Μονόλογοι

Τα συμπεράσματα και οι ευθύνες για τις φωτιές στην Αττική, οι προβλέψεις των bookmakers για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τα επικίνδυνα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Σαλονικιός

14/08/2024 10:59


Η νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (ήταν η πρώτη φορά που η φωτιά μπήκε στην πόλη!), ανοίγει ξανά νέο κύκλο συζητήσεων για το τι πρέπει να γίνει ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα που, όπως φαίνεται, προϊόντος του χρόνου θα είναι συχνότερα και εντονότερα. Προηγουμένως, βεβαίως, θα πρέπει να γίνει ο αναγκαίος απολογισμός, η αξιολόγηση των σχεδίων δράσης και φυσικά ο καταλογισμός των ευθυνών, υπηρεσιακών και ασφαλέστατα και πολιτικών.

Από όσα συνέβησαν έως τώρα το φετινό καλοκαίρι στο μέτωπο των πυρκαγιών μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Κατ' αρχάς ο αριθμός των περιστατικών ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή, όμως, θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Επίσης, η εναέρια επιτήρηση με drones και άλλα μέσα αποδείχθηκε σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις κι αυτό συνιστά πρόοδο. Η υποχρέωση, δια νόμου, των ιδιοκτητών να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, παρά το γεγονός ότι είχε πολλές στρεβλώσεις και αρκετά μπρος πίσω, βοήθησε κι αυτή να περιοριστούν οι καταστροφές. Επίσης, πολύ καθοριστική για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αποδεικνύεται καθημερινά η χρήση του “112”.

Όμως, από μια οργανωμένη πολιτεία περιμένεις πολλά περισσότερα και όσα συμβαίνουν το τελευταίο τριήμερο στη βορειοανατολική Αττική αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής. Μόλις σβήσουν οι φλόγες και καθαρίσει ο αττικός ουρανός από τα τοξικά σύννεφα καπνού θα πρέπει να ανοίξει, ξανά, η συζήτηση για την εκπόνηση ενός σχεδίου, ξεχωριστού για κάθε περιοχή, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της πυροπροστασίας. Ένα τέτοιο σχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είχε επιχειρήσει να εκπονήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι. Το είχε αναθέσει στον γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, το σχέδιο παραδόθηκε, αλλά ουδείς γνωρίζει ποια ήταν η τύχη του.

Τέλος, τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων 24ωρων στο Λεκανοπέδιο αναδεικνύουν δύο ακόμη διαχρονικές παθογένειες. Η πρώτη έχει να κάνει με την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις και την μετέπειτα νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μία απαράδεκτη τακτική που αποκομίζει κάποιους πόρους και μερικές ψήφους, αλλά όπως αποδεικνύεται, είναι καταστροφική για το περιβάλλον και εν τέλει, και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων όταν αυτά παρασύρονται από την πύρινη λαίλαπα. Η δεύτερη παθογένεια αφορά το είδος της χλωρίδας. Οι πευκόφυτες εκτάσεις γιγαντώνουν τις φωτιές, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, και όταν μάλιστα γειτνιάζουν με κατοικίες ή επιχειρήσεις απειλούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Το σχέδιο, επομένως, που θα πρέπει να εκπονήσει η πολιτεία θα πρέπει να περιλαμβάνει και αντικατάσταση των πευκόφυτων εκτάσεων από άλλα πλατύφυλλα δέντρα τα οποία φρενάρουν κάπως τις πυρκαγιές.

Δεν έγινε μάθημα

Μένω στις φωτιές καθώς βλέπω τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός παραδειγματισμός από προηγούμενες ανάλογες κρίσεις. Το 2018, μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Μάτι και τους κυβερνητικούς θεατρινισμούς με εκείνη την αλήστου μνήμης μεταμεσονύκτια σύσκεψη, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν ξιφουλκήσει, έστω και σε δεύτερο χρόνο κατά της “ανίκανης κυβέρνησης” του Αλέξη Τσίπρα η οποία έκρυβε την ανεπάρκειά της πίσω “από το άλλοθι της κλιματικής αλλαγής”. Τώρα είναι εκείνη υπόλογη και απολογούμενη για ανάλογου μεγέθους καταστροφές, ευτυχώς χωρίς την εκατόμβη των θυμάτων. Αυτό θα έπρεπε να παραδειγματίσει τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκινά απ' όταν αυτός έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, πριν ακόμη σβήσουν οι φλόγες, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, μίλησε για εικόνες καταστροφής “που ταιριάζουν στην Καμπούλ και όχι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όχι στην Αθήνα” και κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους πυρόπληκτους λέγοντας ότι “όσο έχουμε ένα ανάλγητο, αδιάφορο και κυνικό Κράτος, το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο». Η υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάντως, κινήθηκε σε πιο ήπιους και υπεύθυνους επικριτικούς τόνους, όπως για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ το οποίο σημείωσε πως «για ακόμη μία φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ στη λήψη μέτρων πρόληψης, βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές, μετρώντας απώλειες φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής».

Τι βλέπουν οι bookmakers

Σε αναστολή κάθε δραστηριότητας την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου προχώρησαν οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, σεβόμενοι “τα μπάνια του λαού”. Άλλωστε, το ίνδαλμά τους, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος ο οποίος εισήγαγε τη δεκαετία του '80 αυτήν την έκφραση στο πολιτικό λεξιλόγιο προκειμένου να διαψεύσει φήμες περί πρόωρων εκλογών μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι επτά μνηστήρες της Χαριλάου Τρικούπη θα επανέλθουν τις προσεχείς ημέρες, δριμύτεροι προς την τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών οι οποίες ορίστηκαν για τις 6 και 13 Οκτωβρίου. Το πρώτο ερώτημα βεβαίως θα είναι πόσοι από τους σημερινούς επτά διεκδικητές θα φτάσουν ως την κάλπη. Για παράδειγμα οι bookmakers έχουν θέσει ήδη εκτός μάχης τον δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη καθώς δεν τον περιλαμβάνουν καν στα στοιχήματα τα οποία έχουν ήδη ανοίξει. Σύμφωνα με τους ίδιους ο Χάρης Δούκας φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη και ακολουθούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος. Αρκετά πιο πίσω είναι οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις δύο στοιχηματικών εταιρειών έχουν ως εξής:

Οι αποδόσεις της Novibet: Χάρης Δούκας: 1.95, Νίκος Ανδρουλάκης: 2.60, Άννα Διαμαντοπούλου: 5.00, Παύλος Γερουλάνος: 7.00, Μιχάλης Κατρίνης: 17.00 και Νάντια Γιαννακοπούλου: 30.00.

Παρόμοιες είναι και οι αποδόσεις της Stoiximan: Χάρης Δούκας: 1.95, Νίκος Ανδρουλάκης: 2.65, Άννα Διαμαντοπούλου: 6.00, Παύλος Γερουλάνος: 6.00, Μιχάλης Κατρίνης: 21.00 και Νάντια Γιαννακοπούλου: 41.00.

Βεβαίως στην πορεία προς τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ακόμη και στα προγνωστικά των bookmakers, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη και κάποιες μετρήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων φαίνεται πως η πρώτη τετράδα (Δούκας, Ανδρουλάκης, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος) έχει ξεχωρίσει. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι στην περίπτωση που θα παγιωθεί αυτή η δημοσκοπική εικόνα. Θα συνεχίσουν την κούρσα ως το τέλος ή θα αποσυρθούν στην πορεία, όπως έχει κάνει ήδη η Μιλένα Αποστολάκη;

Μηχανάκια και πατίνια

Έχει γίνει πολλή συζήτηση τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη για την προστασία του δημόσιου χώρου και για ελεύθερα πεζοδρόμια. Αφορμή αποτέλεσε η προσπάθεια που ξεκίνησε η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη προκειμένου να μπει μια τάξη, κυρίως όσον αφορά την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μοναδική απειλή για το δημόσιο χώρο. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση και με τα δίτροχα, με τα μηχανάκια τα οποία καβαλούν τα πεζοδρόμια για να πάνε κόντρα στον μονόδρομο ή και για να συντομεύσουν τη διαδρομή τους. Εσχάτως προστίθενται και τα πατίνια και τα ηλεκτρικά σκούτερ οι χρήστες των οποίων θεωρούν ότι τα πεζοδρόμια είναι προνομιακός χώρος για να κυκλοφορούν.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών η οποία είχε τα γραφεία της επί της οδού Τσιμισκή με αποτέλεσμα τα μηχανάκια της να σταθμεύουν πάνω στο πεζοδρόμιο. Είχαμε επισημάνει αυτήν την περίπτωση ως κλασικό παράδειγμα κακής λειτουργίας του δήμου διότι, δεν μπορεί, από τη μια να αδειοδοτείς μία τέτοια λειτουργία στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης και από την άλλη να κόβεις κλήσεις για παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου από τον εξοπλισμό (μηχανάκια) της επιχείρησης που έχεις αδειοδοτήσει. Εδώ και μερικές ημέρες, υπό το βάρος και των εντατικών ελέγχων της δημοτικής αστυνομίας, οι άνθρωποι της εταιρείας συνειδητοποίησαν αυτήν την αντίφαση και μεταφέρουν αλλού την έδρα τους. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Βεβαίως, το πρόβλημα παραμένει και η λύση του δεν βρίσκεται μόνο στην εντατική αστυνόμευση. Συγχρόνως με αυτήν, η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να φροντίσει να αυξήσει τις θέσεις στάθμευσης για τα δίκυκλα, ακόμη και σε βάρος θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης για τα ΙΧ. Με τον τρόπο αυτόν θα ενθαρρύνει και τη χρήση των δικύκλων, σε βάρος των αυτοκινήτων. Όσο για τα πατίνια, ορθώς ο δήμος άνοιξε τη συζήτηση για το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που μισθώνουν τέτοιου είδους εξοπλισμό καθώς και για το πλαίσιο που θα διέπει τη χρήση τους. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τις τελικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής και θα επανέλθουμε.



O Σαλονικιός