Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Η πραγματική εικόνα για το ΑΧΕΠΑ και η μη ανακοινωθείσα συνάντηση του Χάρη Δούκα με ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Σαλονικιός

06/08/2024 11:28

Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι η καλύτερη, όλοι το γνωρίζουμε, ασθενείς, εργαζόμενοι σε αυτά, διοικητές, ακόμη και η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται όμως να την κάνουμε χειρότερη απ' ό,τι είναι. Κυρίως, δε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα απ' όσους καταγγέλουν κακώς κείμενα, ιδίως εάν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν θεσμικό ρόλο.

Αφορμή για τα ανωτέρω είναι όσα κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος σχετικά με τη λειτουργία του κλιματισμού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αρκετά απ' όσα επισημαίνει ο συνδικαλιστής, σχετικά με τον κλιματισμό στα νοσοκομεία, όπου ο εξοπλισμός είναι παλιός και εμφανίζονται συχνά βλάβες, είναι σωστά. Και καλά κάνει και τα επισημαίνει. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις κι αυτό δεν εξυπηρετεί το σκοπό του που, θέλω να πιστεύω, είναι η διαρκής βελτίωση των υποδομών και του τρόπου λειτουργίας εν γένει, των νοσοκομείων.

Για παράδειγμα, ο Γιαννάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων χθες, σχετικά με τη λειτουργία του κλιματισμού στο ΑΧΕΠΑ ότι “εκεί όμως όπου τα πράγματα είναι «αδιανόητα» είναι στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως 23 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο ο χώρος όπου είναι εγκατεστημένο φτάνει στους 30 βαθμούς”.

Συνόδευσε μάλιστα την καταγγελία του από φωτογραφία που δείχνει δίπλα στο ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα να υπάρχει ανεμιστήρας, υπαινισσόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί το νοσοκομείο να διατηρήσει σε ανεκτά επίπεδα τη θερμοκρασία.

Επειδή μου έκανε εντύπωση όλο αυτό επικοινώνησα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, τον Παναγιώτη Παντελιάδη ο οποίος μου εξήγησε ότι το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνέβη πριν από περίπου έναν μήνα. Αφορούσε βλάβη σε ένα κλιματιστικό στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα η οποία αποκαταστάθηκε σε 24 ώρες και έκτοτε ο κλιματισμός λειτουργεί κανονικά. Όπως ανέφερε η βλάβη προκάλεσε δυσλειτουργία στον αξονικό γραμμικό επιταχυντή, δίχως όμως να σταματήσει η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή και χωρίς ταλαιπωρία και ακυρώσεις των προγραμματισμένων θεραπειών των ασθενών. Πρόσθεσε, δε ότι ειδικά στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα ο κεντρικός ψύκτης είναι καινούργιος καθώς τοποθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ δεν ωραιοποιεί πάντως την κατάσταση. Μου είπε ευθέως ότι το νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε προσωπικό, ότι είναι παλιό, ότι μέρος του εξοπλισμού του μετρά περισσότερα από 40 χρόνια. “Όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού στα Εξωτερικά Ιατρεία το οποίο τοποθετήθηκε το 1985. Γι' αυτό και έχουμε κάνει διαγωνισμό, προϋπολογισμού 322.000 ευρώ, έχουμε ανάδοχο και μόλις περάσει το καλοκαίρι, γιατί τώρα δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε μία μέρα χωρίς κλιματισμό, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, τον Οκτώβριο θα εγκαταστήσουμε τα νέα μηχανήματα που θα αφορούν τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Αιμοδοσίας”.

Ο Παντελιάδης απάντησε και στην άλλη καταγγελία του Γιαννάκου σχετικά με το περίφημο τούνελ το οποίο συνδέει τμήματα του νοσοκομείου. Παραδέχεται ότι η διέλευση απ' αυτό το σημείο είναι προβληματική εδώ και πολλά χρόνια. “Το τούνελ αυτό κατασκευάστηκε πριν από σαράντα χρόνια. Εντοπίσαμε το πρόβλημα κι εδώ και δεκαπέντε ημέρες η κατάσταση έχει αλλάξει. Έχει γίνει ειδική επίστρωση μονωτικού υλικού το οποίο έκανε δωρεά στο νοσοκομείο ιδιωτική εταιρεία, ενώ τοποθετήθηκαν και δύο μεγάλα κλιματιστικά στην είσοδο και έξοδο του τούνελ”. Καλώς, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει τα προβλήματα, θα ήταν προτιμότερο όμως να παρουσιάζει την πραγματική τους διάσταση, χωρίς στρεβλώσεις και γενικεύσεις.

Με τον Καστανίδη

Για τη χθεσινή επίσκεψη του Χάρη Δούκα στη Θεσσαλονίκη το makthes.gr σας ενημέρωσε εγκαίρως. Ο Δούκας βρέθηκε για λίγες ώρες στην πόλη, με τη διπλή μάλιστα ιδιότητα, του δημάρχου Αθηναίων και του υποψηφίου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Με την πρώτη ιδιότητά του επισκέφθηκε το δημαρχείο Καλαμαριάς όπου είχε συνάντηση με τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου και αντιδημάρχους. Στη συνέχεια, ως υποψήφιος για την αρχηγία, επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το γνωστό θέμα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία εκκρεμεί.

Ο Δούκας είχε όμως και μία ακόμη συνάντηση η οποία δεν ανακοινώθηκε. Πριν από την Καλαμαριά και το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ ο Χάρης επισκέφθηκε στο γραφείο του, έναν άλλον Χάρη, ο οποίος διεκδίκησε κι αυτός την αρχηγία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στον πρώην βουλευτή Χάρη Καστανίδη με τον οποίο, όπως πληροφορούμαι είχε ουσιαστική συζήτηση και συγκλίνουσες απόψεις για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το απόγευμα ο Δούκας πήγε στη Χαλκιδική όπου, όπως έγραψε χθες το makthes.gr επρόκειτο να μιλήσει σήμερα σε φίλους του κόμματος. Όμως, το γεγονός ότι απόψε παίζει ο ΠΑΟΚ ανάγκασε τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά του, μεταθέτοντας για χθες βράδυ την ομιλία του. Έτσι, το απόγευμα συναντήθηκε κατ' αρχάς με τον δήμαρχο Πολυγύρου Γιώργο Εμμανουήλ και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στη Μεγάλη Παναγιά. Ο Χάρης θα επανέλθει στη Χαλκιδική μετά τον Δεκαπενταύγουστο όταν θα επισκεφθεί το πρώτο πόδι όπου κατοικοεδρεύει η γνωστή παροικία του ΠΑΣΟΚ.


O Σαλονικιός