Μονόλογοι

Το παρασκήνιο από το Προεδρικό, η Κατερίνα και η Δόμνα που ξεχώρισαν και η μάχη για τους Γενικούς Γραμματείς από τη Βόρεια Ελλάδα. Γράφει ο Μποξέρ*

25/07/2024 12:52


klei-1.jpg

Τελικά αν θέλουν μπορούν άνετα να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά μεταξύ τους. Ασχέτως αν στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση κτυπά κόκκινο. Μιλάμε για τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας που όπως αποδείχθηκε χθες το βράδυ στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 50η επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας έδειξαν να περνούν καλά, με τα χαμόγελα να περισσεύουν.

Διακρίναμε μια θερμή χειραψία και ιδιαίτερα χαμόγελα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της αρχηγού της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, μια ασυνήθιστη χαλαρότητα από τον Νίκο Ανδρουλάκη (του είπαν προφανώς οι σύμβουλοί του να χαμογελάσει και λίγο), ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης στην παρθενική του παρουσία στην προεδρική δεξίωση ήταν σχετικά cool. O πρωθυπουργός έδειχνε κεφάτος, ενώ όπως πάντα το πειραχτήρι στην ομήγυρη ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Τώρα σε ότι αφορά στους διαλόγους στο περιβόητο περίπτερο όπου πολιτικοί αρχηγοί μένουν για μερική ώρα μόνοι τους από ό,τι διέρρευσε η βασική κουβέντα είχε να κάνει με τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός άνοιξε την κουβέντα, ρωτώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν προετοιμάζεται για το γάμο του στην Κρήτη.
«Οι ετοιμασίες βαίνουν καλώς», ήταν η λακωνική απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη. Πρόσκληση πάντως δεν έγινε…
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Στην Ανατολική Κρήτη οι γάμοι πάνε περίφημα, στη δυτική έχουμε πρόβλημα» εννοώντας τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων που παρέμειναν μπλε στον χάρτη των ευρωεκλογών...

Πιο σκληρός ήταν ο διάλογος Χαρίτση – Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς να παρατηρεί ότι η αγορά ενέργειας είναι «ρηχή, στρεβλή και ολιγοπωλιακή» και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «σε όλη την Ευρώπη έτσι είναι» και τον κ. Χαρίτση να επανέρχεται, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη». Αλέξη, λίγο πιο cool τέτοιες μέρες…

Πάντως ο πρωθυπουργός έκανε το ανοιγματάκι του, πλέκοντας το εγκώμιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παππά. «Σας βλέπω μαχητικό, αλλά ευπρεπή, κι αυτό οφείλω να σας το αναγνωρίσω», του είπε.

Επίσης κατά τη διάρκεια διαλόγου της κ. Σακελλαροπούλου σε κάποιο πηγαδάκι την ρώτησαν αν θα είναι εδώ και την επόμενη πενταετία. Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά: «Δεν αποφασίζω εγώ. Είναι αυτό που λέμε και στα Νομικά, αλυσιτελώς με ρωτάτε».

Όσο για τις γυναικείες παρουσίες ξεχώρισαν δύο που ήταν και οι πιο εντυπωσιακές. Η Κατερίνα Νοτοπούλου με ένα μπορντό φόρεμα και το μαλλί δεμένο και η Δόμνα Μιχαηλίδου που εμφανίστηκε μαυρισμένη και ντυμένη στα λευκά.

notopoyloy.jpg
mihailidoujpg.webp

Στην κυβέρνηση τώρα χαλαρότητα δεν υπάρχει με τη μάχη για τους Γενικούς Γραμματείς να συνεχίζεται. Η γραμμή που φαίνεται να υπερισχύει δεν έχει να κάνει ούτε με το αν ο ενδιαφερόμενος είναι δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, όσο με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικός για να κάνει τη δουλειά που λέει και ο πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά όλες οι ενδείξεις μιλούν για μια ενίσχυση των δεξιών αξιωματούχων που αναμένεται να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Αυτό προκύπτει από τα σενάρια που θέλουν τον πρώην βουλευτή Γιάννη Μελά, αλλά και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Τάσο Γαϊτάνη να αναλαμβάνουν θέσεις.

Όσο για τη βόρεια Ελλάδα έχουμε μάλλον τη ρήση «εντός εκτός και επί τα αυτά». Όλα δείχνουν ότι οι δυο σημερινοί Γενικοί Γραμματείς Αντώνης Οικονόμου (Εθνικής Άμυνας) και Δημήτρης Γαλαμάτης (Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) θα παραμείνουν στις θέσεις τους. New entry μπορεί να έχουμε για τους βορειοελλαδίτες Nίκο Παπαϊωάννου, Σάββα Χιονίδη και Χρήστο Μέτιο. Πάντως για το τάιμινγκ των ανακοινώσεων όλα παραμένουν ανοιχτά. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι για να παραβρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ με την ευκαιρία θα δει και μερικά ματσάκια που τον ενδιαφέρουν. Όπως το πρώτο της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ κόντρα στον Καναδά και πιθανότατα κάποιον αγώνα τένις είτε του Στέφανου Τσιτσιπά είτε της Μαρίας Σάκκαρη.

Ο Κασσελάκης πάντως μόνο ήρεμος δε φαίνεται. Λίγες ώρες πριν το Προεδρικό η ένταση επανήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ και προκλήθηκε από μια μάλλον τεχνική παρατήρηση που έκανε ο Γιάννης Ραγκούσης για τα θέματα του συνεδρίου. Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος είπαν στον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν είναι σωστό να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημέρα με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κασσελάκης πήρε ανάποδες και προειδοποίησε ότι όποιος δε θέλει να είναι εδώ να φύγει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Δεν γίνεται να έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή την ημερομηνία του Συνεδρίου, να έχει συμφωνήσει η Πολιτική Γραμματεία και αυθαίρετα εμείς να θέλουμε να αλλάξουμε την ημερομηνία. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαρτάται από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Και εν πάση περιπτώσει όποιος δεν θέλει να είναι εδώ να φύγει», είπε σε υψηλούς τόνους.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη να φεύγει για λίγη ώρα και να επιστρέφει λίγο αργότερα, μιλώντας με ήπιο τόνο και λέγοντας πως «πρέπει να δουλέψουμε μαζί όλοι για τη δημιουργία του συνεδρίου, πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά από αυτή την εξέλιξη αποχώρησαν οι 8 διαφωνούντες από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο νωρίτερα ο Νίκος Παππάς του είχε ζητήσει να ανακαλέσει.

Με αυτά και με αυτά εμείς αφιερώνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη το γνωστό τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη «Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε», μια επιτυχία από τα παλιά, που πάει κουτί στις καλοκαιρινές διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

https://youtu.be/Oq5Uiabz6gI

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ