντρωμένη μονάδα “Ο Άγιος Δημήτριος”. Αυτά έγιναν επειδή η μαμά ήθελε να ασχοληθείτε με την υγεία;

(Γελάει). Δεν ξέρω πώς προέκυψε. Ήταν μια πρόταση του τότε υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου δεν υπήρχαν διαδικασίες ΑΣΕΠ, αλλά απευθείας διορισμός από τον υπουργό. Με είχαν καλέσει και το θεώρησα πάρα πολύ τιμητικό να μπορέσω να αναλάβω, ενώ το είδα και ως άσκηση δημόσιας διοίκησης και λιγότερο ως εμπλοκή με τα υγειονομικά.

Τα… είδατε όλα;

Τεράστιο σχολείο. Και σκεφτείτε ότι ήταν και εποχή μνημονίων και ότι έπρεπε να υπάρξει τρομακτική περιστολή των δαπανών. Ήταν ακριβώς επάνω στο δύσκολο μνημόνιο όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εφάρμοσε εκείνα τα τρελά προγράμματα λιτότητας και τα οποία είχαν επηρεάσει πολύ και το χώρο της υγείας. Θεωρώ ότι τα πήγαμε καλά, αλλά ήταν πολύ δύσκολο.

tsakiris-proinos-kafes-orkomosia-2019.JPG

2019, στην πρώτη του ορκωμοσία ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 οι συμπολίτες σας σας εξέλεξαν στη θέση του δημάρχου Ωραιοκάστρου με ποσοστό 69,27%. Πως ήταν η πρώτη μέρα στην καρέκλα του δημάρχου; Ήταν αυτή στην οποία κάθεται σήμερα;

(Γελάει). Δεν ‘ηταν αυτή, μια άλλη στο άλλο το γραφείο. Σας θυμίζω ότι οι εκλογές ήταν τότε τον Μάιο, 2 Ιουνίου οι επαναληπτικές που κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά, ορκιστήκαμε τέλος Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε.

Πώς ήτανε εκείνη μέρα;

Περίεργα. Καθίσαμε στην καρέκλα, με τον στενό συνεργάτη μου Δημήτρη Καρασαββίδη και είπαμε: «Και τώρα;» (γελάει). Και αρχίσαμε μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών αναφορικά με τα τρέχοντα, ζητήματα. Έπρεπε να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά. Δύσκολα ήταν και τότε. Και παρά το ότι υπήρχε μια εμπειρία και από τη δημόσια διοίκηση, αλλά και της αυτοδιοίκησης ως μέλος της αντιπολίτευσης που ήμουν από το 2007 με 10.

Τι δεν πετύχατε την πρώτη τετραετία;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν πετύχαμε κάτι, γιατί σχεδόν κατευθείαν πέσαμε επάνω στον covid. 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε, τον Δεκέμβριο ανακηρύχτηκε η πανδημία και μετά επακολούθησε το λοκντάουν και όλα αφορούσαν πλέον την πανδημία. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που μετά το 2023 πού έγιναν ξανά οι αυτοδιοικητικές εκλογές ο πολίτης φάνηκε σαν να το έχει ξεχάσει. Ήταν 2 χρόνια όπου πραγματικά υπολειτουργούσαν τα πάντα, πέθαιναν υπάλληλοι, δεν λειτουργούσε τίποτα και ήταν όλη λειτουργία του δήμου πάρα πολύ δύσκολη, όπως δύσκολο ήταν και το να γίνουν έργα. Μπορούσες όμως να σχεδιάσεις πράγματα, γι’ αυτό και τώρα έχουμε πάνω από 30 έργα σε εξέλιξη.

tsakiris-proinos-kafes-orkomosia-dimarxon.jpg

Στην ορκωμοσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης

Πιο δύσκολη ή πιο εύκολη η δεύτερη εκλογή; Πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η δεύτερη θητεία;

Η πρώτη θητεία ήταν ολοκληρωμένη, ενώ τώρα έχουμε όλο και όλο 8 μήνες που αναλάβαμε, αλλά ως εκλογική διαδικασία σίγουρα ήταν η πρώτη ευκολότερη, γιατί οι πολίτες σου δίνουν τη δυνατότητα να εκλεγείς χωρίς να σε έχουν δοκιμάσει, ενώ τη δεύτερη φορά πρέπει να αποδείξει πράγματα. Γι’ αυτό η δεύτερη θητεία είναι πολύ δυσκολότερη ως προς την εκλογή.

Δήμαρχος πρότυπο υπάρχει ;

Θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία από πολλούς που έχουν θητεύσει στην αυτοδιοίκηση.

Όπως;

Η πολύ επιτυχημένη κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Σίμος Δανιηλίδης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, η ιδιαίτερη εξωστρέφεια που έδωσε στην πόλη ο συγχωρεμένος πλέον Γιάννης Μπουτάρης ή ο τρόπος άσκησης τη διοίκησης από το Λάζαρο Κυρίζογλου. Άρα, επειδή στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν χρώματα και τα προβλήματα είναι κοινά νομίζω ότι αν απομονώνεις κυρίως στα θετικά του καθενός μπορείς να κάνεις έναν δήμαρχο πρότυπο.

tsakiris-proinos-kafes-5.JPG

Πάμε στα του δήμου; Πόσες δημοτικές ενότητες υπάρχουν;

Τρεις δημοτικές ενότητες έχουμε.

Πληθυσμός;

Βάση της απογραφής έχουμε περίπου 41.000 κατοίκους. Είμαστε από τους λίγους δήμους όπου αυξήθηκε ο πληθυσμός. Το 2011 ήμασταν 38.500 και γίναμε περίπου 41.000. Η περιοχή μάλιστα «νεοκατοικείται». Αυτό που λέγεται, δηλαδή ότι ο Εύοσμος έχει το νεανικότερο πληθυσμό της χώρας στατιστικά ισχύει ως ένα βαθμό και για εμάς.

tsakiris-proinos-kafes-11.JPG

Καταφέρατε να εντάξετε το δήμο στους ΟΧΕΒΑ, τις Ολοκληρωμένες Χορικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τι αναπλάσεις προβλέπονται;

Οι ΟΧΕΒΑ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη απάντηση που δίναμε προεκλογικά στην καχυποψία που είχε ο πολίτης ο οποίος έλεγε: «Ρε παιδιά, καλά τα λέτε. Πού θα τα βρείτε όμως τα λεφτά;» Τι είναι οι ΟΧΕΒΑ; Ένα ΕΣΠΑ που αφορά στη βελτίωση του δημόσιου χώρου. Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επιλέξιμοι ήταν μόνο οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και μετά από πολλές πιέσεις καταφέραμε να εντάξουμε τις δημοτικές μας ενότητες που είναι κυρίως αστικοποιημένες. Αυτό σημαίνει ότι διεκδικούμε πάρα πολλά χρήματα.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που θα πετύχει μέσω των συγκεκριμένων έργων;

Είναι δύο πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση του δημόσιου χώρου. Το γεγονός ότι καταθέσαμε μια πρόταση 12 εκατομμυρίων για να κάνουμε μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ωραιόκαστρο, γιατί οι άλλες περιοχές δεν είναι επιλέξιμες. Είναι το Κονταξοπούλειο, το Οικογενειακό Πάρκο στην περιοχή Αλώνια, το Πάρκο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η ανάπλαση της οδού Β. Γεωργίου. Με τις αναπλάσεις αυτές θα αλλάξει όψη όλο το Ωραιόκαστρο.

tsakiris-proinos-kafes-4.JPG

Μεγάλο πρόβλημα το νερό ιδιαίτερα στη Μυγδονία και Καλλιθέα. Θα συνδεθείτε με την ΕΥΑΘ; Και πότε;

Μεγάλο πρόβλημα και αφορά κυρίως στην Καλλιθέα. Το έχω πει από το 2019 προεκλογικά και εξακολουθώ να το πιστεύω. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά η σύνδεση με την ΕΥΑΘ, γιατί δεν μπορεί ο δήμος μόνος του να το διαχειριστεί. Ήδη έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΑΘ, η οποία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μας δώσει νερό γιατί κάνει τις επενδύσεις στον Αλιάκμονα, αλλά είναι κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί. Δε θα γίνει πριν το 2026, είναι όμως κάτι όπου υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την ΕΥΑΘ. Νομίζω δε ότι όποιος λέει οτιδήποτε άλλο κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

Εμείς είχαμε στη Θεσσαλονίκη την «τρύπα του Κούβελα», εσείς εδώ έχετε την περίφημη «τρύπα της Γαλήνης».

Γίνεται. Είναι ένα έργο υπό κατασκευή και σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα το παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία. Θα είναι το μοναδικό προπονητήριο μαχητικών αθλημάτων στη βόρεια Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει τάε κβον ντο, καράτε και πάλη. Θα συνδυαστεί με μια μεγάλη ανάπλαση της περιοχής που βρίσκεται μπαίνοντας στην πόλη του Ωραιοκάστρου. Η μελέτη έγινε κατά τέτοιο τρόπο που να μην προσβάλλεται η αισθητική της περιοχής. Ξέρετε, οι εμπορικές αξίες στην περιοχή της γαλήνης είναι ιδιαίτερα αυξημένες, έχει πολλές μονοκατοικίες και οι κάτοικοι δεν ήθελαν μεγάλα κτίρια και οι μεγαλεπήβολες επενδύσεις. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε κάτι που δεν θα προσβάλλει την αισθητική της περιοχής και η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει και το περιμένει πως και πως.

Και το Open Mall; Πότε θα είναι έτοιμο

Αφορά το κέντρο του Ωραιοκάστρου. Είναι η ανάπλασή του. Με φιλικές παρεμβάσεις για τα Άτομα με αναπηρία, θα γίνει σημείο αναφοράς. Ο εργολάβος έχει συμβατική υποχρέωση να το παραδώσει τον Ιούνιο του 2025, εμείς θεωρούμε ότι θα είναι ίσως και μέχρι το Πάσχα. Θα περιλαμβάνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, μόνοδρομηση, θέσεις στάθμευσης, έξυπνο αστικό εξοπλισμό, μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παγκάκια που θα μπορεί κανείς να φορτίσει το κινητό σου. Ταυτόχρονα τα καταστήματα θα μπορούν να διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία τους βάση της οικονομίας του δημόσιου χώρου, γι’ αυτό και γίνεται σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο.

tsakiris-proinos-kafes-3.JPG

Υπάρχει και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός Ιστορικού Πάρκου στο Ωραιόκαστρο. Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ. Με αυτό θα συνδέσουμε όλη την ιστορία της περιοχής, αναδεικνύοντας τα σημαντικά τοπόσημα που έχουμε εδώ. Επιγραμματικά να αναφέρω τον Τάφο των Μακεδονικών Χρόνων που βρίσκεται στη Λιτή, την Πλατεία του Μελισσοχωρίου, όπου εκεί στρατοπέδευσε ο διάδοχος Κωνσταντίνος για να επιβλέψει τις μάχες σε Κιλκίς και Λαχανά, μια παλαιοχριστιανική έπαυλη στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, το Αντιπολεμικό Ρωσικό Μνημείο στον Πεντάλοφο, το οποίο είναι σχετικά άγνωστο.

Εκεί, λοιπόν κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου οι Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι στρατοπέδευαν στην περιοχή, με την αλλαγή του καθεστώτος το 1917 και την επανάσταση των Μπολσεβίκων κάθισαν και έκαναν γράμμα στο οποίο αναρωτιούνται τελικά για ποιο λόγο πολεμούν. Η μπολσεβίκικη και επίσημη κυβέρνηση τους θεώρησε τότε εχθρούς του κράτους και αυτοί θεωρήθηκαν απάτριδες, δεν ήξεραν πού να πάνε και αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο τελικά πολέμησαν. Τελικά τους δέχθηκαν οι Ολλανδοί.

Επίσης περιλαμβάνει τα οχυρά, τα οποία βρίσκονται στον ορεινό όγκο και όπου υπάρχει σκέψη να τα διασυνδέσουμε με το Ζέιτενλινκ. Έρχονται πολλοί απόγονοι αυτών των στρατιωτών, κυρίως Γάλλοι, Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί και εμείς θέλουμε όλα αυτά τα να τα κάνουμε επιφισκέψιμα. Τι κάναμε; Πήγαμε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην Μητροπολητική Αναπτυξιακή μέσω προγραμματικών, τους χρηματοδοτήσαμε, έκαναν την έρευνα, υποβλήθηκε ο φάκελος στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, ενθουσιάστηκε η Εφορία και έχει ετοιμάσει τώρα το πρότζεκτ να το υποβάλει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ο τόπος ως ιστορικός.

Εμείς έχουμε ετοιμάσει και τις μελέτες για τις περιπατητικές διαδρομές, πώς θα φτάνει δηλαδή κανείς περπατώντας μέσα από το δασόκτημα και σε ένα σημείο στο Μελισσοχώρι, το οποίο θα το κάνουμε Οpen Air μουσείο. Ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για όλη την περιοχή, με το οποίο θα δημιουργήσουμε και μια προστιθέμενη αξία για τον τόπο. Θέλει χρόνο ακόμα, γιατί δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα χρηματοδοτήσεις αλλά έχουμε κάνει ήδη τα 3 πρώτα βήματα από τα 5 που χρειάζονται. Και το Υπουργείο Πολιτισμού έδειξε ενδιαφέρον, αλλά περιμένει έτοιμες μελέτες.

Η ιστορία φαίνεται ότι αποτελεί ένα κομμάτι της προσωπικότητάς σας. Σας ιντριγκάρει θα έλεγα.

Μου αρέσει αρκετά και ιδιαίτερα εδώ η τοπική μας ιστορία.

tsakiris-proinos-kafes-1.JPG

Άκουσα ότι έχετε και καλό μνημονικό.

Ναι, θυμάμαι αρκετά πράγματα (γελάει).

Θυμάστε πότε επικοινωνήσαμε για πρώτη φορά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ;

Νομίζω κάπου το 2009. Για τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Είστε και πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τη νεολαία. Είναι μια πρόκληση το να έρθουν οι νέοι άνθρωποι κοντά στην αυτοδιοίκηση, έτσι;

Εδώ σημαντικό είναι η υπόθεση των Συμβουλίων των Νέων, που στο δήμο Ωραιοκάστρου έχει γίνει με πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτελούμε πρότυπο για όλους αυτούς που θέλουν να το συστήσουν. Είναι σημαντικό το ότι προωθείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και μια από τις προτάσεις του Θοδωρή του Λιβάνιου την οποία την περιέλαβε στις προτάσεις του είναι ότι εκτός από την ποσόστωση των γυναικών πρέπει να έχουμε ποσόστωση και στους νέους. Μέσα στις προτάσεις του υπάρχει και αυτή που προτείνει ένα ποσοστό νέων να συμμετέχει τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια. Να γίνουμε και πιο ρηξικέλυκοι; Όχι μόνο στα ψηφοδέλτια αλλά και στην εκλογή να υπάρχει ποσόστωση. Δηλαδή, ένα ποσοστό νέων 18 έως 30 χρονών, να συμμετέχει υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και πολύ καινοτόμο.

Διάβασα ότι κυκλοφορείτε μόνο με τζιπ;

Όχι, ένα Audi A3 έχω, συμβατικό. Δεν έχω ούτε υπηρεσιακό αυτοκίνητο ούτε οδηγό. Εγώ είμαι ο οδηγός μου.

tsakiris-proinos-kafes-me-livanio.jpg

Συνάντηση με τον τότε υφυπουργό εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο

Πώς είδατε τις αλλαγές που πρότεινε ο Θοδωρής Λιβάνιος;

Θα σας πω αυτό που μου είπε στο περιθώριο του συνεδρίου. Το να συζητάμε έτσι γενικά και αόριστα μπορεί να μη βγαίνει πουθενά και ότι αυτές οι προτάσεις είναι μια βάση συζήτησης και έχει ενδιαφέρον να καθίσουμε να τις συζητήσουμε. Εγώ βρήκα πάρα πολλά θετικά, ορισμένα βέβαια χρήζουν κάποιων βελτιώσεων.

Η κατάργηση το δεύτερου γύρου;

Θα σας απαντήσω ως πολιτικός επιστήμονας. Δεν είχε άδικο έτσι πως τίθεται το θέμα. Τη δεύτερη Κυριακή πηγαίνει και ψηφίζει το 30% και μπορεί και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι έτσι νομιμοποιείται ένα πρόσωπο να αναλάβει τόσο υψηλά αξιώματα με πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής. Είναι μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος εκλογής στην αυτοδιοίκηση που καλό θα ήταν να το κουβεντιάσουμε και να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Νομίζω ότι μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Θεωρώ ότι αυτό το πλειοψηφικό των δύο γύρων είναι λίγο απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο.

tsakiris-proinos-kafes-10.JPG

Τι χρειάζεται η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη σήμερα;

Υποδομές. Χρειάζεται σίγουρα, σίγουρα υποδομές. Όχι το 2040 και το 2050, αλλά άμεσα.

Όπως;

Επεκτάσεις του μετρό και σοβαρά περιβαλλοντικά έργα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γιατί εδώ αισθανόμαστε λίγο περικυκλωμένοι από τα ΕΛΠΕ, τον Τιτάνα και από πίσω γίνεται η ΜΕΑ και όλα αυτά μας επηρεάζουν. Όταν, λοιπόν ζητάμε χρήματα για να προστατέψουμε το δασόκτημα μας και να το αξιοποιήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν πρέπει να κωφεύει κάποιος, αλλά πρέπει να μάς ακούει. Και ας μην ξεχνάμε ότι εδώ πέρα στα δυτικά ζει περίπου μισό εκατομμύριο κόσμος και ότι μισή πλευρά της πόλης κατοικεί εδώ πέρα. Και κάτι ακόμα: λέμε ότι το μετρό πρέπει να φτάσει στα δυτικά. Στην Αθήνα μετά τη Δουκίσσης Πλακεντίας το μετρό αναδύεται και είναι επίγειο. Για ποιο λόγο να μην φτάνει και εδώ στη Λαγκάδα και στο Επαρχείο Λαγκαδά για να εξυπηρετήσει και τις δικές μας περιοχές. Εγώ αυτό το σχεδιασμό περίμενα να ακούσω, αλλά δεν τον ακούω. Θετικό είναι ότι το Ογκολογικό νοσοκομείο θα γίνει στα δυτικά.

Υπάρχει πάντως ένας σχεδιασμός για να πάει το μετρό στα βορειοδυτικά.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός να φτάσει μέχρι τη Θερμαϊκού, να φτάσει δηλαδή μέχρι τις παρυφές της πόλης και να σταματήσει εκεί. Από κει και πέρα το να αναδυθεί και να γίνει ένας προαστιακός και να φτάσει μέχρι την πόλη του Λαγκαδά δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο. Δαπανηρό δεν είναι σίγουρα. Πρέπει, λοιπόν να γίνει ένας σχεδιασμός και να τεθεί επί τάπητος.

tsakiris-proinos-kafes-7.JPG

Τι θα λέγατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη;

Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ ότι όλα αυτά όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει, γιατί έχουν ξεκινήσει πολλά πράγματα για την πόλη, θα πρέπει να ενταθούν και να μην εγκαταλειφθεί η ιδέα της αναβάθμισης της πόλης. Δεν μου αρέσει ο όρος «συμπρωτεύουσα» σε καμία περίπτωση, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει τη δική της φυσιογνωμία και ως τέτοια θα πρέπει να αναπτυχθεί κιόλας.

Πάμε στον ιδιώτη Παντελή Τσακίρη. Ελεύθερος και ωραίος; Πως και έτσι;

Ε, ναι ελεύθερος και ωραίος (γελάει).

Μεγάλη αγάπη η ιστορία, ισχύει;

Ισχύει.

Και ο ΠΑΟΚ;

Πολύ μεγάλη όχι, αλλά ΠΑΟΚ. Θα με βρείτε στην Τούμπα καμία φορά.

Μουσική προτίμηση;

Μου αρέσουν τα έντεχνα ελληνικά. Επίσης η παραδοσιακή μουσική, αλλά και το έντεχνο. Δηλαδή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τον ακούω πολύ ευχάριστα.

tsakiris-proinos-kafes-8.JPG

Αν είχατε το μαγικό ραβδί τι θα αλλάζατε στην αυτοδιοίκηση που δεν αλλάζει εύκολα;

Νομίζω να την κάνουμε πραγματική αυτοδιοίκηση. Να μην υπάρχει αυτός ο πάτρωνας που λέγεται κεντρικό κράτος πάνω από το κεφάλι σου και να σου λέει τι να κάνεις πολλές φορές σε επίπεδο σκοπιμότητας. Αυτά τα κρίνει η τοπική κοινωνία και για αυτό και εκλέγει τους εκπροσώπους της στα δημοτικά πράγματα, αλλά αυτός ο πατερναλιστικός τρόπος που αντιμετωπίζεται η αυτοδιοίκηση από το κράτος πρέπει να σταματήσει. Εγώ αυτό θα άλλαζα: να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση, θεσμοθετημένα πλέον, να μπορεί να διαχειρίζεται τους πόρους της, να επιβάλλει τοπική φορολογία και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητές της. Βλέπε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βλέπε εκπαίδευση, και οτιδήποτε άλλο όπως η πολιτική προστασία. Δηλαδή, τα του οίκου μας θα πρέπει να τα ρυθμίζουμε εμείς. Αν είχα ένα μαγικό ραβδί αυτό θα άλλαζα: κατευθείαν όλες αυτές οι αρμοδιότητες θεσμοθετημένα στους δήμους.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία