Μονόλογοι

Ευρωεκλογές: Οι προβλέψεις των bookmakers και τα σενάρια για τον Απ. Τζιτζικώστα. Γράφει ο Σαλονικιός

10/05/2024 11:46

Άνοιξε και επισήμως χθες η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, ακριβώς έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μαζί άνοιξε η αυλαία και για τις στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες ανάρτησαν τα σχετικά κουπόνια. Το παράδοξο αυτή τη φορά, το οποίο δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν περιλαμβάνεται στο κουπόνι. Ο λόγος είναι προφανής. Η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται δεδομένη, συνεπώς δεν υπάρχει αντικείμενο για στοιχηματισμό. Βεβαίως στην πορεία δεν αποκλείεται να ξαναδούμε το κυβερνών κόμμα στο κουπόνι, αναφορικά με εκτιμήσεις σχετικά με το ποσοστό που θα επιτύχει. Άλλωστε για τη ΝΔ αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Πόσες ποσοστιαίες μονάδες θα χάσει δηλαδή σε σχέση με το 40,56% που συγκέντρωσε στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Από κει και πέρα, οι bookmakers θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλειδώσει τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ στη μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν προβάδισμα στην Ελληνική Λύση έναντι του ΚΚΕ. Ειδικότερα, οι αποδόσεις γι΄ αυτά τα κόμματα στα διάφορα κουπόνια είναι οι εξής: για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1,16 έως 1,20, για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο 3,80 έως 4, για την Ελληνική Λύση στο 18 έως 21 και για το ΚΚΕ στο 75 έως 81.

Αν έρθουν έτσι τα πράγματα, όπως άλλωστε εμφανίζονται και στις δημοσκοπήσεις εδώ και σχεδόν δύο μήνες, τότε ο Στέφανος Κασσελάκης εδραιώνεται στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον ως τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ακόμη και εάν δεν καταφέρει να πιάσει το 17,83% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο.

Σε αυτήν την περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει ασφαλώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, το κόμμα του οποίου φάνταζε να έχει καπαρώσει τη δεύτερη θέση, αλλά έπειτα από άστοχες πολιτικές επιλογές που ακολούθησε, το τελευταίο δίμηνο βλέπει πλέον σταθερά την πλάτη του Κασσελάκη. Η τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σημαίνει επιστροφή της εσωστρέφειας και υπό προϋποθέσεις, ακόμη και αμφισβήτηση του ίδιου του Ανδρουλάκη. Κυρίως στην περίπτωση που η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετές ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Περιφέρεια

Μένω στις ευρωεκλογές, αλλά αφήνω κατά μέρος τα κόμματα για να περάσω σε κάποια σενάρια που θέλουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση να εμπλέκεται κατά ένα τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όχι, δεν αναφέρομαι στην Βούλα Πατουλίδου η οποία είναι ως γνωστόν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία. Τα σενάρια δεν αφορούν το πολιτικό μέλλον της σε περίπτωση που δεν εκλεγεί στην ευρωβουλή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιστρέψει στην περιφέρεια όπου παραμένει άλλωστε ως απλή περιφερειακή σύμβουλος και αργότερα, κάποια στιγμή, ίσως ξαναγίνει αντιπεριφερειάρχης ή ενδεχομένως να δοκιμάσει την τύχη της και στο εθνικό κοινοβούλιο.

Τα σενάρια αφορούν τον ίδιο τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με αυτά ο περιφερειάρχης δεν αποκλείεται να είναι μεταξύ αυτών που θα κληθεί να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Κάτι τέτοιο, εφόσον συμβεί, θα αποτελούσε σημαντική αναβάθμιση για τον Τζίτζι, αλλά και μια πολύ καλή διέξοδο από την Περιφέρεια, έπειτα από δώδεκα χρόνια παραμονής στο αξίωμα του Περιφερειάρχη. Βεβαίως, η συζήτηση αυτή θα ανοίξει αρκετούς μήνες μετά τις ευρωεκλογές και αφού ολοκληρωθεί προηγουμένως η διαδικασία εκλογής του/της νέου/ας προέδρου της Κομισιόν.



O Σαλονικιός