Μονόλογοι

Οι ομοιότητες Σημίτη με Μητσοτάκη, τα κατορθώματα της ΠΑΣΚΕ και το ραντεβού του Μπεκίρη. Γράφει ο Μποξέρ*

06/01/2025 22:14

Η ημέρα χθες - αλλά ίσως και οι επόμενες - ανήκει στον Κώστα Σημίτη, που «έφυγε» σε ηλικία 88 χρονών ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας ύστερα από μια επιδείνωση της υγείας του που διήρκησε κοντά ένα μήνα. Έφυγε με μεγάλη αξιοπρέπεια, όπως ακριβώς κινήθηκε και σε ολόκληρη την πολιτική του ζωή. Ουδείς για παράδειγμα γνώριζε πως λέγονται οι δύο κόρες του.

Αστός με Α κεφαλαίο, έμεινε μέχρι το τέλος στη ζωή του στο Κολωνάκι, Σοσιαλδημοκράτης με Σίγμα κεφαλαίο χωρίς να το κουνήσει ρούπι ποτέ από αυτή την πολιτική τοποθέτηση, μεθοδικός με το μπλοκάκι του, θεσμικός και με συγκεκριμένο όραμα θα μείνει στην ιστορία ως ο αρχηγός πολιτικού κόμματος που έβαλε στην πολιτική ζωή της χώρας τη λέξη εκσυγχρονισμός.

Για τα επιτεύγματα, όπως η ΟΝΕ, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και τα προβλήματα της διακυβέρνησής του, όπως τα Ίμια, το χρηματιστήριο και τα φαινόμενα διαφθοράς στη δεύτερη θητεία του ειπώθηκαν και θα ειπωθούν πολλά. Εμείς κρατάμε ότι ο Σημίτης άλλαξε προς το ευρωπαϊκό το ΠΑΣΟΚ και το διαφοροποίησε σημαντικά από αυτό το κόμμα που παρέλαβε από τον Παπανδρέου το 1996, παραδίνοντας το 2004 ένα κόμμα που ήταν πιο σύγχρονο αν όχι στους μηχανισμούς του σίγουρα στις θέσεις και τις απόψεις. Κατά μία αναλογία θα μπορούσαμε να τον συγκρίνουμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κι αυτός στα χρόνια της προεδρίας του έχει αλλάξει τη Νέα Δημοκρατία.

mitsotakis-simitis-awHZN.jpg

Να πούμε μόνο ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που το 1996 μια δεκάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (87 έναντι 75 ο Άκης και 5 λευκών) και του έδωσε την πρωτοκαθεδρία στη μάχη για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν είχαν επιλέξει διαφορετικά τη χώρα θα κυβερνούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος…

Πέραν βέβαια από τα επιτεύγματα του Σημίτη πολλή κουβέντα γίνεται και για τους συνεργάτες του. Ας μείνουμε σε μια διαπίστωση: ότι το νούμερο 2 στο Μέγαρο Μαξίμου επί Κώστα Σημίτη ήταν ο διανοούμενος Νίκος Θέμελης, για τον οποίο λίγα αρνητικά πράγματα μπορεί να πει κανείς. Και όχι ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Δεκάδες οι δηλώσεις που έγιναν με αφορμή το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού. Εντύπωση μας έκανε η χλωμή δήλωση του Κώστα Καραμανλή. Χτες ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε για τον πρώην πρωθυπουργό ότι «επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου» και ότι οι κοινοβουλευτικές τους αντιπαραθέσεις «ακόμα και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας». Ευπρέπεια περιείχε και το σύνθημα του 1999 ότι ο Κώστας Σημίτης είναι ο «αρχιερέας της διαπλοκής»;

Αν κάπου πάντως ο Κώστας Σημίτης δεν κατάφερε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα ήταν στο σκληρό ΠΑΣΟΚ των συνδικαλιστών και στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, γνωστής και ως «μεταρρύθμιση Γιαννίτση». Το ένα συνδέεται με το άλλο, καθώς όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι αν το 2000 το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δεν είχαν αντιδράσει τόσο έντονα στην πρόταση Γιαννίτση το συνταξιοδοτικό θα είχε μπει σε ράγες εξομάλυνσης πολύ νωρίτερα.

Και μια και η αναφορά μας στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να πούμε ότι 24 χρόνια μετά από τις αναταράξεις για το ασφαλιστικό Γιαννίτση οι συνδικαλιστές εξακολουθούν να παραμένουν ένα μεγάλο εσωκομματικό αγκάθι. Αυτή τη φορά για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εννοούμε την υπόθεση του Γιάννη Παναγόπουλου που είναι εδώ και 18 (!) χρόνια πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο «πράσινος» συνδικαλιστής φαίνεται ότι έπαιξε ένα παιχνίδι συσχετισμών, έτσι ώστε στο προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει τα ηνία εδώ και 45 χρόνια και φέτος κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του από το 32% στο 40%, έχοντας 7 έδρες στο 15μελές σχήμα του προεδρείου, να κερδίσει η ΝΔ!

Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Α. Καλλίρης που προέρχεται από την παράταξη της ΔΑΚΕ, που διέθετε μόλις 6 έδρες στο προεδρείο. Τι λέγεται στο παρασκήνιο για τον Παναγόπουλο; Ότι συμφώνησε με κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας να έχει την υποστήριξή τους στο επερχόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε να επανεκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, χαρίζοντας στη ΔΑΚΕ το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Όλα αυτά έχουν κάνει έξαλλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του Γιάννη Παναγόπουλου.

Αυτά για το ΠΑΣΟΚ. Στη Νέα Δημοκρατία όλοι περιμένουν το λευκό καπνό που θα βγει από το Μέγαρο Μαξίμου για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα κάποιοι παρασκηνιακά λένε ότι η όλη συζήτηση για το θάνατο του Κώστα Σημίτη μπορεί να επηρέασε και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Δηλαδή, το θετικό κλίμα για τον πρώην πρωθυπουργό που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή το θάνατό του, μπορεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (πάει σήμερα στη Δεξαμενή για τα Θεοφάνια) για το νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Χρωματίζοντός τον με κεντρώο ή με κεντροαριστερό προφίλ. Χλωμό, αλλά ακούστηκε…

mpekiris.jpg

Όσο για τη Θεσσαλονίκη και το γαλάζιο στρατόπεδο, εδώ οι κοντρίτσες μεταξύ βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μια πρώτη κουβέντα εφ’ όλης της ύλης περί Θεσσαλονίκης, αλλά και περί της ατζέντας της πόλης για τα επόμενα χρόνια θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχει ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μιχάλης Μπεκίρης με τους τοπικούς βουλευτές.

Καλή φώτιση σε όλους!

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ