Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Τα Επιμελητήρια ακόμη ψάχνουν στέγη, ενώ για τα “σπιτάκια” της ανακύκλωσης αναζητείται διαχειριστής. Γράφει ο Σαλονικιός

23/02/2024 10:26

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο επί της Αριστοτέλους 27 που στεγάζει δύο από τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό σας έχω ενημερώσει κατά καιρούς με κάθε λεπτομέρεια. Μάλιστα η δημοσιοποίηση των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που αντιμετωπίζει η οικοδομή ενόχλησε την ηγεσία του Επαγγελματικού, θαρρείς και πρόκειται για κάποιο απόρρητο εθνικό μυστικό. Εν πάση περιπτώσει, μετά και τα δημοσιεύματα της “Μακεδονίας” και του makthes.gr το ΕΕΘ άρχισε επιτέλους να αναζητά λύσεις για τη μεταστέγασή του, προσωρινή ή και οριστική. Όπως, όμως, πληροφορούμαι, τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά.

Η πρώτη αρνητική εξέλιξη αφορά τις εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης της στατικότητας του κτιρίου το οποίο κουβαλά ακόμη στα σπλάχνα του τις πληγές από τον μεγάλο σεισμό του 1978. Όπως είχε γράψει σχετικά το makthes.gr πέρυσι τον Ιούνιο η διοίκηση του ΕΕΘ μαζί και του Βιοτεχνικού που κατέχει το υπόλοιπο 50% του κτιρίου είχαν αναθέσει στον Κωνσταντίνο Κατάκαλο, διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ να κάνει ενδελεχή έλεγχο στο κτίριο και να υποβάλει πρόταση για την αποκατάστασή του. Το πανεπιστήμιο κατέθεσε πράγματι ένα πρώτο πόρισμα, μαζί και μία πρόταση για τις αναγκαίες μελέτες που πρέπει να γίνουν ώστε να προσδιοριστούν με κάθε λεπτομέρεια οι εργασίες αποκατάστασης. Η πρόταση του ΑΠΘ είχε περιθώριο αποδοχής ως το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως όμως πληροφορούμαι, τα δύο Επιμελητήρια εμφανίζονται απρόθυμα να την υιοθετήσουν.

Η δεύτερη αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με την μετεγκατάσταση των δύο Επιμελητηρίων. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο και αφορούν είτε την προσωρινή μετεγκατάσταση έως ότου γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου είτε την οριστική αλλαγή έδρας με την αγορά νέου ακινήτου. Προς αυτή τη δεύτερη λύση προτάθηκε όπως μαθαίνω να αγοραστεί το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό Ταχυδρομείο, επί της Τσιμισκή. Πληροφορούμαι, όμως, ότι η τιμή των περίπου 4,5 εκατ. που προτάθηκε, φάνηκε αρκετά ακριβή και δύσκολα θα γίνει αποδεκτή καθώς το ΕΕΘ έχει θέσει ως όριο για αγορά νέου κτιρίου το ποσόν των 3 εκατ. ευρώ.

Αλλά και το σενάριο της προσωρινής μετεγκατάστασης, μέσω μίσθωσης ενός ακινήτου έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο της Αριστοτέλους, δεν δείχνει να περπατά. Χώροι στη ΔΕΘ δεν θεωρούνται κατάλληλοι, κυρίως επειδή υπάρχει η αβεβαιότητα ως προς το σχέδιο ανάπλασης. Επίσης, πληροφορούμαι ότι υπήρξε σκέψη να μισθωθεί χώρος στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, στην 26ης Οκτωβρίου, αλλά και αυτό δεν προχώρησε. Ως τρίτη λύση εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής εγκατάστασης σε χώρο του Ολυμπιακού Μουσείου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως μου μεταφέρεται, είναι η ασυνεννοησία μεταξύ των διοικήσεων των δύο Επιμελητηρίων κι αυτό δυσχεραίνει αφάνταστα την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης.

Ποιος θα μαζεύει τα ανακυκλώσιμα;

Αφήνω το όμορφο διατηρητέο κτίριο της Αριστοτέλους για να πάω στους σκουπιδοτενεκέδες πολυτελείας, τα γνωστά και ως “σπιτάκια της ανακύκλωσης” των 370.000 ευρώ έκαστο. Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η “Μακεδονία” ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητούσε την εταιρεία ΤΕΧΑΝ που τα προμήθευσε προκειμένου να ρυθμιστούν ορισμένες σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν, αλλά οι εκπρόσωποί της ήταν άφαντοι. Τελικά, έπειτα από δύο επιστολές που έτειλε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος στην Εταιρεία, εκπρόσωποί της εμφανίστηκαν χθες στον ΣΜΑ του Φοίνικα, όπου είναι η έδρα της αντιδημαρχίας.

Όπως πληροφορούμαι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αλλά κάποιες εκκρεμότητες παραμένουν. Σημαντικότερη όλων είναι το ποιος θα μαζεύει τα ανακυκλώσιμα που συγκεντρώνονται στα “σπιτάκια” για να τα πάει στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Μέχρι τώρα τα μαζεύει η ΤΕΧΑΝ, όμως η σύμβαση την οποία είχε υπογράψει ο δήμος επί Κωνσταντίνου Ζέρβα προβλέπει ότι μετά την παράδοση και των 48 τέτοιων “κέντρων”, η ευθύνη για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων περνά στον δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποι της ΤΕΧΑΝ συνέστησαν, εμμέσως, να δώσει ο δήμος τη δουλειά στην “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”, δηλαδή σε ένα συλλογικό σύστημα το οποίο παρά τη σκανδαλώδη στήριξη που έχει από το “σύστημα”,το ποσοστό που έχει στον τομέα της ανακύκλωσης μετά βίας ξεπερνά το 5%. Πάντως, μέχρι στιγμής, από τα συνολικά 48 “σπιτάκια” έχουν εγκατασταθεί τα 40 εκ των οποίων σε λειτουργία είναι τα 35.


O Σαλονικιός