Λόγια του Βαρδάρη

  • Το στοίχημα του πρωθυπουργού για την τουριστική Θεσσαλονίκη
    17/10/2024 11:54

    Το στοίχημα του πρωθυπουργού για την τουριστική Θεσσαλονίκη

    Είχε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στη Θεσσαλονίκη η προχθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Remaining Tourism in Greece». Και προήλθε από δική του παρέμβαση, όταν ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς τον ρώτησε για τα φαινόμενα υπερτουρισμού που καταγράφονται στην Ισπανία και αν ο πρωθυπουργός έχει αγωνία ότι παρόμοια ζητήματα θα έχουμε και στη χώρα μας.

    Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τόνισε ότι οι Έλληνες είναι «ένας φιλόξενος λαός και ότι αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία του τουρισμού», σημείωσε: «Αλλά να έχουμε και μια αίσθηση αριθμών. Η Βαρκελώνη υποδέχεται παραπάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Και η Αθήνα, που είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Βαρκελώνη, υποδέχεται κάτω από 10 εκατομμύρια. Ο κορεσμός, ο επιχειρηματικός κορεσμός κατ’ εξοχήν, είναι μια έννοια που δεν μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα από την ίδια την κυβέρνηση. Εγώ βλέπω, όμως, ότι η Αθήνα έχει ακόμα πολύ σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και βλέπω ότι η Αθήνα έχει ήδη μετατραπεί σε έναν προορισμό 12 μήνες τον χρόνο».

    Και κάνοντας το πέρασμα για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε με νόημα: «Την ίδια δυνατότητα έχουν σίγουρα και άλλες πόλεις. Η Θεσσαλονίκη έχει ακόμα μεγάλη αναξιοποίητη δυναμική. Δεν νομίζω ότι μας έχει δείξει ακόμα, η Θεσσαλονίκη, αυτό το οποίο μπορεί να προσφέρει στο τουριστικό προϊόν της χώρας».

    Σωστό το σχόλιο. Μένει να δούμε στο «δια ταύτα» τι θα σημαίνει αυτό. Για τους φορείς της πόλης, για την υφυπουργό Τουρισμού και Θεσσαλονικιά Έλενα Ράπτη, αλλά και για τον νέο Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Απόστολο Τζιτζικώστα, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και τον τουρισμό…