Μονόλογοι
Τα χαιρετίσματα του πρωθυπουργού προς τον Σαμαρά, η δυναμική τελική ευθεία του Μπρατάκου και τα αγγλικά του Τσίπρα. Γράφει ο Μποξέρ*
28/11/2024 10:49
Η Κύπρος έχει γίνει τελευταία η έδρα από όπου οι Έλληνες πολιτικοί ανταλλάσσουν μεταξύ τους διάφορα βελάκια. Θα θυμάστε ότι ένα από τα πιο γερά ταρακουνήματα του Αντώνη Σαμαρά προς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επέλθει από την Μεγαλόνησο.
Πριν από ένα μήνα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τα ''ήρεμα νερά'', που όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είχε υπογραμμίσει ότι «στόχος μας είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό "κεκτημένο" και στο βόρειο τμήμα του νησιού». Από εκείνο το σημείο και μετά στράβωσε η σχέση Μητσοτάκη-Σαμαρά, ξεκίνησε η τρικυμία και φτάσαμε στην πρόσφατη διαγραφή.
Χτες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Μεγαλόνησο όπου μετά την ολοκλήρωση της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας έστειλε τα δικά του μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά και προς το εσωτερικό της Ελλάδας.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «όποιος είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει στον διάλογο», αλλά και ότι «αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, για να ανοίξουν οι ήρεμοι ορίζοντες στην ευρύτερη περιοχή».
Επισήμανε δε ότι «το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρούμε πως μπορεί να είναι ευεργετικό για το Κυπριακό».
Σαν ήρεμα χαιρετίσματα στον Σαμαρά μάς φαίνονται όλα αυτά.
Μετά ήρθαν και τα πιο άγρια:
Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, η οποία μεταδόθηκε από τον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς την απόφασή του. «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση τι τον ενόχλησε περισσότερο στη συνέντευξη Σαμαρά στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός απαντά.
«Δεν ήταν και λίγα... Αλλά μιας και με ρωτάτε, να σας πω: Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Επίσης έδωσε απάντηση και στην κριτική του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δημοσίως διαφώνησε με τη διαγραφή Σαμαρά: «Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης».
Πιο καθαρά δε γίνεται…
Τώρα όσοι αναμένουν απάντηση Σαμαρά ίσως αυτή να έρθει στην επόμενη προγραμματισμένη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για τα πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης, με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Το Βήμα» στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Εκεί όπου έδωσε πριν από δέκα ημέρες την περίφημη συνέντευξη της διαγραφής του.
Κλείνουμε τα…σαμαρικά νέα με την παρατήρηση ότι και στην πρόσφατη μάχη για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπου η ΝΔ κατάφερε να χάσει αν και είχε τρεις δυνατούς υποψήφιους, μπορεί η παλιά εσωτερική κόντρα του 2009 και η διαμάχη μεταξύ Ντόρας και Σαμαρά να επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Θυμίζοντας ότι ο Θάνος Κουλουτμπάνης ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχε στηρίξει φανατικά τον Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη στην εσωκομματική μάχη. Και ότι ίσως πολλοί αντίπαλοι σε εκείνο τον αγώνα να μην ξεχνούν εύκολα.
Μια και ο λόγος για τις επιμελητηριακές μάχες να πούμε ότι πολύ δυναμικά στην τελική ευθεία έχει μπει ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος στις εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα διεκδικεί τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Κρατήστε τη μεγάλη συγκέντρωση που έκανε προχθές το βράδυ σε γνωστό μπαράκι στο Κολωνάκι, αλλά και την εκδήλωση φίλων που τού διοργάνωσε στο Zonars η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όπου πέραν των δεκάδων φίλων που προσήλθαν διακρίναμε και τους Βορειοελλαδίτες Έλενα Ράπτη, υφυπουργό Τουρισμού και τον Γιώργο Μπίκα, επανεκλεγέντα πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
Τελειώνουμε με το θέμα που τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral και δεν είναι άλλο από την αναφορά της Άγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κακός χαμός γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη φράση της ότι στην πρώτη τους συνάντηση την εντυπωσίασαν τα αγγλικά του πρώην πρωθυπουργού. Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τη σχετική αξιολόγηση της Mέρκελ και ίσως μόνο η καταγωγή της από την πρώην Ανατολική Γερμανία να δίνει πιθανές εξηγήσεις.
Εμείς απλά θυμηθήκαμε την ανεπανάληπτη συνέντευξη που έχει δώσει στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός με συνομιλητή τον Μπιλ Κλίντον. Με τα υπέροχα μαργαριτάρια που είχε πει, αλλά και τις απίστευτες διακοπές που είχε κάνει, καθώς δεν καταλάβαινε τι του έλεγε ο συνομιλητής του. Αναζητείστε την στο διαδίκτυο, αξίζει…
*’Ενας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη