Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Το πλούσιο παρασκήνιο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ που συνεχίζει σε υψηλό αξίωμα. Γράφει ο Σαλονικιός

24/07/2024 12:37

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στήνει κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο προκειμένου να εκλέξει τη νέα διοίκησή του, δηλαδή, τα 51 μέλη του διοικητικού συμβουλίου το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει τους 11 της διοικητικής επιτροπής. Οι επαγγελματίες έχουν ξεχάσει πως είναι να κάνουν εκλογές καθώς οι τελευταίες έγιναν πριν από επτά χρόνια, το 2017. Δύο φορές αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για το 2020 και 2023 εκλογές. Την πρώτη φορά λόγω covid τη δεύτερη γιατί το '23 είχαν πέσει πολλές εκλογές μαζεμένες, δύο εθνικές συν τις αυτοδιοικητικές οι οποίες ήταν μάλιστα χρονικά κοντά με αυτές των Επιμελητηρίων.

Το πλέον χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών στο ΕΕΘ είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει ο Μιχάλης Ζορπίδης ο οποίος, μετά δέκα επτά χρόνια προεδρίας αποχωρεί. Ως πρώτη παρενέργεια αυτής της εξέλιξης είναι η διάλυση της ισχυρής παράταξής του εις τα εξ ων συνετέθη το 2017. Απόδειξη ότι οι τρεις από τους τέσσερις που θα ηγηθούν συνδυασμών στις εκλογές του Νοεμβρίου ήταν υποψήφιοι με τον Ζορπίδη το 2017. Αναφέρομαι στον Κλεόβουλο Θεοτόκη, γενικό γραμματέα σήμερα του ΕΕΘ ο οποίος ανακοινώνει αύριο τον συνδυασμό του που θα λέγεται “Σύγχρονο Επιμελητήριο”. Στον Κυριάκο Μερελή ο οποίος ανακοίνωσε πρώτος, εδώ και καιρό τον δικό του συνδυασμό “Νέο Επιμελητήριο” και στον Θάνο Κουλουτμπάνη, νυν αντιπρόεδρο του ΕΕΘ ο οποίος ανακοίνωσε προχθές το συνδυασμό “Ισχυροί Επαγγελματίες”. Αλλά και στον τέταρτο συνδυασμό “Αλληλεγγύη Επαγγελματιών” με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πανταλέων φημολογείται ότι θα υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι το 2017 είχαν εκλεγεί με τον Ζορπίδη.

Συνδυασμό πασχίζει να συγκροτήσει ο Μπάμπης Τσαϊρέλης ο οποίος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και το 2017 είχε εκλεγεί με την “Αλληλεγγύη Επαγγελματιών”. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς απαιτούνται κατ' ελάχιστο 102 υποψήφιοι σύμβουλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την εποχή δεν είναι σε κατάσταση που να μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων αποτελεί πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, για όλους. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν πέντε συνδυασμοί αυτό σημαίνει 510 υποψήφιοι κατ' ελάχιστο εκ των οποίων μάλιστα 170 θα πρέπει να είναι γυναίκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι εκλέκτορες δεν υπερβαίνουν τους 4.500. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι, εξ όσων πληροφορούμαι, ότι ορισμένοι, τα ονόματα των οποίων έχουν ανακοινωθεί πως θα είναι υποψήφιοι σύμβουλοι, δεν το γνώριζαν καν. Άλλοι πάλι, οι οποίοι ανακοινώθηκαν ότι θα είναι υποψήφιοι με συγκεκριμένο συνδυασμό, θα τους δούμε πιθανότατα σε άλλο ψηφοδέλτιο.

Τώρα, μπορεί ο Ζορπίδης να μην είναι πλέον υποψήφιος ωστόσο, όπως μαθαίνω, υποψήφιος με αυτό το όνομα θα είναι στις εκλογές του Νοεμβρίου. Θα πρόκειται για συγγενικό πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου που θα είναι υποψήφιος με την παράταξη του Θεοτόκη. Αυτή θα είναι μία από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ, στην αυριανή παρουσίαση του συνδυασμού του. Μαζί του θα είναι υποψήφιοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται, όπως μαθαίνω για εν ενεργεία αντιδημάρχους από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού Ευόσμου, Δέλτα, Θερμαϊκού κ.ο.κ.

Για άλλα τέσσερα χρόνια

Εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ανανέωση της θητείας του καθηγητή Περικλή Μήτκα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), για άλλα τέσσερα χρόνια. Θετική γνώμη εξέφρασαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς καταψήφισαν την υποψηφιότητά του. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η ψήφος τους είναι πολιτική και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του προτεινόμενου. Θυμίζω ότι πριν να αναλάβει την υψηλή θέση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ ο Μήτκας ήταν πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί στη νέα θητεία του είναι αυτό της λειτουργίας των παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026. Βάσει του νόμου η ΕΘΑΑΕ είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αδειοδότησης και του ελέγχου της λειτουργίας αυτών των παραρτημάτων. Έργο με πολλές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στη χώρα μας από τη λειτουργία τέτοιου είδους Ιδρυμάτων και επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αντίδραση και καχυποψία. Βεβαίως ο ίδιος ο Μήτκας έχει αρκετές εμπειρίες και μπόλικες προσλαμβάνουσες από τον τρόπο λειτουργίας ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, κι αυτό θα βοηθήσει ασφαλώς το έργο της ΕΘΑΑΕ. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της θητείας του σε αυτήν την υψηλή και κρίσιμη θέση αντανακλά και στο ΑΠΘ για το οποίο, μετά τους κλυδωνισμούς που πέρασε και περνά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογών για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών, τέτοιες διακρίσεις συντηρούν το κύρος του πανεπιστημίου.



O Σαλονικιός