Μονόλογοι

Τα σχόλια στην ΝΔ για την καθαρή νίκη του Ανδρουλάκη, τι άκουσε ο Μόσιαλος για τον Βαρουφάκη και οι βλέψεις των Δένδια και Καράογλου. Γράφει ο Μποξέρ*

14/10/2024 10:24


klei-1.jpg

Καθαρή νίκη που έλεγε και ο Κώστας Σημίτης πέτυχε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 60-40 που συγκέντρωσε κόντρα στον Χάρη Δούκα δεν αφήνει αμφισβητήσεις για τον τελικό νικητή. Εξάλλου αυτό δεν έλεγαν και οι δημοσκοπήσεις με δεδομένο ότι στο δεύτερο γύρο ψηφίζουν συνήθως λιγότεροι; Ότι, δηλαδή η νίκη του Ανδρουλάκη που είχε μαζί του ένα σκληρό και σταθερό πυρήνα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήταν δεδομένη. Να πούμε βέβαια ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον καινούργιο και παλιό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να αποδείξει ότι θα αλλάξει πράγματα στο κόμμα. Ένα από τα πρώτα crash test θα είναι σίγουρα και η αξιοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου, αλλά και γενικότερα το αν θα κάνει τα σωστά ανοίγματα προς τους χρήσιμους για το ΠΑΣΟΚ ανθρώπους.

Στη ΝΔ τώρα είναι γενική η εντύπωση ότι το ματς τελείωσε την περασμένη Κυριακή και ότι λίγη σημασία θα είχε το ποιος θα ήταν ο χθεσινός νικητής. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ο Ανδρουλάκης είναι δοκιμασμένος και ότι δεν θα προσφέρει εκπλήξεις στο μέλλον. Ταυτόχρονα πιστεύουν ότι έχει ταβάνι και ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος έσπευσε να τον συγχαρεί, αλλά και να του υπενθυμίσει ότι εκκρεμεί μια συνάντηση μεταξύ τους. Όπως όλα δείχνουν θα γίνει σύντομα.

Στα χθεσινά ευτράπελα της ψηφοφορίας του ΠΑΣΟΚ ήταν και το τι συνέβη στο Λονδίνο, όπου ψήφισε για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Ηλίας Μόσιαλος. «Ο καθηγητής του LSE και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τελευταίος και είπε χαριτολογώντας: «Μπορεί να ψήφισα τελευταίος, αλλά δεν θα είμαι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, γιατί η πόρτα είναι πλέον ανοικτή».

mosialos.jpg

Όμως ο κ. Μόσιαλος διηγήθηκε και ένα περιστατικό που του συνέβη. «Πήγα να ψηφίσω και με σταμάτησε έξω από το εκλογικό κέντρο μια homeless Σκωτσέζα, να ρωτήσει τι είναι η σημαία με το ήλιο που είχαν έξω από το εκλογικό κέντρο. Της εξήγησα. Και είπε ότι δεν πάει τους πολιτικούς με τίποτα. Μόνο δύο εκτίμησε στη ζωή της: «Τον Άλεξ Σάλμοντ (πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας), που πέθανε εχθές, και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ'». «Τον Τσίπρα;», τη ρώτησα. «Όχι, τον Βαρουφάκης απάντησε!». Φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απολαμβάνει δημοσιότητας στο εξωτερικό.

dendias-deth.jpg

Ενδιαφέρον στα νεοδημοκρατικά είχαν χθες δύο συνεντεύξεις. Η πρώτη ήταν του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έκλεισε και το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στην ερώτηση λοιπόν αν έχει βάση η συζήτηση για το αν θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συζήτηση άκαιρη καθώς η χώρα έχει Πρόεδρο. «Σε ότι με αφορά αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις μου», απάντησε. Πρόσθεσε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής, όσο για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, όπου πολλά λέγονται, απάντησε μάλλον λακωνικά: «Είναι σχέση πρωθυπουργού με υπουργό της κυβέρνησής του. Ο κ. Μητσοτάκης με επέλεξε», σημείωσε. Χωρίς σχόλιο ήταν η απάντησή του για την απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά από την εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ. «Δε δικαιούμαι να σχολιάσω επ’ αυτού», σημείωσε. Και ο νοών νοείτω.

karaogloy.jpg

Μια δεύτερη ενδιαφέρουσα συνέντευξη ήταν αυτή που παραχώρησε ο Θόδωρος Καράογλου στη χθεσινή «Μακεδονία της Κυριακής». Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές έχει κόψει ταχύτητα απάντησε μάλλον με ειλικρίνεια, λέγοντας ότι «η δεύτερη κυβερνητική θητεία μας δε διακρίνεται από την ορμή της σπιρτάδα και την αποφασιστικότητα που είχαμε κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2023. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γρήγορα αντανακλαστικά, στενή και διαλεκτική σχέση με την κοινωνία, ώστε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας», ήταν τα λόγια του βουλευτή της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Όσο για το φημολογούμενο μελλοντικό του ενδιαφέρον για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όταν αποχωρήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ και εδώ απάντησε μάλλον με ειλικρίνεια, θυμίζοντας ότι έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση για 17, 5 συνολικά χρόνια. «Ωστόσο έχω ξεκαθαρίσει ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κάτι που προφανώς με ενδιαφέρει», πρόσθεσε.

Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια που λέγαμε παλιά.

Πολλά μπράβο και στην Εθνική που απέδειξε ότι ξέρει να διαχειρίζεται σωστά τον ενθουσιασμό. Έτσι η νίκη κατά της Βρετανίας την Πέμπτη δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα, όπως έδειξε και η χθεσινή εμφάνιση κόντρα στην Ιρλανδία. Τα παιδιά αυτά έχουν μέλλον.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ