Μονόλογοι

Πόσα θα είναι τα Ναι στον προϋπολογισμό, η συναίνεση που ζητά ο Στουρνάρας και η νέα πρέσβης των ΗΠΑ. Γράφει ο Μποξέρ*

12/12/2024 10:37


klei-1.jpg

Ημέρες προϋπολογισμού με συζήτηση στη Βουλή θα έχουμε μέχρι την Κυριακή με τον πρωθυπουργό να δίνει το παρών στις σχετικές συζητήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κοινοβουλευτικές παρουσίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς τού δίνουν πόντους, ενώ η οικονομία είναι ένας τομέας στον οποίο επενδύουν.

Για τον προϋπολογισμό αυτό που τονίζεται είναι ότι το κράτος εισέπραξε το 2024 επιπλέον 3,7 δις από φορολογικά έσοδα, τα οποία -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- δεν προέρχονται από αύξηση φόρων, αλλά επειδή η οικονομία αναπτύσσεται και η φοροδιαφυγή περιορίζεται με παρεμβάσεις όπως την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την εφαρμογή του MyData.

Ταυτόχρονα οι αυξήσεις αποδοχών που θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2025 δεν είναι και λίγες: ξεκινώντας από το 2,4% στις συντάξεις, την οριζόντια αύξηση των μισθών στο δημόσιο έτσι ώστε εισαγωγικός μισθός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού, την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυκτερινών των ένστολων και φτάνοντας στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού εισοδήματος, ενώ εντός του τρέχοντος Δεκεμβρίου θα δοθούν ενισχύσεις σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά 100 έως 200 ευρώ, μια επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς και ενίσχυσης 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

efimerida-mitsotakis.jpg

Ένα βασικό θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει θα είναι και η τελική ρύθμιση για τις τράπεζες, όπου ο μαχαίρι και το πεπόνι κρατάει ο πρωθυπουργός.

Να δούμε επίσης τι θα πει το κοντέρ την Κυριακή: 155 ή 156 με την θετική ψήφο και του Λευτέρη Αυγενάκη. Και τι θα κάνει ο Σαμαράς;

Πέραν του προϋπολογισμού πολύ συζήτηση θα προκαλέσει και το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024»: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που διοργανώνει από σήμερα η εφημερίδα «Το Βήμα», με συμμετοχές προσωπικοτήτων από την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη διπλωματία. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζουν θα είναι οι ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου, Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά (η πρώτη μετά τη διαγραφή του), καθώς και πολλών υπουργών, αλλά και πρώην υπουργών. Το συνέδριο θα κλείσει την Παρασκευή το απόγευμα με μια συζήτηση που θα έχει ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Πρετεντέρης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα «Το Όραμα της Ελλάδος για την Επόμενη Πεντηκονταετία»

Μια και ο λόγος για τον πρωθυπουργό φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Εννοούμε το θέμα της επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις όπως φαίνεται θα ληφθούν στα Χανιά, όπου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την επομένη των Χριστουγέννων και θα μείνει στο Ακρωτήρι μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τι λένε τα τελευταία σενάρια; Ότι ο Νίκος Δένδιας έχει αποχωρήσει από τη λίστα των υποψηφίων και ότι ενισχύονται τα περί κεντροαριστερής υποψηφιότητας.

stournaras-Tf8LP.jpg

Εδώ το όνομα που ακούγεται λίγο πιο φωναχτά από ότι παλιότερα είναι αυτό του Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε τη Δευτέρα μια ενδιαφέρουσα ομιλία κατά τη βράβευσή του στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη, όπου ξεχώρισαν δύο σημεία. Πρώτον η άποψή του πως «τα συστημικά κόμματα οφείλουν να επιδείξουν συναίνεση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που έχουν ως στόχο την ακόμη καλύτερη πορεία της οικονομίας, και δεύτερον ότι χαρακτήρισε «αναχρονιστική τη διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά», υπογραμμίζοντας πως «στις σύγχρονες δημοκρατίες, η κρίσιμη διαφορά βρίσκεται μεταξύ φιλελεύθερων και λαϊκίστικων πολιτικών». Αποδεικνύοντας ότι πέραν από κεντρικός τραπεζίτης είναι και πολιτικό ον. Φυσικά όλα αυτά μπορεί και να μην έχουν ουδεμία σχέση με την προεδρική εκλογή, καθώς είναι πάγιες απόψεις του. Οπότε ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως από άποψη βάρους και προσόντων ο Στουρνάρας ταιριάζει στο προφίλ ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις στη Βουλή. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις έξι πρωθυπουργών: του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Παναγιώτη Πικραμμένου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εντός της ΝΔ μπορεί να υπάρχει ένα θεματάκι.

Παρασκήνιο είχε και το «ξήλωμα» των διοικήσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων στο οποίο προχώρησε ο Νίκος Δένδιας. Ο ασκός του Αιόλου για το «424» άνοιξε με την καταγγελία του 55χρονου υπαστυνόμου για διάγνωση καρκίνου ύστερα από ένα χρόνο, αλλά και εκείνες για τον θάνατο 27χρονου φαντάρου έπειτα από επέμβαση ρουτίνας και μίας γυναίκας που ύστερα από επέμβαση έχασε τη φωνή της. Τα σοκαριστικά αυτά περιστατικά σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την αναδιοργάνωση στο οργανόγραμμα συνολικά αυτών των νοσοκομείων οδήγησαν σε πολυεπίπεδες διοικητικές αλλαγές που αγγίζουν όλες τις διευθύνσεις υγειονομικών.

Καλώς έπραξε ο Δένδιας θέλοντας να στείλει και το μήνυμα πως η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών Υγείας στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις οικογένειές τους αποτελεί προτεραιότητα του Πενταγώνου.

Κρατείστε πάντως και το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις αλλαγές. «Να ρωτήσετε τον κ. Δένδια για το 424. Το 424 είναι ευθύνη του κ. Δένδια. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Άμυνας. Αν χρειάζονται βοήθεια από το ΕΣΥ, ευχαρίστως», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αυτά πάντως στο ΕΣΥ δεν συμβαίνουν».
Μια δόση κριτικής υπάρχει, έτσι…

kimberly-guilfoyle.webp

Κλείνουμε με τα ελληνοαμερικανικά, όπου μάθαμε επιτέλους τον διάδοχο του Γιώργου Τσούνη στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο οποίος θα είναι μετά από πολύ καιρό γυναίκα. Λέγεται Κίμπερλι Γκιλφόιλ, είναι η πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην παρουσιάστρια του Fox News και πρώην εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Και αισθητικής που αρέσει στον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Ποιος τη χάρη μας…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ