Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Ο συνωστισμός των πολιτικών, η επανεμφάνιση Καραμανλή, ο “αχάριστος” πολιτευτής και ένα προγαμιαίο συμβόλαιο. Γράφει ο Σαλονικιός

23/10/2024 11:21


Ημέρες... παρατεταμένης Διεθνούς Εκθέσεως ετοιμάζεται να ζήσει η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το προσεχές σαββατοκύριακο και έως το τέλος Νοεμβρίου. Στη διάρκεια αυτού του ενός μήνα η πόλη περιμένει τρία γεγονότα. Το πρώτο είναι ο καθιερωμένος διπλός εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου. Ακολουθεί στις 31 του μήνα η έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου και στις 30 του ίδιου μήνα θα έχουμε (επιτέλους!) τη λειτουργία του πολύπαθου και πολυπόθητου μετρό. Με αφορμή αυτά τα τρία γεγονότα αναμένονται πολλές πολιτικές αφίξεις και παρουσίες στην πόλη.

Κατ' αρχάς στις εκδηλώσεις του προσεχούς τριημέρου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Στην εξέδρα των επισήμων της παρέλασης, αλλά και στον Άγιο Δημήτριο θα βρεθεί επίσης ο επανεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο ως προς την επίσημη εκπροσώπηση του κόμματος, εάν θα έρθει δηλαδή ο Νίκος Παππάς ή θα εκπροσωπήσει το κόμμα κάποιος από τους τοπικούς βουλευτές. Το ενδεχόμενο, πάντως, της διπλής εκπροσώπησης, δηλαδή του θεσμικού ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη φαντάζει αρκετά πιθανό καθώς, όπως θα διαβάσατε χθες στο makthes.gr ο Στέφανος θα βρίσκεται ξανά μαζί μας, το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου. Σκοπεύει, λέει, να πάει στη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο και στη μαθητική παρέλαση την επομένη. Περιμένω να δω εάν θα ανεβεί και στην εξέδρα των επισήμων καθώς στερείται οποιασδήποτε θεσμικής ιδιότητας. Κατά τα άλλα, στις εκδηλώσεις θα δώσουν φυσικά το “παρών” οι τοπικοί βουλευτές καθώς και ο περιφερειάρχης και, με το καλό, και επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης

Παραμονή του Αγίου Δημητρίου θα ξαναέρθει στη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος ήταν και χθες εδώ προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum II. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, όπως και η υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, θα παρευρεθούν στην παρουσίαση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης τον οποίο επεξεργάστηκε και θα παρουσιάσει ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στην αίθουσα “Μανώλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο υπουργός θα κάνει ένα ακόμη δοκιμαστικό δρομολόγιο με το μετρό. Αυτή τη φορά θα έχει συνεπιβάτες ιερείς και πιθανότατα και τον μητροπολίτη Φιλόθεο, τους οποίους έχει προσκαλέσει για να δουν από κοντά την εξέλιξη του έργου.

Σταϊκούρας και λοιποί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα έρθουν κι άλλες φορές στην πόλη ενόψει της λειτουργίας του μετρό στις 30 Νοεμβρίου. Όπως είπε χθες ο υπουργός, μιλώντας στο Southeast Europe Connectivity Forum II, εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μεγάλο αριθμό υπουργών, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του μετρό αρκετοί από τους υπουργούς Μεταφορών των υπολοίπων 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχει σταλεί πρόσκληση προς όλους. Τώρα, όσον αφορά το τελετουργικό κομμάτι, αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, τα πολλά ταρατατζούμ και οι συναυλίες φαίνεται να απομακρύνονται. Ευτυχώς!

Η τιμή του εισιτηρίου

Ο Σταϊκούρας ρωτήθηκε, χθες, στο συνέδριο για το μετρό και διαβεβαίωσε πως όλα θα είναι έτοιμα. Ακόμη και τα εισιτήρια. Βεβαίως, πριν από περίπου δέκα μέρες ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος είχε δηλώσει ότι “τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα οι μετακινήσεις με το μετρό θα είναι δωρεάν”. Τώρα, ποιος από τους δύο θα επιβεβαιωθεί, θα φανεί, αλλά καλό είναι να συνεννοούνται για να μην μπερδεύεται και ο κόσμος.

Το δεύτερο που είπε χθες ο υπουργός είναι ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, άρα κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί και η τιμολογιακή πολιτική στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Αυτό επρόκειτο να γίνει μέσα στον Οκτώβριο αλλά το ξανασκέφτηκαν στο υπουργείο και είπαν, ας μην χαλάσουμε το εορταστικό κλίμα στην πόλη. Γιατί το κλίμα πράγματι θα χαλάσει αφού, όπως αποκάλυψε πριν από αρκετές εβδομάδες το makthes.gr, η τιμή του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ανέλθει στο 1,10 ευρώ.

Επανεμφάνιση Καραμανλή

Στις 31 Οκτωβρίου πρόκειται να έρθει στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου, θα κάνει δημόσια εμφάνιση στην πόλη, έπειτα από πολύ καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του συναδέλφου Βαγγέλη Πλάκα που έχει τον τίτλο "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη". Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φαίδων Γιαγκιόζης. Θα προηγηθούν χαιρετισμοί της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα και του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστα Γκιουλέκα και η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Τον συντονισμό θα κάνει ο συναδέλφος Νίκος Οικονόμου.

Τώρα, μιας και έπιασα τα νεοδημοκρατικά, να σας πω ότι στα γαλάζια πηγαδάκια συζητείται εσχάτως “η αχαριστία”, έτσι το λένε, ενός πρώην πολιτευτή του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έχει στραφεί πλέον, προς το κόμμα της Λατινοπούλου. Τα γαλάζια στελέχη μιλούν για αχαριστία γιατί ο εν λόγω έχει τιμηθεί από το κόμμα, ως κρατικός αξιωματούχος την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ συμμετείχε και δύο φορές, αν δεν κάνω λάθος, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Κάποιοι περισσότερο δηκτικοί μάλιστα, αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος, πέρα από τα αξιώματα αποκόμμισε και άλλα οφέλη, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του αξιωματούχου. Αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν, τώρα υπακούει πλέον στη “Φωνή της Λογικής”.

Πάντως, στα γαλάζια πηγαδάκια, εκτός από πολιτικά, συζητούνται και... κοινωνικά θέματα. Όπως για παράδειγμα ο πρόσφατος γάμος μια πολιτεύτριας, με ιδιαίτερα ευκατάστατο και ώριμο επιχειρηματία. Μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των κοινωνικών θεμάτων μιλούν και για προγαμιαίο συμβόλαιο το οποίο περιλαμβάνει και έναν αριθμό που έχει μπροστά “2” και πίσω του μπόλικα μηδενικά. Εμείς να ευχηθούμε βίον ανθόσπαρτον!


O Σαλονικιός