Αφγανιστάν: Αρχίζουν «ζυμώσεις» στη Δύση μετά τις απάνθρωπες εικόνες στη χώρα της Μέσης Ανατολής (βίντεο & φωτ.)
16/08/2021 07:31
16/08/2021 07:31
Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκαλεί σοκ και αμηχανία στην παγκόσμια κοινότητα που ακόμα αναζητεί τρόπους να αντιδράσει.
Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ "για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση" των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.
Ο 'Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της 'Αγγελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως "τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του" το 1949.
Αυτομόλησαν στο Ουζμπεκιστάν εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες
Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έφθασαν αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν με 22 στρατιωτικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροσκάφους που συγκρούσθηκε μ’ ένα μαχητικό αεροσκάφος συνοδείας του Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα να συντριβούν και τα δύο, ανακοίνωσε σήμερα το Ουζμπεκιστάν.
Το υπουργείο Άμυνας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ένα αφγανικό μαχητικό καταρρίφθηκε και συνετρίβη αφότου πέρασε τον εναέριο χώρο του Ουζμπεκιστάν.
Τα αεροσκάφη αυτά "διέσχισαν παράνομα τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν" και εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τερμέζ, στον νότο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας σε μήνυμά του στο Telegram.
Συνολικά 585 Αφγανοί στρατιώτες αφίχθηκαν με αεροσκάφη στο Ουζμπεκιστάν, ενώ 158 διέσχισαν τα (χερσαία) σύνορα την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ουζμπεκιστάν.
Νέα κυβέρνηση προτείνει το Σ.Α. του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι "ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών''.
Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει για το Αφγανιστάν, ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.
Αμερικάνοι και Τούρκοι καθαρίζουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τα τουρκικά και άλλων χωρών στρατεύματα προκειμένου να καθαρίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και να επιτραπεί η επανάληψη των διεθνών πτήσεων εκκένωσης, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα.
Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω της «εισβολής» στον διάδρομο προσγείωσης -απογείωσης ενός πλήθους Αφγανών, που επιχειρούν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είπε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.
«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται με άλλους στρατιωτικούς, Τούρκους και από άλλες χώρες, για να διαλύσουν το πλήθος. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Κίρμπι.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Κίρμπι ανέφερε πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη τάγματος στην Καμπούλ, με το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 6.000 ο αριθμός των στρατιωτών που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.
Σήμερα, Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.
«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Τους σκότωσαν και τους δύο».
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν να ανεβούν στα αεροπλάνα ακόμα κι όταν αυτά έχουν ξεκινήσει την απογείωσή τους ενώ σε βίντεο διακρίνονται τουλάχιστον δύο άτομα να βρίσκονται σε κενό από πολιτικό αεροσκάφος που ήδη έχει απογειωθεί. Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα, ενώ φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων και βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν άψυχα κορμιά να κείτονται στο διάδρομο.
Στις 17:00 της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ μετά το πέρας θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.
Επιπλέον, αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter,
ανακοίνωσε ότι: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν
και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες
ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των
Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση». Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει
επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η
ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».
Α. Μέρκελ: Πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν
Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.
"Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη".
Ε. Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο «παράδεισος» των τρομοκρατών που ήταν κάποτε
Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.
Οι αφγανικές πόλεις έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες και σήμερα πολίτες εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τη φυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να αποτρέψει το λουτρό αίματος. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.
"Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε", είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.
"Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια".
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση", δήλωσε.
Υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους, πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια "ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση" με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.
Συνάντηση του Κ. Μακένζι με εκπροσώπους των Ταλιμπάν
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν χθες στην Ντόχα, προκειμένου να τους ζητήσει να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του Πενταγώνου.
«Επιβεβαιώνω» τις πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση στην Ντόχα, είπε ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες δεσμεύσεις που αναλήφθησαν από τους Ταλιμπάν.
Χάος στο αεροδρόμιο
Το απόλυτο χάος επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από το οποίο Αφγανοί πολίτες και μη προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά τη χθεσινή κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, σκάλες επιβίβασης, αεροπλάνα, είναι γεμάτα από πανικόβλητο κόσμο που θέλει να προλάβει να φύγει από το Αφγανιστάν, πριν η ομάδα των ανταρτών εδραιωθεί για τα καλά στην εξουσία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν. Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι αρμόδια για το αεροδρόμιο, είχαν πυροβολήσει νωρίτερα στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.Αξιωματούχοι δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για να σχολιάσουν σχετικά με τους νεκρούς.
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, άνθρωποι κείτονται στο πάτωμα και φαίνεται να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, μετά τους πυροβολισμούς. Παραμένει μέχρι τώρα αδιευκρίνιστο αν οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός προήλθε από τα πυρά των Αμερικανών ή από τον πανικό και το ποδοπάτημα που αυτά προκάλεσαν. Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται χιλιάδες Αφγανοί να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα αεροπλάνα ακόμα κι όταν αυτά έχουν ξεκινήσει την απογείωση. Σε άλλο συγκλονιστικό βίντεο, που προκαλεί παγκόσμιο σοκ διακρίνονται δυο άνθρωποι να βρίσκονται στο κενό από επιβατηγό αεροσκάφος που ήδη έχει απογειωθεί.
Σήμερα το πρωί, μάλιστα, μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.
«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και Αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.
Την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.
«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.
Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε επιβατικό αεροσκάφος της Kam Air με χωρητικότητα 300 ατόμων, προσπαθούν να ανέβουν περισσότεροι από 1000 Αφγανοί.
Οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ματαιώθηκαν εξαιτίας του χάους, πραγματοποιούνται πτήσεις απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών
Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε πληρες χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.
«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.
Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.
ΗΠΑ: Καμία πρόσβαση για τους Ταλιμπάν στα αποθέματα της αφγανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ
Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.
"Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν", δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.
Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι. Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν απεγνωσμένα, μέσα σε ένα γενικό χάος, να φύγουν από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 22.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ρωσία: Σε επαφές με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν
Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφές εργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν στην Καμπούλ ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι «η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Μόσχα διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην Καμπούλ σταθεροποιείται και καλεί όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να απόσχουν από τη βία και να συνδράμουν στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη χώρα.
Η Μόσχα θα πάψει να θεωρεί τρομοκράτες τους Ταλιμπάν, αλλά υπό προϋποθέσεις
Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.
«Κατ' αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες», δήλωσε ο Καμπούλοφ.
Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν «εντελώς δικαιολογημένα» συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.
Συνομιλία Λαβρόφ με τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Κίνα, το Πακιστάν και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι με τον οποίο συζήτησαν τον συντονισμό των χωρών τους σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως και για τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.
«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων πρέπει να σταματήσουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αφγανών πολιτών, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μελών των μειονοτικών ομάδων, πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως μιλάει εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».
Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους και περίπου 300 εργαζόμενους από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.
«Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Όμως, πάνω από όλα, θα παραμείνουμε και θα ανταποκριθούμε προσφέροντας στήριξη στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης», τόνισε ο Γκουτέρες.
Ντ. Σασόλι: Να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε σήμερα να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.
«Η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια διαρκή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και επιτρέπει στους Αφγανούς να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το άσυλο πρέπει να είναι εγγυημένο σε όσους κινδυνεύουν να διωχθούν », έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter.
Ομολογία του Γερμανού ΥΠΕΞ για αποτυχία
Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας
«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.
«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.
«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.
Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν
Ιταλία: Δέσμευση Ντράγκι για προστασία όλων των Αφγανών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης
Η Ιταλία είναι δεσμευμένη στην προστασία όλων των Αφγανών πολιτών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Σε μια δήλωση, ο Ντράγκι πρόσθεσε πως η Ρώμη εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στο Αφγανιστάν η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.
Νωρίτερα σήμερα, το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε Ιταλούς διπλωμάτες και κάποιους από τους Αφγανούς βοηθούς τους έφθασε στη Ρώμη από την Καμπούλ -- στο πλαίσιο μιας μαζικής διεθνούς αερογέφυρας μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως περίπου 70 άνθρωποι επέβαιναν στο στρατιωτικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Καμπούλ επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με περίπου 20 Αφγανούς πολίτες.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πει ότι σχεδιάζει και άλλες παρόμοιες πτήσεις αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες.
Βέλγιο: Επιστρατεύει τέσσερα αεροσκάφη για πιθανή εκκένωση από την Καμπούλ
Η υπουργός 'Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βελγικός στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει τέσσερα βελγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.
Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir», το βελγικό υπουργείο 'Αμυνας ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή μιας σειράς αεροσκαφών - ενός Airbus A400 M, δύο C130 και ένα Falcon7X. Παράλληλα, ειδικευμένες ομάδες σε επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας αποστολής, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί απόψε το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου.
Όσον αφορά την τύχη των Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια (στρατιωτικές και άλλες), το γραφείο της Υπουργού 'Αμυνας του Βελγίου επισημαίνει τα εξής: «Όσον αφορά τους διερμηνείς, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα βελγικά συμφέροντα, έχουν την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν στις αρχές μας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης συχνά απασχολούνταν από άλλα έθνη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλη χώρα ».
Όπως σημειώνει η «Soir», η Υπουργός 'Αμυνας διευκρίνισε πρόσφατα ότι περίπου τριάντα Αφγανοί υπολογίζεται ότι έχουν συνεργαστεί με τη βελγική άμυνα στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός όμως δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με άλλες βελγικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε στη «Soir»: «Πάνω απ 'όλα, πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων για τον επαναπατρισμό των Βέλγων, δηλαδή 47 άτομα. Επίσης για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις υπηρεσίες μας, για την 'Αμυνα ή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομίας της Ένωσης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από είκοσι άτομα, μέχρι αυτή τη στιγμή».
Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Brussels Times», τις τελευταίες 24 ώρες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε περίπου 47 ερωτήσεις από Βέλγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βελγική διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ - σημείο επαφής είναι η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν - η προξενική βοήθεια είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη για να εξασφαλιστεί, ανέφερε το Yπουργείο Eξωτερικών. «Προσπαθούμε να σκεφτούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.
Επαναπατρίζει 300 πολίτες της η Τουρκία
Η Τουρκία επαναπάτρισε σήμερα αεροπορικώς περισσότερους από 300 πολίτες της από το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, παρά το χάος που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Αεροπλάνο της εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο είχε ναυλωθεί ειδικά για τον επαναπατρισμό των Τούρκων που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 17.00 τοπική ώρα με 324 επιβάτες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επιχείρηση εκκένωσης, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διεξήχθη ενόσω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος σήμερα, με την εισροή χιλιάδων Αφγανών που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν για παράδειγμα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν κοντά σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που έκανε ελιγμούς για να απογειωθεί, ορισμένοι προσπαθούσαν να κρεμαστούν από τα πτερύγια του αεροπλάνου ή τους τροχούς του.
Το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε την Καμπούλ έπειτα από μια επίθεση-αστραπή, με την αφγανική κυβέρνηση να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Τουρκία, που διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είναι παράγοντας επιρροής στην χώρα αυτή.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρεσβεία της στην Καμπούλ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι νεωτέρας.
Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν θα επιστρέψουμε
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας. «Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει». Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά». Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο στόχος μας είναι ... περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.
Το Η.Β. έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε: «Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό». Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της
Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας. «Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Απομάκρυνση Γάλλων πολιτών
Δεκάδες Γπολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Info.
Η Ρωσία θα απομακρύνει προσωπικό της πρεσβείας της
Η Ρωσία θα απομακρύνει μέρος του 100μελούς προσωπικού της πρεσβείας της στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν και θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό
Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. «Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser. Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει: «Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη - και οφείλουν να λογοδοτήσουν - για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».
Ταλιμπάν: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση. «Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο "πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν" αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία. «Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.
«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».
Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν. Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις. Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νεα δομή διακυβέρνησης. Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.
Σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος
Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν χθες Κυριακή στην Καμπούλ και ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, για να αποφευχθεί, όπως είπε, «λουτρό αίματος». Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του».
Για τον ίδιο, οι φονταμενταλιστές αντάρτες δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών που έκαναν για είκοσι χρόνια. «Επιτύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, ελευθερία για τη χώρα μας και ανεξαρτησία για τον λαό μας», υποστήριξε. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφός μας για να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προφανώς απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον. Ο Μοχάμαντ Ναΐμ είπε πως οι ισλαμιστές μαχητές δεν θα αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και αναμένουν ότι κανένα κράτος δεν θα αναμιχθεί στις αφγανικές υποθέσεις.
«Δεν θεωρούμε ότι ξένες δυνάμεις θα επαναλάβουν τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν ξανά», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας μέσω διαλόγου.
Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν λέει πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκήσουν την εξουσία οι ισλαμιστέςΗγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου. Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός. Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες αναχώρησαν
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει. Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε
Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ. «Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές». Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης». Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναγνώρισε χθες βράδυ ότι οι Ταλιμπάν «νίκησαν», μερικές ώρες προτού εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθεί λουτρό αίματος». Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, παίρνοντας μέσα σε δέκα ημέρες τις κυριότερες πόλεις της χώρας και μπαίνοντας χθες Κυριακή στην Καμπούλ, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν.
Επί των ημερών των Ταλιμπάν στην εξουσία (1996-2001), οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και όλες οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή για να βγαίνουν από το σπίτι. Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
15/08/2021 11:35
Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκαλεί σοκ και αμηχανία στην παγκόσμια κοινότητα που ακόμα αναζητεί τρόπους να αντιδράσει.
Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ "για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση" των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.
Ο 'Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της 'Αγγελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως "τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του" το 1949.
Αυτομόλησαν στο Ουζμπεκιστάν εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες
Εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έφθασαν αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν με 22 στρατιωτικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροσκάφους που συγκρούσθηκε μ’ ένα μαχητικό αεροσκάφος συνοδείας του Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα να συντριβούν και τα δύο, ανακοίνωσε σήμερα το Ουζμπεκιστάν.
Το υπουργείο Άμυνας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ένα αφγανικό μαχητικό καταρρίφθηκε και συνετρίβη αφότου πέρασε τον εναέριο χώρο του Ουζμπεκιστάν.
Τα αεροσκάφη αυτά "διέσχισαν παράνομα τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν" και εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τερμέζ, στον νότο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας σε μήνυμά του στο Telegram.
Συνολικά 585 Αφγανοί στρατιώτες αφίχθηκαν με αεροσκάφη στο Ουζμπεκιστάν, ενώ 158 διέσχισαν τα (χερσαία) σύνορα την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ουζμπεκιστάν.
Νέα κυβέρνηση προτείνει το Σ.Α. του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι "ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών''.
Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει για το Αφγανιστάν, ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.
Αμερικάνοι και Τούρκοι καθαρίζουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τα τουρκικά και άλλων χωρών στρατεύματα προκειμένου να καθαρίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και να επιτραπεί η επανάληψη των διεθνών πτήσεων εκκένωσης, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα.
Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές πτήσεις έχουν ανασταλεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω της «εισβολής» στον διάδρομο προσγείωσης -απογείωσης ενός πλήθους Αφγανών, που επιχειρούν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είπε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.
«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται με άλλους στρατιωτικούς, Τούρκους και από άλλες χώρες, για να διαλύσουν το πλήθος. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί», τόνισε ο Κίρμπι.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Κίρμπι ανέφερε πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη τάγματος στην Καμπούλ, με το οποίο θα αυξηθεί σε περίπου 6.000 ο αριθμός των στρατιωτών που φυλάσσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης.
Σήμερα, Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.
«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Τους σκότωσαν και τους δύο».
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν να ανεβούν στα αεροπλάνα ακόμα κι όταν αυτά έχουν ξεκινήσει την απογείωσή τους ενώ σε βίντεο διακρίνονται τουλάχιστον δύο άτομα να βρίσκονται σε κενό από πολιτικό αεροσκάφος που ήδη έχει απογειωθεί. Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα, ενώ φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων και βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν άψυχα κορμιά να κείτονται στο διάδρομο.
Στις 17:00 της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αύριο η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ μετά το πέρας θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.
Επιπλέον, αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα συνέντευξη τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στο Twitter,
ανακοίνωσε ότι: «Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν
και έπειτα από εντατικές επαφές με τους εταίρους μας τις τελευταίες
ημέρες και ώρες, αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη τηλεδιάσκεψη των
Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο το απόγευμα για μια πρώτη αξιολόγηση». Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει
επίσης ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η ασφάλεια και η
ευημερία των πολιτών του, καθώς και η διεθνής ασφάλεια διακυβεύονται».
Α. Μέρκελ: Πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν
Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την εισροή των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ή να κινδυνεύσουν να επαναληφθεί η μεταναστευτική κρίση του 2015, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.
"Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγάλες έγνοιες και ανησυχίες ακόμη και αν δεν έχουν συνεργαστεί με γερμανικά θεσμικά όργανα θα έχουν ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος του παρελθόντος όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη".
Ε. Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο «παράδεισος» των τρομοκρατών που ήταν κάποτε
Οι ισλαμιστές μαχητές θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.
Οι αφγανικές πόλεις έπεσαν μέσα σε λίγες μέρες και σήμερα πολίτες εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τη φυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος είπε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να αποτρέψει το λουτρό αίματος. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.
"Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει το καταφύγιο των τρομοκρατών που ήταν κάποτε", είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε.
"Είναι πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα, έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, επειδή τα συμφέροντά μας είναι ίδια".
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρει μια κοινή και ενιαία απάντηση", δήλωσε.
Υπάρχει κίνδυνος ένα κύμα μεταναστών να σαρώσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Μακρόν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να παίζει τον ρόλο της σε μια οργανωμένη και δίκαιη διεθνή προσπάθεια για το μοίρασμα του βάρους, πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία να οικοδομήσουν μια "ισχυρή, ενιαία και συντονισμένη απάντηση" με τη βοήθεια των χωρών διέλευσης, είπε ο Μακρόν.
Συνάντηση του Κ. Μακένζι με εκπροσώπους των Ταλιμπάν
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν χθες στην Ντόχα, προκειμένου να τους ζητήσει να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του Πενταγώνου.
«Επιβεβαιώνω» τις πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση στην Ντόχα, είπε ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες δεσμεύσεις που αναλήφθησαν από τους Ταλιμπάν.
Χάος στο αεροδρόμιο
Το απόλυτο χάος επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από το οποίο Αφγανοί πολίτες και μη προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά τη χθεσινή κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης, σκάλες επιβίβασης, αεροπλάνα, είναι γεμάτα από πανικόβλητο κόσμο που θέλει να προλάβει να φύγει από το Αφγανιστάν, πριν η ομάδα των ανταρτών εδραιωθεί για τα καλά στην εξουσία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς εκατοντάδες προσπάθησαν να μπουν δια της βίας σε αεροπλάνα που αναχωρούσαν από την αφγανική πρωτεύουσα, είπαν στο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν. Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι αρμόδια για το αεροδρόμιο, είχαν πυροβολήσει νωρίτερα στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.Αξιωματούχοι δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για να σχολιάσουν σχετικά με τους νεκρούς.
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, άνθρωποι κείτονται στο πάτωμα και φαίνεται να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, μετά τους πυροβολισμούς. Παραμένει μέχρι τώρα αδιευκρίνιστο αν οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός προήλθε από τα πυρά των Αμερικανών ή από τον πανικό και το ποδοπάτημα που αυτά προκάλεσαν. Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται χιλιάδες Αφγανοί να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα αεροπλάνα ακόμα κι όταν αυτά έχουν ξεκινήσει την απογείωση. Σε άλλο συγκλονιστικό βίντεο, που προκαλεί παγκόσμιο σοκ διακρίνονται δυο άνθρωποι να βρίσκονται στο κενό από επιβατηγό αεροσκάφος που ήδη έχει απογειωθεί.
Σήμερα το πρωί, μάλιστα, μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, επιβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος.
«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και Αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.
Την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.
«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.
Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε επιβατικό αεροσκάφος της Kam Air με χωρητικότητα 300 ατόμων, προσπαθούν να ανέβουν περισσότεροι από 1000 Αφγανοί.
Οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ματαιώθηκαν εξαιτίας του χάους, πραγματοποιούνται πτήσεις απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών
Οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε πληρες χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.
«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε σήμερα πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.
Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.
ΗΠΑ: Καμία πρόσβαση για τους Ταλιμπάν στα αποθέματα της αφγανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ
Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν.
"Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν", δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.
Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισεκ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ασράφ Γάνι. Χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν απεγνωσμένα, μέσα σε ένα γενικό χάος, να φύγουν από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 22.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ρωσία: Σε επαφές με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν
Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφές εργασίας με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν στην Καμπούλ ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Καμπούλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι «η πρεσβεία της Ρωσίας στην Καμπούλ εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Μόσχα διαπιστώνει ότι η κατάσταση στην Καμπούλ σταθεροποιείται και καλεί όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν να απόσχουν από τη βία και να συνδράμουν στην ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη χώρα.
Η Μόσχα θα πάψει να θεωρεί τρομοκράτες τους Ταλιμπάν, αλλά υπό προϋποθέσεις
Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.
«Κατ' αρχήν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να πεισθούν για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμπεριφερθεί όπως λέμε, πολιτισμένα. Μόνο τότε, όταν μια τέτοια άποψη γίνει αποδεκτή από όλους, θα ξεκινήσει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι τεχνικές διαδικασίες», δήλωσε ο Καμπούλοφ.
Σύμφωνα με τον Καμπούλοφ, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί προσεκτικά την συμπεριφορά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εάν αυτή δεν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η εξαίρεση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα εξαρτηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και εάν η Ρωσία υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, τότε θα ενεργοποιηθούν και οι τεχνικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν «εντελώς δικαιολογημένα» συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς υπήρξε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του διεθνούς οργανισμού, η ηγεσία της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.
Συνομιλία Λαβρόφ με τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Κίνα, το Πακιστάν και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογο του Ουάνγκ Γι με τον οποίο συζήτησαν τον συντονισμό των χωρών τους σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως και για τις επιδράσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.
«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων πρέπει να σταματήσουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αφγανών πολιτών, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μελών των μειονοτικών ομάδων, πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως μιλάει εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».
Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους και περίπου 300 εργαζόμενους από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.
«Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Όμως, πάνω από όλα, θα παραμείνουμε και θα ανταποκριθούμε προσφέροντας στήριξη στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης», τόνισε ο Γκουτέρες.
Ντ. Σασόλι: Να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε σήμερα να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.
«Η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια διαρκή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και επιτρέπει στους Αφγανούς να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το άσυλο πρέπει να είναι εγγυημένο σε όσους κινδυνεύουν να διωχθούν », έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter.
Ομολογία του Γερμανού ΥΠΕΞ για αποτυχία
Συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας
«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) στο Βερολίνο.
«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.
«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα. Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.
Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν
Ιταλία: Δέσμευση Ντράγκι για προστασία όλων των Αφγανών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης
Η Ιταλία είναι δεσμευμένη στην προστασία όλων των Αφγανών πολιτών που συνέδραμαν την αποστολή της Ρώμης στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Σε μια δήλωση, ο Ντράγκι πρόσθεσε πως η Ρώμη εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στο Αφγανιστάν η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών.
Νωρίτερα σήμερα, το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε Ιταλούς διπλωμάτες και κάποιους από τους Αφγανούς βοηθούς τους έφθασε στη Ρώμη από την Καμπούλ -- στο πλαίσιο μιας μαζικής διεθνούς αερογέφυρας μετά την κατάληψη της αφγανικής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως περίπου 70 άνθρωποι επέβαιναν στο στρατιωτικό αεροπλάνο. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Καμπούλ επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με περίπου 20 Αφγανούς πολίτες.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πει ότι σχεδιάζει και άλλες παρόμοιες πτήσεις αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες.
Βέλγιο: Επιστρατεύει τέσσερα αεροσκάφη για πιθανή εκκένωση από την Καμπούλ
Η υπουργός 'Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βελγικός στρατός είναι έτοιμος να διαθέσει τέσσερα βελγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για μια πιθανή επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.
Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir», το βελγικό υπουργείο 'Αμυνας ανακοίνωσε ότι προτείνει την αποστολή μιας σειράς αεροσκαφών - ενός Airbus A400 M, δύο C130 και ένα Falcon7X. Παράλληλα, ειδικευμένες ομάδες σε επιχειρήσεις εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας αποστολής, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί απόψε το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου.
Όσον αφορά την τύχη των Αφγανών που συνεργάστηκαν με το Βέλγιο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια (στρατιωτικές και άλλες), το γραφείο της Υπουργού 'Αμυνας του Βελγίου επισημαίνει τα εξής: «Όσον αφορά τους διερμηνείς, καθώς και Αφγανούς συνεργάτες που εργάστηκαν για τα βελγικά συμφέροντα, έχουν την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν στις αρχές μας. Αυτοί οι άνθρωποι επίσης συχνά απασχολούνταν από άλλα έθνη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλη χώρα ».
Όπως σημειώνει η «Soir», η Υπουργός 'Αμυνας διευκρίνισε πρόσφατα ότι περίπου τριάντα Αφγανοί υπολογίζεται ότι έχουν συνεργαστεί με τη βελγική άμυνα στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός αυτός όμως δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους που συνεργάστηκαν με άλλες βελγικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, δήλωσε στη «Soir»: «Πάνω απ 'όλα, πρόκειται για την εξεύρεση λύσεων για τον επαναπατρισμό των Βέλγων, δηλαδή 47 άτομα. Επίσης για τους Αφγανούς που εργάστηκαν για τις υπηρεσίες μας, για την 'Αμυνα ή για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομίας της Ένωσης. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για πάνω από είκοσι άτομα, μέχρι αυτή τη στιγμή».
Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Brussels Times», τις τελευταίες 24 ώρες, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε περίπου 47 ερωτήσεις από Βέλγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βελγική διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ - σημείο επαφής είναι η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν - η προξενική βοήθεια είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη για να εξασφαλιστεί, ανέφερε το Yπουργείο Eξωτερικών. «Προσπαθούμε να σκεφτούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.
Επαναπατρίζει 300 πολίτες της η Τουρκία
Η Τουρκία επαναπάτρισε σήμερα αεροπορικώς περισσότερους από 300 πολίτες της από το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, παρά το χάος που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Αεροπλάνο της εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο είχε ναυλωθεί ειδικά για τον επαναπατρισμό των Τούρκων που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 17.00 τοπική ώρα με 324 επιβάτες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η επιχείρηση εκκένωσης, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διεξήχθη ενόσω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος σήμερα, με την εισροή χιλιάδων Αφγανών που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν για παράδειγμα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν κοντά σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που έκανε ελιγμούς για να απογειωθεί, ορισμένοι προσπαθούσαν να κρεμαστούν από τα πτερύγια του αεροπλάνου ή τους τροχούς του.
Το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε την Καμπούλ έπειτα από μια επίθεση-αστραπή, με την αφγανική κυβέρνηση να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Τουρκία, που διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είναι παράγοντας επιρροής στην χώρα αυτή.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρεσβεία της στην Καμπούλ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι νεωτέρας.
Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν θα επιστρέψουμε
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας. «Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει». Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά». Ο βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ο στόχος μας είναι ... περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.
Το Η.Β. έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε: «Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό». Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της
Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας. «Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Απομάκρυνση Γάλλων πολιτών
Δεκάδες Γπολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Info.
Η Ρωσία θα απομακρύνει προσωπικό της πρεσβείας της
Η Ρωσία θα απομακρύνει μέρος του 100μελούς προσωπικού της πρεσβείας της στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Αφγανιστάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν και θα συζητήσουν για την ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ισπανία επαναπατρίζει προσωπικό
Όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα. «Μεταφέραμε στο αεροδρόμιο όλο το προσωπικό της πρεσβείας καθώς και πληρώματα προστασίας», δήλωσε ο Γκράντε-Μαλαρσκα σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cadena Ser. Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς, πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός.
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει: «Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη - και οφείλουν να λογοδοτήσουν - για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».
Ταλιμπάν: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν σήμερα πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση. «Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο "πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν" αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία. «Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.
«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».
Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν. Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις. Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νεα δομή διακυβέρνησης. Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.
Σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος
Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμιά διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν χθες Κυριακή στην Καμπούλ και ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, για να αποφευχθεί, όπως είπε, «λουτρό αίματος». Οι ισλαμιστές βρίσκονται πρακτικά στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του».
Για τον ίδιο, οι φονταμενταλιστές αντάρτες δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών που έκαναν για είκοσι χρόνια. «Επιτύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, ελευθερία για τη χώρα μας και ανεξαρτησία για τον λαό μας», υποστήριξε. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφός μας για να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προφανώς απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον. Ο Μοχάμαντ Ναΐμ είπε πως οι ισλαμιστές μαχητές δεν θα αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και αναμένουν ότι κανένα κράτος δεν θα αναμιχθεί στις αφγανικές υποθέσεις.
«Δεν θεωρούμε ότι ξένες δυνάμεις θα επαναλάβουν τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν ξανά», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας μέσω διαλόγου.
Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν λέει πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς θα ασκήσουν την εξουσία οι ισλαμιστέςΗγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ. «Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του κινήματος στην πρωτεύουσα έχουν διαταχθεί να μην τρομοκρατούν τους αμάχους, να τους επιτρέψουν να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Το Αφγανιστάν βρίσκεται σήμερα σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου. Ξένες χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός. Στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.
Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες αναχώρησαν
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει. Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε
Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ. «Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές». Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης». Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναγνώρισε χθες βράδυ ότι οι Ταλιμπάν «νίκησαν», μερικές ώρες προτού εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθεί λουτρό αίματος». Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, παίρνοντας μέσα σε δέκα ημέρες τις κυριότερες πόλεις της χώρας και μπαίνοντας χθες Κυριακή στην Καμπούλ, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν.
Επί των ημερών των Ταλιμπάν στην εξουσία (1996-2001), οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και όλες οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή για να βγαίνουν από το σπίτι. Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΑ