Λόγια του Βαρδάρη
-
23/10/2024 15:31
Μία αποχώρηση με πολλά μηνύματα
Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα της αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με το που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΖΑ Νίκος Παππάς για να επανέλθει όταν άρχισε την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με δύο κινήσεις ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι αντιμετωπίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ ως τον βασικό αντίπαλο πόλο της ΝΔ, με δεδομένη και τη ρευστότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν με μονοψήφιο νούμερο.
Το περιστατικό έγινε πριν από λίγο με το που ολοκλήρωσε την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε με κατεύθυνση το γραφείο του στη Βουλή. Εκείνη την ώρα τον διαδεχόταν στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Η απουσία του κ. Μητσοτάκη θεωρείται ότι ήταν τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική. Ο πρωθυπουργός δε θεωρεί ότι βασικός πολιτικός του αντίπαλος είναι ένα κόμμα που παραμένει τύποις αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και είναι σε πορεία ρευστοποίησης. Και επίσης δε δείχνει διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί με τον Νίκο Παππά, ο οποίος με ψήφους 13-0 είχε καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του περίφημου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στα κυβερνητικά έδρανα και πήρε τη θέση του δευτερόλεπτα αφού στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αναβαπτισμένος στην ηγεσία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται πλέον από την κυβέρνηση ως βασικός αντίπαλος πόλος. Είναι δεδομένο μάλιστα ότι η ΝΔ χρειάζεται κάποιον «απέναντί» της , προκειμένου να υπερβεί το σκηνικό κατακερματισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση, που καταγράφεται τους μήνες μετά τις ευρωεκλογές.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η σημερινή κίνηση του πρωθυπουργού να αποχωρήσει από τη Βουλή όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Παππάς να εμπεριέχει και εσωκομματικό μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχίζει εδώ και καιρό να ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο εκδήλωσης του Επιμελητηρίου της Αθήνας είχε ανταλλάξει χειραψία με τον κ. Παππά.
Η δευτερολογία
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά στη δευτερολογία του πρωθυπουργού. «Θα ξεκινήσω με μία πολιτική παρατήρηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως «απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία μόνο φορά. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Και αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός σεβασμός. Αυτό επιβάλλει αυτή η φράση. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση. Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση. Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό -εντός εισαγωγικών- αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος οποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως «όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους».