Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Best of 2024 | 16+1 προτάσεις για φαγητό, ποτό και beach bars σε Περαία, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Επανομή, Μηχανιώνα και Αγγελοχώρι

Αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί για όλες τις ηλικίες

 19/07/2024 14:00

Αφιέρωμα: Best of 2024 | 16+1 προτάσεις για φαγητό, ποτό και beach bars σε Περαία, Νέους Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Επανομή, Μηχανιώνα και Αγγελοχώρι

Οι ανατολικές ακτές του νομού Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια ένας αγαπημένος προορισμός για όλους, τόσο για τους Θεσσαλονικείς, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Καλό φαγητό με πρωταγωνιστή το ψάρι, all day café bars για καφέ και brunch το πρωί ή για ποτά και cocktails το βράδυ και όμορφα beach bars για δροσερές βουτιές.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, η Επανομή και η Μηχανιώνα, με βασικό παρονομαστή τη θάλασσα και την αύρα της, αποτελούν ιδανικές επιλογές για καθημερινές αποδράσεις για όλους μας.

Πάμε να γνωρίσουμε μαζί 16+1 από τις καλύτερες προστάσεις για φαγητό, ποτό και beach bars στις ανατολικές ακτές του νομού!

KYMA | Beach Bar Restaurant

kyma1.jpg

Μακριά από τoυς ήχους της πόλης, αλλά πολύ κοντά σε αυτή βρίσκεται το «KYMA Bar Restaurant». Μία όαση δροσιάς και πράσινου, στην Πάλιουρα Επανομής, που χρόνια τώρα αγαπούν να επισκέπτονται οι Θεσσαλονικείς για καφέ, φαγητό, ποτό αλλά και για καλοκαιρινές βουτιές.

Πρόκειται για έναν κοντινό καλοκαιρινό προορισμό που σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα κάτω από τον ίσκιο των δέντρων του, πάνω στο κύμα κυριολεκτικά. Υπό τους ήχους όμορφης μουσικής, σε ένα περιβάλλον που σε βάζει σε mood διακοπών, θα βρεις όλα αυτά που ζητάς από μία σύντομη καλοκαιρινή απόδραση. Έναν απολαυστικό καφέ, μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα, ένα ξεχωριστό γεύμα, ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ και φυσικά… ανεμελιά!

Έπειτα από 37 χρόνια λειτουργίας, το «KYMA Beach Bar Restaurant» παραμένει σταθερή αξία στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο. Κάθε χρόνο και πιο ανανεωμένο, με έξτρα καλοκαιρινή διάθεση, βρίσκεται σε μία κατάφυτη περιοχή, πάνω στο κύμα με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά της Επανομής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Επανομής - Νέας Μηχανιώνας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 41442

Ψαροταβέρνα Αρχιπέλαγος | Restaurant

archipelaghos3.jpg

Η ψαροταβέρνα Αρχιπέλαγος πρωτοσυστήθηκε στους Θεσσαλονικείς στη Νέα Κρήνη το 1983.

Η πορεία του ανοδική είναι καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του καθώς το μεράκι των ανθρώπων του είναι πραγματικά αξιοζήλευτο, όπως και το service, αλλά και τα πιάτα που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Ο Χρήστος Καραχρήστος και ο Γιώργος Αγιασώτης, ανέκαθεν ανήσυχα επιχειρηματικά πνεύματα και οι δύο και γεμάτοι ιδέες και όρεξη για δημιουργία, αποφάσισαν τον Ιανουάριο του 2023 να δώσουν νέα «πνοή» στο Αρχιπέλαγος αυτή τη φορά στην περιοχή της Περαίας. Οι δυο τους κατάφεραν να στήσουν από την αρχή μία ψαροταβέρνα αντάξια της ιστορίας του ονόματος που φέρει, αλλά φέρνοντας παράλληλα στο μενού γευστικές καινοτομίες.

Κάπως έτσι αναδύθηκε το Αρχιπέλαγος, έχοντας στη φαρέτρα του την εμπειρία χρόνων των ιδιοκτητών του σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον χώρο της εστίασης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, αλλά και μία άψογη στο σύνολό της ομάδα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντουριώτη 37, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26000

Ψαροταβέρνα Άνεμος | Restaurant

taverna-anemos-4.jpg

Η ιδέα του να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να χαλαρώσουμε σε ένα μέρος όπου η γεύση, η φρεσκάδα και η θέα ενώνονται για να μας χαρίσουν μια ευχάριστη εμπειρία, είναι απλά μαγευτική. Για αυτό επισκεφτήκαμε την «Ταβέρνα Άνεμος», στην οδό Κων. Καφάβη 2, στην Αγ. Τριάδα, που αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της καλής ελληνικής γαστρονομίας και της εκλεκτής ποιότητας στα θαλασσινά και όχι μόνο.

Η ποιότητα των υλικών και φρεσκάδα των ψαριών την χαρακτηρίζουν. Ιδιοκτήτες της η οικογένεια Αποστολίδη που δημιούργησε με πολύ μεράκι τον χώρο όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει πιάτα της ελληνικής κουζίνας και φυσικά φρέσκο ψάρι στη σχάρα.

Η ατμόσφαιρα του είναι ολοζώντανη και φιλόξενη, με τη θάλασσα να αγκαλιάζει τον χώρο και να προσφέρει μια ειδυλλιακή θέα που ηρεμεί την ψυχή. Η κουζίνα είναι γεμάτη μεζέδες υψηλών προδιαγραφών, που αντικατοπτρίζουν τη γεύση και την παράδοση της μεσογειακής κουζίνας σε όλο της το μεγαλείο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κων. Καφάβη 2, Αγ. Τριάδα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 51209

Ψαροταβέρνα Στέφανος | Restaurant

psarotaverna-stefanos-19.jpg

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η οικογένεια Γιανέβσκι, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της ψαροταβέρνα, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης και να την ονομάσει «Στέφανος»… όπως και το γιο της. Σήμερα, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση υποδέχεται ήδη πολλούς τακτικούς επισκέπτες, τόσο από την ευρύτερη περιοχή, όσο κι από τη Θεσσαλονίκη κι εκτός αυτής, που έρχονται ως εδώ για να δοκιμάσουν τα ολόφρεσκα ψάρια, αλλά και το «μεθυσμένο» κρασάτο χταπόδι, για το οποίο φημίζεται.

Το έναυσμα για το άνοιγμα της ψαροταβέρνας «Στέφανος» ήταν η προηγούμενη εμπειρία της μητέρας, Άννας Γιανέβσκι σε κουζίνες και η μαγειρική της τέχνη. Μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη και το γιο τους, Στέφανο, λειτουργούν οικογενειακά το χώρο αυτό, όπου οι θαλασσινές γεύσεις κυριαρχούν κι αναδεικνύονται κι όπου κάθε πιάτο, έχει την αμέριστη προσοχή - όπως και οι πελάτες τους. Η ίδια δημιουργεί και μαγειρεύει τις συνταγές της στην κουζίνα και τα λοιπά μέλη της οικογένειας, θα σας σερβίρουν και θα φροντίσουν για την άριστη εξυπηρέτησή σας.

Οι πελάτες - πολλοί και σταθεροί, αλλά και πολλοί άλλοι, που επισκέπτονται την ταβέρνα «Στέφανος» καθημερινά - μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το κλίμα του μαγαζιού, το χαμογελαστό προσωπικό, την άψογη εξυπηρέτηση και φυσικά, το φαγητό: το «α» και το «ω» της συνολικής τους εμπειρίας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π. Κουντουριώτου 173, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26830

Μεζέ από την Πόλη | Restaurant

meze-apo-tin-poli2.jpg

Το «Μεζέ από την Πόλη», στους Νέους Επιβάτες, είναι ένα εστιατόριο που έχει «πρόσωπο»: την οικογένεια των Πολιτών ιδιοκτητών του, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από τέσσερα χρόνια, βασισμένοι απόλυτα στην παραδοσιακή κουλτούρα των Κωνσταντινουπολιτών, τόσο ως προς το φαγητό, όσο κι ως προς τη φιλοξενία.

Η ιστορία ξεκινά σχεδόν τέσσερις γενιές πίσω, από το 1964, όταν οι οικογένειές τους απελάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, με μόνα υπάρχοντα τις αναμνήσεις, τη δύναμη και την αντοχή των ανθρώπων, που κατάφεραν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια, σε ένα περιβάλλον όχι ιδιαίτερα φιλικό. Ανοίγοντας το εστιατόριο, το 2020, ξεκίνησαν και να υλοποιούν το όνειρο μίας οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία ο κάθε φιλοξενούμενος – ο πελάτης, δηλαδή – θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλα εκείνα τα εδέσματα, που γεμίζουν τα πολίτικα τραπέζια: από τις καθημερινές ουζοκαταστάσεις, μέχρι τις εορταστικές συνευρέσεις.

Στο «Μεζέ Από την Πόλη», θα σας υποδεχθούν εγκάρδια και θα μαγειρέψουν για εσάς η μητέρα Ολυμπία, με τη μικρή κόρη Μαρίνα και τη μεγάλη κόρη Σοφία, αληθινές «μαιτρ» στο χουνκιάρ, το αρναούτ τζιέρι, τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Θα φροντίσει για την προμήθεια των καλύτερων υλικών για το τραπέζι σας ο πατέρας Άνθιμος και θα έχει την επιστασία της παρασκευής των γιαλαντζί ντολμάδων η «Νένε», δηλαδή η γιαγιά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντουριώτη 215, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 23680

Τράτα | Restaurant

trata18.jpg

Τριάντα χρόνια γαστρονομικής ιστορίας, μετρά το τσιπουράδικο «Τράτα» στην Περαία, που άνοιξε το 1994 κι όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για καλούς κι ενημερωμένους ψαροφαγάδες, αλλά και για όσους αναζητούν έναν προορισμό κοντά στη Θεσσαλονίκη, για να απολαύσουν κάποια από τα πιο φρέσκα, καλομαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά, που θα βρούνε στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού. Ντόπιοι, επισκέπτες από τους γύρω οικισμούς, κάτοικοι της πόλης και πολλοί τουρίστες, βρίσκουν εδώ έναν χώρο ιδανικό, για να απολαύσουν το γεύμα τους, τη θάλασσα και την καλή ψαροφαγική κουζίνα.

Στην «Τράτα», το μενού εμπλουτίζεται κάθε τόσο, ανάλογα με την εποχή, τις πρώτες ύλες που δίνει η θάλασσα και τα μποστάνια των γύρω περιοχών και φυσικά, την έμπνευση των ανθρώπων του εστιατορίου, που φροντίζουν καθημερινά, για να φτάνει στο τραπέζι σας ό,τι πιο νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα τους.

Ο χώρος του τσιπουράδικου ζεστός, όπως πρέπει σε κάθε αντίστοιχο χώρο, όπου οι γεύσεις της κουζίνας δένουν ταιριαστά με τα οινοπνεύματα της κάβας. Η «Τράτα» βρίσκεται ακριβώς επάνω στο κύμα, με άπλετη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο -κάθε εποχή του χρόνου- μπροστά στα ίδια νερά, από τα οποία προέρχονται πολλά από τα ψάρια και τα θαλασσινά του μενού. Η προμήθεια των τελευταίων γίνεται από αλιείς της ευρύτερης περιοχής της (ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, κ.ά.)., με αποτέλεσμα να φτάνουν στο τραπέζι σας, όσο πιο φρέσκα γίνεται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντιουριώτη 67, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 29930

Ψαροταβέρνα Αντώνης | Restaurant

psarotaverna-antonis11.jpg

Στη Θεσσαλονίκη του 1930, οι παραλίες του Θερμαϊκού ήταν ακόμη ερημικές. Τότε, άρχισαν να δημιουργούνται στην περιοχή ψαροταβέρνες και κέντρα διασκέδασης, όπως αυτά της Περαίας, του Μπαχτσέ Τσιφλίκ και της Αγίας Τριάδας. Τα κέντρα αυτά αποτέλεσαν οάσεις ξεκούρασης για τους Θεσσαλονικείς, με τον κόσμο να πηγαίνει σ’ αυτά με τα καραβάκια που έπλεαν στον Θερμαϊκό.

Ένα από αυτά τα κέντρα ήταν και το ξακουστό Ποσειδώνιο, στην προβλήτα του Μπαχτσέ Τσιφλίκ, το οποίο εκτός από ψαροταβέρνα διέθετε και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Ποσειδώνιο έγραψε τη δική του ιστορία στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας θρύλους της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος μετά την απόλυσή του από το τάγμα των τηλεγραφητών, παρέμεινε εκεί κι έγραφε κρυφά-εξαιτίας της λογοκρισίας της 4ης Αυγούστου- τα πρώτα τραγούδια τουκατά τη διάρκεια του εμφυλίου, τα οποία έμελλε να γίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.

Μπορεί οι ψαροταβέρνες της εποχής να μην είχαν νότες πολυτέλειας τότε, αλλά διέθεταν εξαιρετική κουζίνα. Στη βεντάλια των γεύσεων πρωταγωνιστούσε η μαρίδα, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα καβούρια, τα αφρόψαρα, τα χταπόδια και άλλοι πολλοί λαχταριστοί μεζέδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π.Κουντουριώτου 207, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 22780

Ψαροταβέρνα Ο Γιάννης | Restaurant

psarotaverna-o-giannis4.jpg

Τα ψάρια και τα θαλασσινά τα απολαμβάνει κανείς φρέσκα και σωστά μαγειρεμένα. Όταν μάλιστα τα απολαμβάνει μπροστά στη θάλασσα, η απόλαυση είναι διπλή. Έτσι και στην «Ψαροταβέρνα ο Γιάννης», χρόνια τώρα θα βρει κανείς όλα τα νόστιμα της θάλασσας και θα τα ευχαριστηθεί καλομαγειρεμένα μπροστά στη θάλασσα της Περαίας.

Με την τρίτη γενιά πλέον να έχει αναλάβει την ψαροταβέρνα, το μενού παραμένει παραδοσιακό και γευστικό, η εξυπηρέτηση φιλική και η ατμόσφαιρα οικογενειακή. Οι πιστοί θαμώνες της αγαπούν να περνούν εδώ τα Σάββατα, τις Κυριακές τους και όχι μόνο, καθώς οι αναμνήσεις τους από τα αξέχαστα φαγοπότια τους, τους κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά για το νόστιμο φαγητό και την παρεϊστική ατμόσφαιρα.

Στην «Ψαροταβέρνα ο Γιάννης» θα απολαύσετε φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, σωστά μαγειρεμένα, από γαύρο και σαρδέλα, μέχρι τσιπούρα ελευθέρας, σαργό και σφυρίδα ή ζουμερό χταπόδι και καλαμαράκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ακτής 25, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 22002

Αίγλη | Restaurant

aighli2.jpg

To εστιατόριο «Αίγλη» στην Περαία, πολύ κοντά στον αστικό ιστό, αλλά κι αρκετά μακριά ώστε να μπορεί κανείς να συνδυάσει εξαιρετικά γεύματα με καθαρά, δροσερά νερά για μπάνιο, αποτελεί ένα σήμα – κατατεθέν της περιοχής.

Πρωτοάνοιξε τη δεκαετία του 1960, μαζί με το ομώνυμο ξενοδοχείο της Περαίας, ένα από τα παλαιότερα του οικισμού κι από τότε προσφέρει καθημερινά μία ευρεία γκάμα θαλασσινών και ιχθύων, αλλά κι επιλεγμένα κρεατικά, ακριβώς επάνω στο κύμα. Η πρόσβαση; Εύκολη με κάθε μέσο. Είτε πάτε οδικώς, από την ανατολική έξοδο της πόλης, είτε επιλέγοντας τη θαλάσσια οδό, με το καραβάκι που διασχίζει το Θερμαϊκό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Περαία, κάθε γεύμα στην «Αίγλη» αξίζει κάθε σας επίσκεψη!

Πολλά έχουν αλλάξει, από τότε που η «Αίγλη» λειτουργούσε ως ψαροταβέρνα, επάνω σε μία εξέδρα, σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Σήμερα, στην πιο σύγχρονη πλέον εκδοχή του, το εστιατόριο προσελκύει κόσμο από κάθε περιοχή, που το επιλέγει για προσεγμένα, μοναδικά γεύματα, με θέα στο Θερμαϊκό.

Αποτελεί τη συνέχεια μίας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης και δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς μοναδικές γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, πάντα με τοπικές πρώτες ύλες και φρέσκα προϊόντα, που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ακτής 65, Περαία
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23920 22344, 23920 22243, 6988286321

Ψαρατοβέρνα Μπαρμπαντώνης | Restaurant

psaratoverna-mparmpantonis-3.jpg

Ορισμένα μέρη και ορισμένοι χώροι, είναι συνώνυμα της ιστορίας. Έτσι και η «Ψαρατοβέρνα Μπαρμπαντώνης», που γράφει τη δική της ιστορία από το 1954, στην παραλία του Αγγελοχωρίου, αποτελώντας εδώ και 70 χρόνια ένα πραγματικό παράδεισο για όσους αναζητούν μια γαστρονομική απόλαυση δίπλα στη θάλασσα. Έχει κερδίσει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών για να απολαύσει κανείς ουζάκι και ψάρι στην περιοχή και καθημερινά, μέχρι και σήμερα, αυτή επιβεβαιώνεται.

Το προσεγμένο μενού του είναι γεμάτο από νόστιμα πιάτα θαλασσινών και ψαρικών, επιλεγμένα από φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες. Από ψαρομεζέδες μέχρι σπεσιαλιτέ θαλασσινών, η κάθε επιθυμία μας ικανοποιείται με εκλεπτυσμένες γεύσεις και πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες.

Το περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό και φιλόξενο, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τα γεύματά μας με θέα το γαλάζιο του ορίζοντα. Εδώ, η παράδοση συναντά την αυθεντική γεύση της θάλασσας, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία χαλάρωσης γεμάτη γευστικές απολαύσεις και ευχάριστες αναμνήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παραλία Αγγελοχωρίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 57523

Una Pizzeria | Restaurant

una-pizzeria8.jpg

Το Σεπτέμβριο του 2021, άνοιξε στην περιοχή των νεόκτιστων στην παραλία της Περαίας, μία νέα πιτσαρία, η «Una Pizzeria». Πέρα από την πρωτιά στις γεύσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει το όνομά της, η φιλοσοφία εδώ είναι ο συνδυασμός της ιταλικής και ναπολιτάνικης κουζίνας με ελληνικά στοιχεία, κατά το «una fatsa una ratsa», τη γνωστή, κοινή έκφραση Ελλήνων και Ιταλών.

Έτσι, πέρα από τα σημαντικά ιταλικά συστατικά, όπως η τομάτα San Marzano, που χρησιμοποιείται στη σάλτσα και τον τρόπο παρασκευής που βασίζεται στη ναπολιτάνικη παράδοση, πολλά από τα υλικά του μενού προέρχονται από την εύφορη γη της Επανομής και των γύρω περιοχών και είναι βασισμένα στην εποχικότητα, με τους πειραματισμούς να μην σταματούν ποτέ.

Μάγειρας ο ίδιος -σε πολλές επιχειρήσεις- ο ιδιοκτήτης κι εμπνευστής της «Una Pizzeria», Ανδρέας Τόντης, αγαπά ιδιαίτερα την ιταλική κουλτούρα και το ιταλικό φαγητό και τα αναδεικνύει καθημερινά στο χώρο του.

Σε τι διαφέρει η «Una Pizzeria» από άλλες πιτσαρίες της ευρύτερη περιοχής; Στο ότι, με εξαίρεση τη σάλτσα από τομάτες San Martzano, Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) της Ιταλίας και το ειδικό ιταλικό αλεύρι που χρησιμοποιείται στη ζύμη, το μενού περιλαμβάνει όσο το δυνατόν καθαρά ελληνικά προϊόντα, που ακολουθούν τον κύκλο των εποχών και τη διαθεσιμότητα της ημέρας κι αποτελούν πηγή έμπνευσης, για τους μαγείρους της κουζίνας του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 1 - 3, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20990

Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις | Restaurant

retselis-geuseis1.jpg

Το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» είναι ένα εστιατόριο θαλασσινών με παράδοση από το 1962, που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα κορυφαία στο είδος του.

Στη Νέα Μηχανιώνα, δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην ιχθυόσκαλα της περιοχής, που είναι και η μεγαλύτερη της Βορείου Ελλάδας, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» προμηθεύεται την βασική πρώτη του ύλη -ψάρια και θαλασσινά- απευθείας από την πηγή.

Όνομα συνώνυμο της ποιότητας σε πρώτες ύλες και μαγειρικές δημιουργίες, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» εξακολουθεί να επενδύει στην παράδοση, την οποία εκσυγχρονίζει με μία πιο φρέσκια παρουσίαση των πιάτων του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πώς πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες, έχουν παρελάσει από το εστιατόριο.

Έχοντας άμεση πρόσβαση στην πηγή και διατηρώντας χρόνιες συνεργασίες, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» μαγειρεύει με «ζωντανή» πρώτη ύλη και ολόφρεσκα μπαξεβανικά που παράγονται από την τοπική αγορά.

Ψάρια και θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές του μενού. Από σαρδέλα και γαύρο μέχρι φαγκρί και στείρα, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» προσφέρει ό,τι βγάζει η θάλασσα, ανάλογα την εποχή και τον καιρό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 1, Νέα Μηχανιώνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 31271

Abuelos | Café & Cocktail Bar

abuelos1.jpg

Ένα cocktail μπορεί να είναι βασισμένο στην παράδοση και το «Abuelos» στην Περαία, είναι ένα spot που το αποδεικνύει. Έχοντας φτιάξει ένα χώρο βασισμένο στην «αέναη αγάπη» όπως λένε -κι αφιερωμένο στον παππού και στη γιαγιά, όπως σημαίνει το όνομά του στα ισπανικά- προσπαθούν να συνδυάζουν την παράδοση και νέες τεχνικές cocktails καθημερινά και να δημιουργούν, με τις γνώσεις τους, ένα ευρύτερο μέλλον για το χώρο της εστίασης, συνυφασμένο άρρηκτα, με παραδοσιακά στοιχεία.

Το «Abuelos» στην Περαία, άνοιξε το 2020 και ήταν το πρώτο σημείο για brunch στην περιοχή. Το όνομα, που στα ισπανικά σημαίνει «παππούς και γιαγιά», δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά προς τιμήν των παππούδων των ιδιοκτητών, που μένουν ακριβώς από επάνω, στο χώρο όπου μεγάλωσαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, τέσσερα ξαδέρφια, που μοιράζονται, μέσα από το συγκεκριμένο χώρο, τα πιο αγνά συναισθήματα που έχουν δημιουργήσει οι αναμνήσεις τους - στιγμές, μυρωδιές, παιχνίδια, χαμόγελα, ασφάλεια, ανιδιοτέλεια κι… αέναη αγάπη.

Βασική φιλοσοφία τους, είναι να αναδείξουν στο χώρο της εστίασης την έννοια της φιλοξενίας, ακριβώς όπως και οι ίδιοι την έμαθαν από τους παππούδες τους, που τους φρόντιζαν σε κάθε τους επίσκεψη. Το καταφέρνουν, αξιοποιώντας και τις γνώσεις που έχουν από τις σπουδές τους, επάνω στο αντικείμενο (καφές, spirits και κρασιά). Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 51, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26600

Merci Brasserie | Café Bar Bistro

merci-brasserie1.jpg

Το Merci Brasserie θα το βρείτε στην Περαία Θεσσαλονίκης και σίγουρα, αξίζει να το επισκεφθείτε από όποια πλευρά της πόλης κι αν έρχεστε, καθώς δεν αποτελεί τυχαία «σήμα κατατεθέν» της περιοχής.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή γαλλική brasserie, με επιρροές από την ιταλική φινέτσα, αλλά και γενικότερα τη δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο χώρος θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά, με τη μπαρόκ-ρομαντική αισθητική του, ενώ θα σας κερδίσει η συνολικά φιλόξενη και «ζεστή» του ατμόσφαιρα.

Τόσο ο εσωτερικός του χώρος, όσο και ο εξωτερικός, είναι προσεκτικά διαμορφωμένοι, προκειμένου να μας ταξιδεύουν νοερά σε γαλλικά και ιταλικά καλντερίμια, ενώ το μενού του είναι από μόνο του μία συλλογή γαστρονομικών έργων τέχνης.

Το Merci Brasserie θα σας προσφέρει μία πραγματική γαστρονομική εμπειρία, που θεμελιώνεται κυρίως από γαλλικές, ιταλικές, ισπανικές αλλά και παραδοσιακές ελληνικές επιρροές.

Προσωπικές αγαπημένες μας επιλογές τo Κότσι Diplomatico, το οποίο σιγοψήνεται για 4 ώρες με γλάσο μελιού & ρούμι diplomatico, το Calzone Μορταδέλα με πέστο φυστικιού Αιγίνης, όπως και τα Tortelloni giganti με γέμιση μανιταριών porcini και λευκή σάλτσα παρμεζάνας αρωματισμένη με λευκή τρούφα και η σαλάτα σπανακόπιτα με φύλλα κρούστας, κρέμα φέτας με άνιθο & vinegrette, πετιμέζι. Μία πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, που θα σας προσφέρουν μία μοναδική γευστική εμπειρία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανθέων 13, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23923 05410

Tramonto | Café Bar & Terrace

tramonto1.jpg

Για όσους αγαπούν τα cocktails και τις πιο… εξωτικές ενίοτε γεύσεις, οι βραδιές κατά τις οποίες μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους blend με τον απαραίτητο πάγο, την ιδανική μουσική υπόκρουση και τη θαλασσινή αύρα στον αέρα, είναι μία συνθήκη ευεξίας και το «Tramonto», στους Νέους Επιβάτες, υπόσχεται όλα τα παραπάνω σε ένα χώρο.

Ο τελευταίος, δεν είναι άλλος από την ταράτσα του όμορφου αυτού cocktail bar, που άνοιξε τις πόρτες του το 2007 ως cafe lounge bar –στον κάτω χώρο του- κι έγινε και open bar το καλοκαίρι του 2019 –με την ταράτσα του- και που, έκτοτε, αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όσων αναζητούν ένα απολαυστικό cocktail δίπλα στη θάλασσα.

Το «Tramonto» είναι, πλέον, ένα κλασσικός, διαχρονικός χώρος στους Νέους Επιβάτες, με πελάτες που το τιμούν σταθερά εδώ και 17 χρόνια. Αποτελεί μία άκρως καλοκαιρινή, δροσερή επιλογή για τις ημέρες σας, αλλά κυρίως για τα καλοκαιρινά βράδια, χάρη στη δροσιά που πάντα έχει λόγω ύψους κι αέρα που έρχεται από τη θάλασσα, ως ένα lounge αισθητικής open bar – το μοναδικό στην περιοχή - απόλυτα ανοιχτό, με άπλετη θέα στον ουρανό και τα νερά του Θερμαϊκού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης & Κουντουριώτη 39, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20770

Fame | Café Bar & Beach Bar

fame1.jpg

Το Fame Café-Bar θα το βρείτε στο κέντρο της Περαίας, επί της Κουντουριώτου 45. Βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, στον πεζόδρομο της περιοχής, με μόλις λίγα μέτρα να το χωρίζουν από τη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα café-bar που έχει καθιερωθεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη από το 2004, όταν και πρωτοάνοιξαν οι πόρτες του, ως ένας χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης, ιδανικός για κάθε ώρα της ημέρας.

Ο εσωτερικός χώρος του Fame Café-Bar κυμαίνεται σε γήινες αποχρώσεις και χαρακτηρίζεται από άνεση στο πλαίσιο του comfort living.

Στον εξωτερικό χώρο του, θα βρείτε άνετες πολυθρόνες, ιδανικές για να υποδεχθούν εσάς και την παρέα σας και να σας προσφέρουν μία ατόφια εμπειρία χαλάρωσης με θέα τη θάλασσα.

Όμως, ο εξωτερικός του χώρος δεν σταματά εκεί, καθώς μόλις τελειώνει ο πεζόδρομος και ξεκινάει η αμμουδιά, το Fame διαθέτει και ξαπλώστρες, σε συνδυασμό με όλον τον υπόλοιπο εξοπλισμό ενός casual beach bar.

Τα καλοκαίρια, όπου η θάλασσα έχει την τιμητική της, είναι ιδανικό spot για να απολαύσετε τις βουτιές σας στην πεντακάθαρη παραλία που εκτείνεται μπροστά από το κατάστημα και που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 45 με Αίαντος, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 29944

Siel | Café Bar Bistro

siel5.jpg

Το «Siel», στην παραλία της Περαίας, είναι ένας υπέροχος χώρος, για όλες τις ώρες της ημέρας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας τα μέλη έβαλαν όλο τους το μεράκι για να δημιουργήσουν ένα πολύ όμορφο στέκι δίπλα στο κύμα, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο.

Παλ αποχρώσεις, ρουστίκ στοιχεία με διάθεση ρομαντική συνθέτουν το σκηνικό αυτού του café bistro που από το πρωί μέχρι το βράδυ χαρίζει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης.

Από νωρίς το πρωί για καφέ και πρωινό μέχρι το βράδυ για κοκτέιλ, το «Siel» αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για αξέχαστες καλοκαιρινές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Γευστικές, χειροποίητες επιλογές κι ευχάριστη, οικεία ατμόσφαιρα σε ένα περιποιημένο περιβάλλον πλαισιώνουν έξοχα την έξοδο σας, όποια ώρα κι αν είναι αυτή.

Στο «Siel» η μέρα ξεκινάει με εξαιρετικής ποιότητας καφέ, ποικιλία ροφημάτων και χυμών που συνοδεύουν άριστα το πρωινό ή το brunch σας. Σε αυτές τις κατηγορίες θα βρείτε πολλές γευστικές επιλογές, άλλες κλασικές και άλλες πιο σύγχρονες, μα όλες τους χειροποίητες, σαν στο σπίτι σας.

Φτιαγμένα όλα στην κουζίνα του «Siel» από την ομάδα του, που επιλέγει μόνο τα καλύτερα υλικά, για γευστικές δημιουργίες που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π. Κουντουριώτου 51, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23921 13640

Οι ανατολικές ακτές του νομού Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια ένας αγαπημένος προορισμός για όλους, τόσο για τους Θεσσαλονικείς, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Καλό φαγητό με πρωταγωνιστή το ψάρι, all day café bars για καφέ και brunch το πρωί ή για ποτά και cocktails το βράδυ και όμορφα beach bars για δροσερές βουτιές.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, η Περαία, οι Νέοι Επιβάτες, η Επανομή και η Μηχανιώνα, με βασικό παρονομαστή τη θάλασσα και την αύρα της, αποτελούν ιδανικές επιλογές για καθημερινές αποδράσεις για όλους μας.

Πάμε να γνωρίσουμε μαζί 16+1 από τις καλύτερες προστάσεις για φαγητό, ποτό και beach bars στις ανατολικές ακτές του νομού!

KYMA | Beach Bar Restaurant

kyma1.jpg

Μακριά από τoυς ήχους της πόλης, αλλά πολύ κοντά σε αυτή βρίσκεται το «KYMA Bar Restaurant». Μία όαση δροσιάς και πράσινου, στην Πάλιουρα Επανομής, που χρόνια τώρα αγαπούν να επισκέπτονται οι Θεσσαλονικείς για καφέ, φαγητό, ποτό αλλά και για καλοκαιρινές βουτιές.

Πρόκειται για έναν κοντινό καλοκαιρινό προορισμό που σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα κάτω από τον ίσκιο των δέντρων του, πάνω στο κύμα κυριολεκτικά. Υπό τους ήχους όμορφης μουσικής, σε ένα περιβάλλον που σε βάζει σε mood διακοπών, θα βρεις όλα αυτά που ζητάς από μία σύντομη καλοκαιρινή απόδραση. Έναν απολαυστικό καφέ, μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα, ένα ξεχωριστό γεύμα, ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ και φυσικά… ανεμελιά!

Έπειτα από 37 χρόνια λειτουργίας, το «KYMA Beach Bar Restaurant» παραμένει σταθερή αξία στις προτιμήσεις των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο. Κάθε χρόνο και πιο ανανεωμένο, με έξτρα καλοκαιρινή διάθεση, βρίσκεται σε μία κατάφυτη περιοχή, πάνω στο κύμα με θέα τα γαλαζοπράσινα νερά της Επανομής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Επανομής - Νέας Μηχανιώνας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 41442

Ψαροταβέρνα Αρχιπέλαγος | Restaurant

archipelaghos3.jpg

Η ψαροταβέρνα Αρχιπέλαγος πρωτοσυστήθηκε στους Θεσσαλονικείς στη Νέα Κρήνη το 1983.

Η πορεία του ανοδική είναι καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών λειτουργίας του καθώς το μεράκι των ανθρώπων του είναι πραγματικά αξιοζήλευτο, όπως και το service, αλλά και τα πιάτα που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Ο Χρήστος Καραχρήστος και ο Γιώργος Αγιασώτης, ανέκαθεν ανήσυχα επιχειρηματικά πνεύματα και οι δύο και γεμάτοι ιδέες και όρεξη για δημιουργία, αποφάσισαν τον Ιανουάριο του 2023 να δώσουν νέα «πνοή» στο Αρχιπέλαγος αυτή τη φορά στην περιοχή της Περαίας. Οι δυο τους κατάφεραν να στήσουν από την αρχή μία ψαροταβέρνα αντάξια της ιστορίας του ονόματος που φέρει, αλλά φέρνοντας παράλληλα στο μενού γευστικές καινοτομίες.

Κάπως έτσι αναδύθηκε το Αρχιπέλαγος, έχοντας στη φαρέτρα του την εμπειρία χρόνων των ιδιοκτητών του σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον χώρο της εστίασης τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, αλλά και μία άψογη στο σύνολό της ομάδα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντουριώτη 37, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26000

Ψαροταβέρνα Άνεμος | Restaurant

taverna-anemos-4.jpg

Η ιδέα του να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να χαλαρώσουμε σε ένα μέρος όπου η γεύση, η φρεσκάδα και η θέα ενώνονται για να μας χαρίσουν μια ευχάριστη εμπειρία, είναι απλά μαγευτική. Για αυτό επισκεφτήκαμε την «Ταβέρνα Άνεμος», στην οδό Κων. Καφάβη 2, στην Αγ. Τριάδα, που αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της καλής ελληνικής γαστρονομίας και της εκλεκτής ποιότητας στα θαλασσινά και όχι μόνο.

Η ποιότητα των υλικών και φρεσκάδα των ψαριών την χαρακτηρίζουν. Ιδιοκτήτες της η οικογένεια Αποστολίδη που δημιούργησε με πολύ μεράκι τον χώρο όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει πιάτα της ελληνικής κουζίνας και φυσικά φρέσκο ψάρι στη σχάρα.

Η ατμόσφαιρα του είναι ολοζώντανη και φιλόξενη, με τη θάλασσα να αγκαλιάζει τον χώρο και να προσφέρει μια ειδυλλιακή θέα που ηρεμεί την ψυχή. Η κουζίνα είναι γεμάτη μεζέδες υψηλών προδιαγραφών, που αντικατοπτρίζουν τη γεύση και την παράδοση της μεσογειακής κουζίνας σε όλο της το μεγαλείο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κων. Καφάβη 2, Αγ. Τριάδα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 51209

Ψαροταβέρνα Στέφανος | Restaurant

psarotaverna-stefanos-19.jpg

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η οικογένεια Γιανέβσκι, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της ψαροταβέρνα, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης και να την ονομάσει «Στέφανος»… όπως και το γιο της. Σήμερα, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση υποδέχεται ήδη πολλούς τακτικούς επισκέπτες, τόσο από την ευρύτερη περιοχή, όσο κι από τη Θεσσαλονίκη κι εκτός αυτής, που έρχονται ως εδώ για να δοκιμάσουν τα ολόφρεσκα ψάρια, αλλά και το «μεθυσμένο» κρασάτο χταπόδι, για το οποίο φημίζεται.

Το έναυσμα για το άνοιγμα της ψαροταβέρνας «Στέφανος» ήταν η προηγούμενη εμπειρία της μητέρας, Άννας Γιανέβσκι σε κουζίνες και η μαγειρική της τέχνη. Μαζί με το σύζυγό της, Γιάννη και το γιο τους, Στέφανο, λειτουργούν οικογενειακά το χώρο αυτό, όπου οι θαλασσινές γεύσεις κυριαρχούν κι αναδεικνύονται κι όπου κάθε πιάτο, έχει την αμέριστη προσοχή - όπως και οι πελάτες τους. Η ίδια δημιουργεί και μαγειρεύει τις συνταγές της στην κουζίνα και τα λοιπά μέλη της οικογένειας, θα σας σερβίρουν και θα φροντίσουν για την άριστη εξυπηρέτησή σας.

Οι πελάτες - πολλοί και σταθεροί, αλλά και πολλοί άλλοι, που επισκέπτονται την ταβέρνα «Στέφανος» καθημερινά - μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το κλίμα του μαγαζιού, το χαμογελαστό προσωπικό, την άψογη εξυπηρέτηση και φυσικά, το φαγητό: το «α» και το «ω» της συνολικής τους εμπειρίας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π. Κουντουριώτου 173, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26830

Μεζέ από την Πόλη | Restaurant

meze-apo-tin-poli2.jpg

Το «Μεζέ από την Πόλη», στους Νέους Επιβάτες, είναι ένα εστιατόριο που έχει «πρόσωπο»: την οικογένεια των Πολιτών ιδιοκτητών του, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από τέσσερα χρόνια, βασισμένοι απόλυτα στην παραδοσιακή κουλτούρα των Κωνσταντινουπολιτών, τόσο ως προς το φαγητό, όσο κι ως προς τη φιλοξενία.

Η ιστορία ξεκινά σχεδόν τέσσερις γενιές πίσω, από το 1964, όταν οι οικογένειές τους απελάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο, με μόνα υπάρχοντα τις αναμνήσεις, τη δύναμη και την αντοχή των ανθρώπων, που κατάφεραν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια, σε ένα περιβάλλον όχι ιδιαίτερα φιλικό. Ανοίγοντας το εστιατόριο, το 2020, ξεκίνησαν και να υλοποιούν το όνειρο μίας οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία ο κάθε φιλοξενούμενος – ο πελάτης, δηλαδή – θα είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλα εκείνα τα εδέσματα, που γεμίζουν τα πολίτικα τραπέζια: από τις καθημερινές ουζοκαταστάσεις, μέχρι τις εορταστικές συνευρέσεις.

Στο «Μεζέ Από την Πόλη», θα σας υποδεχθούν εγκάρδια και θα μαγειρέψουν για εσάς η μητέρα Ολυμπία, με τη μικρή κόρη Μαρίνα και τη μεγάλη κόρη Σοφία, αληθινές «μαιτρ» στο χουνκιάρ, το αρναούτ τζιέρι, τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Θα φροντίσει για την προμήθεια των καλύτερων υλικών για το τραπέζι σας ο πατέρας Άνθιμος και θα έχει την επιστασία της παρασκευής των γιαλαντζί ντολμάδων η «Νένε», δηλαδή η γιαγιά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντουριώτη 215, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 23680

Τράτα | Restaurant

trata18.jpg

Τριάντα χρόνια γαστρονομικής ιστορίας, μετρά το τσιπουράδικο «Τράτα» στην Περαία, που άνοιξε το 1994 κι όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για καλούς κι ενημερωμένους ψαροφαγάδες, αλλά και για όσους αναζητούν έναν προορισμό κοντά στη Θεσσαλονίκη, για να απολαύσουν κάποια από τα πιο φρέσκα, καλομαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά, που θα βρούνε στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού. Ντόπιοι, επισκέπτες από τους γύρω οικισμούς, κάτοικοι της πόλης και πολλοί τουρίστες, βρίσκουν εδώ έναν χώρο ιδανικό, για να απολαύσουν το γεύμα τους, τη θάλασσα και την καλή ψαροφαγική κουζίνα.

Στην «Τράτα», το μενού εμπλουτίζεται κάθε τόσο, ανάλογα με την εποχή, τις πρώτες ύλες που δίνει η θάλασσα και τα μποστάνια των γύρω περιοχών και φυσικά, την έμπνευση των ανθρώπων του εστιατορίου, που φροντίζουν καθημερινά, για να φτάνει στο τραπέζι σας ό,τι πιο νόστιμο φτιάχνουν στην κουζίνα τους.

Ο χώρος του τσιπουράδικου ζεστός, όπως πρέπει σε κάθε αντίστοιχο χώρο, όπου οι γεύσεις της κουζίνας δένουν ταιριαστά με τα οινοπνεύματα της κάβας. Η «Τράτα» βρίσκεται ακριβώς επάνω στο κύμα, με άπλετη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο -κάθε εποχή του χρόνου- μπροστά στα ίδια νερά, από τα οποία προέρχονται πολλά από τα ψάρια και τα θαλασσινά του μενού. Η προμήθεια των τελευταίων γίνεται από αλιείς της ευρύτερης περιοχής της (ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας, κ.ά.)., με αποτέλεσμα να φτάνουν στο τραπέζι σας, όσο πιο φρέσκα γίνεται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παύλου Κουντιουριώτη 67, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 29930

Ψαροταβέρνα Αντώνης | Restaurant

psarotaverna-antonis11.jpg

Στη Θεσσαλονίκη του 1930, οι παραλίες του Θερμαϊκού ήταν ακόμη ερημικές. Τότε, άρχισαν να δημιουργούνται στην περιοχή ψαροταβέρνες και κέντρα διασκέδασης, όπως αυτά της Περαίας, του Μπαχτσέ Τσιφλίκ και της Αγίας Τριάδας. Τα κέντρα αυτά αποτέλεσαν οάσεις ξεκούρασης για τους Θεσσαλονικείς, με τον κόσμο να πηγαίνει σ’ αυτά με τα καραβάκια που έπλεαν στον Θερμαϊκό.

Ένα από αυτά τα κέντρα ήταν και το ξακουστό Ποσειδώνιο, στην προβλήτα του Μπαχτσέ Τσιφλίκ, το οποίο εκτός από ψαροταβέρνα διέθετε και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Ποσειδώνιο έγραψε τη δική του ιστορία στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας θρύλους της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος μετά την απόλυσή του από το τάγμα των τηλεγραφητών, παρέμεινε εκεί κι έγραφε κρυφά-εξαιτίας της λογοκρισίας της 4ης Αυγούστου- τα πρώτα τραγούδια τουκατά τη διάρκεια του εμφυλίου, τα οποία έμελλε να γίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.

Μπορεί οι ψαροταβέρνες της εποχής να μην είχαν νότες πολυτέλειας τότε, αλλά διέθεταν εξαιρετική κουζίνα. Στη βεντάλια των γεύσεων πρωταγωνιστούσε η μαρίδα, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα καβούρια, τα αφρόψαρα, τα χταπόδια και άλλοι πολλοί λαχταριστοί μεζέδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π.Κουντουριώτου 207, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 22780

Ψαροταβέρνα Ο Γιάννης | Restaurant

psarotaverna-o-giannis4.jpg

Τα ψάρια και τα θαλασσινά τα απολαμβάνει κανείς φρέσκα και σωστά μαγειρεμένα. Όταν μάλιστα τα απολαμβάνει μπροστά στη θάλασσα, η απόλαυση είναι διπλή. Έτσι και στην «Ψαροταβέρνα ο Γιάννης», χρόνια τώρα θα βρει κανείς όλα τα νόστιμα της θάλασσας και θα τα ευχαριστηθεί καλομαγειρεμένα μπροστά στη θάλασσα της Περαίας.

Με την τρίτη γενιά πλέον να έχει αναλάβει την ψαροταβέρνα, το μενού παραμένει παραδοσιακό και γευστικό, η εξυπηρέτηση φιλική και η ατμόσφαιρα οικογενειακή. Οι πιστοί θαμώνες της αγαπούν να περνούν εδώ τα Σάββατα, τις Κυριακές τους και όχι μόνο, καθώς οι αναμνήσεις τους από τα αξέχαστα φαγοπότια τους, τους κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά για το νόστιμο φαγητό και την παρεϊστική ατμόσφαιρα.

Στην «Ψαροταβέρνα ο Γιάννης» θα απολαύσετε φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, σωστά μαγειρεμένα, από γαύρο και σαρδέλα, μέχρι τσιπούρα ελευθέρας, σαργό και σφυρίδα ή ζουμερό χταπόδι και καλαμαράκι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ακτής 25, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 22002

Αίγλη | Restaurant

aighli2.jpg

To εστιατόριο «Αίγλη» στην Περαία, πολύ κοντά στον αστικό ιστό, αλλά κι αρκετά μακριά ώστε να μπορεί κανείς να συνδυάσει εξαιρετικά γεύματα με καθαρά, δροσερά νερά για μπάνιο, αποτελεί ένα σήμα – κατατεθέν της περιοχής.

Πρωτοάνοιξε τη δεκαετία του 1960, μαζί με το ομώνυμο ξενοδοχείο της Περαίας, ένα από τα παλαιότερα του οικισμού κι από τότε προσφέρει καθημερινά μία ευρεία γκάμα θαλασσινών και ιχθύων, αλλά κι επιλεγμένα κρεατικά, ακριβώς επάνω στο κύμα. Η πρόσβαση; Εύκολη με κάθε μέσο. Είτε πάτε οδικώς, από την ανατολική έξοδο της πόλης, είτε επιλέγοντας τη θαλάσσια οδό, με το καραβάκι που διασχίζει το Θερμαϊκό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Περαία, κάθε γεύμα στην «Αίγλη» αξίζει κάθε σας επίσκεψη!

Πολλά έχουν αλλάξει, από τότε που η «Αίγλη» λειτουργούσε ως ψαροταβέρνα, επάνω σε μία εξέδρα, σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Σήμερα, στην πιο σύγχρονη πλέον εκδοχή του, το εστιατόριο προσελκύει κόσμο από κάθε περιοχή, που το επιλέγει για προσεγμένα, μοναδικά γεύματα, με θέα στο Θερμαϊκό.

Αποτελεί τη συνέχεια μίας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης και δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς μοναδικές γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, πάντα με τοπικές πρώτες ύλες και φρέσκα προϊόντα, που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ακτής 65, Περαία
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23920 22344, 23920 22243, 6988286321

Ψαρατοβέρνα Μπαρμπαντώνης | Restaurant

psaratoverna-mparmpantonis-3.jpg

Ορισμένα μέρη και ορισμένοι χώροι, είναι συνώνυμα της ιστορίας. Έτσι και η «Ψαρατοβέρνα Μπαρμπαντώνης», που γράφει τη δική της ιστορία από το 1954, στην παραλία του Αγγελοχωρίου, αποτελώντας εδώ και 70 χρόνια ένα πραγματικό παράδεισο για όσους αναζητούν μια γαστρονομική απόλαυση δίπλα στη θάλασσα. Έχει κερδίσει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών για να απολαύσει κανείς ουζάκι και ψάρι στην περιοχή και καθημερινά, μέχρι και σήμερα, αυτή επιβεβαιώνεται.

Το προσεγμένο μενού του είναι γεμάτο από νόστιμα πιάτα θαλασσινών και ψαρικών, επιλεγμένα από φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες. Από ψαρομεζέδες μέχρι σπεσιαλιτέ θαλασσινών, η κάθε επιθυμία μας ικανοποιείται με εκλεπτυσμένες γεύσεις και πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες.

Το περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό και φιλόξενο, δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τα γεύματά μας με θέα το γαλάζιο του ορίζοντα. Εδώ, η παράδοση συναντά την αυθεντική γεύση της θάλασσας, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία χαλάρωσης γεμάτη γευστικές απολαύσεις και ευχάριστες αναμνήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παραλία Αγγελοχωρίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 57523

Una Pizzeria | Restaurant

una-pizzeria8.jpg

Το Σεπτέμβριο του 2021, άνοιξε στην περιοχή των νεόκτιστων στην παραλία της Περαίας, μία νέα πιτσαρία, η «Una Pizzeria». Πέρα από την πρωτιά στις γεύσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει το όνομά της, η φιλοσοφία εδώ είναι ο συνδυασμός της ιταλικής και ναπολιτάνικης κουζίνας με ελληνικά στοιχεία, κατά το «una fatsa una ratsa», τη γνωστή, κοινή έκφραση Ελλήνων και Ιταλών.

Έτσι, πέρα από τα σημαντικά ιταλικά συστατικά, όπως η τομάτα San Marzano, που χρησιμοποιείται στη σάλτσα και τον τρόπο παρασκευής που βασίζεται στη ναπολιτάνικη παράδοση, πολλά από τα υλικά του μενού προέρχονται από την εύφορη γη της Επανομής και των γύρω περιοχών και είναι βασισμένα στην εποχικότητα, με τους πειραματισμούς να μην σταματούν ποτέ.

Μάγειρας ο ίδιος -σε πολλές επιχειρήσεις- ο ιδιοκτήτης κι εμπνευστής της «Una Pizzeria», Ανδρέας Τόντης, αγαπά ιδιαίτερα την ιταλική κουλτούρα και το ιταλικό φαγητό και τα αναδεικνύει καθημερινά στο χώρο του.

Σε τι διαφέρει η «Una Pizzeria» από άλλες πιτσαρίες της ευρύτερη περιοχής; Στο ότι, με εξαίρεση τη σάλτσα από τομάτες San Martzano, Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) της Ιταλίας και το ειδικό ιταλικό αλεύρι που χρησιμοποιείται στη ζύμη, το μενού περιλαμβάνει όσο το δυνατόν καθαρά ελληνικά προϊόντα, που ακολουθούν τον κύκλο των εποχών και τη διαθεσιμότητα της ημέρας κι αποτελούν πηγή έμπνευσης, για τους μαγείρους της κουζίνας του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 1 - 3, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20990

Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις | Restaurant

retselis-geuseis1.jpg

Το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» είναι ένα εστιατόριο θαλασσινών με παράδοση από το 1962, που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα κορυφαία στο είδος του.

Στη Νέα Μηχανιώνα, δίπλα στη θάλασσα, αλλά και στην ιχθυόσκαλα της περιοχής, που είναι και η μεγαλύτερη της Βορείου Ελλάδας, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» προμηθεύεται την βασική πρώτη του ύλη -ψάρια και θαλασσινά- απευθείας από την πηγή.

Όνομα συνώνυμο της ποιότητας σε πρώτες ύλες και μαγειρικές δημιουργίες, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» εξακολουθεί να επενδύει στην παράδοση, την οποία εκσυγχρονίζει με μία πιο φρέσκια παρουσίαση των πιάτων του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πώς πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες, έχουν παρελάσει από το εστιατόριο.

Έχοντας άμεση πρόσβαση στην πηγή και διατηρώντας χρόνιες συνεργασίες, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» μαγειρεύει με «ζωντανή» πρώτη ύλη και ολόφρεσκα μπαξεβανικά που παράγονται από την τοπική αγορά.

Ψάρια και θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές του μενού. Από σαρδέλα και γαύρο μέχρι φαγκρί και στείρα, το «Εστιατόριο Ρετσέλης Γεύσεις» προσφέρει ό,τι βγάζει η θάλασσα, ανάλογα την εποχή και τον καιρό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 1, Νέα Μηχανιώνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 31271

Abuelos | Café & Cocktail Bar

abuelos1.jpg

Ένα cocktail μπορεί να είναι βασισμένο στην παράδοση και το «Abuelos» στην Περαία, είναι ένα spot που το αποδεικνύει. Έχοντας φτιάξει ένα χώρο βασισμένο στην «αέναη αγάπη» όπως λένε -κι αφιερωμένο στον παππού και στη γιαγιά, όπως σημαίνει το όνομά του στα ισπανικά- προσπαθούν να συνδυάζουν την παράδοση και νέες τεχνικές cocktails καθημερινά και να δημιουργούν, με τις γνώσεις τους, ένα ευρύτερο μέλλον για το χώρο της εστίασης, συνυφασμένο άρρηκτα, με παραδοσιακά στοιχεία.

Το «Abuelos» στην Περαία, άνοιξε το 2020 και ήταν το πρώτο σημείο για brunch στην περιοχή. Το όνομα, που στα ισπανικά σημαίνει «παππούς και γιαγιά», δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά προς τιμήν των παππούδων των ιδιοκτητών, που μένουν ακριβώς από επάνω, στο χώρο όπου μεγάλωσαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, τέσσερα ξαδέρφια, που μοιράζονται, μέσα από το συγκεκριμένο χώρο, τα πιο αγνά συναισθήματα που έχουν δημιουργήσει οι αναμνήσεις τους - στιγμές, μυρωδιές, παιχνίδια, χαμόγελα, ασφάλεια, ανιδιοτέλεια κι… αέναη αγάπη.

Βασική φιλοσοφία τους, είναι να αναδείξουν στο χώρο της εστίασης την έννοια της φιλοξενίας, ακριβώς όπως και οι ίδιοι την έμαθαν από τους παππούδες τους, που τους φρόντιζαν σε κάθε τους επίσκεψη. Το καταφέρνουν, αξιοποιώντας και τις γνώσεις που έχουν από τις σπουδές τους, επάνω στο αντικείμενο (καφές, spirits και κρασιά). Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 51, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 26600

Merci Brasserie | Café Bar Bistro

merci-brasserie1.jpg

Το Merci Brasserie θα το βρείτε στην Περαία Θεσσαλονίκης και σίγουρα, αξίζει να το επισκεφθείτε από όποια πλευρά της πόλης κι αν έρχεστε, καθώς δεν αποτελεί τυχαία «σήμα κατατεθέν» της περιοχής.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή γαλλική brasserie, με επιρροές από την ιταλική φινέτσα, αλλά και γενικότερα τη δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο χώρος θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά, με τη μπαρόκ-ρομαντική αισθητική του, ενώ θα σας κερδίσει η συνολικά φιλόξενη και «ζεστή» του ατμόσφαιρα.

Τόσο ο εσωτερικός του χώρος, όσο και ο εξωτερικός, είναι προσεκτικά διαμορφωμένοι, προκειμένου να μας ταξιδεύουν νοερά σε γαλλικά και ιταλικά καλντερίμια, ενώ το μενού του είναι από μόνο του μία συλλογή γαστρονομικών έργων τέχνης.

Το Merci Brasserie θα σας προσφέρει μία πραγματική γαστρονομική εμπειρία, που θεμελιώνεται κυρίως από γαλλικές, ιταλικές, ισπανικές αλλά και παραδοσιακές ελληνικές επιρροές.

Προσωπικές αγαπημένες μας επιλογές τo Κότσι Diplomatico, το οποίο σιγοψήνεται για 4 ώρες με γλάσο μελιού & ρούμι diplomatico, το Calzone Μορταδέλα με πέστο φυστικιού Αιγίνης, όπως και τα Tortelloni giganti με γέμιση μανιταριών porcini και λευκή σάλτσα παρμεζάνας αρωματισμένη με λευκή τρούφα και η σαλάτα σπανακόπιτα με φύλλα κρούστας, κρέμα φέτας με άνιθο & vinegrette, πετιμέζι. Μία πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων, που θα σας προσφέρουν μία μοναδική γευστική εμπειρία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανθέων 13, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23923 05410

Tramonto | Café Bar & Terrace

tramonto1.jpg

Για όσους αγαπούν τα cocktails και τις πιο… εξωτικές ενίοτε γεύσεις, οι βραδιές κατά τις οποίες μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους blend με τον απαραίτητο πάγο, την ιδανική μουσική υπόκρουση και τη θαλασσινή αύρα στον αέρα, είναι μία συνθήκη ευεξίας και το «Tramonto», στους Νέους Επιβάτες, υπόσχεται όλα τα παραπάνω σε ένα χώρο.

Ο τελευταίος, δεν είναι άλλος από την ταράτσα του όμορφου αυτού cocktail bar, που άνοιξε τις πόρτες του το 2007 ως cafe lounge bar –στον κάτω χώρο του- κι έγινε και open bar το καλοκαίρι του 2019 –με την ταράτσα του- και που, έκτοτε, αποτελεί αγαπημένο προορισμό, όσων αναζητούν ένα απολαυστικό cocktail δίπλα στη θάλασσα.

Το «Tramonto» είναι, πλέον, ένα κλασσικός, διαχρονικός χώρος στους Νέους Επιβάτες, με πελάτες που το τιμούν σταθερά εδώ και 17 χρόνια. Αποτελεί μία άκρως καλοκαιρινή, δροσερή επιλογή για τις ημέρες σας, αλλά κυρίως για τα καλοκαιρινά βράδια, χάρη στη δροσιά που πάντα έχει λόγω ύψους κι αέρα που έρχεται από τη θάλασσα, ως ένα lounge αισθητικής open bar – το μοναδικό στην περιοχή - απόλυτα ανοιχτό, με άπλετη θέα στον ουρανό και τα νερά του Θερμαϊκού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης & Κουντουριώτη 39, Νέοι Επιβάτες
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20770

Fame | Café Bar & Beach Bar

fame1.jpg

Το Fame Café-Bar θα το βρείτε στο κέντρο της Περαίας, επί της Κουντουριώτου 45. Βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, στον πεζόδρομο της περιοχής, με μόλις λίγα μέτρα να το χωρίζουν από τη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα café-bar που έχει καθιερωθεί στην ανατολική Θεσσαλονίκη από το 2004, όταν και πρωτοάνοιξαν οι πόρτες του, ως ένας χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης, ιδανικός για κάθε ώρα της ημέρας.

Ο εσωτερικός χώρος του Fame Café-Bar κυμαίνεται σε γήινες αποχρώσεις και χαρακτηρίζεται από άνεση στο πλαίσιο του comfort living.

Στον εξωτερικό χώρο του, θα βρείτε άνετες πολυθρόνες, ιδανικές για να υποδεχθούν εσάς και την παρέα σας και να σας προσφέρουν μία ατόφια εμπειρία χαλάρωσης με θέα τη θάλασσα.

Όμως, ο εξωτερικός του χώρος δεν σταματά εκεί, καθώς μόλις τελειώνει ο πεζόδρομος και ξεκινάει η αμμουδιά, το Fame διαθέτει και ξαπλώστρες, σε συνδυασμό με όλον τον υπόλοιπο εξοπλισμό ενός casual beach bar.

Τα καλοκαίρια, όπου η θάλασσα έχει την τιμητική της, είναι ιδανικό spot για να απολαύσετε τις βουτιές σας στην πεντακάθαρη παραλία που εκτείνεται μπροστά από το κατάστημα και που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 45 με Αίαντος, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 29944

Siel | Café Bar Bistro

siel5.jpg

Το «Siel», στην παραλία της Περαίας, είναι ένας υπέροχος χώρος, για όλες τις ώρες της ημέρας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας τα μέλη έβαλαν όλο τους το μεράκι για να δημιουργήσουν ένα πολύ όμορφο στέκι δίπλα στο κύμα, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο.

Παλ αποχρώσεις, ρουστίκ στοιχεία με διάθεση ρομαντική συνθέτουν το σκηνικό αυτού του café bistro που από το πρωί μέχρι το βράδυ χαρίζει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης.

Από νωρίς το πρωί για καφέ και πρωινό μέχρι το βράδυ για κοκτέιλ, το «Siel» αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για αξέχαστες καλοκαιρινές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Γευστικές, χειροποίητες επιλογές κι ευχάριστη, οικεία ατμόσφαιρα σε ένα περιποιημένο περιβάλλον πλαισιώνουν έξοχα την έξοδο σας, όποια ώρα κι αν είναι αυτή.

Στο «Siel» η μέρα ξεκινάει με εξαιρετικής ποιότητας καφέ, ποικιλία ροφημάτων και χυμών που συνοδεύουν άριστα το πρωινό ή το brunch σας. Σε αυτές τις κατηγορίες θα βρείτε πολλές γευστικές επιλογές, άλλες κλασικές και άλλες πιο σύγχρονες, μα όλες τους χειροποίητες, σαν στο σπίτι σας.

Φτιαγμένα όλα στην κουζίνα του «Siel» από την ομάδα του, που επιλέγει μόνο τα καλύτερα υλικά, για γευστικές δημιουργίες που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Π. Κουντουριώτου 51, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23921 13640

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία