Μονόλογοι
Θεσσαλονίκη: Ο κίνδυνος για το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, η θηλιά στην TV100 και ο έλεγχος στην Καλαμαριά. Γράφει ο Σαλονικιός
26/01/2024 12:03
Στα πλοκάμια των δικαστικών προσφυγών έχει εμπλακεί πλέον για τα καλά άλλο ένα σημαντικό έργο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το έργο της λειτουργικής αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο τμήμα του από τον ανισόπεδο κόμβο Κ12, στην περιοχή του νοσοκομείου Αγίου Παύλου έως την αερογέφυρα της Θέρμης.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε πριν από σχεδόν έναν χρόνο τον Φεβρουάριο του 2023. Στο διαγωνισμό προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές τρεις εταιρείες οι ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ που ήταν και ο μειοδότης οι ΕΚΤΕΡ και η ΤΕΝΑ.
Ωστόσο ο δεύτερος μειοδότης, η ΕΚΤΕΡ στράφηκε εναντίον του πρώτου, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με ανάλογο τρόπο ανταπάντησε και η ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ καταθέτοντας δική της προσφυγή.
Η εκδίκαση των προσφυγών είχε οριστεί αρχικά για τις 20 Νοεμβρίου 2023, αλλά αναβλήθηκε για τις 23 Ιανουαρίου 2024 λόγω της αποχής των δικηγόρων. Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και την Τρίτη και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.
Οι αλλεπάλληλες αναβολές θέτουν πλέον σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση του έργου το οποίο είναι εξαιρετικά αναγκαίο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς συμπληρώνει ουσιαστικά τον εξωτερικό δακτύλιο, ως προέκταση της περιφερειακής οδού και του υπό κατασκευή FlyOver, αλλά και θα καταστήσει ασφαλέστερο το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου το οποίο δέχεται σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο.
Ο κίνδυνος που απειλεί πλέον το έργο είναι η απώλεια του ποσού των 30 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα 7 εκατ. τα βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως, για να απορροφηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει οι εργασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2026.
Για να συμβεί αυτό προϋπόθεση είναι η σύμβαση με τον ανάδοχο να υπογραφεί το αργότερο ως τον ερχόμενο Αύγουστο, κάτι που φαντάζει πλέον εξαιρετικά επισφαλές, μετά την εμπλοκή του έργου στο ΣτΕ. Εάν βγει τελικά εκτός χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης τότε θα κληθεί η Περιφέρεια να αναζητήσει αυτά τα 30 εκατ. από άλλες πηγές, με πιθανότερη τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Αυτό όμως θα σημαίνει ότι οι πόροι αυτοί θα βγουν από άλλους κωδικούς, θα αφαιρεθούν δηλαδή από άλλα έργα τα οποία έχει περιλάβει στο σχεδιασμό της η Περιφέρεια.
«Χιόνια» στην TV100
Αναστάτωση επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στον έβδομο όροφο του κτηρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπου η έδρα της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) η οποία διαχειρίζεται τα Μέσα Ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Αιτία είναι ένα έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εστάλη στις 22 Ιανουαρίου, η οποία έκρινε ότι οι μη μισθολογικές δαπάνες (τα λεγόμενα “τροφεία”) που καταβλήθηκαν το 2023 στους εργαζόμενους στη δημοτική τηλεόραση TV100 και στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100, ήταν μη σύννομες. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, καταλογίζει τη συνολική δαπάνη η οποία ανήλθε στα 103.264,89 ευρώ, σε βάρος του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΠΘΕ Απόστολου Βεϊζαδέ.
Ο λόγος που η Επίτροπος έκρινε ως μη σύννομες αυτές τις καταβολές είναι επειδή δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Άλλη μια απόδειξη της παροιμιώδους ανεπάρκειας της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ που είχε επιλέξει και διόρισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η στραβή έγινε επειδή οι δημοσιογράφοι στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης είχαν εξαιρεθεί από την καταβολή των “τροφείων” τα οποία καταβάλλονταν όμως σε δημοσιογράφους στα δημόσια μέσα και οργανισμούς.
Για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ υπέγραψε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας όπου προέβλεπε την καταβολή των “τροφείων”, στο σύνολο μάλιστα των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών. Μόνον που δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες και ιδού το αποτέλεσμα.
Αυτό το επισήμανε η ταμίας της Επιχείρησης η οποία τους προειδοποίησε ότι η καταβολή των “τροφείων” δεν ήταν σύννομη. Εκείνοι την αγνόησαν και της έδωσαν εντολή να τα πληρώσει. Το “εντέλλεσθαι” το υπέγραψε ο πρόεδρος Βεϊζαδές στον οποίο εστάλη τώρα ο λογαριασμός. Αυτός έχει πλέον το πρόβλημα, αυτός ψάχνει να βρει λύση, την οποία θα πρέπει μάλιστα να τη βρει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες πριν να αποχωρήσει και τυπικά από τη θέση του.
«Φύλλο και φτερό» η ΔΕΤΕΚ
Αφήνω την επιχείρηση του δήμου Θεσσαλονίκης και πάω σε αυτήν της Καλαμαριάς. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ασφαλώς όσα κατά καιρούς είχα παρουσιάσει για τις επιδόσεις της Δημοτικής Εμπορικής Τουριστικής Επιχείρησης Καλαμαριάς, της περίφημης ΔΕΤΕΚ, επί ημερών Γιάννη Δαρδαμανέλη.
Παρότι ο αγαπημένος μου, τότε πρόεδρος Γιάννης Ανδρεάδης είχε επιδείξει αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση, μη λαμβάνοντας τον μισθό του προέδρου της επιχείρησης, εντούτοις, κατάφεραν να την καταστήσουν ζημιογόνα. Το τι ακριβώς συνέβη εκεί τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ουδείς γνωρίζει.
Γι' αυτό και το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς αποφάσισε προχθές, έπειτα από εισήγηση της δημάρχου Χρύσας Αράπογλου να προχωρήσει σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΤΕΚ. Μάλιστα την πρόταση αναγκάστηκε να υπερψηφίσει και η παράταξη Δαρδαμανέλη καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έδινε αφορμή για διάφορες σκέψεις και σχόλια.
Πλέον, τον λόγο έχουν οι ορκωτοί ελεγκτές που θα διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο στα πεπραγμένα της ΔΕΤΕΚ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα να οριστεί πρόεδρος της επιχείρησης η Φιλιώ Καζάρα και αντιπρόεδρος ο Κώστας Ζώης.