Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Best of 2024 – Αγαπημένες αυλές και όμορφοι εξωτερικοί χώροι στην πόλη, για καλοκαιρινές εξόδους γεμάτες γεύσεις και διασκέδαση (2ο μέρος)

Σαν να βρισκόμαστε σε ένα καταγάλανο νησί ή στην καταπράσινη αυλή ενός ορεινού χωριού

 26/07/2024 10:10

Αφιέρωμα: Best of 2024 – Αγαπημένες αυλές και όμορφοι εξωτερικοί χώροι στην πόλη, για καλοκαιρινές εξόδους γεμάτες γεύσεις και διασκέδαση (2ο μέρος)

Το καλοκαίρι και όσο ο καιρός παραμένει ζεστός, όλοι μας αναζητούμε οάσεις δροσιάς, για να απολαύσουμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας, με την παρέα μας. Σε αυλές με πράσινο, σε χώρους εξωτερικούς, όμορφα διαμορφωμένους, που μας προσκαλούν σε νοερά και δροσερά «ταξίδια» του μυαλού, σαν να βρισκόμαστε σε ένα καταγάλανο νησί ή στην καταπράσινη αυλή ενός ορεινού χωριού.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολυάριθμες τέτοιες προτάσεις και πάμε μαζί να γνωρίσουμε στο 2ο μέρος του αφιερώματος μας, άλλες 15+1 από τις καλύτερες στην πόλη…

Rediviva Cucina Povera | Restaurant

rediviva-cucina-2.jpg

Η «Rediviva Cucina Povera», είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα, στο Τσινάρι, μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλης. Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από την «κουζίνα των φτωχών», την κουζίνα της «ιταλικής αγροτιάς», έτσι όπως διαμορφώθηκε στη γειτονική χώρα τον 16ο αιώνα, όταν η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής έγινε δημιουργική μαγειρική, για να επικρατήσει, αργότερα, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής, που ξεκινά από τα λίγα, απλά κι όσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, υλικά.

Έτσι μαγειρεύει κι εδώ, βασισμένη στα υλικά που η φύση μας διαθέτει κάθε εποχή, η ομάδα της Rediviva, που, εννέα χρόνια πριν, στόλισε μία παλιά, υπερυψωμένη αυλή με λουλούδια και φυτά και την εμπλούτισε με γεύσεις που, όποιοι δοκιμάζουν, θυμούνται για καιρό.

Ο Σταύρος Υφαντής, «τροφοσυλλέκτης», όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, συλλέγει άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, φρούτα του δάσους αλλά και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που εμπλουτίζουν την κουζίνα του εστιατορίου. H Αλεξάνδρα Σίσκου, πρώην ιδιοκτήτρια του «Εις την Πόλιν» και πραγματικά χρυσοχέρα που δημιουργεί πιάτα με το ξεχωριστά άρωμα της Πόλης και ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης, επαγγελματίας μάγειρας, με προηγούμενη εμπειρία σε πολλά εστιατόρια, είναι σήμερα ο πυρήνας του «Rediviva Cucina Povera», πλαισιωμένοι από μερικούς νεότερους αλλά ταλαντούχους συνεργάτες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Στρόβολος | Restaurant

strovolos1.jpg

Σκεφθείτε να γευματίζετε τα αγαπημένα σας κρεατικά, μαγειρεμένα απλά και παραδοσιακά, σε έναν χώρο που θα σας θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς σας…κι έχετε το «Στρόβολο». Είναι το νέο στέκι – ωδή στην κρεατοφαγία, που άνοιξε μόλις αρχές Ιουνίου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου 12 & 17ης Νοεμβρίου, στα Κωνσταντινουπολίτικα.

Σε μία open kitchen, όπου η φωτιά καίει μόνιμα -με μοναδική καύσιμη ύλη το κάρβουνο- θα δείτε το Chef, Κωνσταντίνο Βανίδη να βάζει όλη του την τέχνη σε παραδοσιακά εδέσματα, μαγειρεμένα με συνταγές της γιαγιάς, ενώ όλος ο χώρος, σας καλεί σε ένα γευστικό «ταξίδι» - επιστροφή στις… ρίζες!

Και το αυτό γαστρονομικό εγχείρημα ήδη προχωρά εξαιρετικά, με τα απογεύματα και τα βράδια, ειδικά, να προσελκύουν πολύ κόσμο.

Ο χώρος, εκπέμπει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Πρόκειται για ένα μερακλίδικο στέκι, με σκεύη που «μυρίζουν» παράδοση - όπως τα γουδιά και τα γουδοχέρια και οι ξύλινες κουτάλες και σπάτουλες που κοσμούν τους τοίχους - το παλιό ποδήλατο που σας χαιρετά από το μπαλκονάκι, παλιές φωτογραφίες, η μαντεμένια σόμπα με τα μπακιρένια σκεύη, η παλιά ζυγαριά και φυσικά τα ξύλα, τοποθετημένα ευλαβικά, να περιμένουν τη σειρά τους για να συνεισφέρουν στο μαγείρεμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μεσολογγίου 12 & 17ης Νοεμβρίου, Κωνσταντινουπολίτικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941643697

Ουζερί Μπούσουλας | Restaurant

oyzeri-mpousoylas1.jpg

Από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Αλέξανδρος Παρατίδης και ο Νίκος Χασακίδης, εργαζόμενοι μέχρι τότε στο ουζερί «Μπούσουλας» (που τότε λεγόταν «Λαβασάς Meat the Fish»), το ανέλαβαν ως ιδιοκτήτες πλέον και συνεχίζουν την γευστική πορεία του μέσα από τη δική τους ματιά, βασιζόμενοι στην πολύχρονη εμπειρία τους στον κλάδο της εστίασης αλλά και στο άσβεστο μεράκι τους για να προσφέρουν όμορφες γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο τους.

Αλλάζοντας όνομα και πραγματοποιώντας μία εξαιρετική ανακαίνιση, έδωσαν λίγο ακόμη φως στον χώρο, δημιούργησαν μία πανέμορφη αυλή και στο ανανεωμένο πλέον ουζερί τους σερβίρουν γεύσεις θαλασσινές, μα και επιλεγμένα κρεατικά για τους φανατικούς του είδους.

Η αυλή τους θα σας ενθουσιάσει, με τα καταπράσινα δέντρα της ανάμεσα στα κτίρια της περιοχής, θυμίζοντας σκηνικό ιταλικής γειτονιάς, με άφθονη δροσιά -που όλοι αναζητούν ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο- για ημέρες αλλά και βραδιές που θα μνημονεύετε με μεγάλη ευχαρίστηση με την παρέα σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κομνηνών 54, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 403393

Κιβωτός Των Γεύσεων | Restaurant

kivotos-ton-geuseon18.jpg

Από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 27 χρόνια και η «Κιβωτός των Γεύσεων» τα μετράει όλα, ένα προς ένα. Ένα από τα παλαιότερα, πλέον, μεζεδοπωλεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από την πλευρά που πλησιάζει στην Πανεπιστημιούπολη, αποτελεί από τότε που πρωτοάνοιξε αγαπημένο στέκι φοιτητών αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών. Η ιδανική της θέση, κοντά στη Ροτόντα, με θέα στο μνημείο και στο πάρκο που γειτνιάζει, προσφέρει όμορφες στιγμές, κάτω από τη δροσιά των δέντρων. Και ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για κρέας και θαλασσινά, υπό… σκιά.

Η «Κιβωτός Των Γεύσεων» είναι ένα μεζεδοπωλείο φιλόξενο για όλους, με κουζίνα που συνδυάζει ελληνικές, μεσογειακές κι ανατολίτικες γεύσεις.

Πίσω ακριβώς από τη Ροτόντα και το πάρκο της που συναντά την Αρμενοπούλου, με θέα στο μνημείο και σε απόσταση μόλις 2’ από την Καμάρα, προσφέρει ένα περιβάλλον ευχάριστο, ιδανικό για διασκέδαση κι εξαίρετα γεύματα, με κρασάκι ή αυθεντικές τσιπουροκαταστάσεις και ουζοποσίες.

Ο χώρος ζεστός, με φυσιογνωμία παραδοσιακής ταβέρνας, με το ξύλο και την πέτρα να επικρατούν, με τη φιλοσοφία των σημερινών ιδιοκτητών -που έχουν αναλάβει από το 2003- να παραμένει πάντα αυτή του καλού φαγητού και των προσιτών για όλους τιμών. Για το λόγο αυτό, στην «Κιβωτό Των Γεύσεων» συχνάζουν από φοιτητές και οικογένειες, μέχρι τουρίστες της πόλης, αλλά και κάτοικοι της γειτονιάς, κόσμος όλων των ηλικιών, που έρχεται από παντού κι αφήνει τις καλύτερες κριτικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 211711

Γαστροκαφενείο Κουκίδα | Restaurant

sta-kastra5.jpg

Το να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν το πετύχεις είναι σίγουρη επιτυχία. Κάπως έτσι έγινε και με το γαστροκαφενείο «Κουκίδα», στα Κάστρα, στη μαγευτική Άνω Πόλη. Εκεί πήρε σάρκα και οστά το όνειρο ενός νέου σεφ, του Σάββα Τσορακλίδη, που παρέλαβε τη γνωστή «Κουκίδα» από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της και τη μετέτρεψε στο επαγγελματικό του… όνειρο.

Το μεζεδοπωλείο που λειτούργησε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, πέρασε στα χέρια του Σάββα πριν μισό περίπου χρόνο, για να μετατραπεί σε ένα γαστροκαφενείο σύγχρονο, με ελληνική, δημιουργική κουζίνα, που σέβεται την παράδοση και μοσχοβολάει… μαμά.

Πιάτα γήινα, οικεία με έναν αέρα φρέσκο, ήρθαν να συγκινήσουν όλους όσοι αγαπούν το προσεγμένο φαγητό, αλλά και όσους θέλουν ένα ωραίο στέκι στο οποίο μπορούν από νωρίς να απολαύσουν ένα καλό καφέ με θέα ή λίγο αργότερα μεζεδάκια περιποιημένα παρέα με τσίπουρο, παγωμένη μπύρα ή ό,τι άλλο τους κάνει κέφι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγράφων 13, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 968968

Esperando | Restaurant

esperando8.jpg

Το «Esperando», στην Επταλόφου 14 στην Τούμπα, είναι ένα μεζεδοπωλείο με ιστορία αλλά κι ένας χώρος όπου συναντώνται, γαστρονομικά κι αισθητικά, τρεις ήπειροι. Με ιστορία, επειδή στον ίδιο χώρο, που δημιουργήθηκε στο Μεσοπόλεμο από πρόσφυγες, στεγαζόταν για χρόνια -έως και το 2015, οπότε κι άνοιξε το γνωστό πλέον σε όλη την πόλη μεζεδοπωλείο- το εντευκτήριο της Μορφωτικής Ένωσης Νεολαίας Τούμπας (Μ.Ε.Ν.Τ.).

Σήμερα, η φιλοσοφία του χώρου, αντικατοπτρίζεται στο ίδιο του το όνομα: όπως η «εσπεράντο», που δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των λαών κατά τις εμπορικές συναλλαγές και είναι η πλέον διαδομένη διεθνής τεχνητή διάλεκτος, έτσι και το «Εsperando» της Τούμπας έχει να δείξει μία ποικιλία τόσο γαστρονομική – ο κατάλογός του περιλαμβάνει στοιχεία από τη Μεσόγειο, την Αραβία και τη Λατινική Αμερική - όσο και στη διακόσμησή του που, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών, είναι πάντα πολύχρωμη και χαρούμενη.

Το «Esperando», είναι ένας all day χώρος, που ανοίγει από το πρωί με καφέ και brunch και στη συνέχεια προσφέρει φαγητό κάθε κατηγορίας, ιδανικό για ένα τσίπουρο το μεσημέρι, για κρασί ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ το απόγευμα κι επιλογές από τη λίστα των επίσης διεθνούς προσανατολισμού κοκτέιλς το βράδυ, με γεύσεις από τρεις ηπείρους! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 914231

Σοροκάδα Ίμβρου | Restaurant

sorokada-2.jpg

Στο νούμερο 4 της Αγίου Σεραφείμ, στην περιοχή της Νέας Παραλίας, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια η «Σοροκάδα Ίμβρου», ένα μεζεδοπωλείο, που φροντίζει να σας προσφέρει καθημερινά εκλεκτές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, αλλά και πινελιές που προέρχονται από την περιοχή της Ίμβρου, από όπου κατάγεται κι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Ίσως θυμάστε την «Ίμβρο», που λειτούργησε από το 1995 στη Δαβάκη και που, στη συνέχεια, άνοιξε ως «Σορόκος» στη Σοφούλη. Ο ιδιοκτήτης κοινός, ο Μιχάλης Καρανικόλας, που μεγάλωσε στην Ίμβρο, με πατέρα σφουγγαρά και που ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα 19 του, αφού τελείωσε τη Θεολογική Σχολή.

Συνεχίζοντας την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε, τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησε τη «Σοροκάδα Ίβρου», δίνοντας στο νέο του κατάστημα το όνομα του αέρα που φυσά από το νησί της καταγωγής του.

Η φιλοσοφία εδώ είναι η μεσογειακή κουζίνα, οι γνήσιες κι απλές συνταγές κι ένα μενού μίας απλής ψαροταβέρνας, στην οποία θα βρείτε ψάρια από ψαροτουφεκάδες και παράκτιους αλιείς της Μηχανιώνας κι άλλων σημείων, που αποτελούν εγγύηση για τα καλά αλιεύματα. Χωρίς φιοριτούρες κι επιδητευμένες παρουσιάσεις, θα δοκιμάσετε γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, γεύσεις Μεσογείου, αλλά και λίγη Κωσταντινούπολη και Ίμβρο, όταν το επιτρέπει ο καιρός, η θάλασσα και τα καλούδια της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίου Σεραφείμ 4, περιοχή Νέας Παραλίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 069496

Ταβέρνα Μουστάκας | Restaurant

taverna-moystakas-1.jpg

Αν έχετε οικογένεια και ψάχνετε μία καθαρά… οικογενειακής υπόθεσης επιλογή για γεύματα που θα σας μείνουν αξέχαστα, τότε η ταβέρνα «Μουστάκας», επάνω στον κεντρικό δρόμο των Βασιλικών, είναι ο ιδανικός προορισμός. Σε ένα απίστευτα παραδοσιακό κι ευχάριστο περιβάλλον, όπου λειτουργεί από το 1984, προσφέρει τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις, εμπειρία ετών και μία υπέροχη αυλή, ιδανική για να παίξουν παιδιά, κάθε ηλικίας.

Η ταβέρνα «Μουστάκας» πηγαίνει από πατέρα σε υιό – ο σημερινός ιδιοκτήτης, Γιώργος Μουστάκας, βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 2019 – και προσφέρει κάποια από τα πιο καλοψημένα κρεατικά και πολλές άλλες γεύσεις, που θα λατρέψετε… οικογενειακώς.

Η μεγάλη παιδική χαρά στον εξωτερικό χώρο, ιδανική για παιχνίδι από μικρούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, κάνει την ταβέρνα «Μουστάκας» ιδανικό προορισμό, για μία εκτός πόλης εξόρμηση, όλης της οικογένειας. Oι μικροί επισκέπτες θα βρούνε εδώ κούνιες, τραμπάλες κι άλλα παιχνίδια κι άφθονο χώρο, για να γνωριστούν και να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, όσο εσείς χαλαρώνετε στο τραπέζι σας. Δεν είναι τυχαίο, το ότι πολύς κόσμος συρρέει καθημερινά, όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά κι από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα...

Διεύθυνση: Βασιλικά Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23960 23300

Τσουκνίδα Sea Food and More | Restaurant

tsoyknida7.jpg

Η «Τσουκνίδα Sea Food and More», άνοιξε με τη συγκεκριμένη επωνυμία τις πόρτες της τον Ιούλιο του 2023 στο Ασβεστοχώρι, σε έναν πανέμορφο και μεγάλο εσωτερικά και εξωτερικά χώρο, που λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες γαστρονομικές προτάσεις στην Θεσσαλονίκη, με νόστιμα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες, αλλά κι επιλεγμένα κρεατικά, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλα τα γούστα, που βασίζεται στη πολυετή εμπειρία των ανθρώπων του.

Η ιστορία του χώρου ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι πρώτοι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου - τότε ονομαζόμενου Νεοχωρίου - έχτισαν στην αρχή του χωριού τα πρώτα πατσατζίδικα. Επάνω στον κεντρικό δρόμο, έγιναν πολύ γνωστά και πολυσύχναστα με την πάροδο του χρόνου.

Το 1907 ο Χρήστος Νίτσης ονόμασε την ταβέρνα του «Ο Παράδεισος του Πατσατζή», ξεκινώντας έτσι μια παράδοση στην απόλαυση του καλού φαγητού, που συνεχίζεται για τέταρτη γενιά, πλέον, από το Στέλιο Τσακιρίδη και το συνέταιρό του, Αντώνη Λέανδρο. Οι δύο τους παρέλαβαν, ανανέωσαν κι αναδημιούργησαν ριζικά το χώρο και συνεχίζουν να τον λειτουργούν με περηφάνια σήμερα, ως «Τσουκνίδα Sea Food and More». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ασβεστοχώρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 218365

Ο Κήπος στο Χορτιάτη | Restaurant

o-kipos26.jpg

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», στο Χορτιάτη έχει, ως επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία στη γαστρονομική σκηνή των περιοχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 1928, ως ταβέρνα, από το 1950 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Καραθανασίου, η τρίτη γενιά της οποίας, το διαχειρίζεται σήμερα. Με βασική φιλοσοφία τους το απλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που ταιριάζουν με την ιδιαίτερη κρεατοφαγική παράδοση του Χορτιάτη, οι άνθρωποί της προσφέρουν λαχταριστά κρέατα σούβλας – κι όχι μόνο - καλές, επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες και χειροποίητα εδέσματα, σε μία ατμόσφαιρα που σας εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, χειμώνα – καλοκαίρι.

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», έχει την εικόνα των παραδοσιακών σημείων γαστρονομικού ενδιαφέροντος του Χορτιάτη. Ξύλο έξω και μέσα κι άφθονο πράσινο, σε μία έκταση που αγγίζει το ενάμιση στρέμμα συνολικά, το καθιστούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς, όσων επιλέγουν τις εξορμήσεις εκτός πόλης και δη, των κρεατοφάγων.

Χρονολογικά, είναι η πιο παλιά ταβέρνα – εστιατόριο στο Χορτιάτη και ίσως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία, άμεσα συνυφασμένη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στο χωριό, με το ολοκαύτωμα που έγινε τότε από τους Γερμανούς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Χορτιάτης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 349304

Πανσέληνος στο Μπιτ Παζάρ | Restaurant

panselinos5.jpg

Η «Πανσέληνος», στο νούμερο 3 της οδού Τοσίτσα, μέσα στη στοά του Μπιτ Παζάρ, αποτελεί ένα όμορφο ρετρό μαγαζάκι, με μία φιλόξενη αυλή και ένα δέντρο που χαρίζει δροσιά. Στα 20 και πλέον χρόνια της ιστορίας του χώρου, πηγαίνει από χέρια φίλων στα χέρια άλλων φίλων και συνεχίζει σταθερά, να αποτελεί την πιο ήσυχη κι απόμερη επιλογή, για να απολαύσετε το γεύμα σας ή ένα ποτό, μέσα στην πολύβουη κατά τα άλλα, στοά της Προσφυγικής Αγοράς.

Όσα χρόνια λειτουργεί το εν λόγω μεζεδοπωλείο στην κάτω αριστερή γωνία του Μπιτ Παζάρ, μεγάλωσε κι από «Σελήνη», όπως το γνωρίζαμε για χρόνια, έγινε πλέον «Πανσέληνος». Περνώντας από τα χέρια προηγούμενων, φίλων ιδιοκτητών, έφτασε και στων σημερινών, που ανέλαβαν το χώρο εδώ κι ένα χρόνο.

Το μεζεδοπωλείο εσωτερικά είναι ρετρό, με το ασπρόμαυρο πλακάκι εποχής να το καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους «δένονται» με το παρελθόν και τους αρέσει να το φέρνουν στο τώρα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προσφυγικής Αγοράς 43 (εντός της Στοάς του Μπιτ Παζάρ, είσοδος από Τοσίτσα 3)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 221778

Melkiades Café Bar | Café Bar

melkiades-cafe-bar2.jpg

«Μια γενιά ανθρώπων, ταξιδευτές με σπίτι τους το δρόμο. Ένας από αυτούς ο «MELKIADES», σκοτεινός και μοναχικός, αποφάσισε να φτιάξει ένα μέρος όμοιο του. Το όνομα του παραπέμπει σε μια ιστορία 27 περίπου ετών. Η μυστηριώδης αυτή φιγούρα από το παρελθόν άλλαξε πρόσωπο». Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το all day cafe bar «Melkiades», που βρίσκεται στη Άνω Πόλη.

Ένα στέκι για όσους επιθυμούν να βρουν ένα καινούργιο σημείο αναφοράς και μια παρέα διαφορετική, όπως μας υπόσχονται οι άνθρωποι του. Πρόσφατα ο χώρος ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και μεγάλωσε λίγο ακόμα. Η θέα παραμένει μαγευτική και η εξυπηρέτηση άψογη.

Το «Melkiades Café Bar» είναι ένα all day στέκι, όπου κανείς μπορεί το πρωί να απολαύσει τον καφέ του και αργότερα το ποτό του. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προσφέρει ό,τι χρειάζεται κανείς για να χαλαρώσει, πλάι στα τείχη, πάνω από την πόλη.

Για καφέ ή ποτό, οι επιλογές είναι απολαυστικές, ενώ δεν λείπουν από τον κατάλογο και τα απαραίτητα συνοδευτικά.

Γευστικά σνακ όπως τοστ, κλαμπ σάντουιτς, hot dog, burger, ακόμα και αυγά με πατάτες, μπορείτε να τα απολαύσετε ως πρωινό ή ως συνοδευτικό για το ποτό σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 5, Άνω Πόλη – Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248412

Διώροφον | Café Bar Bistro

diorofon2.jpg

Στη γωνία Μεταμορφώσεως με Κερασούντος, στην καρδιά της Καλαμαριάς και δύο μόνο βήματα από τον πεζόδρομο, ένας όμορφος κήπος και μία άνετη σκάλα, σας καλωσορίζουν σε έναν φιλόξενο χώρο που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Έχοντας ανοίξει την Πρωτοχρονιά του 2014, σε παλιά, ανακαινισμένη μονοκατοικία της περιοχής, το «Διώροφον» αποτελεί έκτοτε σημείο συνάντησης κάθε λογής κόσμου, χάρη στην οικεία ατμόσφαιρά του, που κάνει όλους να νιώθουν άνετα. Θα δείτε από παρέες κατοίκων κάθε ηλικίας της περιοχής, μέχρι γνωστούς μουσικούς της χώρας και του εξωτερικού και σας εγγυόμαστε ότι από το πρωί έως κι αργά το βράδυ, θα χαλαρώσετε και θα τύχετε της καλύτερης και πιο φιλικής εξυπηρέτησης!

Το café bar «Διώροφον» είναι ένας όμορφος εναλλακτικός χώρος, που ξεχωρίζει από άλλα της Καλαμαριάς, τόσο ως προς το διάκοσμο, όσο και ως προς την εξαιρετική εξυπηρέτηση που, μαζί με τις value for money τιμές του, σας εξασφαλίζουν την απόλυτη και προσιτή σε όλους διασκέδαση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κερασούντος 81, Καλαμαριά
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 453998

Di Piu | Café Bar Bistro

di-piu1.jpg

Παρκάροντας στην ευρύχωρη Νικολάου Πλαστήρα στη Χαριλάου, στο νούμερο 61, έξω από το «Di Piu», αυτό που τραβάει την προσοχή και προδιαθέτει για μια όμορφη παραμονή στο χώρο, είναι τα δέντρα του δρόμου και η γύρω ησυχία. Το «Di Piu» έχει όχι μία, αλλά δύο από τις πιο όμορφες αυλές για να περάσει κανείς απολαυστικές ώρες με την παρέα του, ακόμη και μόνος του, σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει άνετα, σε μία cozy αισθητική και με ποτά κι εδέσματα, που ξεχωρίζουν.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που η δροσιά είναι μία προϋπόθεση για μία ποιοτική έξοδο και οι καταπράσινοι εξωτερικοί χώροι του με τους καναπέδες και τις μαξιλάρες υπόσχονται μοναδικές στιγμές, αλλά και όλη τη χρονιά, με τον εντυπωσιακό τριών επιπέδων εσωτερικό χώρο που διαθέτει, αποτελεί προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο φροντισμένα all day café bars της Θεσσαλονίκης.

To «Di Piu», λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο σε κεντρικό σημείο της Χαριλάου και δύσκολα περνά απαρατήρητο, όσο κι αν το «κρύβουν» τα καταπράσινα δέντρα της περιοχής και των ίδιων των κήπων του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 61, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 329505

Garden Bar 53 | Café Bar Bistro

garden-bar-531.jpg

Στο νούμερο 9 της οδού Δοριλέως στην Τούμπα, μας περιμένει η αυλή του «Garden Bar 53». Μία αυλή όμορφη, δροσερή και πολύχρωμη, κυρίως cozy κι ευχάριστη, διαθέσιμη καθημερινά all day, με happy hour για καφέ από νωρίς το πρωί, νόστιμα snacks κατά τη διάρκεια της ημέρας κι απολαυστικά signature κι άλλα cocktails και ποτά, τις βραδινές ώρες. Στον όμορφο αυτό χώρο, με τις άνετες μαξιλάρες και το ωραίο περιβάλλον, μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε και να δούμε την καθημερινότητά μας στην πόλη διαφορετικά!

Αχ, αυτές οι αυλές στην πόλη, οι αυλές που λειτουργούν ως καφέ – μπαρ κι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας! Το «Garden Bar 53», στην Άνω Τούμπα είναι, ίσως, από τα παλαιότερα καταστήματα που άνοιξαν με αυτό το concept εκμεταλλευόμενο, από το 2016, την ύπαρξη της συγκεκριμένης αυλής, για να φτιάξει το ιδανικό σημείο χαλάρωσης κι απόλαυσης για τους πελάτες του.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ κάθε είδους, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες κι ανοιχτό, κυριολεκτικά, σε όλους, ασχέτως ηλικίας ή επαγγέλματος, το «Garden Bar 53» μας μαγεύει με την chill out ατμόσφαιρά του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δοριλέου 9, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 988223

Escape 61 Str. & Beyond Escape Garden Bar | Café Bar

escape-61-str19.jpg

Το Escape 61 Str. & Beyond Escape Garden Bar βρίσκεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, επί της Μιαούλη 61. Πρόκειται για ένα café-bar με επιτραπέζια παιχνίδια που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στις 15 Δεκεμβρίου 2023, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Και καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη ημερομηνία, μιας που είναι ένας χώρος αφιερωμένος… σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Άλλωστε ποιος δεν λατρεύει τα Χριστούγεννα;

Το Escape προσφέρει αυτό για το οποίο μας προϊδεάζει το όνομά του – μία απόδραση από την καθημερινότητά μας, με αυθεντική δημιουργική απασχόληση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 12 και πάνω. Εδώ η τεχνολογία μπαίνει στο «pause» και τη σκυτάλη λαμβάνει η διασκέδαση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τους φίλους μας.

Αποτελείται από δύο χώρους, το Escape 61 Str. που είναι ο κυρίως εσωτερικός χώρος του καταστήματος και το Beyond Escape Garden Bar που αποτελεί ουσιαστικά το bar και τον κήπο του.

Το Escape 61 Str. είναι διακοσμημένο μοναδικά, με κατά παραγγελία νέον πινακίδες με σούπερ-ήρωες και χαρακτήρες παιχνιδιών. Εδώ θα βρείτε δύο σαλόνια, το κόκκινο και το μπλε, με διακόσμηση από την πολυαγαπημένη σειρά FRIENDS, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για πιο απαιτητικά επιτραπέζια. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιαούλη 61, Πλαγιάρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23923 07362

Το καλοκαίρι και όσο ο καιρός παραμένει ζεστός, όλοι μας αναζητούμε οάσεις δροσιάς, για να απολαύσουμε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας, με την παρέα μας. Σε αυλές με πράσινο, σε χώρους εξωτερικούς, όμορφα διαμορφωμένους, που μας προσκαλούν σε νοερά και δροσερά «ταξίδια» του μυαλού, σαν να βρισκόμαστε σε ένα καταγάλανο νησί ή στην καταπράσινη αυλή ενός ορεινού χωριού.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολυάριθμες τέτοιες προτάσεις και πάμε μαζί να γνωρίσουμε στο 2ο μέρος του αφιερώματος μας, άλλες 15+1 από τις καλύτερες στην πόλη…

Rediviva Cucina Povera | Restaurant

rediviva-cucina-2.jpg

Η «Rediviva Cucina Povera», είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα, στο Τσινάρι, μία από τις πιο γραφικές γειτονιές της Άνω Πόλης. Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από την «κουζίνα των φτωχών», την κουζίνα της «ιταλικής αγροτιάς», έτσι όπως διαμορφώθηκε στη γειτονική χώρα τον 16ο αιώνα, όταν η περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφής έγινε δημιουργική μαγειρική, για να επικρατήσει, αργότερα, ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «στυλ» μαγειρικής, που ξεκινά από τα λίγα, απλά κι όσα είναι διαθέσιμα κάθε φορά, υλικά.

Έτσι μαγειρεύει κι εδώ, βασισμένη στα υλικά που η φύση μας διαθέτει κάθε εποχή, η ομάδα της Rediviva, που, εννέα χρόνια πριν, στόλισε μία παλιά, υπερυψωμένη αυλή με λουλούδια και φυτά και την εμπλούτισε με γεύσεις που, όποιοι δοκιμάζουν, θυμούνται για καιρό.

Ο Σταύρος Υφαντής, «τροφοσυλλέκτης», όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται, συλλέγει άγρια μανιτάρια, σπαράγγια, φρούτα του δάσους αλλά και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων που εμπλουτίζουν την κουζίνα του εστιατορίου. H Αλεξάνδρα Σίσκου, πρώην ιδιοκτήτρια του «Εις την Πόλιν» και πραγματικά χρυσοχέρα που δημιουργεί πιάτα με το ξεχωριστά άρωμα της Πόλης και ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης, επαγγελματίας μάγειρας, με προηγούμενη εμπειρία σε πολλά εστιατόρια, είναι σήμερα ο πυρήνας του «Rediviva Cucina Povera», πλαισιωμένοι από μερικούς νεότερους αλλά ταλαντούχους συνεργάτες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Στρόβολος | Restaurant

strovolos1.jpg

Σκεφθείτε να γευματίζετε τα αγαπημένα σας κρεατικά, μαγειρεμένα απλά και παραδοσιακά, σε έναν χώρο που θα σας θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς σας…κι έχετε το «Στρόβολο». Είναι το νέο στέκι – ωδή στην κρεατοφαγία, που άνοιξε μόλις αρχές Ιουνίου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου 12 & 17ης Νοεμβρίου, στα Κωνσταντινουπολίτικα.

Σε μία open kitchen, όπου η φωτιά καίει μόνιμα -με μοναδική καύσιμη ύλη το κάρβουνο- θα δείτε το Chef, Κωνσταντίνο Βανίδη να βάζει όλη του την τέχνη σε παραδοσιακά εδέσματα, μαγειρεμένα με συνταγές της γιαγιάς, ενώ όλος ο χώρος, σας καλεί σε ένα γευστικό «ταξίδι» - επιστροφή στις… ρίζες!

Και το αυτό γαστρονομικό εγχείρημα ήδη προχωρά εξαιρετικά, με τα απογεύματα και τα βράδια, ειδικά, να προσελκύουν πολύ κόσμο.

Ο χώρος, εκπέμπει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία. Πρόκειται για ένα μερακλίδικο στέκι, με σκεύη που «μυρίζουν» παράδοση - όπως τα γουδιά και τα γουδοχέρια και οι ξύλινες κουτάλες και σπάτουλες που κοσμούν τους τοίχους - το παλιό ποδήλατο που σας χαιρετά από το μπαλκονάκι, παλιές φωτογραφίες, η μαντεμένια σόμπα με τα μπακιρένια σκεύη, η παλιά ζυγαριά και φυσικά τα ξύλα, τοποθετημένα ευλαβικά, να περιμένουν τη σειρά τους για να συνεισφέρουν στο μαγείρεμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μεσολογγίου 12 & 17ης Νοεμβρίου, Κωνσταντινουπολίτικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941643697

Ουζερί Μπούσουλας | Restaurant

oyzeri-mpousoylas1.jpg

Από τον περασμένο Οκτώβρη, ο Αλέξανδρος Παρατίδης και ο Νίκος Χασακίδης, εργαζόμενοι μέχρι τότε στο ουζερί «Μπούσουλας» (που τότε λεγόταν «Λαβασάς Meat the Fish»), το ανέλαβαν ως ιδιοκτήτες πλέον και συνεχίζουν την γευστική πορεία του μέσα από τη δική τους ματιά, βασιζόμενοι στην πολύχρονη εμπειρία τους στον κλάδο της εστίασης αλλά και στο άσβεστο μεράκι τους για να προσφέρουν όμορφες γαστρονομικές εμπειρίες στον κόσμο τους.

Αλλάζοντας όνομα και πραγματοποιώντας μία εξαιρετική ανακαίνιση, έδωσαν λίγο ακόμη φως στον χώρο, δημιούργησαν μία πανέμορφη αυλή και στο ανανεωμένο πλέον ουζερί τους σερβίρουν γεύσεις θαλασσινές, μα και επιλεγμένα κρεατικά για τους φανατικούς του είδους.

Η αυλή τους θα σας ενθουσιάσει, με τα καταπράσινα δέντρα της ανάμεσα στα κτίρια της περιοχής, θυμίζοντας σκηνικό ιταλικής γειτονιάς, με άφθονη δροσιά -που όλοι αναζητούν ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο- για ημέρες αλλά και βραδιές που θα μνημονεύετε με μεγάλη ευχαρίστηση με την παρέα σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κομνηνών 54, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 403393

Κιβωτός Των Γεύσεων | Restaurant

kivotos-ton-geuseon18.jpg

Από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 27 χρόνια και η «Κιβωτός των Γεύσεων» τα μετράει όλα, ένα προς ένα. Ένα από τα παλαιότερα, πλέον, μεζεδοπωλεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, από την πλευρά που πλησιάζει στην Πανεπιστημιούπολη, αποτελεί από τότε που πρωτοάνοιξε αγαπημένο στέκι φοιτητών αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών. Η ιδανική της θέση, κοντά στη Ροτόντα, με θέα στο μνημείο και στο πάρκο που γειτνιάζει, προσφέρει όμορφες στιγμές, κάτω από τη δροσιά των δέντρων. Και ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για κρέας και θαλασσινά, υπό… σκιά.

Η «Κιβωτός Των Γεύσεων» είναι ένα μεζεδοπωλείο φιλόξενο για όλους, με κουζίνα που συνδυάζει ελληνικές, μεσογειακές κι ανατολίτικες γεύσεις.

Πίσω ακριβώς από τη Ροτόντα και το πάρκο της που συναντά την Αρμενοπούλου, με θέα στο μνημείο και σε απόσταση μόλις 2’ από την Καμάρα, προσφέρει ένα περιβάλλον ευχάριστο, ιδανικό για διασκέδαση κι εξαίρετα γεύματα, με κρασάκι ή αυθεντικές τσιπουροκαταστάσεις και ουζοποσίες.

Ο χώρος ζεστός, με φυσιογνωμία παραδοσιακής ταβέρνας, με το ξύλο και την πέτρα να επικρατούν, με τη φιλοσοφία των σημερινών ιδιοκτητών -που έχουν αναλάβει από το 2003- να παραμένει πάντα αυτή του καλού φαγητού και των προσιτών για όλους τιμών. Για το λόγο αυτό, στην «Κιβωτό Των Γεύσεων» συχνάζουν από φοιτητές και οικογένειες, μέχρι τουρίστες της πόλης, αλλά και κάτοικοι της γειτονιάς, κόσμος όλων των ηλικιών, που έρχεται από παντού κι αφήνει τις καλύτερες κριτικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 211711

Γαστροκαφενείο Κουκίδα | Restaurant

sta-kastra5.jpg

Το να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν το πετύχεις είναι σίγουρη επιτυχία. Κάπως έτσι έγινε και με το γαστροκαφενείο «Κουκίδα», στα Κάστρα, στη μαγευτική Άνω Πόλη. Εκεί πήρε σάρκα και οστά το όνειρο ενός νέου σεφ, του Σάββα Τσορακλίδη, που παρέλαβε τη γνωστή «Κουκίδα» από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της και τη μετέτρεψε στο επαγγελματικό του… όνειρο.

Το μεζεδοπωλείο που λειτούργησε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια, πέρασε στα χέρια του Σάββα πριν μισό περίπου χρόνο, για να μετατραπεί σε ένα γαστροκαφενείο σύγχρονο, με ελληνική, δημιουργική κουζίνα, που σέβεται την παράδοση και μοσχοβολάει… μαμά.

Πιάτα γήινα, οικεία με έναν αέρα φρέσκο, ήρθαν να συγκινήσουν όλους όσοι αγαπούν το προσεγμένο φαγητό, αλλά και όσους θέλουν ένα ωραίο στέκι στο οποίο μπορούν από νωρίς να απολαύσουν ένα καλό καφέ με θέα ή λίγο αργότερα μεζεδάκια περιποιημένα παρέα με τσίπουρο, παγωμένη μπύρα ή ό,τι άλλο τους κάνει κέφι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγράφων 13, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 968968

Esperando | Restaurant

esperando8.jpg

Το «Esperando», στην Επταλόφου 14 στην Τούμπα, είναι ένα μεζεδοπωλείο με ιστορία αλλά κι ένας χώρος όπου συναντώνται, γαστρονομικά κι αισθητικά, τρεις ήπειροι. Με ιστορία, επειδή στον ίδιο χώρο, που δημιουργήθηκε στο Μεσοπόλεμο από πρόσφυγες, στεγαζόταν για χρόνια -έως και το 2015, οπότε κι άνοιξε το γνωστό πλέον σε όλη την πόλη μεζεδοπωλείο- το εντευκτήριο της Μορφωτικής Ένωσης Νεολαίας Τούμπας (Μ.Ε.Ν.Τ.).

Σήμερα, η φιλοσοφία του χώρου, αντικατοπτρίζεται στο ίδιο του το όνομα: όπως η «εσπεράντο», που δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των λαών κατά τις εμπορικές συναλλαγές και είναι η πλέον διαδομένη διεθνής τεχνητή διάλεκτος, έτσι και το «Εsperando» της Τούμπας έχει να δείξει μία ποικιλία τόσο γαστρονομική – ο κατάλογός του περιλαμβάνει στοιχεία από τη Μεσόγειο, την Αραβία και τη Λατινική Αμερική - όσο και στη διακόσμησή του που, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών, είναι πάντα πολύχρωμη και χαρούμενη.

Το «Esperando», είναι ένας all day χώρος, που ανοίγει από το πρωί με καφέ και brunch και στη συνέχεια προσφέρει φαγητό κάθε κατηγορίας, ιδανικό για ένα τσίπουρο το μεσημέρι, για κρασί ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ το απόγευμα κι επιλογές από τη λίστα των επίσης διεθνούς προσανατολισμού κοκτέιλς το βράδυ, με γεύσεις από τρεις ηπείρους! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 914231

Σοροκάδα Ίμβρου | Restaurant

sorokada-2.jpg

Στο νούμερο 4 της Αγίου Σεραφείμ, στην περιοχή της Νέας Παραλίας, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια η «Σοροκάδα Ίμβρου», ένα μεζεδοπωλείο, που φροντίζει να σας προσφέρει καθημερινά εκλεκτές ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, αλλά και πινελιές που προέρχονται από την περιοχή της Ίμβρου, από όπου κατάγεται κι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Ίσως θυμάστε την «Ίμβρο», που λειτούργησε από το 1995 στη Δαβάκη και που, στη συνέχεια, άνοιξε ως «Σορόκος» στη Σοφούλη. Ο ιδιοκτήτης κοινός, ο Μιχάλης Καρανικόλας, που μεγάλωσε στην Ίμβρο, με πατέρα σφουγγαρά και που ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα 19 του, αφού τελείωσε τη Θεολογική Σχολή.

Συνεχίζοντας την παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε, τα τελευταία δύο χρόνια δημιούργησε τη «Σοροκάδα Ίβρου», δίνοντας στο νέο του κατάστημα το όνομα του αέρα που φυσά από το νησί της καταγωγής του.

Η φιλοσοφία εδώ είναι η μεσογειακή κουζίνα, οι γνήσιες κι απλές συνταγές κι ένα μενού μίας απλής ψαροταβέρνας, στην οποία θα βρείτε ψάρια από ψαροτουφεκάδες και παράκτιους αλιείς της Μηχανιώνας κι άλλων σημείων, που αποτελούν εγγύηση για τα καλά αλιεύματα. Χωρίς φιοριτούρες κι επιδητευμένες παρουσιάσεις, θα δοκιμάσετε γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, γεύσεις Μεσογείου, αλλά και λίγη Κωσταντινούπολη και Ίμβρο, όταν το επιτρέπει ο καιρός, η θάλασσα και τα καλούδια της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίου Σεραφείμ 4, περιοχή Νέας Παραλίας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 069496

Ταβέρνα Μουστάκας | Restaurant

taverna-moystakas-1.jpg

Αν έχετε οικογένεια και ψάχνετε μία καθαρά… οικογενειακής υπόθεσης επιλογή για γεύματα που θα σας μείνουν αξέχαστα, τότε η ταβέρνα «Μουστάκας», επάνω στον κεντρικό δρόμο των Βασιλικών, είναι ο ιδανικός προορισμός. Σε ένα απίστευτα παραδοσιακό κι ευχάριστο περιβάλλον, όπου λειτουργεί από το 1984, προσφέρει τις καλύτερες ελληνικές γεύσεις, εμπειρία ετών και μία υπέροχη αυλή, ιδανική για να παίξουν παιδιά, κάθε ηλικίας.

Η ταβέρνα «Μουστάκας» πηγαίνει από πατέρα σε υιό – ο σημερινός ιδιοκτήτης, Γιώργος Μουστάκας, βρίσκεται στο «τιμόνι» της από το 2019 – και προσφέρει κάποια από τα πιο καλοψημένα κρεατικά και πολλές άλλες γεύσεις, που θα λατρέψετε… οικογενειακώς.

Η μεγάλη παιδική χαρά στον εξωτερικό χώρο, ιδανική για παιχνίδι από μικρούς επισκέπτες κάθε ηλικίας, κάνει την ταβέρνα «Μουστάκας» ιδανικό προορισμό, για μία εκτός πόλης εξόρμηση, όλης της οικογένειας. Oι μικροί επισκέπτες θα βρούνε εδώ κούνιες, τραμπάλες κι άλλα παιχνίδια κι άφθονο χώρο, για να γνωριστούν και να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, όσο εσείς χαλαρώνετε στο τραπέζι σας. Δεν είναι τυχαίο, το ότι πολύς κόσμος συρρέει καθημερινά, όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά κι από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα...

Διεύθυνση: Βασιλικά Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23960 23300

Τσουκνίδα Sea Food and More | Restaurant

tsoyknida7.jpg

Η «Τσουκνίδα Sea Food and More», άνοιξε με τη συγκεκριμένη επωνυμία τις πόρτες της τον Ιούλιο του 2023 στο Ασβεστοχώρι, σε έναν πανέμορφο και μεγάλο εσωτερικά και εξωτερικά χώρο, που λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες γαστρονομικές προτάσεις στην Θεσσαλονίκη, με νόστιμα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες, αλλά κι επιλεγμένα κρεατικά, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλα τα γούστα, που βασίζεται στη πολυετή εμπειρία των ανθρώπων του.

Η ιστορία του χώρου ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι πρώτοι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου - τότε ονομαζόμενου Νεοχωρίου - έχτισαν στην αρχή του χωριού τα πρώτα πατσατζίδικα. Επάνω στον κεντρικό δρόμο, έγιναν πολύ γνωστά και πολυσύχναστα με την πάροδο του χρόνου.

Το 1907 ο Χρήστος Νίτσης ονόμασε την ταβέρνα του «Ο Παράδεισος του Πατσατζή», ξεκινώντας έτσι μια παράδοση στην απόλαυση του καλού φαγητού, που συνεχίζεται για τέταρτη γενιά, πλέον, από το Στέλιο Τσακιρίδη και το συνέταιρό του, Αντώνη Λέανδρο. Οι δύο τους παρέλαβαν, ανανέωσαν κι αναδημιούργησαν ριζικά το χώρο και συνεχίζουν να τον λειτουργούν με περηφάνια σήμερα, ως «Τσουκνίδα Sea Food and More». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ασβεστοχώρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 218365

Ο Κήπος στο Χορτιάτη | Restaurant

o-kipos26.jpg

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», στο Χορτιάτη έχει, ως επιχείρηση, τη μεγαλύτερη ίσως ιστορία στη γαστρονομική σκηνή των περιοχών γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 1928, ως ταβέρνα, από το 1950 βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Καραθανασίου, η τρίτη γενιά της οποίας, το διαχειρίζεται σήμερα. Με βασική φιλοσοφία τους το απλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που ταιριάζουν με την ιδιαίτερη κρεατοφαγική παράδοση του Χορτιάτη, οι άνθρωποί της προσφέρουν λαχταριστά κρέατα σούβλας – κι όχι μόνο - καλές, επιλεγμένες και φρέσκες πρώτες ύλες και χειροποίητα εδέσματα, σε μία ατμόσφαιρα που σας εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση, χειμώνα – καλοκαίρι.

Το εστιατόριο «Ο Κήπος», έχει την εικόνα των παραδοσιακών σημείων γαστρονομικού ενδιαφέροντος του Χορτιάτη. Ξύλο έξω και μέσα κι άφθονο πράσινο, σε μία έκταση που αγγίζει το ενάμιση στρέμμα συνολικά, το καθιστούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς, όσων επιλέγουν τις εξορμήσεις εκτός πόλης και δη, των κρεατοφάγων.

Χρονολογικά, είναι η πιο παλιά ταβέρνα – εστιατόριο στο Χορτιάτη και ίσως και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο το κτήριο έχει μία μεγάλη ιστορία, άμεσα συνυφασμένη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στο χωριό, με το ολοκαύτωμα που έγινε τότε από τους Γερμανούς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Χορτιάτης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 349304

Πανσέληνος στο Μπιτ Παζάρ | Restaurant

panselinos5.jpg

Η «Πανσέληνος», στο νούμερο 3 της οδού Τοσίτσα, μέσα στη στοά του Μπιτ Παζάρ, αποτελεί ένα όμορφο ρετρό μαγαζάκι, με μία φιλόξενη αυλή και ένα δέντρο που χαρίζει δροσιά. Στα 20 και πλέον χρόνια της ιστορίας του χώρου, πηγαίνει από χέρια φίλων στα χέρια άλλων φίλων και συνεχίζει σταθερά, να αποτελεί την πιο ήσυχη κι απόμερη επιλογή, για να απολαύσετε το γεύμα σας ή ένα ποτό, μέσα στην πολύβουη κατά τα άλλα, στοά της Προσφυγικής Αγοράς.

Όσα χρόνια λειτουργεί το εν λόγω μεζεδοπωλείο στην κάτω αριστερή γωνία του Μπιτ Παζάρ, μεγάλωσε κι από «Σελήνη», όπως το γνωρίζαμε για χρόνια, έγινε πλέον «Πανσέληνος». Περνώντας από τα χέρια προηγούμενων, φίλων ιδιοκτητών, έφτασε και στων σημερινών, που ανέλαβαν το χώρο εδώ κι ένα χρόνο.

Το μεζεδοπωλείο εσωτερικά είναι ρετρό, με το ασπρόμαυρο πλακάκι εποχής να το καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους «δένονται» με το παρελθόν και τους αρέσει να το φέρνουν στο τώρα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προσφυγικής Αγοράς 43 (εντός της Στοάς του Μπιτ Παζάρ, είσοδος από Τοσίτσα 3)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 221778

Melkiades Café Bar | Café Bar

melkiades-cafe-bar2.jpg

«Μια γενιά ανθρώπων, ταξιδευτές με σπίτι τους το δρόμο. Ένας από αυτούς ο «MELKIADES», σκοτεινός και μοναχικός, αποφάσισε να φτιάξει ένα μέρος όμοιο του. Το όνομα του παραπέμπει σε μια ιστορία 27 περίπου ετών. Η μυστηριώδης αυτή φιγούρα από το παρελθόν άλλαξε πρόσωπο». Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το all day cafe bar «Melkiades», που βρίσκεται στη Άνω Πόλη.

Ένα στέκι για όσους επιθυμούν να βρουν ένα καινούργιο σημείο αναφοράς και μια παρέα διαφορετική, όπως μας υπόσχονται οι άνθρωποι του. Πρόσφατα ο χώρος ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και μεγάλωσε λίγο ακόμα. Η θέα παραμένει μαγευτική και η εξυπηρέτηση άψογη.

Το «Melkiades Café Bar» είναι ένα all day στέκι, όπου κανείς μπορεί το πρωί να απολαύσει τον καφέ του και αργότερα το ποτό του. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, προσφέρει ό,τι χρειάζεται κανείς για να χαλαρώσει, πλάι στα τείχη, πάνω από την πόλη.

Για καφέ ή ποτό, οι επιλογές είναι απολαυστικές, ενώ δεν λείπουν από τον κατάλογο και τα απαραίτητα συνοδευτικά.

Γευστικά σνακ όπως τοστ, κλαμπ σάντουιτς, hot dog, burger, ακόμα και αυγά με πατάτες, μπορείτε να τα απολαύσετε ως πρωινό ή ως συνοδευτικό για το ποτό σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 5, Άνω Πόλη – Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 248412

Διώροφον | Café Bar Bistro

diorofon2.jpg

Στη γωνία Μεταμορφώσεως με Κερασούντος, στην καρδιά της Καλαμαριάς και δύο μόνο βήματα από τον πεζόδρομο, ένας όμορφος κήπος και μία άνετη σκάλα, σας καλωσορίζουν σε έναν φιλόξενο χώρο που θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Έχοντας ανοίξει την Πρωτοχρονιά του 2014, σε παλιά, ανακαινισμένη μονοκατοικία της περιοχής, το «Διώροφον» αποτελεί έκτοτε σημείο συνάντησης κάθε λογής κόσμου, χάρη στην οικεία ατμόσφαιρά του, που κάνει όλους να νιώθουν άνετα. Θα δείτε από παρέες κατοίκων κάθε ηλικίας της περιοχής, μέχρι γνωστούς μουσικούς της χώρας και του εξωτερικού και σας εγγυόμαστε ότι από το πρωί έως κι αργά το βράδυ, θα χαλαρώσετε και θα τύχετε της καλύτερης και πιο φιλικής εξυπηρέτησης!

Το café bar «Διώροφον» είναι ένας όμορφος εναλλακτικός χώρος, που ξεχωρίζει από άλλα της Καλαμαριάς, τόσο ως προς το διάκοσμο, όσο και ως προς την εξαιρετική εξυπηρέτηση που, μαζί με τις value for money τιμές του, σας εξασφαλίζουν την απόλυτη και προσιτή σε όλους διασκέδαση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κερασούντος 81, Καλαμαριά
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 453998

Di Piu | Café Bar Bistro

di-piu1.jpg

Παρκάροντας στην ευρύχωρη Νικολάου Πλαστήρα στη Χαριλάου, στο νούμερο 61, έξω από το «Di Piu», αυτό που τραβάει την προσοχή και προδιαθέτει για μια όμορφη παραμονή στο χώρο, είναι τα δέντρα του δρόμου και η γύρω ησυχία. Το «Di Piu» έχει όχι μία, αλλά δύο από τις πιο όμορφες αυλές για να περάσει κανείς απολαυστικές ώρες με την παρέα του, ακόμη και μόνος του, σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει άνετα, σε μία cozy αισθητική και με ποτά κι εδέσματα, που ξεχωρίζουν.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που η δροσιά είναι μία προϋπόθεση για μία ποιοτική έξοδο και οι καταπράσινοι εξωτερικοί χώροι του με τους καναπέδες και τις μαξιλάρες υπόσχονται μοναδικές στιγμές, αλλά και όλη τη χρονιά, με τον εντυπωσιακό τριών επιπέδων εσωτερικό χώρο που διαθέτει, αποτελεί προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο φροντισμένα all day café bars της Θεσσαλονίκης.

To «Di Piu», λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο σε κεντρικό σημείο της Χαριλάου και δύσκολα περνά απαρατήρητο, όσο κι αν το «κρύβουν» τα καταπράσινα δέντρα της περιοχής και των ίδιων των κήπων του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 61, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 329505

Garden Bar 53 | Café Bar Bistro

garden-bar-531.jpg

Στο νούμερο 9 της οδού Δοριλέως στην Τούμπα, μας περιμένει η αυλή του «Garden Bar 53». Μία αυλή όμορφη, δροσερή και πολύχρωμη, κυρίως cozy κι ευχάριστη, διαθέσιμη καθημερινά all day, με happy hour για καφέ από νωρίς το πρωί, νόστιμα snacks κατά τη διάρκεια της ημέρας κι απολαυστικά signature κι άλλα cocktails και ποτά, τις βραδινές ώρες. Στον όμορφο αυτό χώρο, με τις άνετες μαξιλάρες και το ωραίο περιβάλλον, μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε και να δούμε την καθημερινότητά μας στην πόλη διαφορετικά!

Αχ, αυτές οι αυλές στην πόλη, οι αυλές που λειτουργούν ως καφέ – μπαρ κι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας! Το «Garden Bar 53», στην Άνω Τούμπα είναι, ίσως, από τα παλαιότερα καταστήματα που άνοιξαν με αυτό το concept εκμεταλλευόμενο, από το 2016, την ύπαρξη της συγκεκριμένης αυλής, για να φτιάξει το ιδανικό σημείο χαλάρωσης κι απόλαυσης για τους πελάτες του.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ κάθε είδους, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες κι ανοιχτό, κυριολεκτικά, σε όλους, ασχέτως ηλικίας ή επαγγέλματος, το «Garden Bar 53» μας μαγεύει με την chill out ατμόσφαιρά του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δοριλέου 9, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 988223

Escape 61 Str. & Beyond Escape Garden Bar | Café Bar

escape-61-str19.jpg

Το Escape 61 Str. & Beyond Escape Garden Bar βρίσκεται στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, επί της Μιαούλη 61. Πρόκειται για ένα café-bar με επιτραπέζια παιχνίδια που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στις 15 Δεκεμβρίου 2023, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Και καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη ημερομηνία, μιας που είναι ένας χώρος αφιερωμένος… σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Άλλωστε ποιος δεν λατρεύει τα Χριστούγεννα;

Το Escape προσφέρει αυτό για το οποίο μας προϊδεάζει το όνομά του – μία απόδραση από την καθημερινότητά μας, με αυθεντική δημιουργική απασχόληση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 12 και πάνω. Εδώ η τεχνολογία μπαίνει στο «pause» και τη σκυτάλη λαμβάνει η διασκέδαση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τους φίλους μας.

Αποτελείται από δύο χώρους, το Escape 61 Str. που είναι ο κυρίως εσωτερικός χώρος του καταστήματος και το Beyond Escape Garden Bar που αποτελεί ουσιαστικά το bar και τον κήπο του.

Το Escape 61 Str. είναι διακοσμημένο μοναδικά, με κατά παραγγελία νέον πινακίδες με σούπερ-ήρωες και χαρακτήρες παιχνιδιών. Εδώ θα βρείτε δύο σαλόνια, το κόκκινο και το μπλε, με διακόσμηση από την πολυαγαπημένη σειρά FRIENDS, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για πιο απαιτητικά επιτραπέζια. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιαούλη 61, Πλαγιάρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23923 07362

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία