Μονόλογοι

Η παράδοξη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το μπρα ντε φερ Κασσελάκη-Τσίπρα και τα 50α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Μποξέρ*

26/08/2024 09:49


klei-1.jpg

Παράδοξη ΔΕΘ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την 88η Έκθεση. Ο τίτλος έχει τη σημασία του γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την περίοδο διάβαζε το βιβλίο «Παράδοξη χώρα» του Τάκη Παππά, όπου γίνονταν οι οικονομικές συγκρίσεις μεταξύ της Ελλάδας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το «Παράδοξη Θεσσαλονίκη» έχει να κάνει με το γενικό πολιτικό κλίμα που καταγράφεται αυτή την περίοδο στη χώρα. Πανελλαδικά η κυβέρνηση έχει ζόρια. Και λόγω των πυρκαγιών και λόγω της οικονομίας που δεν τραβάει όσο θα περιμέναν η κυβέρνηση και οι πολίτες αλλά και γιατί υπάρχει η αίσθηση περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης στη δεύτερη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη το όλο κλίμα δεν είναι αρνητικό τουλάχιστον τόσο όσο ήταν κατά το παρελθόν. Θυμίζουμε ότι τα δύο πρώτα χρόνια η κυβέρνηση είχε να παλέψει με το πρόβλημα που λεγόταν μετρό και απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου (και το έλυσε), ενώ για τα επόμενα χρόνια το θέμα που δημιουργούσε συζητήσεις στην πόλη ήταν η ανάπλαση της ΔΕΘ. Φέτος και τα δύο αυτά θέματα φαίνεται να έχουν μπει σε ρυθμούς επίλυσης και κατασκευής. Το μέτρο θα κυλήσει -όπως όλα δείχνουν- μέσα στον Νοέμβριο και για αυτό αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Μερικοί μάλιστα μιλούν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει και ημερομηνία εκκίνησης. Όσο για τη ανάπλαση της ΔΕΘ ύστερα από αρκετές συζητήσεις, αλλά και καθυστερήσεις, υπάρχει μια γενική συμφωνία όλων για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί. Έτσι και εδώ ο αέρας είναι ούριος για την κυβέρνηση.

mitsotakis-deth.jpg

Όμως στη ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη δε δίνει πάντα το στίγμα πανελλαδικά. Έτσι οι πυρκαγιές, ο συντονισμός σε κυβερνητικό επίπεδο που συχνά δεν ήταν καλός αλλά και γενικότερα η πορεία και στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν κατά την εδώ παρουσία του. Και μια και μιλάμε για στρατηγική φαίνεται ότι το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε» θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει για τα επόμενα τρία χρόνια στην κυβερνητική λογική και θα είναι το σλόγκαν που θα παίξει και κατά τις εκλογές του 2027.

Πριν φτάσουμε βέβαια ως εκεί έχουμε την άνοδο του πρωθυπουργού την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον Άκη Σκέρτσο θα παρουσιάσουν τη συνολική περιφερειακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και την πλατφόρμα erga.gov.gr, αλλά και την εξέλιξη των έργων της Θεσσαλονίκης, ενώ θα γίνουν και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης. Ενδιαφέρον εδώ θα έχει σίγουρα η παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα, που είναι πρόταση του πρωθυπουργού για τον επόμενο Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και η παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι αυτός ο οποίος θα αποχωρήσει για να αναλάβει ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα η προσοχή της κυβέρνησης στη ΔΕΘ θα είναι στραμμένη στα θέματα της στεγαστικής πολιτικής όπου και αναμένονται αρκετές ανακοινώσεις. Όσο για την οικονομία κρατάμε τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι η συνείδησή του δεν μπορεί να δεχτεί ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκεται αδιάφορος απέναντι σε φορολογικές δηλώσεις με βάση τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 € το μήνα. Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης μια τέτοια κυνική και πελατειακή αντίληψη «δεν μου ταιριάζει και δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Και νομίζω ότι αυτό κάτι λέει», σημείωσε με νόημα ο «τσάρος της ελληνικής οικονομίας».

Τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να βρει κανείς άκρη. Αυτό που φαίνεται να ισχύει σε αυτό το εσωκομματικό παιχνίδι που έχει πολλά επεισόδια είναι η αδυσώπητη μάχη που έχει πλέον ξεσπάσει μεταξύ του συστήματος του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο συνεπικουρούν και οι λεγόμενοι «87», με το καινούργιο σύστημα εξουσίας του Στέφανου Κασσελάκη, όπου συμπεριλαμβάνονται και ο Πολάκης και οι πασοκογενείς και μερικοί παλιοί συνεργάτες, του Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πάντα μπορεί να ετοιμάσει κάποια μικροέκπληξη. Με αυτά και με αυτά βέβαια είναι σίγουρο ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή οριακά διψήφιο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση. Αυτό πόσο θα επηρεάσει την πορεία του κόμματος προς το καταστατικό του συνέδριο είναι ένα πολύ βασικό ερώτημα, που δύσκολα απαντιέται.

Κλείνουμε με το ΠΑΣΟΚ. Εδώ οι ετοιμασίες για τα πεντηκοστά γενέθλια του κόμματος βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στο Ζάππειο με ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι θα δώσουν το δικό τους στίγμα με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου. Ο Χάρης Δούκας με ένα βίντεο, ο Παύλος Γερουλάνος με μια ομιλία-παρέμβαση για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα επικεντρώσει την προσοχή της στη διαμόρφωση μιας πειστικής πολιτικής πρότασης της σοσιαλδημοκρατίας ως απάντηση στις προκλήσεις της εποχής.

Όπως καταλαβαίνετε το πολιτικό φθινόπωρο ξεκίνησε.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ