Μονόλογοι

Οι τελευταίες συναντήσεις του Σχοινά, η μελέτη του Τζιτζικώστα και το μασάζ στο Μέγαρο Μαξίμου. Γράφει ο Μποξέρ*

17/10/2024 12:37


klei-1.jpg

Τις τελευταίες του επίσημες συναντήσεις ως Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ κάνει αυτές τις μέρες ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Μάλιστα δύο από αυτές πέρασαν κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας και αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Τη Δευτέρα, λοιπόν ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η φωτογραφία του τετ-α-τετ δείχνει καλό κλίμα, το τι όμως διεμήφθη μεταξύ των δύο κανείς δεν ξέρει. Έτσι κι αλλιώς μεγάλοι άνθρωποι είναι και ξέρουν να κρατούν πάντα τα προσχήματα. Εξάλλου ο ένας έκανε το 2019 τον άλλο Επίτροπο και το 2024 για τους δικούς του λόγους δε θέλησε να είναι ο Σχοινάς ο πρώτος Επίτροπος που θα ανανέωνε τη θητεία του στα χρονικά της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

sxoinas-androulakis.JPG

Μια μέρα μετά ο Σχοινάς έκανε ποδαρικό στο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με τον οποίο συναντήθηκε για περίπου μια ώρα στη Βουλή. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά λόγω της θητείας του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, οπότε αν κρίνουμε και πάλι από τις φωτογραφίες το κλίμα ήταν αρκετά καλό. Μάλλον καλύτερο από ό,τι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως μια και μιλάμε για τον Έλληνα Επίτροπο αφού δώσει το παρόν σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και δυτικής Μακεδονίας σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη με θέμα τις προκλήσεις της Ευρώπης για τη σημερινή εποχή, αναχωρεί για το Βιετνάμ για επίσημη επίσκεψη ως Αντιπρόεδρος της ΕΕ. Αν και κάτι ακούσαμε για τη συμμετοχή του σε βράσιμο τσίπουρου σε περιοχή της Μακεδονίας.

tzitzikostas.webp

Μένουμε στην ΕΕ, όπου ο διάδοχος του Σχοινά ετοιμάζεται για το μεγάλο τεστ και την αξιολόγηση από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο λόγος για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που στις 4 Νοεμβρίου θα περάσει την τελική αξιολόγηση για τη θέση του Επιτρόπου. Μαθαίνουμε δε ότι συνεχίζει να διαβάζει και να μελετά μανιωδώς.

Πάμε ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το τελευταίο το τελευταίο διάστημα τα τετ α τετ του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα στοχευμένα. Πριν από λίγες μέρες είδε τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και στη συνέχεια τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Και οι δύο είναι βουλευτές που θεωρούνται αποστασιοποιημένοι από τη λογική Μητσοτάκη. Αυτό το μασάζ σε δυσαρεστημένους βουλευτές αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ το ίδιο γίνεται και στις συναντήσεις υπουργών με βουλευτές, όπως αυτή που είχε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Εκεί η γκρίνια -όπως λένε οι αντιπολιτευόμενοι- ή η κριτική με μέτρο -όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση- από τη μεριά των βουλευτών συνεχίστηκε.

Πιο έντονες ήταν οι φωνές από τον Γιώργο Βλάχο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κινείται σταθερά σε γραμμή κριτικής προς το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα λέγεται πως ο βουλευτής που είναι πολύ κοντά στον Κώστα Καραμανλή όταν ρωτήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης ποιες είναι οι προτάσεις του για να χτυπηθεί η ακρίβεια απάντησε μάλλον επιθετικά: «Να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό όπου τις έχω καταθέσει», φέρεται να είπε.

Φυσικά όλα τα λεφτά ήταν χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις αποκαλύψεις του για τους γιατρούς που πιάστηκαν στη φάκα για υπερσυνταγογράφηση. Μάλιστα σε μία περίπτωση ο ίδιος υπουργός Υγείας, που ξέρει από άμεσες επεμβάσεις, τηλεφώνησε και μίλησε με τη γιατρό η οποία συνταγογραφούσε τις πολύ βραδινές ώρες και μόνο σε συγγενικά της πρόσωπα! Το θέμα έπιασε και ο πρωθυπουργός και -όπως λέμε και στην πολιτική- το σήκωσε ψηλά λέγοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές δε γίνονται ανεκτές. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους πολίτες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πλέον υπάρχουν μηχανισμοί για να πιάνονται οι παραβάτες».

Πάμε στο ΠΑΣΟΚ τώρα όπου ο ανασχηματισμός ετοιμάζεται και βρίσκεται προ των πυλών, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σχεδιάζει τις κινήσεις εκείνες που θα δώσουν το στίγμα για την επόμενη ημέρα. Σημαντικό εδώ θα είναι το πόστο του Παύλου Γερουλάνου, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και γενικότερα το αν θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι αυτό για τον οποίο τον κατηγορούσαν οι αντίπαλοί του, δηλαδή ότι έχει κρατήσει κλειστό το ΠΑΣΟΚ και ότι το διοικεί με μια ομάδα δικών του ανθρώπων, δεν θα ισχύσει και στη νέα του θητεία.

Φυσικά και παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο το να υπάρχει η αίσθηση ότι το «όλον ΠΑΣΟΚ» βρίσκεται δίπλα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως ποτέ στην πολιτική -τουλάχιστον της Ελλάδας- δεν έπαιξαν ρόλο μόνο τα πρόσωπα. Σημασία έχει και η πολιτική και εδώ θα δοκιμαστεί από δω και πέρα ο Ανδρουλάκης.

Για πολιτική δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά για συντροφικότητα. Την ατάκα των ημερών την είπε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος του MEGA, ο οποίος προφανώς έχοντας φτάσει στα όρια της υπομονής του με αυτά που ακούει στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεσπάθωσε (και με το δίκιο του) προς τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη για το τι μέλλει γενέσθαι. Όταν λοιπόν, ο Γιαννούλης του πέταξε το μπαλάκι για το τι πρέπει να γίνει ο δημοσιογράφος απάντησε ορθά κοφτά: «Να αφήσετε τον Στέφανο Κασσελάκη να κατέβει ως υποψήφιος. Γιατί αλλιώς δημιουργείται ένα κλίμα που θα τον βγάλετε πρόεδρο». Αυτό δεν το καταλαβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν θέλουν να επιστρέψουν στο 3%. Τότε, πάσο….

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη



Ο Μποξέρ