Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Οι ψησταριές μέσα στο δάσος, η νέα διοίκηση στον Ηρακλή και οι επιδόσεις των Θεσσαλονικέων για τις ΥΠΕ. Γράφει ο Σαλονικιός

21/06/2024 09:58

Δεκάδες πυρκαγιές ξεσπούν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ορισμένους οι οποίοι συμπεριφέρονται με περισσή ανευθυνότητα και επιπολαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όσων συνέβησαν πριν από δύο, τρεις μέρες σε ένα από τα πλέον όμορφα σημεία πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στο Φράγμα της Θέρμης. Από τον καθημερινό έλεγχο που κάνει η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις διαπιστώθηκε ότι κάποια καλόπαιδα άναβαν ψησταριά μέσα στην κατάφυτη έκταση στο Φράγμα την οποία μάλιστα δεν φρόντισαν να σβήσουν, ούτε μετά την αποχώρησή τους.

Έτσι, πριν από δύο βράδια, οι εθελοντές και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κώστα Κουγιουμτζίδη, μαζί και με στελέχη της Πυροσβεστικής, έστησαν καρτέρι και έπιασαν επ' αυτοφώρω δύο νεαρούς οι οποίοι άναψαν ψησταριά, περιμένοντας και την υπόλοιπη παρέα τους. Τους νεαρούς παρέλαβε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής για τα περαιτέρω δεδομένου ότι απαγορεύεται ρητά κάθε δραστηριότητα μέσα σε δασική έκταση, πόσω μάλλον το άναμμα ψησταριάς. Σε μια μάλιστα περιοχή η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια.

Σάββας για πρόεδρος

Εκλογές έγιναν προχθές την Τετάρτη στον προμηθευτικό συνεταιρισμό “Ηρακλής” στον οποίο, θυμίζω, ανήκουν τα ακίνητα στα οποία στεγάζεται ο ΟΑΣΘ. Δηλαδή το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, το 50% από το αμαξοστάσιο του Φοίνικα και η εξαώροφη οικοδομή επί της Παπαναστασίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του Οργανισμού. Τα εννέα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου κατά σειρά εκλογής είναι τα εξής: Αστέρης Χρυσοχόου (180 ψήφοι), Παντελής Σιδηρόπουλος (160), Σάββας Αναστασιάδης (159), Καλλιόπη Γεωργίου Θεοδωράκογλου (156), Κώστας Δημόκας (151), Αντώνης Τζανίδης (143), Βασίλης Παπαϊδής (137), Θεοδότα Σιώκη (133) και Ανδρέας Χαλκίδης (132).

Όπως σας έχω ενημερώσει και παλαιότερα, στη θέση του προέδρου του “Ηρακλή” πρόκειται να εκλεγεί ο τέως βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα με τη συγκρότηση του νέου δ.σ. Η εκλογή Αναστασιάδη, αλλά και η σύνθεση και του υπολοίπου δ.σ. θα πρέπει μάλλον να ανησυχήσει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ καθώς και τα εννέα μέλη κινούνται σε πολύ σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέου μισθωτήριου συμβολαίου για τα ακίνητα του Συνεταιρισμού που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός.

Θυμίζω ότι με το προηγούμενο δ.σ. του “Ηρακλή” ο ΟΑΣΘ είχε έρθει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία, έστω και εάν διαφωνούσαν με αυτήν τα έξι από τα εννέα μέλη. Τώρα που το σύνολο των μελών θεωρούνται περισσότερο “σκληροπυρηνικοί” τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Βεβαίως, πέρα από το νέο μισθωτήριο υπάρχουν σε εξέλιξη και διάφορα δικαστήρια μεταξύ των δύο πλευρών. Θυμίζω ότι ο “Ηρακλής” έχει στα χέρια του πρωτόδικη απόφαση που του επιτρέπει να προβεί σε έξωση του ΟΑΣΘ από όλα τα ακίνητα καθώς δεν του έχουν καταβληθεί ενοίκια εδώ και περίπου δέκα χρόνια! Κατά αυτής της απόφασης ο Οργανισμός έχει ασκήσει έφεση η οποία θα εκδικαστεί το φθινόπωρο. Κατέθεσε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή της διαδικασίας έξωσης, τα οποία εκδικάστηκαν στις 29 Μαΐου και αναμένεται η απόφαση. Το χρέος του ΟΑΣΘ προς τον “Ηρακλή” υπολογίζεται πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Τέλος, υπάρχει και μία αξίωση 10 εκατ. ευρώ που είχε εγείρει ο ΟΑΣΘ σε βάρος του “Ηρακλή” επί προεδρίας του Νίκου Παππά η οποία επίσης είναι στα δικαστήρια.

Και μιας και είμαι στα του ΟΑΣΘ να σας πω ότι ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας εξελέγη πρόσφατα αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο Σκόδρας είναι, θυμίζω, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σιδεροκέφαλος.

Άλλοι πάνω, άλλοι κάτω

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των διοικητών και υποδιοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες ο ΑΣΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα τους 15 πρώτους σε βαθμολογία υποψήφιους για τις θέσεις των διοικητών και τους 24 πρώτους για τις θέσεις των υποδιοικητών στις ΥΠΕ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γραπτού τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι στο τέλος Μαρτίου. Τώρα θα ελεγχθεί η εγκυρότητα των προσόντων που έχει δηλώσει ο/η κάθε υποψήφιος/α και θα γίνει η προσμέτρηση των μορίων από πενταμελή επιτροπή. Στην επόμενη φάση θα προκριθούν οι επτά από τους 15 οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν προφορική συνέντευξη. Στο τέλος θα επιλεγούν τρεις εξ αυτών, τα ονόματα των οποίων θα σταλούν στον υπουργό Υγείας ο οποίος θα κάνει και την τελική επιλογή, κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ως γνωστόν και αρκετοί Θεσσαλονικείς. Κατ' αρχάς οι δύο νυν διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης βγήκε πρώτος μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του διοικητή και στις δύο ΥΠΕ. Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ήρθε πέμπτος για την 3η ΥΠΕ και έκτος για την 4η. Πολύ καλά τα πήγε ο Νίκος Κριθαρίδης, στέλεχος του Ψυχιατρικού νοσοκομείου και πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ήρθε δεύτερος, πίσω από τον Τσαλικάκη για διοικητής στις δύο ΥΠΕ και πρώτος μεταξύ των υποψηφίων για υποδιοικητής στην 3η ΥΠΕ. Ωστόσο, η κομματική του ένταξη δεν τον βοηθά ιδιαίτερα.

Καλά τα πήγε και ο Νίκος Αντωνάκης ο οποίος δήλωσε ενδιαφέρον για υποδιοικητής στην 4η ΥΠΕ όπου ήρθε δεύτερος και στην 3η όπου είναι τρίτος. Μαθαίνω ωστόσο, ότι μάλλον θα προτιμήσει να παραμείνει διοικητής στο Ιπποκράτειο. Στο διαγωνισμό για τις θέσεις των υποδιοικητών συμμετείχε και η πρώην αντιδήμαρχος Ιωάννα Κοσμοπούλου η οποία τερμάτισε κάπου στη δωδέκατη θέση, όμως δεν ενδιαφέρεται πλέον καθώς έχει ήδη διοριστεί πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκείνος που τα πήγε χάλια είναι ο επίσης πρώην αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος ο οποίος βρέθηκε στην 23η θέση για υποδιοικητής και στις δύο ΥΠΕ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν και άλλοι από Θεσσαλονίκη αλλά δεν τα πήγαν καθόλου καλά γι' αυτό και βρέθηκαν εκτός των 15 ή 24 για τις αντίστοιχες θέσεις διοικητικών και υποδιοικητών.


O Σαλονικιός