Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Όταν τα πανεπιστήμια παράγουν καλές ειδήσεις την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος τα κάνει μούσκεμα. Γράφει ο Σαλονικιός

05/06/2024 10:25

Ένα από τα πολλά ταμπού στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης έσπασε χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σε συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρεία και συγκεκριμένα με την Deloitte Ελλάδος προχωρά στη δημιουργία του πρώτου για τη Θεσσαλονίκη, Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών Συστημάτων Λογισμικού» (MSc in Enterprise Software Systems Development). Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι, μέσω του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος να δοθεί η δυνατότητα για επανειδίκευση και ανακατεύθυνση σπουδών σε πτυχιούχους άλλων ειδικοτήτων -εκτός της Πληροφορικής- ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Έτσι, απόφοιτοι πανεπιστημίων εκτός του κλάδου της Πληροφορικής, θα επανεκπαιδευτούν, θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική αποκατάστασή τους. Οι δε αριστούχοι αυτού του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Deloitte η οποία το χρηματοδοτεί.

Το ΠΑΜΑΚ κάνει δηλαδή αυτό που όφειλε να κάνει το υπουργείο Παιδείας· να αυξήσει τις θέσεις των εισακτέων στον τομέα της Πληροφορικής όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη προσφορά. Όμως, το υπουργείο είναι τόσο δυσκίνητο που αδυνατεί να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και προτιμά να ξοδεύει τις θέσεις των εισακτέων σε ειδικότητες οι οποίες δεν έχουν καμία ζήτηση, εδώ και κάμποσα χρόνια.

Όπως ειπώθηκε χθες, σύμφωνα με μελέτη που έχει κάνει η Deloitte για τον Σύνδεσμο Πληροφορικής Ελλάδος το έλλειμμα σε ειδικούς Πληροφορικής εκτιμάται σε 7.000- 7.500 άτομα ετησίως μέχρι το 2030. Ένα μεγάλο μέρος απ' αυτούς ζητείται από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, εγχώριες αλλά και διεθνείς κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη όπου την τελευταία πενταετία έχουν προσληφθεί σε αυτόν τον τομέα περίπου 5.000 άτομα.

Η διάρκεια αυτού του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος είναι τρία εξάμηνα, τα δε δίδακτρα υπολογίζονται γύρω στα 700 ευρώ. Μακάρι το παράδειγμα του ΠΑΜΑΚ να το ακολουθήσουν και άλλα πανεπιστήμια ώστε να πτυχία να αποκτήσουν αντίκρυσμα.

Πολιτικό Βαρόμετρο

Μένω στον τομέα της Πληροφορικής αλλά πάω στο γειτονικό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου με πρωτοβουλία του καθηγητή Ιωάννη Πήτα αναπτύχθηκε το λεγόμενο “Πολιτικό Βαρόμετρο” στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Aνάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής. Το “Πολιτικό Βαρόμετρο” είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Πέρα από την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων το “Πολιτικό Βαρόμετρο” παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, λειτουργώντας ως κύριο εργαλείο πολιτικής ανάλυσης. Παράγει καθημερινά εκτιμήσεις ψήφου και πρόθεσης ψήφου, που αυτή τη χρονική περίοδο παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα που παρουσιάζει ο κ. Πήτας, η χθεσινή εκτίμηση ψήφου έδινε πρώτη τη ΝΔ με ποσοστό λίγο πάνω από το 30% (ήταν στο 30,2%). Η διαφορά του “Πολιτικού Βαρόμετρου” σε σχέση με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ότι στη δεύτερη θέση εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 14% και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 12,9%. Όπως μάλιστα αναφέρει ο καθηγητής το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ανεβαίνει την τελευταία εβδομάδα. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τη χθεσινή εκτίμηση του “Πολιτικού Βαρόμετρου” η Ελληνική Λύση είναι στο 9,9%, το ΚΚΕ στο 9%, η ΝΙΚΗ στο 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,6%, το ΜεΡΑ25 στο 2% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία αθροίζουν συνολικά 14,7%. Το “Πολιτικό Βαρόμετρο” θα συνεχίσει να δίνει προβλέψεις μέχρι μεθαύριο Παρασκευή ενώ θα έχει και exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να δούμε πόσο μέσα θα πέσει.

Όπισθεν ολοταχώς

Η πρόθεση δεν ήταν κακή. Τουναντίον θα έλεγα. Η πυροπροστασία δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του κράτους. Οφείλουν και οι πολίτες, κυρίως όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές κοντά σε δάση, να λαμβάνουν κι αυτοί κάποια μέτρα ώστε να περιορίζουν τον κίνδυνο καταστροφών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Υπό αυτή την έννοια ένα σχέδιο το οποίο θα προβλέπει κάποιες προληπτικές επεμβάσεις πυροπροστασίας σε σπίτια που βρίσκονται κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις, είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση εκπόνησε ένα τέτοιο σχέδιο πριν από έναν χρόνο, του οποίου η εφαρμογή ήταν όμως προαιρετική. Όπερ, στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόστηκε σχεδόν από κανέναν. Χώρια που ελάχιστοι το είχαν πάρει είδηση αφού το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φρόντισε να το προβάλλει. Και κάπως έτσι φτάσαμε στον φετινό Μάιο, μήνα που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και αίφνης εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνειδητοποίησαν πόσα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις υποχρεώσεις όσων διαθέτουν ακίνητα σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές είναι να συντάξουν δύο Εκθέσεις, μία Έκθεση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και μία Τεχνική Έκθεση που θα περιγράφει τα προληπτικά μέτρα τα οποία οφείλουν να πάρουν και, τέλος, να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα όλα τα μέτρα τα οποία εφάρμοσαν. Βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, για να γίνουν όλα αυτά οι υπόχρεοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό (γεωπόνο, δασολόγο, μηχανικό κ.λπ.), να ξοδέψουν περί τα 500 ευρώ για τις Εκθέσεις και στη συνέχεια ένα ποσόν, διαφορετικό κατά περίπτωση, για την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας υπερβαίνει το ενάμιση εκατομμύριο. Αυτό, μεταφραζόμενο σε πολιτικό κόστος, ενόψει και των ευρωεκλογών, οδήγησε το αρμόδιο υπουργείο σε αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής. Έτσι, βγήκε προχθές ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης για να πει ότι απ' όσα προβλέπει ο κανονισμός αυτό που προέχει το φετινό καλοκαίρι είναι να κοπούν κάποια κλαδιά που βρίσκονται κοντά στα σπίτια και να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη. Προσπάθησε μάλιστα να πάρει αποστάσεις από το συγκεκριμένο σχέδιο λέγοντας ότι το βρήκε έτοιμο όταν πήγε στο υπουργείο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής του λέγοντας ότι «θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα απαιτηθεί», μεταθέτοντας έτσι σε μεταγενέστερο χρόνο τα πιο απαιτητικά και περισσότερο κοστοβόρα μέτρα για τους ιδιοκτήτες.

Προς το παρόν, πάντως, όλα αυτά είναι στα λόγια. Ο κανονισμός ισχύει κανονικά και εάν, ω μη γένοιτο, συμβεί καμιά στραβή, τότε κάποιοι από τους ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη. Η στάση του υπουργείου αυτές τις τελευταίες ημέρες προκαλεί συγχύσεις. Εάν σκοπεύει να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να βγει και να το πει καθαρά και κυρίως, εγγράφως. Και εάν θεωρεί ότι ο κανονισμός αυτός δεν είναι παρά σχέδια επί χάρτου που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν ας τον αλλάξει, φέρνοντας νέους κανόνες, κατανοητούς και εφαρμόσιμους. Όμως, αυτά τα μπρος πίσω μόνο ζημιά κάνουν στην όλη προσπάθεια για περιορισμό των συνεπειών από τις δασικές πυρκαγιές.


O Σαλονικιός