Λόγια του Βαρδάρη

  • Ο Γκράμσι, ο ντε Γκωλ και οι ευρωεκλογές
    22/06/2024 11:47

    Ο Γκράμσι, ο ντε Γκωλ και οι ευρωεκλογές

    Δημόσια παρέμβαση ύστερα από καιρό για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Με αναφορές στις ευρωεκλογές, στον αριστερό διανοητή Αντόνιο Γκράμσι, στην Ευρώπη, αλλά και στον Ντε Γκωλ. Ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις πρόσφατες ευρωεκλογές σημειώνει σε άρθρο του ότι οι πρόσφατες εκλογές «κατέδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι Ευρωπαίοι, σε μια περίοδο που η Ευρώπη υποχωρεί επικίνδυνα σε όλα τα επίπεδα, αναζητούν πολιτικές απαντήσεις και στιβαρούς ηγέτες. Θέλουν κράτος αποτελεσματικό, ενοποιητικό, με κανόνες ίσους για όλους». Προσθέτει δε ότι το μοντέλο γραφειοκρατικής πολιτικής των τελευταίων δύο δεκαετιών τελείωσε και ότι οι πολίτες δε θέλουν διαχειριστές της πολιτικής, «λογιστές» και influencers σε θέσεις ευθύνης.

    «Το παλιό έχει πεθάνει και το καινούργιο έχει (ξανα)γεννηθεί, για να παραφράσουμε λίγο τον Ιταλό θεωρητικό Αντόνιο Γκράμσι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος που θεωρεί ότι «κλείνοντας αυτή η εποχή ξεκινάει μια καινούργια, που θα είναι ξανά βαθιά ιδεολογική όχι τόσο σε στενά πολιτικά ζητήματα όσο σε ταυτοτικά, κοινωνικά και εθνικά. Τα σύγχρονα διλήμματα είναι εδώ, είναι βαθιά ιδεολογικά, και ξεκινούν από την οικογένεια, τη θρησκεία, το ρόλο του κράτους, μέχρι το περιβάλλον και την τεχνητή νοημοσύνη».

    Δηλώνει δε τα δικά του θέλω. «Θέλω το παιδί μου στο σχολείο του να κάνει προσευχή. Να μην ντρέπεται να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο και να μαθαίνει ατόφια και γνήσια την ιστορία του έθνους μας, να γίνεται κοινωνός μιας κανονικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ας αποφασίσει το ίδιο μόνο του στο μέλλον πως θα πορευτεί. Θέλω ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την ρύθμιση της αλόγιστης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης που από τη μια βοηθάει σημαντικά στην εξέλιξη και από την άλλη θα ισοπεδώσει τις θέσεις εργασίας, την προστασία της ιδιωτικότητας, την ηθική χρήση της τεχνολογίας».

    Προσθέτει βέβαια ότι από την άλλη πλευρά «θα υπάρχουν αντίστοιχα εκείνοι που θα πιστεύουν και θα υποστηρίζουν τα αντίθετα. Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας. Μια τέτοια ιδεολογική αντιπαράθεση θα χρειαστεί ηγέτες με όλη την έννοια της λέξης. Ηγέτες, όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ, «αρχιτέκτονας» της Ε΄ Γαλλικής Δημοκρατίας που είχε πει πως «Χωρίς τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει». Και τότε ένα κράτος είναι δυνατό».