Α. Τσίπρας: Στο ίδιο σημείωμα για τη Ροδόπη που μου έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ (βίντεο)
18/06/2023 14:09
18/06/2023 14:09
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Η ΝΔ «επιδιώκει στις 26 (σ.σ. του Ιουνίου) να συγκροτήσει ένα καθεστώς» το οποίο θα είναι «χωρίς πολιτικές αντιστάσεις για αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μία κατακερματισμένη και ανίσχυρη αντιπολίτευση», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του. Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής». Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε. Είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».
Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι' αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».
Σε σχετική ερώτηση του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως οι εκλογές αυτές είναι με ενισχυμένη αναλογική. «Δεν θέτω εγώ τα διλήμματα. Τα θέτει το εκλογικό σύστημα. Υπήρχε η δυνατότητα να μείνουμε στο σύστημα της ισοτιμίας. Με τη συμπεριφορά τους το κάψανε. Τώρα γιατί παραπονιούνται; (...). Κρίσιμο για την κοινωνία να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα δώσουμε τη μάχη ώστε η επόμενη μέρα να μην έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα που θα μοιάζει με την Ουγγαρία του Όρμπαν».
«Η αλαζονεία και η έπαρση του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβονται», πρόσθεσε απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης και πρόσθεσε: «Ο δικός μας σχεδιασμός για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με 15.000 νέες προσλήψεις και υποδομές είναι να έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο άλλο από αυτό που κατέθεσε η ΝΔ».
«Το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι το αν θα υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς », όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί « χαμένη » την ψήφο σε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν πρέπει να παραπονιούνται» τα άλλα κόμματα και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης που όπως είπε, το διαμόρφωσε η « απλή αναλογική και ο τρόπος αντιμετώπισής» από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.
Σχετικά, δε, με την σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το μεσοπρόθεσμο απάντησε πως ακριβώς επειδή έχει διατελέσει πρωθυπουργός, «ξέρει ακριβώς τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο» και το πόσο αυστηροί είναι οι όροι τήρησης του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε απόλυση και είπε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε ενάμισι προς ένα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων σε αντίθεση με "μηδενική ενίσχυση" σε μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου και τον ρόλο του Λιμενικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ αξίες. Δεν έχει διαφορά αν ήταν πρόσφυγες στο ναυάγιο στην Πύλο. Ήταν άνθρωποι και εγώ έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στην ηγεσία του Λιμενικού που έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεις. Δεν κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή μίλησα με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λ.Σ. αλλά είχαν άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό».
Σε ερώτηση για τις ευθύνες του λιμενικού στο ναυάγιο είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμομνισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθύνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι' αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.
Για το ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη διακαναλική του νωρίτερα σήμερα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο σχεδιασμός τους είναι η περικοπή δαπανών για την υγεία όπως αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός. Βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης το πώς πρέπει να στηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος Υγείας. Είναι πολιτική επιλογή και θα τη βρούμε μπροστά μας».
Όπως συμπλήρωσε, το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η δημόσια υγεία στη χώρα μας «είναι στα λόγια και όχι στην πράξη».
Σε άλλη ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό», θυμίζοντας ότι η δημιουργία της Συνόδου του Νότου υπήρξε δική του πρωτοβουλία. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιο καταμερισμό, αλλά και μόνιμη επανεγκατάσταση των προσφυγικών ροών».
Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει ως δόγμα τους φράχτες, την Ευρώπη φρούριο, ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάχνουμε, η απελπισία θα βρίσκει όρια για να τους υπερπηδά (...). Θα πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση, αλλά και κοινός βηματισμός στον ευρωπαϊκό Νότο».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει: «Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην επόμενη τετραετία θα έχουμε μείωση κατά 730 εκατομμύρια για τις μισθολογικές δαπάνες. Ή θα έχουμε μειώσεις ή απολύσεις στο δημόσιο».
«Έχω δηλώσει ανοιχτά και καθαρά πως στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπάρξει κατάθεση ενός νέου Μεσοπροθέσμου. Εμείς προβλέπουμε ένα συνολικά διαφορετικό σχεδιασμό με πλαφόν στα κέρδη ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%», δήλωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη η χώρα να προβεί στην άσκηση αυτού του δικαιώματός της στην Μεσόγειο. Λέμε ότι η χώρα πρέπει να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια βόρεια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες, για να οριστεί από κοινού η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, παραπέμποντας το διμερές ζήτημα με την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε πως «δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη έτσι όπως προσπάθησε να τις αναλύσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, της απλής αναλογικής (...). Η πορεία των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι παράλληλη μεν, αλλά δεν μπορεί να είναι συγκλίνουσα».
«Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν ενδιαφέρεται εάν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Την άποψη ότι «η Ευρώπη ακολουθεί αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπενθυμίζοντας ότι από τη θέση του πρωθυπουργού είχε « δώσει σκληρές μάχης » για να την « σπάσει ». Αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη σύνοδο των χωρών του νότου, ενώ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ και να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, πιο «δίκαιο και με επιμερισμό ευθυνών ».
Σε έτερη ερώτηση για τις επερχόμενες εκλογές και την ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς, επανέλαβε τη θέση του ότι εάν επαναληφθεί ο συσχετισμός δυνάμεων της 21ης Μαΐου υπάρχει « κίνδυνος ορμπανοποιησης » για την επόμενη μέρα, στη βάση των δειγμάτων διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ. Πρόσθεσε, λοιπόν, ότι για υπάρξει « ριζική μεταστροφή συσχετισμών » και μια « υγιής δημοκρατία » με « σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα » είναι αναγκαία μόνο η « ισχυροποίηση » του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ερωτηθείς και πάλι για το μεσοπρόθεσμο του κ Μητσοτάκη, σημείωσε ότι προβλέπει μείωση των πόρων για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του δημόσιου και επανέλαβε ότι για μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κάνει « δεν προβλέπει » δημοσιονομικό χώρο για να τα υλοποιήσει. Αντίθετα, αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να βγει « εκτός πλαισίων » προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά με τη ΝΔ έχει να κάνει με το « μείγμα » της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βρεθεί ό χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους.
Αναφερόμενος στην έκθεση της ΕΥΠ που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως είχε σταλεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε μία αποκάλυψη, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε: «Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
«Το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ροδόπης. Σημείωσε ότι τότε η αντίδραση όλων των κομμάτων, και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, ήταν ομόθυμη.
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι».» «‘Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα», αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι νέες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν δύο μήνες. «Δεν υπάρχει δηλαδή δημοσιονομικός χώρος, για να υλοποιηθούν», δήλωσε, ρωτώντας τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα 700.000 ενυπόθηκα δάνεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σχέδιο Πισσαρίδη διερωτήθηκε, ρωτώντας για το μέλλον του ΕΣΥ.
«Βλέπετε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτήν την συζήτηση», σχολίασε, προσθέτοντας πως «φρόντισε να εκμεταλλευθεί ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, για να ναυαγήσει τον ντιμπέιτ».
«Το 2015 η χώρα και η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση (...). Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς (...). Ήμασταν περήφανοι που μας έδιναν τα εύσημα. Σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες, οι κάτοικοι των νησιών, ο περιβόητος φούρναρης στην Κω και βοήθησαν και όλοι οι άνδρας και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού (...). Αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, έκλεισε τα σύνορα και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια λύση για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη πορεία και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία. Ήταν μια δύσκολη συμφωνία που αποδεχθήκαμε γιατί είχε ένα πολύ θετικό σκέλος αλλά είχε και ένα εξαιρετικά αρνητικό που όσοι έρχονταν στα νησιά μας έπρεπε να μένουν εκεί ώσπου να πάρουν άσυλο», ανέφερε σε άλλο σημείο, για το μεταναστευτικό.
«Οι δικές μας εντολές στο Λιμενικό Σώμα ήταν να σώζουν τους ανθρώπους και όχι να τους αφήνουμε να πνίγονται, γιατί αυτές είναι οι αξίες μας», πρόσθεσε.
Για το ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη διακαναλική του νωρίτερα σήμερα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο σχεδιασμός τους είναι η περικοπή δαπανών για την υγεία όπως αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός. Βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης το πώς πρέπει να στηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος Υγείας. Είναι πολιτική επιλογή και θα τη βρούμε μπροστά μας».
Όπως συμπλήρωσε, το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η δημόσια υγεία στη χώρα μας «είναι στα λόγια και όχι στην πράξη».
Για το αν επιμένει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία από την πλευρά της ΝΔ μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών ενώ η ΝΔ παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη. Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής». Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε. Είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».
Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι' αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Η ΝΔ «επιδιώκει στις 26 (σ.σ. του Ιουνίου) να συγκροτήσει ένα καθεστώς» το οποίο θα είναι «χωρίς πολιτικές αντιστάσεις για αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μία κατακερματισμένη και ανίσχυρη αντιπολίτευση», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του. Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής». Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε. Είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».
Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι' αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».
Σε σχετική ερώτηση του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως οι εκλογές αυτές είναι με ενισχυμένη αναλογική. «Δεν θέτω εγώ τα διλήμματα. Τα θέτει το εκλογικό σύστημα. Υπήρχε η δυνατότητα να μείνουμε στο σύστημα της ισοτιμίας. Με τη συμπεριφορά τους το κάψανε. Τώρα γιατί παραπονιούνται; (...). Κρίσιμο για την κοινωνία να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα δώσουμε τη μάχη ώστε η επόμενη μέρα να μην έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα που θα μοιάζει με την Ουγγαρία του Όρμπαν».
«Η αλαζονεία και η έπαρση του κ. Μητσοτάκη δεν κρύβονται», πρόσθεσε απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης και πρόσθεσε: «Ο δικός μας σχεδιασμός για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με 15.000 νέες προσλήψεις και υποδομές είναι να έχουμε ένα μεσοπρόθεσμο άλλο από αυτό που κατέθεσε η ΝΔ».
«Το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι το αν θα υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς », όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί « χαμένη » την ψήφο σε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν πρέπει να παραπονιούνται» τα άλλα κόμματα και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης που όπως είπε, το διαμόρφωσε η « απλή αναλογική και ο τρόπος αντιμετώπισής» από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.
Σχετικά, δε, με την σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το μεσοπρόθεσμο απάντησε πως ακριβώς επειδή έχει διατελέσει πρωθυπουργός, «ξέρει ακριβώς τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο» και το πόσο αυστηροί είναι οι όροι τήρησης του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε απόλυση και είπε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε ενάμισι προς ένα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων σε αντίθεση με "μηδενική ενίσχυση" σε μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου και τον ρόλο του Λιμενικού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ αξίες. Δεν έχει διαφορά αν ήταν πρόσφυγες στο ναυάγιο στην Πύλο. Ήταν άνθρωποι και εγώ έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στην ηγεσία του Λιμενικού που έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεις. Δεν κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή μίλησα με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους οι μαρτυρίες τους συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λ.Σ. αλλά είχαν άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό».
Σε ερώτηση για τις ευθύνες του λιμενικού στο ναυάγιο είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμομνισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθύνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι' αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.
Για το ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη διακαναλική του νωρίτερα σήμερα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο σχεδιασμός τους είναι η περικοπή δαπανών για την υγεία όπως αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός. Βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης το πώς πρέπει να στηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος Υγείας. Είναι πολιτική επιλογή και θα τη βρούμε μπροστά μας».
Όπως συμπλήρωσε, το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η δημόσια υγεία στη χώρα μας «είναι στα λόγια και όχι στην πράξη».
Σε άλλη ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό», θυμίζοντας ότι η δημιουργία της Συνόδου του Νότου υπήρξε δική του πρωτοβουλία. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θα προβλέπει δίκαιο καταμερισμό, αλλά και μόνιμη επανεγκατάσταση των προσφυγικών ροών».
Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει ως δόγμα τους φράχτες, την Ευρώπη φρούριο, ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά όσο ψηλούς φράχτες και να φτιάχνουμε, η απελπισία θα βρίσκει όρια για να τους υπερπηδά (...). Θα πρέπει να υπάρχει κοινή εθνική στάση, αλλά και κοινός βηματισμός στον ευρωπαϊκό Νότο».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει: «Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην επόμενη τετραετία θα έχουμε μείωση κατά 730 εκατομμύρια για τις μισθολογικές δαπάνες. Ή θα έχουμε μειώσεις ή απολύσεις στο δημόσιο».
«Έχω δηλώσει ανοιχτά και καθαρά πως στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπάρξει κατάθεση ενός νέου Μεσοπροθέσμου. Εμείς προβλέπουμε ένα συνολικά διαφορετικό σχεδιασμό με πλαφόν στα κέρδη ενέργειας και φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%», δήλωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη η χώρα να προβεί στην άσκηση αυτού του δικαιώματός της στην Μεσόγειο. Λέμε ότι η χώρα πρέπει να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια βόρεια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά και να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες, για να οριστεί από κοινού η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, παραπέμποντας το διμερές ζήτημα με την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε πως «δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη έτσι όπως προσπάθησε να τις αναλύσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, της απλής αναλογικής (...). Η πορεία των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι παράλληλη μεν, αλλά δεν μπορεί να είναι συγκλίνουσα».
«Κανένας σε αυτή τη χώρα δεν ενδιαφέρεται εάν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Την άποψη ότι «η Ευρώπη ακολουθεί αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και υπενθυμίζοντας ότι από τη θέση του πρωθυπουργού είχε « δώσει σκληρές μάχης » για να την « σπάσει ». Αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη σύνοδο των χωρών του νότου, ενώ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ και να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, πιο «δίκαιο και με επιμερισμό ευθυνών ».
Σε έτερη ερώτηση για τις επερχόμενες εκλογές και την ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων της κεντροαριστεράς, επανέλαβε τη θέση του ότι εάν επαναληφθεί ο συσχετισμός δυνάμεων της 21ης Μαΐου υπάρχει « κίνδυνος ορμπανοποιησης » για την επόμενη μέρα, στη βάση των δειγμάτων διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ. Πρόσθεσε, λοιπόν, ότι για υπάρξει « ριζική μεταστροφή συσχετισμών » και μια « υγιής δημοκρατία » με « σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα » είναι αναγκαία μόνο η « ισχυροποίηση » του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ερωτηθείς και πάλι για το μεσοπρόθεσμο του κ Μητσοτάκη, σημείωσε ότι προβλέπει μείωση των πόρων για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του δημόσιου και επανέλαβε ότι για μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κάνει « δεν προβλέπει » δημοσιονομικό χώρο για να τα υλοποιήσει. Αντίθετα, αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να βγει « εκτός πλαισίων » προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά με τη ΝΔ έχει να κάνει με το « μείγμα » της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βρεθεί ό χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους.
Αναφερόμενος στην έκθεση της ΕΥΠ που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως είχε σταλεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε μία αποκάλυψη, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε: «Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ. Και αυτή η σαφής αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».
«Το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας, ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι καινούριο, πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ροδόπης. Σημείωσε ότι τότε η αντίδραση όλων των κομμάτων, και της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης, ήταν ομόθυμη.
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν», σχολίασε. Μίλησε για «ωμό εκβιασμό» της κ. Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι».» «‘Όποιος βρεθεί απέναντι θα περάσει δύσκολα», αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι νέες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν δύο μήνες. «Δεν υπάρχει δηλαδή δημοσιονομικός χώρος, για να υλοποιηθούν», δήλωσε, ρωτώντας τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα 700.000 ενυπόθηκα δάνεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σχέδιο Πισσαρίδη διερωτήθηκε, ρωτώντας για το μέλλον του ΕΣΥ.
«Βλέπετε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτήν την συζήτηση», σχολίασε, προσθέτοντας πως «φρόντισε να εκμεταλλευθεί ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, για να ναυαγήσει τον ντιμπέιτ».
«Το 2015 η χώρα και η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση (...). Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς (...). Ήμασταν περήφανοι που μας έδιναν τα εύσημα. Σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες, οι κάτοικοι των νησιών, ο περιβόητος φούρναρης στην Κω και βοήθησαν και όλοι οι άνδρας και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού (...). Αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, έκλεισε τα σύνορα και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια λύση για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη πορεία και ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία. Ήταν μια δύσκολη συμφωνία που αποδεχθήκαμε γιατί είχε ένα πολύ θετικό σκέλος αλλά είχε και ένα εξαιρετικά αρνητικό που όσοι έρχονταν στα νησιά μας έπρεπε να μένουν εκεί ώσπου να πάρουν άσυλο», ανέφερε σε άλλο σημείο, για το μεταναστευτικό.
«Οι δικές μας εντολές στο Λιμενικό Σώμα ήταν να σώζουν τους ανθρώπους και όχι να τους αφήνουμε να πνίγονται, γιατί αυτές είναι οι αξίες μας», πρόσθεσε.
Για το ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη στη διακαναλική του νωρίτερα σήμερα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο σχεδιασμός τους είναι η περικοπή δαπανών για την υγεία όπως αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός. Βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης το πώς πρέπει να στηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο χώρος της υγείας έχει μετατραπεί σε χώρο κερδοσκοπίας και αυτό οδηγεί στην απαξίωση του συστήματος Υγείας. Είναι πολιτική επιλογή και θα τη βρούμε μπροστά μας».
Όπως συμπλήρωσε, το 66,8% των πολιτών δεν έλαβε ιατρική εξέταση για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η δημόσια υγεία στη χώρα μας «είναι στα λόγια και όχι στην πράξη».
Για το αν επιμένει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία από την πλευρά της ΝΔ μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών ενώ η ΝΔ παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη. Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής». Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε. Είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».
Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι' αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».
ΣΧΟΛΙΑ