Μονόλογοι

Η μετεκλογική αποσυμπίεση στη ΝΔ, οι νέοι Γενικοί Γραμματείς και η έκρηξη του Νίκου Παυλίδη. Γράφει ο Μποξέρ*

27/06/2024 10:40


klei-1.jpg

Πολλές εκρήξεις είχαμε χτες. Σχεδόν σε όλα τα κόμματα. Ξεκινάμε από το κυβερνητικό, όπου η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ήταν σα τη χύτρα ταχύτητος. Είχε στόχο την αποσυμπίεση της μετεκλογικής έντασης. Το πέτυχε; Θα φανεί; Το ότι έλαβαν το λόγο περίπου 40 βουλευτές, δηλαδή το ¼ των μελών της ΚΟ της ΝΔ, κάτι σημαίνει. Και δε μίλησαν οι βουλευτές υφυπουργοί…

Πολλές εκπλήξεις δεν υπήρξαν. Είχαμε τους προβληματισμούς και τις γκρίνιες πολλών βουλευτών που δεν αξιοποιήθηκαν και κάτι περίμεναν στον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπως ο Νότης Μηταράκης και ο Μάριος Σαλμάς, είχαμε τους συνήθεις ύποπτους και εκτός γραμμής Μητσοτάκη βουλευτές, όπως η παλιά καραβάνα, ο Νικήτας και ο Θρακιώτης Ευριπίδης Στυλιανίδης, που τα είπαν έξω από τα δόντια. Είχαμε και τον Θόδωρο Καράογλου που αν κρίνουμε από αυτά που διέρρευσαν η ομιλία του ήταν πολύ αιχμηρή.

Πως θα αντιδράσει σε αυτά ο Μητσοτάκης θα φανεί στο μέλλον. Πάντως αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κάποτε του τα είχε πει χύμα και ο Γκιουλέκας για την υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση και σήμερα είναι υφυπουργός μπορεί να σημαίνει και κάτι. Δηλαδή, ότι δεν κρατάει μανιάτικα. Πάντως εκεί που δε σηκώνει μύγα στο κρασί του ο Μητσοτάκης είναι όταν ακούει κριτικές σαν αυτές του Σαλμά. Ότι η ΝΔ στηρίζει τους λίγους. Και γι΄αυτό του απάντησε.

mitsotakis-2.jpg

Τώρα στο «δια ταύτα» δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα αλλαγές σε Γενικούς Γραμματείς. Κάτι που φάνηκε και χτες ακούγοντας αρκετές τοποθετήσεις βουλευτών. Το ενδιαφέρον τώρα είναι να δούμε τι ήταν αυτό που δεν ήξερε ο πρωθυπουργός από αυτά που ακούστηκαν χτες. Και αυτό θα φανεί άμεσα.

Κρατείστε από τα χτεσινά την απουσία του Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην πάει στην ΚΟ, γιατί έτσι και αλλιώς θα τα πει τη Δευτέρα στην εκδήλωση για το βιβλίο του Κοττάκη. Μαζί με τον Καραμανλή Και ίσως και γιατί να μην ήθελε να δημιουργήσει έναν πόλο στη χτεσινή ΚΟ, όπου πολλοί βουλευτές θα προσέτρεχαν σε αυτόν για ένα σύντομο κους κους. Πάντως ακούγεται ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση φίλων και στελεχών του σαμαρικού κυρίως συστήματος για την εκδήλωση. Αν και από ότι έπιασαν οι κεραίες μου στη μάζωξη στο Πολεμικό Μουσείο θα παραβρεθούν και μερικοί γνωστοί καραμανλικοί από τον Βορρά. Όπως ο Βάκης Φραντζής και ο Τέλης Θωμόπουλος.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα τις μεγάλες καταιγίδες διαδέχτηκαν πιο ήπιες ημέρες. Εδώ πια το ζητούμενο είναι το πότε θα στηθεί η κάλπη και ποιος θα πάει με ποιον. Ο Μανόλης Χριστοδουλάκης δήλωσε υπέρ του Χάρη Δούκα, ενώ στο στρατόπεδο του δημάρχου Αθηναίων φαίνεται ότι έχει συστρατευθεί και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο λεγόμενος και «παντός καιρού» ή «ο άνθρωπος όλων των προέδρων». Από τον Σημίτη και τη Γεννηματά μέχρι τον Ανδρουλάκη και τώρα τον Δούκα. Μεγάλο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ο παλιός συνδικαλιστής. Πως τα καταφέρνει;

Τελειώνουμε με τα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τα είπε όλα ένας Θεσσαλονικιός, ο Νίκος Παυλίδης. Είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που υπήρξε μέλος και στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την ίδρυση τους μέχρι και σήμερα, έχοντας θητεύσει στην Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης, Γραμματέας του οργάνου, μέλος στην ΚΕ και της ΕΓ από το 2004 μέχρι και το 2016, έχοντας την ευθύνη για τις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σε οργανωτικό επίπεδο και για πολλά χρόνια. Ο άνθρωπος μάλλον δεν άντεξε και ξέσπασε χτες με όλα αυτά που βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως για τα καμώματα του Κασσελάκη, αλλά και μετά τις παραιτήσεις του Κοτσακά και του Τεμπονέρα.

pavlidis-nikos-syriza.jpg

«Μήπως εκεί στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ χρειάζεται να σοβαρευτείτε; Τι ακριβώς σημαίνει «αποχωρώ οργανωτικά» και «επιφυλάσσομαι πολιτικά και ιδεολογικά»; Εκχωρείτε το κόμμα σε έναν άνθρωπο, που έχει μπερδέψει τον ρόλο του ηγέτη, με αυτόν του ηγεμόνα; Στα υπόλοιπα κομματικά μέλη και στελέχη που εν πολλοίς συμφωνούμε με την κριτική που ασκείτε, τι μας λέτε: «απαρνησάσθω το κόμμα, αράτω τον σταυρόν ημών και ακολουθείτω ημάς»; Και θεωρείτε ότι κάνετε κάτι σοβαρότερο από αυτό που κάναν οι ομπρελίστας και οι συν αυτοίς; Τι περιμένετε για να πείτε στον ίδιο κύριο, που έχει μπλέξει τους όρους ηγέτης και ηγεμόνας, «μεγάλε, δεν λειτουργεί έτσι το κόμμα». Συγκαλέστε τα όργανα και αν θέλει ισότιμα να συμμετάσχει, σαν «πρώτος μεταξύ ίσων», καλώς να έρθει και να συναποφασίσει. Καλέστε τα κομματικά μέλη να προστατέψουν την ιστορία του κόμματος και τη δική τους. Εκτός και αν συμφωνείτε με όσα εξ Αμερικής εξαγγέλλει για την ενότητα της Αριστεράς και την προοπτική λειτουργίας του κόμματος. Εκτός και εάν συμφωνείτε με την προσπάθεια εξευτελισμού της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών που στήριξαν την ιστορική του μετεξέλιξη από τον ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκτός και εάν συμφωνείτε με έναν πρόεδρο που τα μόνα που τον ενδιαφέρουν είναι η κάλυψη του πόθεν έσχες του, η προκλητική προβολή του πλούτου του και η διεκδίκηση όποιας θέσης μοιάζει να τον κάνει πρωθυπουργό. Εκτός αν αποκηρύσσετε αυτό που ήσασταν σαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σας ενδιαφέρει μόνο μια αμειβόμενη θέση εργασίας ή η βουλευτική αποζημίωση για άλλα τρία ή πέντε χρόνια, άνευ όρων και αξιοπρέπειας».

Αυτά από κάποιον που νομίζω ότι δικαιούται να ομιλεί για την Αριστερά…

avgi-1952.jpg

Χίλια κρίμα για την «Αυγή». Όχι την τωρινή που είχε καταντήσει ένα κακής ποιότητας κομματικό όργανο, αλλά για τη μεγάλη ιστορία της εφημερίδας της ανανεωτικής Αριστεράς. Που κάποτε ήταν τίτλος τιμής για όλους αυτούς που δούλευαν εκεί και για αυτούς που έβγαιναν κάθε Κυριακή στους δρόμους και πόρτα πόρτα για να την πουλήσουν…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ