Μονόλογοι
Θεσσαλονίκη: Οι συγκεντρώσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το “Έσχες” χωρίς το “Πόθεν”, οι κόντρες στο ΑΠΘ κι ένα κουίζ. Γράφει ο Σαλονικιός
04/06/2024 11:18
Σε παλαιότερες εποχές, όταν ακόμη γέμιζαν οι πλατείες, ακόμη κι αν οι μισοί από τους οπαδούς των κομμάτων ήταν μεταφερόμενοι, εντούτοις οι προεκλογικές συγκεντρώσεις επέτρεπαν κάποια, επισφαλή έστω, συμπεράσματα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό βεβαίως, δεν συμβαίνει πλέον καθώς η μάχη δίνεται κυρίως στο τικ τοκ. Υπό αυτά τα δεδομένα οι χθεσινοβραδινές, σχεδόν ταυτόχρονες συγκεντρώσεις του Στέφανου Κασσελάκη στον Λευκό Πύργο και του Νίκου Ανδρουλάκη στο λιμάνι, δεν προσφέρονται για ασφαλείς εκτιμήσεις όσον αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης για την οποία διαγκωνίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Μου λένε, για παράδειγμα ότι ο Ανδρουλάκης είχε περισσότερο κόσμο, ωστόσο, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χαριλάου Τρικούπη να υπολείπεται της Κουμουνδούρου. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα πέρασε, διατηρεί ακόμη μια υποτυπώδη οργανωτική δομή, άρα έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο. Βεβαίως, οργανωτική δομή είχε ως και πριν από έναν χρόνο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετά τη διάσπαση τέτοιες πολυτέλειες δεν υπάρχουν πλέον.
Ζήσαμε πάντως χθες και μια πρωτοτυπία. Είδαμε έναν πολιτικό αρχηγό να παρουσιάζει το “Πόθεν Έσχες” σε μία γιγαντοοθόνη, χωρίς προηγουμένως να το έχει καταθέσει στο επίσημο πληροφοριακό σύστημα όπου υποβάλλονται όλες αυτές οι δηλώσεις από τους υπόχρεους. Και βεβαίως, το μόνο που είδαμε χθες ήταν το “Έσχες” κι αυτό ελλειμματικό. Όσον αφορά το “Πόθεν” αυτό ακόμη αγνοείται. Ελπίζω ο Κασσελάκης στην αρμόδια αρχή να το υποβάλλει ολόκληρο κι επιπλέον, να αιτιολογήσει που βρήκε όλα αυτά τα χρήματα (κοντά 2 εκατ. εισόδημα για το 2023 και άλλα σχεδόν 3 εκατ. σε επενδυτικά προϊόντα).
Η μάχη της πλατείας συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη ως και αύριο. Σήμερα θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις 7.30, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και την ίδια ώρα, λίγο μακρύτερα, στην πλατεία Ναυαρίνου, τη δική της προεκλογική συγκέντρωση κάνει η Νέα Αριστερά με ομιλητή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Χαρίτση. Το πρόγραμμα κλείνει αύριο με τη συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στο λιμάνι.
Η τελευταία κατάληψη...
Αφήνω προς το παρόν τα προεκλογικά και περνώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου είχαμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Κατ' αρχάς, νωρίς το πρωί χθες εκκενώθηκε ένας ακόμη χώρος ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από το περασμένο φθινόπωρο. Πρόκειται για το χώρο στον οποίο λειτουργούσε ως και την πανδημία το κυλικείο της Θεολογικής Σχολής. Τους τελευταίους μήνες είχαν εγκατασταθεί εκεί μέλη της κατάληψης Primavera. Στο χώρο βρέθηκαν, κατά παράδοση, ξύλινα κοντάρια, λοστός, κράνη και ένα ποδήλατο, η νόμιμη κατοχή του οποίου ερευνάται. Το μεσημέρι επιχειρήθηκε ανακατάληψη, η οποία απετράπη καθώς υπήρχαν ακόμη εκεί αστυνομικές δυνάμεις. Όπως είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χαράλαμπος Φείδας στο makthes.gr, η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ πρόκειται σύντομα να κάνει διαγωνισμό για τη μίσθωση του χώρου ώστε να επαναλειτουργήσει ως κυλικείο. Αυτή είναι και η ασφαλέστερη μέθοδος για να αποτρέπονται τέτοιου είδους καταλήψεις.
...και η “σιωπή” του πρύτανη
Μένω στο ΑΠΘ καθώς στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας συζητείται η υπόθεση της αναβολής εκδίκασης των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κυριάκο Αναστασιάδη και Στράτο Στυλιανίδη με τις οποίες ζητείται να ακυρωθεί η εκλογή του Φείδα στη θέση του πρύτανη. Όπως σας είχα ενημερώσει προ ημερών, η συζήτηση στο ΣτΕ είχε προσδιοριστεί για τις 30 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε για τις 17 Οκτωβρίου. Ο λόγος ήταν ότι ο πρύτανης δεν κατέθεσε, ως όφειλε, τις προτάσεις του, προκειμένου να αντικρούσει τις προσφυγές με αποτέλεσμα το ανώτατο δικαστήριο να καταφύγει στη λύση της αναβολής. Είχα κάνει, μάλιστα, λόγο για “φυγομαχία”, κάτι που έχει ενοχλήσει τον έβδομο όροφο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Ωστόσο, αυτή είναι η αλήθεια καθώς, ως και χθες, στο ημερολόγιο που τηρεί το ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν υπάρχει πουθενά εγγραφή που να αφορά κάποια ενέργεια από πλευράς πρύτανη.
Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο Αναστασιάδης ο οποίος ανέβασε στον εσωτερικό “Διάλογο” του πανεπιστημίου τις απόψεις του γι' αυτές τις εξελίξεις. Παραθέτω την ανάρτησή του ως έχει:
“Καταλαβαίνω ότι τα διοικητικά του Πανεπιστημίου μας δε βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των περισσοτέρων, ιδιαίτερα τώρα που συντρέχουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουν, όμως, βαρύνουσα σημασία για την ταυτότητα, για τις αξίες και για το μέλλον του Αριστοτελείου. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι παρά τους επαρκέστατους τέσσερις μήνες μέχρι την πρόσφατη δικάσιμο (30 Μαΐου 2024) των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η ελεγχόμενη διοίκηση του ΑΠΘ παρέλειψε ή αρνήθηκε να καταθέσει τον φάκελο των απόψεών της και υποχρέωσε έτσι το ΣτΕ στη χορήγηση τετράμηνης αναβολής!
Η "φυγομαχία", όπως την χαρακτήρισε ο Τύπος, δεν τιμά το Πανεπιστήμιό μας, που έχει ήδη καταγράψει πάνω από ένα χρόνο εκλογικών διαδικασιών και φαίνεται να προσθέτει ένα ακόμα χρόνο εκκρεμοτήτων. Δεν τιμά ούτε την Ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της, που δείχνει δια των επικεφαλής του μεγαλύτερου Πανεπιστήμιου της χώρας να αποφεύγει τον έλεγχο ορισμένων πρακτικών που υπονομεύουν την αξιοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές. Αυτές τις πρακτικές και τις επιπτώσεις τους καλείται να κρίνει η Δικαιοσύνη, ως αντικειμενική, οξυδερκής και αυθεντική ερμηνεύτρια των θεσμικών πλαισίων και των αξιών που διέπουν τους Πολιτειακούς Οργανισμούς και ως θεματοφύλακας της νομιμότητας.
Οι προσφυγές προς το ΣτΕ έχουν ακριβώς αυτή την έννοια. Αφορούν στην εφαρμογή των Νόμων 4957/2022 και 5094/2024 για τη διοίκηση των ΑΕΙ και ερωτά: μπορεί να γίνει δεκτός ο προσυμφωνημένος διαμοιρασμός της θητείας μονοπρόσωπου Οργάνου, όπως ο Πρύτανης, ώστε να νομιμοποιούνται εφεξής ομάδες υποψηφίων σε κάθε Πανεπιστήμιο να διεκδικούν από κοινού τη θέση του Πρύτανη (και όχι μόνο), επιμερίζοντας τη θητεία μεταξύ τους για αόριστο αριθμό και διάρκεια διαδοχικών θητειών;
Προσωπικά, βλέπω μόνο μια απάντηση, αλλά περιμένω με υπομονή, επιμονή και σεβασμό την κρίση της Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, διατηρώ την πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε ένα Αριστοτέλειο με αναπτυξιακή στρατηγική, απαγκιστρωμένο από το σφικτό εναγκαλισμό της Πολιτείας, λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμο και ενταγμένο ανταγωνιστικά στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Αυτό το Πανεπιστήμιο χρειάζεται μια διοίκηση που στοχεύει στο να διαπρέπει αντί να διεκπεραιώνει. Γιατί, όπως έχω τονίσει, στην εκπαίδευση (όπως και στην επιστήμη, στην τέχνη και στην πολιτική) ότι αξίζει είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά. Οι δημοκρατικές διαδικασίες και τα νομικά πλαίσια υπάρχουν για να τους αναδεικνύουν ή τουλάχιστον να μην τους κλείνουν το δρόμο. Το ποιες και ποιοι θα είναι κάθε φορά βρίσκεται μόνο στη δική σας κρίση!”.
Να περιμένουμε κάποια αντίδραση-απάντηση από πλευράς Φείδα ή θα το αφήσει για το φθινόπωρο;
Κουίζ
Ποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκ Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να παντρευτεί λίαν συντόμως;