Μονόλογοι

Τα ορόσημα για τον Μητσοτάκη, η άνοδος Δένδια και Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και τα ιδιαίτερα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Γράφει ο Μποξέρ*

21/10/2024 09:57


klei-1.jpg

Μπορεί όλοι στην κυβέρνηση να χαίρονται γιατί ο πολιτικός ορίζοντας μέχρι το 2027 είναι καθαρός και δεν περιέχει εκλογικές αναμετρήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε ο χρόνος θα κυλήσει ανέμελα. Μόνο το επόμενο εξάμηνο το «γαλάζιο» στρατόπεδο θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις που για κάποιους αποτελούν ορόσημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα το τρίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος θεωρείται πολύ κρίσιμο, ενώ ήδη από το Δεκέμβριο θα έχει προηγηθεί ο προϋπολογισμός, η ψήφιση του οποίου είναι για κάθε κυβέρνηση και ένα είδος ψήφος εμπιστοσύνης.

Με τα σημερινά δεδομένα και με τις σχετικές αναταράξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα εντός της ΝΔ ο αριθμός των θετικών ψήφων στον προϋπολογισμό θα είναι σίγουρα σημαντικός. Έπεται η κρίσιμη απόφαση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και η συνταγματική αναθεώρηση που θα επακολουθήσει, μια αναθεώρηση που μπορεί να συμπεριλάβει και μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

mitsotakis.webp

Το πιο… «σέξι» βέβαια πολιτικό θέμα της περιόδου θα είναι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου κάπου τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του. Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για επιλογή από το χώρο της Κεντροδεξιάς, με τον Κώστα Τασούλα να είναι το πιο πιθανό όνομα, ενώ εσχάτως υπάρχουν ξανά συζητήσεις για μια πιο κεντροαριστερή επιλογή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε επιλογή με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, το δύσκολο θα είναι να εξηγηθεί γιατί δεν επιλέγεται η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε μια πιο κεντροδεξιά επιλογή θα πρέπει να ανατραπεί η πρόσφατη δημόσια εκτίμηση του ίδιου πρωθυπουργού ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή.

Ταυτόχρονα στη ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από τώρα και μια στρατηγική διεμβολισμού της «Φωνής της Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που για το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς θεωρείται ως ο πιο κοντινός πολιτικά προς το κυβερνητικό κόμμα σχηματισμός. Μάλιστα στην προσπάθεια επιστροφής των συντηρητικών ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2024 το κόμμα της κ. Λατινοπούλου έχουν συστρατευτεί σε ειδικούς ρόλους παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Θανάσης Πλεύρης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και οι μεταγραφές γαλάζιων στελεχών, όπως ο Κώστας Κόλλιας και ο Δημήτρης Καμπόσος, αλλά και ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Πανοζάχος προς τη «Φωνή Λογικής».

Καθόλου τυχαίες εδώ και οι πρόσφατες βολές του Παύλου Μαρινάκη για το γεγονός ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου μετά την εκλογή της στην Ευρωβουλή εντάχθηκε στην ευρωομάδα του Όρμπαν και της Λεπέν, δηλαδή «ανήκει επισήμως στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά».

Μένουμε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου το επόμενο διάστημα το επίκεντρο της προσοχής θα στραφεί στον τριήμερο εορτασμό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα ανέβει στην πόλη και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει και φουλ πρόγραμμα κατά το τριήμερο.

sakellaropoulou.jpg

Φυσικά εδώ θα είναι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κατά όπως φαίνεται τελευταία της εμφάνιση στην εξέδρα της στρατιωτικής παρέλασης με αυτόν τον τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πού φέτος για τελευταία φορά θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με τον τίτλο «περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας». Από του χρόνου - και αν όλα πάνε καλά στις 4 Νοεμβρίου που θα γίνει η αξιολόγησή του από το Ευρωκοινοβούλιο - ο τίτλος του θα είναι «Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ».

Μένουμε στην ημερομηνία της 4ης Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα που ο Τζιτζικώστας θα έχει τα ζόρια της ευρωπαϊκής αξιολόγησης αναμένεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αυτή τη φορά για να μιλήσει (και όχι απλά για να παραβρεθεί) στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».

Μαζί στο πάνελ θα είναι η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Φαίδων Γιαγκόζης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός. Όλα αυτά προσδίδουν στην εκδήλωση την εικόνα μιας ενωτικής βραδιάς, με ομιλητές που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Κώστα Καραμανλή.

Τώρα σε ότι αφορά στα εσωτερικά της ΝΔ το μασάζ προς τους βουλευτές συνεχίζεται. Έτσι μετά τις συναντήσεις που είχαν οι γαλάζιοι βουλευτές με τη Νίκη Κεραμέως, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, έπεται την Τρίτη νέα συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Το πώς θα κυλήσει η συζήτηση θα έχει ενδιαφέρον, καθώς η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις νέες βολές του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο για τα ελληνοτουρκικά και λίγες ημέρες πριν το τετ-α-τετ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Αθήνα.

xaris0doukas-georgia-politanou-ekklisia-eisodojpg.webp

Πάμε στα του ΠΑΣΟΚ, όπου το κόμμα φαίνεται ότι μετά την ένταση των εσωκομματικών εκλογών βρίσκει τον ρυθμό του. Σε αυτό βοηθούν και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Το Σάββατο το βράδυ το «όλον ΠΑΣΟΚ» έδωσε το παρών στο γάμο του Χάρη Δούκα, όπου παραβρέθηκαν και οι 5 υποψήφιοι πρόεδροι. Χτες η ίδια ενωτική διάθεση καταγράφηκε και στο μνημόσυνο για την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, όπου και πάλι ήταν όλοι εκεί.

Για να δούμε αν αυτό το ενωτικό κλίμα θα διατηρηθεί και μετά τις αλλαγές που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Γερουλάνος θα αναλάβει πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, η Άννα Διαμαντοπούλου υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού, ενώ οι Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης και μια σειρά στελεχών θα μετάσχουν στο 11μελές Πολιτικό Κέντρο που θα έχει τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα συνεδριάζει τακτικά. Επίσης για νέος εκπρόσωπος Τύπου προορίζεται ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, στη θέση του Θανάση Γλαβίνα.

mnimosynos-fofis.jpg

Τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, αν τελικά «κοπεί» η υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος. Ο ίδιος διαψεύδει σενάρια που τον θέλουν να δημιουργεί νέο κόμμα, ενώ ετοιμάζει την προεκλογική του τακτική θεωρώντας ότι θα είναι υποψήφιος με πολλαπλές κινήσεις. Έτσι την ιστοσελίδα «odikosmassyriza.gr» που δημιούργησε ο ίδιος, ακολούθησε η ενοικίαση καινούργιων γραφείων όπου θα στηθεί το επιτελείο του. Ο χώρος είναι σχετικά μεγάλος και βρίσκεται στον Ταύρο επί της οδού Πειραιώς, σε ένα όπως λέγεται βιομηχανικό και μοντέρνο περιβάλλον.

kasselakis-lefkos-pyrgos-stelexi-syriza20240441.jpg

Χθες πάντως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε της καινοτόμες πρωτοβουλίες του, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στα Συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών της Α’ Θεσσαλονίκης που τάσσονται με το μέρος του. Και λέμε καινοτόμες γιατί ο σύντομος χαιρετισμός έγινε σε ουζερί στον Λευκό Πύργο, εκτός γραφείων και σε συνθήκες που δε θύμιζαν σε τίποτα παλιές κομματικές σταθερές της Αριστεράς. Με τον Στέφανο Κασσελάκη να χαρακτηρίζει όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «πρωτοφανές, τραγελαφικό, φαρσοκωμωδία. Αστείο; Γελοίο το γεγονός ότι δεν με αφήνουν να χάσω».

Χωρίς πάντως να πει κουβέντα και για τα δικά του λάθη που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη



Ο Μποξέρ