Μονόλογοι
Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Πομπέο, τι θα πει ο Καραμανλής σήμερα στη Θεσσαλονίκη και οι χειραψίες που δεν έγιναν. Γράφει ο Μποξέρ*
04/11/2024 11:34
Η Πέμπτη που μας πέρασε ήταν μια σημαντική ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δεν εννοούμε τις «μισο-χειραψίες» που αντάλλαξε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αλλά το δείπνο που είχε το ίδιο βράδυ σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Τραμπ Μάικ Πομπέο. Όλοι ξέρουμε τι εστί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- θα έχει κομβικό ρόλο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογής Τραμπ. Με αυτή την έννοια λοιπόν, η συνάντηση της Πέμπτης είχε τη σημασία της για τα ελληνοαμερικανικά.
Και μια και μπήκαμε σε αυτό το θέμα πολλοί προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η εκλογική μάχη των ΗΠΑ στο τρίγωνο των σχέσεων Αθήνα-Άγκυρα-Ουάσιγκτον. Αυτό που είναι σαφές και αφορά στην προηγούμενη τετραετία είναι ότι κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν οικοδομήθηκαν πολλών ειδών δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που μπορεί κάποιοι συνεργάτες του Ντόναλτ Τραμπ να το δούνε και αρνητικά. Γενικά στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται σχετικά σίγουροι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, είτε δηλαδή βγει δηλαδή ο Τραμπ είτε η Χάρις, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και αυτό γιατί υπάρχουν ήδη καλές σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα και στα δύο επιτελεία. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο.
Από κει και πέρα η Ελλάδα είναι πια ισχυρή στο διεθνές γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ στα «συν» της είναι ότι από το 2025 και για 2 χρόνια αναλαμβάνει θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια θέση που είναι σημαντική για τη χώρα μας, αλλά και για τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που στον κόσμο υπάρχουν πολλές αναταράξεις. Φυσικά σταθερό «συν» για τη χώρα παραμένει η βάση της Σούδας, αλλά και ο νέος ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικός κόμβος. Ταυτόχρονα ούτε στα εξοπλιστικά υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η προμήθεια των F-35 έχει δρομολογηθεί.
Παραμένει μόνο ένα ερωτηματικό και αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις η καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ Τραμπ και Eρντογάν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θετικές για την Τουρκία εξελίξεις όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των F-16 της γείτονος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35.
Από την άλλη η στάση που κρατά ο Eρντογάν έναντι του Ισραήλ είναι ένα ζήτημα πώς θα προβληματίσει σίγουρα την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση. Όλα αυτά θα τα δούμε σε βάθος χρόνου και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο νικητής των αυριανών εκλογών στην Αμερική. Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι οριακή.
Προσγειωνόμαστε στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα θα μιλήσει ύστερα από καιρό ο Κώστας Καραμανλής. Αφορμή δίνει το βιβλίο του συναδέλφου Βαγγέλη Πλάκα, με θέμα τη σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την πόλη και όπου αναμένονται σίγουρα και μερικές ωραίες προσωπικές ιστοριούλες για τον ιδρυτή της ΝΔ που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση θα γίνει το απόγευμα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και αναμένεται ο σχετικός συνωστισμός, μια και η τοπική ΝΔ έχει καιρό να κάνει μια σοβαρή πολιτική εκδήλωση. Έτσι οι μαζώξεις γίνονται σε βιβλιοπαρουσιάσεις.
Για τον πρώην πρωθυπουργό να πούμε ότι θα μιλήσει πολιτικά στη Θεσσαλονίκη ύστερα από 5 χρόνια και αναμένεται να έχει και αναφορές σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τα οποία και θα κυριαρχήσουν στη σημερινή του ομιλία. Τορπίλες δεν αναμένονται, αλλά πάντως τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου είναι ενεργοποιημένα.
Μένουμε στη ΝΔ και στην συνεύρεση των «3» στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Όπως έλεγε άνθρωπος που βρέθηκε στο χώρο εκτός από τις χειραψίες που έγιναν υπήρξαν και κάποιες που δεν έγιναν. Μεταξύ πολιτικών που ενώ έπεσαν ο ένας επάνω στον άλλο, απέφυγαν τα «πολλά πολλά». Αυτό συνέβη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου που αν και κάθισαν σχεδόν δίπλα δίπλα δε συνομίλησαν καθόλου μεταξύ τους. Φαίνεται ότι αποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρική εκλογή του 2015, αλλά και η επιλογή που έκανε το 2020 να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί.
Τα ίδια πάντως συμβαίνουν και στο ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση του Ζαππείου που είχε τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», οι παρατηρητικοί παρευρεθέντες έλεγαν ότι δεν υπήρξε χειραψία μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Και εδώ οι ψυχρές σχέσεις των δύο συνεχίζονται.
Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση θυμίζει λίγο φοιτητικές εκλογές. Στις χθεσινές εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη συνέδρων άλλα αποτελέσματα έβγαζαν οι «87», αλλά η πλευρά του Κασσελάκη. Συμπέρασμα δύσκολο να βγάλει κανείς και όλα θα κριθούν στο Γκάζι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα γίνει και το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.
Κατά τα λοιπά ο πόλεμος συνεχίστηκε και χθες μεταξύ του Κασσελάκη και της πλειοψηφίας. «Σταματήστε τα παιχνίδια» οι μεν, «Είσαι σε πανικό» οι δε. Όλα αυτά ύστερα από καταγγελίες που έκαναν οι «kasselistas» ότι γίνονται εκατοντάδες τηλέφωνα στα γραφεία του Κασσελάκη από μέλη που έκαναν εγγραφή στον ηλεκτρονικό Syriza, έρχονται να ψηφίσουν και δεν είναι στις εκλογικές καταστάσεις. Κακές παλιές εποχές και εκλογές ΕΦΕΕ και ΦΕΑΠΘ θυμίζουν όλα αυτά.
Τις ευχές μας για καλή επιτυχία στον Απόστολο Τζιτζικώστα που το απόγευμα αξιολογείται από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην ΕΕ. Κάπου στις 11 το βράδυ θα έχουμε και το οριστικό αποτέλεσμα.
*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη