Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Best of Restaurants | Τα 26+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Μία πόλη που κυριολεκτικά… υμνεί την γαστρονομία

 28/06/2024 12:00

Αφιέρωμα: Best of Restaurants | Τα 26+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη! Μία πόλη που υμνεί την γαστρονομία. Μία κουζίνα που θέτει στο επίκεντρο τη γεύση και την αυθεντικότητα των πρώτων υλών. Στην Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε εστιατόρια που έχουν ως κοινή τους συνισταμένη την «αλήθεια» των γεύσεων και που τηρούν υψηλά standards δημιουργικότητας, ποιότητας, αισθητικής και service.

Σε αυτό το αφιέρωμα, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε και να σας σκιαγραφήσουμε 26+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης μας, για fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες.

Πάμε να τα γνωρίσουμε μαζί...

Salonika Restaurant & Bar

salonika-restaurant-1.jpg

Το «Salonika Restaurant & Bar», είναι το γαστρονομικό επίκεντρο του «Makedonia Palace», ο «γαστρονομικός παράδεισος» του ξενοδοχείου, όπως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες το αποκαλούν. Εδώ, οι γεύσεις της Ελλάδας ζωντανεύουν σε κάθε πιάτο, συνθέτοντας έναν «ύμνο» γεύσεων, όπου τα φρέσκα υλικά και συνταγές αιώνων, συνδυάζονται άψογα, για να δημιουργήσουν μία αξέχαστη εμπειρία, από το ξεκίνημα του πρωινού στις 7 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ.

Με απλά κι αυθεντικά πιάτα, φτιαγμένα με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση, το «Salonika Restaurant» είναι το επίκεντρο της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας και μεταφέρει τους επισκέπτες του «Makedonia Paalace», σε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία φιλοξενίας, αντάξια του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα εστιατόριο βραβευμένο με δύο διαδοχικούς Χρυσούς Σκούφους, το 2020 και το 2021, ως το κορυφαίο εστιατόριο της πόλης, αλλά και με την αντίστοιχη διάκριση από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας το 2022.

Στον φιλόξενης ατμόσφαιρας χώρο του, προσφέρεται μία αξέχαστη γευστική εμπειρία, που καλύπτει τόσο φρέσκα θαλασσινά, όσο κι εκλεκτά πιάτα με κρέας και ποικιλία ορεκτικών, που θα σας μεταφέρουν στις γεύσεις της Ελλάδας.

Ο Executive Chef, Σωτήρης Ευαγγέλου, λάτρης και υποστηρικτής της ελληνικής γαστρονομίας, με χρόνια εμπειρίας, συνδυάζει αριστοτεχνικά την παράδοση, με τη σύγχρονη καινοτομία. Φημισμένος για το δημιουργικό του ταλέντο, μετατρέπει απλά υλικά σε μαγειρική τέχνη, ενσαρκώνοντας την ουσία του ελληνικού πολιτισμού, πιστός σε μία πολύ βασική φιλοσοφία, αυτήν της «Κουζίνας της καρδιάς». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Makedonia Palace Hotel, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 897176

Μαμαλούκα

mamalouka1.jpg

Ήταν καλοκαίρι, και συγκεκριμένα το 2018 στην Χαλκιδική, όταν δύο άνθρωποι, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, συναντήθηκαν, συζήτησαν και οραματίστηκαν για πρώτη φορά την ιδέα πίσω από το «Μαμαλούκα». Το όραμα του Μαρίνου Σαμαρίτη και του Δημήτρη Κουκουρίκη ήταν να δημιουργήσουν έναν μοναδικό χώρο εστίασης που θα ταυτιζόταν με μια και μόνο φράση. «Φαγητό για την ψυχή». Όπως και έγινε, και πλέον η επταμελής ομάδα των δύο εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μπορεί περήφανα να αναγνωρίζει την επιτυχία της κάτω από ένα όνομα διόλου τυχαίο.

Αναμφισβήτητα ένα success story της πόλης και της Χαλκιδικής - το πρώτο μαγαζί, στο νούμερο 3 της Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, με θέα στο λιμάνι, άνοιξε το φθινόπωρο του 2018 και το δεύτερο, στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα, με το ανάλογο μενού, άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 – το «Μαμαλούκα» γράφει πλέον τη δική του μεγάλη ιστορία στο γαστρονομικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας.

Ο αρχικός στόχος πέτυχε και το φαγητό στους χώρους του έγινε αφορμή για συναντήσεις, επαγγελματικά γεύματα, στιγμές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Μαζί με αυτά και μία ολοκληρωμένη διασκέδαση, που υποστηρίζει απόλυτα την κεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης: την παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνο τρόπο, με μενού που αλλάζει μέσα στο χρόνο και κεντρική φιλοσοφία το «μοίρασμα» της εμπειρίας, όπως ακριβώς και γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Ο χώρος, βρέθηκε τελείως τυχαία. Ο Δημήτρης Κουκουρίκης, στο δρόμο για ένα μεσιτικό γραφείο, συνάντησε έναν γνωστό του, που τον οδήγησε στο κτήριο της Ίωνος Δραγούμη. Η ομάδα έδεσε γρήγορα και το «Μαμαλούκα» πλαισιώθηκε, εκτός από τους Μαρίνο Σαμαρίτη και Δημήτρη Κουκουρίκη, από το Chef Νίκο Τζούμα, τον Κοσμά Σιδηρόπουλο - πρώην συνιδιοκτήτη της «Στοάς Δραγούμη» που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο - και τους Σταύρο Τελάλογλου, Κωνσταντίνο Τσέλιο και Δημήτρη Τσαπαλιάνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

Grada Nuevo

grada-nuevo2.jpg

Το βραβευμένο «Grada Nuevo», θεωρείται δικαίως εδώ και χρόνια ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στη Θεσσαλονίκη. Πιστοί στην παράδοση που οι ίδιοι ξεκίνησαν είκοσι οκτώ χρόνια πριν, συνεχίζουν δυναμικά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας όλο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις βασισμένες στην κουζίνα θαλασσινών, σε έναν χώρο όπου η υψηλή γαστρονομία και η ελληνική κουζίνα, «δένουν» με ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει.

Το «Grada Nuevo», δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο. Όταν ξεκίνησε τη διαδρομή του, το 1994, από τον Απόστολο Ρήγα και την κα Ελένη, άνοιξε στην Παύλου Μελά κι αποτελούσε την απαρχή μίας μεγάλης πορείας, που ξεκίνησε με μεράκι και πήρε σάρκα και οστά στους χώρους του.

Ο ιδιοκτήτης του «Grada Nuevo», αγαπούσε πάντα την premium εκδοχή της γαστρονομίας, τόσο ως προς τη δημιουργικότητα της κουζίνας, όσο και στο service και τη φιλοξενία των επισκεπτών του και αυτό είναι ορατό σε κάθε πιάτο και υπηρεσία του εστιατορίου, όπου επικρατούν η ψυχή, η ενέργεια και η ουσία, με βάση μια φιλοσοφία που θέλει την ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου, να προσφέρει περισσότερα στη ευτυχία της ανθρώπινης φυλής, από την ανακάλυψη ενός άστρου.

Στην Καλαποθάκη, πλέον, εδώ και χρόνια, το «Grada Nuevo» εστιάζει καθαρά στα θαλασσινά και στις παρασκευές θαλασσινών, όπως το ceviche ή το tartare και σε εξεζητημένα pairings – συνδυασμούς των γεύσεων του μενού με κρασί, σαμπάνια κι αποστάγματα από την κάβα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 271074

Όλυμπος Νάουσα

olimpos-naoysa1.jpg

Όταν άνοιξε ξανά το «Όλυμπος Νάουσα», μέσα στο 2022, στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτήριο όπου και λειτουργούσε εξ’ αρχής - στο νούμερο 5 της Λεωφόρου Νίκης, με θέα στα νερά του Θερμαϊκού - άνοιγε τις πόρτες του ξανά, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, στον εκλεπτυσμένο και σεβόμενο την ιστορία χώρο, όπου αναβιώνεται η λάμψη μιας άλλης εποχής, συχνάζουν νέοι πελάτες της πόλης κι άλλων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και κάποιοι από τους παλιούς εκείνους πελάτες, που το τιμούσαν σταθερά στα χρόνια της δόξας του – χρόνια κατά τα οποία υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία - κι αρκετοί, που μπορεί να το επισκέφθηκαν έστω μία φορά και που τώρα, ξαναζούν την ανάμνηση.

Μέσα από το μενού του, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τόσο παλιές συνταγές φερμένες στο σήμερα, όσο και νέες προτάσεις του διακεκριμένου Executive Chef, Δημήτρη Τασιούλα, που καλύπτουν όλη τη γκάμα της αστικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, με τις ρίζες της κουζίνας του να απλώνονται στις κουζίνες των Εβραίων, των Σλάβων, των Οθωμανών, των Σμυρνιών και του Πόντου, φιλοδοξεί στο να «αποδομεί και να επανασυνθέτει» τη γαστρονομική παράδοση του τόπου, σε μία σύγχρονη πρόταση. Με τα υλικά και τις τεχνικές του, ένα κομμάτι της ιστορίας του μέλλοντος, έρχεται στις επιθυμίες του σήμερα, με τα ελληνικά προϊόντα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η ιστορία του αρχικού «Όλυμπος Νάουσα» ξεκινά το 1926, με το χτίσιμο του κτηρίου και η έναρξή της λειτουργίας του σηματοδοτείται το 1927, χρονολογία από την οποία και λειτούργησε αδιάλειπτα, έως το 1994, οπότε κι έκλεισε. Όσο λειτουργούσε, βρισκόταν στο επίκεντρο της κοσμικής Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες κι αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτικών, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και πολλοί άλλοι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Δέκα Τραπέζια

deka-trapezia1.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό».

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, αυτό που κάνει τα «Δέκα Τραπέζια» ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, είναι το ότι στο ίδιο μενού, θα βρει κανείς πιάτα ενός fine dining ή ενός διακεκριμένου με αστέρι «Michelin» εστιατορίου, μαζί με τους απλούς, ταπεινούς μεζέδες, που όλοι επιλέγουμε για τις εξόδους μας, σε πιο καθημερινή βάση. Στο ίδιο εστιατόριο συνυπάρχουν, ουσιαστικά, δύο κόσμοι και το μενού περιλαμβάνει επιλογές για όλους, κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα σπανίζει, με τις ταυτότητες των εστιατορίων να είναι, συνήθως, πιο περιοριστικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Εστιατόριο Τάκος

estiatorio-takos3.jpg

Το εστιατόριο Τάκος λειτουργεί στη Θέρμη από το 1997 κι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης. Η κουζίνα του, εστιασμένη στην ελληνική γαστρονομία, με στοιχεία κι από τη μεσογειακή γευστική παράδοση κι εμπνευσμένη από τη μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους, συνθέτει τον ιδανικό συνδυασμό για τους ανθρώπους της, που χρησιμοποιούν πάντα τα πιο αγνά υλικά. Σας περιμένουν καθημερινά, για να σας προσφέρουν εκλεκτές γεύσεις σε κρεατικά και θαλασσινά, συνδυασμούς πραγματικά μοναδικούς, που θα σας ενθουσιάσουν!

Στο εστιατόριο «Τάκος», ένα είναι αδιαπραγμάτευτο κι αυτό είναι η επιμονή στην αναζήτηση άριστης ποιότητας υλικών, από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και στο συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών μαγειρικής, που εξασφαλίζουν και τις μοναδικές γεύσεις τους, εδώ και 27 χρόνια.

Το μενού του εστιατορίου, περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά πιάτα προορισμένα αποκλειστικά, για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η «συνταγή»; Αφού έγινε ένα πέρασμα από το απλό, κλασσικό εστιατόριο κι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δοκιμών, οι άνθρωποι του κατέληξαν στις ελληνικές γεύσεις, κρατώντας στοιχεία από κουζίνες της Μεσογείου, ειδικά της ιταλικής, που, για τους ίδιους, ξεχωρίζουν.

Οι επιρροές δεν σταματούν εδώ, αλλά αγγίζουν και τη μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους, αναδεικνύοντας μία ελληνική δημιουργική κουζίνα, με μία κάρτα μενού που κινείται ανάλογα με τα προϊόντα κάθε εποχής κι αλλάζει συνέχεια, προσαρμοζόμενη στη διαθεσιμότητα των υλικών. Το αποτέλεσμα, είναι πιάτα που θα σας μαγέψουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Υψηλάντου 45, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 465015

Χαρούπι

charoupi2.jpg

Το «Χαρούπι», πρώτο «παιδί» του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το 2017 στο νούμερο 4 της οδού Δόξης, στα Λαδάδικα, μια ανάσα επάνω από το Λιμάνι. Μεγάλο, φωτεινό, με λιτή και φιλόξενη διακόσμηση, τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με το «Χαρούπι», το ομώνυμο φυτό - σύμβολο της Κρήτης, έγινε σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της συμπρωτεύουσας και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μπήκαν λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Εδώ, οι πιο αυθεντικές κρητικές γεύσεις μπολιάζονται με δημιουργικότητα, χάρη στην ανήσυχη φύση του Head Chef του και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που μυρίζει Μεγαλόνησο, που προσφέρεται παράλληλα για γαστριμαργικές και foodie δοκιμές, που ξεφεύγουν από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να χάνουν το ύφος και το χρώμα της κρητικής μαγειρικής παράδοσης.

Πόση νοστιμιά μπορεί να κρύβει η ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα με ξεροτήγανο; Πόσο καλομαγειρεμένοι μπορεί να είναι οι χοχλιοί με φρέσκο δενδρολίβανο – που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες βροχούλες – ή το κουνέλι, με κουνουπίδι, ξινόχοντρο και παντζάρι;

Πόσο ιδιαίτερος ο ντάκος σε μορφή μινιατούρας τάρτας; Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται το χαρούπι – ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας της Κρήτης – και να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές συνταγές;

Στο πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο «Χαρούπι» - έχει αποσπάσει εκτός άλλων 4 φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση «Χρυσοί Σκούφοι», 5 χρονιές το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας», και 5 φορές το αστέρι από τον Οδηγό «FNL» - οι παραπάνω γεύσεις αποτελούν μία καθημερινότητα που – ευτυχώς για εμάς – διατηρείται κι εμπλουτίζεται διαρκώς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 526262, 6988526262

Μεζέ Μεζέ

meze-meze1.jpg

Το «Μεζέ Μεζέ» στο νούμερο 2 της Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Κορδελιό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πετυχημένα food projects των τελευταίων ετών, σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 2011, μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση το 2016.

Με την επιμέλεια του Chef και ιδιοκτήτη Δημήτρη Αντύπα, η άξια ομάδα του προσφέρει ένα τόσο ολοκληρωμένο μενού, που κυριολεκτικά θα σας καλύψει σε κάθε προτίμησή και θα σας δώσει εναλλακτικές, για πολλές επισκέψεις. Μερακλίδικοι μεζέδες και πρωτότυπα πιάτα και ειδικό μενού για vegans ή με healthy προτάσεις, πάντα βασισμένες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά και μία wine list με 250 ετικέτες οίνων από όλον τον κόσμο, εξασφαλίζουν γεύματα που θα θυμάστε για καιρό.

Το «Μεζέ Μεζέ» ξεχωρίζει και για το εξαιρετικά όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον του, με industrial αισθητική, όπου επικρατούν τα γήινα χρώματα και το ξύλο, δημιουργώντας ένα χώρο στον οποίο θα νιώσετε απόλυτα άνετα και φιλόξενα, σε κάθε επίσκεψη σας.

Το μενού, είναι βασισμένο στη φιλοσοφία, κατά κύριο λόγο, της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Αλμυρό cheesecake, παστουρμαδοπιτάκια, μπουγιουρντί με καβουρμά, sticks τηγανητής μελιτζάνας, σφακιανές πίτες, είναι κάποια από τα ορεκτικά, που σίγουρα θα σας «κερδίσουν». Δείτε περισσότερα...

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 2, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 700100

Anama

anama1.jpg

Όταν άνοιξε τις πόρτες του το «Anama», το Μάρτιο του 2023, στο νούμερο 10 της οδού Κολοκοτρώνη, στον Εύοσμο, ξεκίνησε βασισμένο σε μία ιδέα προερχόμενη από τη χρόνια ενασχόληση με την εστίαση, η οποία «γέννησε» την επιθυμία δημιουργίας ενός χώρου, μοναδικού και ταυτόχρονα απλού. Όπως ακριβώς η φωτιά, που ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι κι από το «άναμα» της οποίας, προήλθε και το όνομα του. Άλλωστε, για τους ιδιοκτήτες του, η φωτιά είναι αυτή που δίνει γεύση και μορφή σε ό,τι δημιουργούν. Ο κόσμος το υποδέχθηκε με θέρμη κι έτσι, πέρα από τον αρχικό στόχο της ποιότητας και της θύμησης γευμάτων παραδοσιακών, λαχταριστών και καλοφτιαγμένων, που ξυπνούν μνήμες φαγητού σε χωριό, με πολλές μοντέρνες πινελιές, επετεύχθη κι ένας επιπλέον στόχος: το «Anama» έγινε η αφορμή, να ανακαλυφθεί ξανά η αξία της «γειτονιάς» και της τακτικής συνεύρεσης, σε έναν πανέμορφο χώρο που ήδη αγαπιέται από πολλούς.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα ως προς το φαγητό, από την αίσθηση της γεύσης, της ανάμνησης, της παρέας και των κοινών στιγμών, γύρω από ένα τραπέζι. Το «Anama», επιδίωξε από την αρχή να τα προσφέρει, μέσα από την κουζίνα και το χώρο του, όπου η φωτιά καίει διαρκώς και η αίσθηση της οικείας φιλοξενίας, επικρατεί, κάνοντάς σας να νιώθετε σαν στο σπίτι σας.

Το «Anama» θυμίζει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, ξυπνά μνήμες χωριού και εισάγει, παράλληλα, σύγχρονες νότες και πινελιές, σε ό,τι έχει να προτείνει. Ως βασικό του χαρακτηριστικό, η φωτιά και οι πυροστιές στην κουζίνα, κάνουν, όπως οι ίδιοι λένε, «την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση» και δεν είναι λίγοι, αυτοί που το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα «πραγματικό στολίδι» της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Navona

navona1.jpg

Σε μία μοναδική θέση στη Νέα Παραλία, με θέα στο Θερμαϊκό και το φως που λούζει την προκυμαία, το εστιατόριο «Navona» του Makedonia Palace Hotel, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία συνάντησης, για να συνδυάσετε την ιταλική κουζίνα, με την απαράμιλλη θέα της θάλασσας.

Ξεκινώντας ήδη από το πρωί, με γλυκές κι αλμυρές εκδοχές για όλες τις γευστικές επιθυμίες -συνοδείας του αγαπημένου σας καφέ ή ροφήματος- μέχρι το μεσημέρι, με τις πραγματικά εξαιρετικές προτάσεις του μενού και φτάνοντας ως τις βραδινές ώρες, οπότε το δείπνο σας μπορεί να συνδυαστεί κι από το αγαπημένο σας ποτό.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε έως την Ιταλία για να γευθείτε την αυθεντική ιταλική κουζίνα, αφού στο «Navona», που εμπνεύστηκε το όνομά του από την ομώνυμη πόλης, η τέχνη του pizzaiolo ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας, με το σαλόνι και την αυλή του εστιατορίου να ανοίγονται στη θάλασσα και να αποτελούν το ιδανικό σκηνικό, για κάθε ώρα της ημέρας.

Ο Chef του εστιατορίου, σας παρασύρει σε γευστικές και αυθεντικές Ιταλικές διαδρομές. Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ μπορείτε να δοκιμάσετε γνήσιες συνταγές από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, όπως ταλιατέλες pomodoro, παπαρδέλες με μοσχαράκι, casarecce με κοτόπουλο και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ.

Ο κατάλογος του εστιατορίου περιλαμβάνει, επίσης, αυθεντικές ιταλικές επιλογές πίτσας, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το διάσημο «πέταγμα της ζύμης», από την ανοιχτή κουζίνα του. Η τραγανής ζύμης pizza βγαίνει σε πολλές επιλογές κι εσείς μπορείτε, αν θέλετε, να ακολουθήσετε το τυπικό ιταλικό μενού, ξεκινώντας με ορετικά, περνώντας στις σαλάτες και στη συνέχεια στα ζυμαρικά και το κυρίως πιάτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Makedonia Palace Hotel, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 897444

Maiami Seafood Restaurant

maiami1.jpg

Το Maiami είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει χάσει την αίγλη του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινά νοερά από τη Σμύρνη, τη γενέτειρα του Δημήτρη Μαμάη και της οικογένειάς του, οι οποίοι έφτασαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μετά τον ξεριζωμό του 1922. Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, έμελλε να γνωρίσει τη σύζυγό του, Γεωργία, από το Κασσανδρινό Χαλκιδικής, με την οποία και πορεύτηκε για μια ολόκληρη ζωή.

Στον κ. Μαμάη παραχωρήθηκε τότε η έκταση απέναντι από το σημερινό Maiami, το οποίο μετέτρεψε σε καφενείο και λίγο καιρό μετά, το επέκτεινε και απέναντι, πλάι στο κύμα για τους λουόμενους.

Μεταπολεμικά, το 1945 έγινε η επίσημη έναρξη του εστιατορίου υπό την επωνυμία «Μίκρα», αφιερωμένο στις θύμησες από τη λατρεμένη Μικρά Ασία. Ένα βράδυ, σε ένα τραπέζι που έκανε ο Δημήτρης Μαμάης σε έναν στρατηγό από τα συμμαχικά στρατεύματα, εκείνος του είπε πως «εφόσον δίπλα στο εστιατόριο είναι το FloridaCamp (σημερινό εμπορικό κέντρο), τότε εδώ είναι το Μαϊάμι!». Κάπως έτσι, λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση για τη μετονομασία και τη δημιουργία του σημερινού Maiami.

Από εκεί και έπειτα το Maiami αποτέλεσε ένα «κοσμικό εστιατόριο», ενώ από το 1995 ήταν το μέρος συνάντησης υψηλών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το 2012 ανέλαβε τα ηνία του εστιατορίου η 4η γενιά των ιδιοκτητών, βάζοντας τη δική τους πινελιά, σύμφωνα με τις νόρμες της εποχής.

Η Ντίνα και η Γωγώ Τέρτση και ο Δημήτρης Μαμάης, είναι πλέον οι άνθρωποι που φροντίζουν το Maiami να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεών μας για τις γαστρονομικές μας περιπλανήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996

Marrone

marrone2.jpg

Το Marrone αποτελεί μία μοντέρνα πρόταση υψηλής γαστρονομίας στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει λάτρεις του ποιοτικού φαγητού από κάθε πλευρά της πόλης, αποτελώντας πλέον ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για την περιοχή. Θα το βρείτε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη – σε έναν από τους ωραιότερους και πιο ιστορικούς δρόμους της Καλαμαριάς.

Δημιουργοί του είναι ο Παντελής Καφές και ο Σπύρος Βάλλας, προσωπικότητες γνώριμες στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την επιτυχή ποδοσφαιρική διαδρομή τους επί σειρά ετών. Οι δυο τους αποφάσισαν το 2020 να δημιουργήσουν από κοινού ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που θα προσφέρει ποιοτικές και δημιουργικές επιλογές τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι, ένα «στοίχημα» που τελικά κέρδισαν. Τις γαστρονομικές δημιουργίες του Marrone επιμελείται ο εξαιρετικά ταλαντούχος chef Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, με οδηγούς του την άριστη τεχνογνωσία και την αγάπη για το επάγγελμά του.

Στο Marrone κυριαρχεί το ξύλο και τα γήινα χρώματα, ενώ το φως κατακλύζει τον χώρο, καθώς οι μεγάλες τζαμαρίες του καταστήματος του δίνουν αυτό το εξαίρετο πλεονέκτημα. Ένας χώρος με εξαιρετική αισθητική και ιδιαίτερο design που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή.

Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως comfort και μεσογειακή. Σε αυτήν κυριαρχεί η ελληνική παράδοση, με σύγχρονες ωστόσο πινελιές και εκδοχές με πολλά πιάτα του να θεωρούνται πραγματικά «έργα τέχνης». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 419179

Χάλαρο

2-PKPhF.jpg

Το «Χάλαρο» είναι, πλέον, ένα ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που κλείνει φέτος 30 χρόνια επιτυχούς διαδρομής στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Έχοντας ανοίξει το 1992 στα ανατολικά, στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και στη συνέχεια, το 1996, με δεύτερο κατάστημα στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα – στην κουζίνα του, στο design του και στο service του – κι έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου θα φύγεις απόλυτα ευχαριστημένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου.

Στον κατάλογο θα βρεις από κοτόπουλο στήθος πανέ, γεμιστό με γραβιέρα Κρήτης και με συνοδεία πουρέ καρότου, φρέσκες παπαρδέλες curry με φιλετάκια κοτόπουλου ή κοτόπουλο chilly, μέχρι μοσχαράκι με ταλιατέλες και μοσχαρίσιο φιλέτο ή black angus burger, όλα τόσο ζουμερά, που θα σου μείνουν αξέχαστα ως γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

Ακαδημία Art Restaurant

akadimia-art-restaurant1.jpg

Το 2011 ο Κωνσταντίνος Έλβις Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Γαργάνης θέλοντας να προσφέρουν καλό φαγητό και παράλληλα κάτι διαφορετικό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που γνώριζε ήδη να εκτιμά την καλή κουζίνα, δημιούργησαν την «Ακαδημία Art Restaurant». Ένα χώρο γαστρονομίας και τέχνης, που αγαπάει να συγκινεί όλες τις αισθήσεις.

Χώρος ατμοσφαιρικός, ζεστός, με ιδιαίτερη επίπλωση και έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους της, η «Ακαδημία Art Restaurant» εδώ και 12 χρόνια έχει καταφέρει να μυήσει τους πελάτες της σε έναν κόσμο τέχνης μέσα από το φαγητό, αλλά και την αισθητική. Και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο ενθουσιασμό, καθώς μέχρι και σήμερα οι άνθρωποί της δεν επαναπαύονται θέλοντας να προσφέρουν την ίδια εξαίρετη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η «Ακαδημία Art Restaurant» λοιπόν, γεννήθηκε από την επιθυμία του Κωνσταντίνου Έλβις Μάρκου για κάτι διαφορετικό στον χώρο της εστίασης. Συζητώντας με τον φίλο του καλλιτέχνη, ζωγράφο Λάζαρο Πάντο, προέκυψε η ιδέα για έναν καλλιτεχνικό χώρο γαστρονομίας. Κι έτσι Παραμονή Χριστουγέννων του 2011 η «Ακαδημία Art Restaurant» άνοιξε τις πόρτες της και μάγεψε με την υπέροχη κουζίνα της και την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα.

Ο χώρος σίγουρα ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκαναν αίσθηση στην αρχή. Επίπλωση μιας άλλης εποχής, σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, τραπέζια στρωμένα με υφάσματα, μουσική προσεχτικά επιλεγμένη να ταιριάζει με την αύρα του χώρου, όλα δένουν αρμονικά και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία σε όσους επισκέπτονται την «Ακαδημία Art Restaurant». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Γιαλός

3-kURoM.jpg

Από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια θαλασσινών στην περιοχή της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης, ο «Γιαλός», κάτω ακριβώς από τη παραλιακή Νικολάου Πλαστήρα και κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, προσφέρει εκ πρώτης όψεως, ό,τι και τα περισσότερα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια της περιοχής.

Κι όμως, υπάρχει κάτι που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Πέρα από τη μαγευτική τοποθεσία, με θέα στο Θερμαϊκό, τις βάρκες και τους γλάρους, λειτουργεί με βάση μία «συνταγή», που σε βάθος χρόνων έχει αποτελέσει το δικό του success tip: δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσωπική ενασχόληση των ιδιοκτητών του, Μπάμπη Αρβανιτόπουλου κι Αλέξη Πεχλιβανίδη σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, από την καθαριότητα, μέχρι τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πορεία της.

Έχοντας πλέον δίπλα τους και τα παιδιά τους κι ως Chef το Στέφανο Καταφυγιώτη, δίνουν καθημερινά το παράδειγμα του πώς η αγάπη, οι σταθερές, μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις και η εστίαση πρωτίστως στην ποιότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν μία πορεία δέκα εννέα ετών μέχρι σήμερα, που μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το εστιατόριο «Γιαλός», είναι όνομα και πράγμα. Ιδανικό για γεύματα δίπλα στο κύμα, χάρη στη μαγευτική θέα που προσφέρει στο Θερμαϊκό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακριβώς δίπλα στο νερό, σε σημείο ήσυχο, προσελκύοντας πάρα πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κι έχοντας αποκτήσει τους φανατικούς του θαμώνες, από το 2004 που πρωτοάνοιξε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς (Μικρό Έμβολο)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442121

Βράχος

1-1Xlq7.jpg

Έχει ήλιο και ένα δροσερό αεράκι παντρεμένο με την αλμύρα της θάλασσας σε προσκαλεί σε μία όμορφη εξόρμηση για ούζο, τσίπουρο, κρασί, ψάρια, θαλασσινά και νόστιμους ψαρομεζέδες. Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται «Βράχος». Στην περιοχής της Κρήνης, πάνω σε έναν βράχο με τρεις όμορφες διαδοχικές βεράντες πάνω στη θάλασσα και με βουκαμβίλιες να ομορφαίνουν το σκηνικό, θα βρεις αυτό το ιστορικό και αγαπημένο από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εστιατόριο.

Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού. Ύστερα τα χρόνια πέρασαν και πλέον στον «Βράχο» η διάδοχη κατάσταση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς, που διατηρεί ακόμα το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα.

Με πολύχρονη πείρα στα ψάρια και τα θαλασσινά, η οικογένεια Χριστοδούλου ξέρει να επιλέγει τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας και της ελληνικής γης, προκειμένου να σερβίρει παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις αξεπέραστης νοστιμιάς.

Τα πιο φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, πάντα στην εποχή τους, τα προμηθεύονται από δικούς τους παραγωγούς, ψαράδες που έχουν γίνει πλέον μόνιμοι συνεργάτες. Κι αυτό γίνεται καθημερινά, συνεπώς κάθε μέρα η ψαριά είναι διαφορετική, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα δεδομένη.

Τα ψάρια ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα με μαεστρία κι έτσι διατηρούνται ζουμερά και νόστιμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2, Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447991

Το Κόκκινο Σπίτι

to-kokkino-spiti1.jpg

Μία νέα σελίδα άνοιξε και πάλι, στο ισόγειο του ιστορικού Μεγάρου Λόγγου, στη γωνία Αγίας Σοφίας με Ερμού, γνωστού κι ως το «Κόκκινο Σπίτι», και δεν είναι άλλη από τη λειτουργία του ομώνυμου μεζεδοπωλείου, που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του Μάρτη. Με όλες τις ιστορίες και τους μύθους που συνοδεύουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης, το νέο αυτό γαστρονομικό εγχείρημα της πόλης, ήρθε να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, έχοντας ως στόχο το να καταφέρει να γίνει, αυτό που το ίδιο το κτήριο αποτελεί, εδώ και τόσες δεκαετίες: ένας διαχρονικός προορισμός. Στην προκειμένη περίπτωση, αντιπροσωπευτικός της αστικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης κι όλων των φυλών που την απαρτίζουν, στα βάθη των ετών.

Από τις 28 Μαρτίου, οπότε κι άνοιξε τις πόρτες του, το «Κόκκινο Σπίτι» επαναφέρει στη ζωή τη γαστρονομική παράδοση ενός κτηρίου, με σχεδόν εκατό χρόνια ιστορίας – συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε το 1926 και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Από παλαιότερο καφενείο όπου σύχναζαν καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έως τη γνωστή πάλαι ποτέ μπυραρία που λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες στο χώρο, μέχρι και σήμερα, που άνοιξε πλέον με τη μορφή ενός αστικού μεζεδοπωλείου, γεφυρώνει την ιστορία, με την προοπτική του μέλλοντος.

Με έναν φωτογραφικό διάκοσμο που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε παλαιότερες δεκαετίες και έναν εσωτερικό χώρο, όπου κυριαρχούν το ξύλο και οι λεπτομέρειες που θυμίζουν κάτι από παρελθόν – όπως τα φωτιστικά με γλόμπους - το εστιατόριο δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, προσφιλή κι ευχάριστη, για οποιονδήποτε επισκέπτη. Κι όσο κι αν συνδέεται με το παρελθόν – το κτήριο ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού, με επιρροές art nouveau, νεοβυζαντινές και γοτθικές - δεν παύει να αποτελεί μία ολόφρεσκια προσθήκη, στο γαστρονομικό τοπίο της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Σοφίας 31, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 225577

Voukakrato

voukakrato1.jpg

Το «Voukakrato» άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2023, στο νούμερο 6 του πλακόστρωτου της Καλαποθάκη, από τον Νίκο Τσομπανίδη κι έκτοτε αποτελεί έναν νέο προορισμό γεύσης κι απόλαυσης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και σε απόσταση μίας ανάσας, μόλις, από το λιμάνι της. Η ονομασία «Voukakrato» αντανακλά την παράδοση και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζουν κάθε πιάτο που σερβίρεται στον χώρο και το όνομά του, έχει συνδεθεί με το ποιοτικό φαγητό, τις ωραίες κουβέντες και το μεράκι.

Το όνομα του νέου αυτού εστιατορίου, προέρχεται από τη βυζαντινή κουζίνα, όπου «βουκάκρατο» ήταν το γεύμα που έπαιρναν πριν από το πρωινό και σήμαινε: ψωμί (σ.σ. «βούκα»), βουτηγμένο στο κρασί (από τον «άκρατο», τον ανόθευτο οίνο, της θείας μετάληψης). Με αυτό, υποδέχονται στο «Voukakrato», όλους τους πελάτες του εστιατορίου: με προζυμένιο ψωμί, που οι ίδιοι φτιάχνουν και κόκκινο κρασί από την κάβα, στο οποίο και θα σας προτρέψουν να βρέξετε την μπουκιά σας, πριν τη δοκιμάσετε.

Στο «Voukakrato», πιστεύουν στην καλή παρέα, στο καλό φαγητό και κρασί, στις γεύσεις και στα αρώματα, που ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Εμπνέονται από την παράδοση και την προσαρμόζουν στο σήμερα.

Αγαπούν την ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες στη μαγειρική τους. Αντίστοιχα, η κάβα τους διαθέτει ετικέτες κρασιών από αμπελώνες από όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές επιλογές σε τσίπουρο και ούζο. Γεύσεις, από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 6, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220059

Evora Eatery

evora-eatery2.jpg

Σε ένα όμορφο σημείο της Τούμπας, με αρκετά πλατάνια – evora άλλωστε, σημαίνει δροσιά - λειτουργεί από το 2018 το «Evora Eatery», ένα ιδιαίτερο, ξεκάθαρα προσφιλές στο κρέας γαστρονομικό project, όπου οι λάτρεις της κρετοφαγίας, θα βρούνε ένα στέκι που θα γίνει αγαπημένο τους. Σε έναν casual – chic χώρο, με το ξύλο και τη χωριάτικη ατμόσφαιρα να επικρατούν, οι γεύσεις δίνουν και παίρνουν στο μενού και στα τραπέζια κι όποιος το επισκεφτεί, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει προτάσεις, που δεν συναντώνται εύκολα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Το «Evora Eatery», έχει έρθει να διευρύνει τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες και μάλιστα, με τον πιο cozy τρόπο.

Μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο, που παίρνει το χρόνο του μέχρι να γίνει σαν … λουκούμι και να συνοδευτεί από πουρέ σελινόριζας, μοσχαρίσια μάγουλα γάστρας με νιόκι κι ανεβατό, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας, καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και premium κοπές - όπως η βουβαλίσια, 30 ημερών ωρίμανσης T- bone steak- παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργική κουζίνα, είναι αυτά που συναντώνται καθημερινά, στην κουζίνα του «Evora Eatery».

Κύρια πιάτα κι ορεκτικά, προτείνονται με deli πρώτες ύλες, όπως φακή beluga ή αρωματικά κρουτόν κι εμπνευσμένες προτάσεις, όπως το spaghetti κολοκύθι ή η αρωματισμένη με σουμάκ και ζαατάρ μους τυριών, κάνουν την εμφάνισή τους, σε ένα μενού που εδώ και πέντε χρόνια, έχει κερδίσει καρδιές και που συμπεριλήφθηκε, μέσα στο 2019, στα 10 καλύτερα νεοεισερχόμενα εστιατόρια, από το θεσμό του «Restaurant 100 Awards». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800

Μαιτρ & Μαργαρίτα

maitr-margharita2.jpg

Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», το ξέρουμε χρόνια τώρα, από την οδό Βεροίας όπου λειτουργούσε μέχρι σχετικά πρόσφατα, έχοντας κάνει αισθητή την εκλεπτυσμένη παρουσία του, ήδη από την αρχή. Έχοντας μετακομίσει, πλέον, στο νούμερο 3 της οδού Φράγκων, ο αρχικός μικρός χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε ένα άνετο wine restaurant, με πολλά τραπέζια εντός κι εκτός και μία ατμόσφαιρα ιδανική, για γευσιγνωσίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», πρωτοάνοιξε τον Ιούλιο του 2015 στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, ως ένα wine restaurant, από μία παρέα νέων ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, θέλησαν να υποστηρίξουν την ιδέα μίας ποιοτικής και συγχρόνως οικονομικής, εξόδου για φαγητό.

Με όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και διακόσμηση από την αρχιτεκτονική ομάδα «Mock», δημιουργήθηκε τότε ένας χώρος αρχικά μικρός, με λίγα τραπέζια - ωστόσο διαρκώς γεμάτος – με ανοιχτή κουζίνα, που άφηνε τις μυρωδιές να διαχυθούν στο χώρο κι εμάς να βλέπουμε τι μας μαγείρευαν σε κάθε βήμα.

Το μενού του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή κι έτσι και συνεχίζει στο νέο του, πλέον χώρο, στην οδό Φράγκων 3, σε έναν δρόμο κεντρικό μεν, ήσυχο δε, στη γωνία δύο οδών.

Πιστοί στη φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησαν, οι άνθρωποί του δοκιμάζουν διαρκώς και προμηθεύονται προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από γευστικό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φράγκων 3, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 007586

Κιούπια Λαδάδικα

kioupia-ladadika2.jpg

Στην καρδιά της πόλης, μία ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία Μοριχόβου των ιστορικών Λαδάδικων, λειτουργεί από το 1991 το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα».

Ιδανικός προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας, για παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και για όσους αναζητούν έναν φροντισμένο χώρο για τα επαγγελματικά τους γεύματα, είναι ένας τόπος όπου η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, συναντά την υψηλή ποιότητα στην κουζίνα. Μία εκλεκτή ποικιλία από μεζέδες, από πιάτα με κρέας, με φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά και πολλές άλλες προτάσεις συνθέτουν καθημερινά το μενού, ενώ τα βράδια, τα γεύματα συνοδεύει ζωντανή ελληνική μουσική, δίνοντας το δικό της τόνο στην αίσθηση της παράδοσης στο χώρο.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην όμορφη πλατεία Μοριχόβου, στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων – σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους – και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν.

Η κουζίνα τους είναι μεστή, ελληνική και μεσογειακή και η διακόσμησή τους παραμένει πιστή στις απλές, παραδοσιακές γραμμές - παρόλο που έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές - με τη φιλοσοφία να παραμένει αυτή ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια του.

Το μενού στα «Κιούπια», είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα και τη φρεσκάδα που διακρίνει κάθε πιάτο.

Από μυρωδάτα κεμπάπ και λαχταριστά σουβλάκια, μέχρι χοιρινό κότσι με κυδωνάτες πατάτες, λουκάνικα Τζουμαγιάς με ριζότο λάχανο ή ζουμερά stakes, οι επιλογές στα κρεατικά ποικίλουν και ικανοποιούν κάθε γευστική απαίτηση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 553239

Sushi City

sushi-city4.jpg

Ανεξάρτητα από το εάν είστε λάτρης του sushi, του sashimi, του nigiri ή του maki, στο «Sushi City», που άνοιξε στα τέλη Ιανουαρίου του 2024 στην Καλαποθάκη, θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας κάνει «κλικ» κι αν μη τι άλλο, ένα νέο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Ένα κατεξοχήν ιαπωνικό εστιατόριο που άνοιξε από το Chef Δημήτρη Γεωργιάδη και την ομάδα του, με εξειδίκευση στην ιαπωνική fusion κουζίνα, έχει έρθει να σας μυήσει στις γεύσεις της Άπω Ανατολής, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, τις έμαθε μέσα από τα ταξίδια του και τη συνεργασία με Ιάπωνες chef.

Το μενού του «Sushi City», είναι μεγάλο κι αρκετά αντιπροσωπευτικό της ιαπωνικής κουζίνας. Χωρίζεται σε κατηγορίες, που περιλαμβάνουν τα maki, τα inside out, τα nigiri και τα sashimi, τα ceviche rolls, πλούσιες σαλάτες, κ.ά., αλλά και το omakase, το μενού έκπληξη του chef, που αλλάζει καθημερινά, ανάλογα και με τα διαθέσιμα υλικά και κυρίως τα φρέσκα ελληνικά ψάρια, που αποτελούν τη βασική πρώτη ύλη του μενού. Το omakase προτιμάται ιδιαίτερα από τους θαμώνες του καταστήματος, αφού σερβίρεται κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους και βάσει των προτιμήσεών τους.

Οι προτάσεις του μενού, αναδεικνύουν τη γιαπωνέζικη φιλοσοφία ως προς τις γεύσεις. «Πειραγμένη» με signature συνταγές της ομάδας του «Sushi City» και βασισμένη σε άριστη πρώτη ύλη – όπως το kizami wasabi, που βρίσκεται πολύ κοντά στη ρίζα του κανονικού wasabi, το ρύζι ή τα πολύ κοντά στα αυθεντικά, άριστης ποιότητας φύλλα nori - με φρέσκα ψάρια κι όλες τις παρασκευές να γίνονται από τους ίδιους, είτε πρόκειται για σάλτσες και μαρινάδες, είτε για φιλεταρίσματα, η κουζίνα του «Sushi City», τα έχει όλα. Κατά παραγγελία, μάλιστα, μπορείτε να έχετε κι omakase menu wagyu, μενού ημέρας δηλαδή, με βόειο κρέας wagyu A5. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθακη 7 - 9 , Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009252

Εστιατόριο Αστέρια

asteria1.jpg

To «Αστέρια», το restaurant – café bar του τετράστερου ξενοδοχείου «Πανόραμα», σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του μέσα στη δεκαετία του ’70, όταν το ξενοδοχείο αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς, για διακοπές εκτός πόλης. Σήμερα, που το τελευταίο θεωρείται πλέον ξενοδοχείο πόλης, λόγω και της ανοικοδόμησης που μεσολάβησε, το «Αστέρια» είναι ένας ιδανικός προορισμός για γεύματα σε αμελητέα πλέον απόσταση από την καρδιά της πόλης, γεύματα βασισμένα κυρίως στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και σε διεθνείς επιρροές και σε ένα a la carte μενού, που καλύπτει τόσο γνωστές κι αγαπημένες συνταγές, όσο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις, που θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.

Το δημοφιλές restaurant – café bar «Αστέρια», προσφέρει ένα πολυτελές περιβάλλον, μία οικογενειακή ατμόσφαιρα και υψηλής κατηγορίας εξυπηρέτηση. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο, με φυσικό φωτισμό ή στη βεράντα με πανοραμική θέα στο Θερμαϊκό, εμπλουτίζει τη γαστριμαργική εμπειρία σε κάθε περίπτωση και το καθιστά ιδανικό, για ιδιωτική ή κοινωνική έξοδο.

Σε αυτόν τον υπέροχο, μοντέρνο και κομψό χώρο, μπορείτε να απολαύσετε συνταγές, βασισμένες στη δημιουργικότητα και σε υλικά τοπικών μικροπαραγωγών. Φρέσκα λαχανικά, επιλεγμένα κρέατα και θαλασσινά, συνδυάζονται στην κουζίνα του «Αστέρια», για να φτάσουν στο τραπέζι σας συνταγές μοναδικές.

Το a la carte μενού του καταλόγου, διαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε εποχή και παρουσιάζει γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, διαμορφωμένες με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αναλήψεως 26, Πανόραμα Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 344871

Wondernest Positive Dining

wondernest-positive-dining3.jpg

Αν σας αρέσει το καλό φαγητό, τα ψαγμένα κρασιά, η εξερεύνηση νέων οριζόντων και τα θεματικά events, τότε ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό γευστικό ταξίδι στο «Wondernest» στα Λαδάδικα. Κρυμμένο πίσω από μια μπλε πόρτα, στο 11 της Αιγύπτου, στα Λαδάδικα, φανέρωσε τις προθέσεις του από την πρώτη κιόλας στιγμή που άνοιξε, τρία χρόνια πριν.

Με… πυξίδα του την ελληνική κουζίνα, το «Wondernest» σας μεταφέρει σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μέσα από τα πιάτα του, αλλά και από τις ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιού που διαθέτει. Τα fusion στοιχεία στο μενού του, κάνουν την γευστική σας περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και υπόσχονται μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

Σε έναν πολύ όμορφο χώρο, urban αισθητικής με ζεστή ατμόσφαιρα, το «Wondernest» σερβίρει… ειλικρινή πιάτα. Η open – kitchen σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη δημιουργία τους και να ανυπομονείτε να φτάσουν στο τραπέζι σας.

Ελληνική comfort κουζίνα, με fusion στοιχεία, έρχεται να σας συστήσει υπέροχα υλικά από διάφορες περιοχές της χώρας, μέσα από τα δημιουργικά πιάτα του «Wondernest».

Έμφαση δίνεται στην άριστη πρώτη ύλη και φυσικά στην εποχικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και το μενού ανανεώνεται πολύ συχνά και -διατηρώντας μία σταθερά- εμπλουτίζεται συνεχώς από νέες εμπνεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αιγύπτου 11, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 111011

Μέθη Bistro & Wine Bar

methi-bistro-wine-bar1.jpg

Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».

Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.

Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;

Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.

Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί.

Τα πιάτα ήταν δημιουργίες της Νένας Καζάκου, η οποία είχε πάντα ταλέντο στη μαγειρική και της άρεσε να δημιουργεί ξεχωριστές γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401

Koru Inspired Cuisine

koru-inspired-cuisine1.jpg

«Koru» σημαίνει νέα αρχή κι αυτό ακριβώς είναι το casual dining εστιατόριο που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2023 στην περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, στο νούμερο 15 της οδού Ολύμπου. Σε μία περιοχή που αναβαθμίζεται τον τελευταίο καιρό, στο κέντρο – απόκεντρο της πόλης, με νέους χώρους να ξεπηδούν διαρκώς, το «Koru Inspired Cuisine» δίνει το δικό του στίγμα δημιουργικών γευστικών συνδυασμών, με βάση του τα ποιοτικά, βασισμένα στην ελληνικότητα πιάτα, με πρώτες ύλες αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς και υλικά… ό,τι βγάζει η φύση, ανάλογα με τις εποχές της. Ιδανικό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό στην πόλη.

Το «Koru Inspired Cuisine», ξεκίνησε δυναμικά. Ως new entry κέρδισε τον κόσμο ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, παρέχοντας μία συνολική εμπειρία στο κοινό του, κάνοντας εμφανείς τους πέντε βασικούς «πυλώνες» της ύπαρξής του. Κάτι που συνεχίζεται ακριβώς το ίδιο μέχρι και σήμερα. Ποιοι είναι αυτοί;

Ξεκινάμε από το εξαιρετικό φαγητό, βασισμένο στον ελληνικό χαρακτήρα, με υλικά φρέσκα, από ντόπιους παραγωγούς και με γευστικούς συνδυασμούς αποτελούμενους από προϊόντα της ελληνικής γης, που αξιοποιούνται στο έπακρο.

Συνταγές είτε παραδοσιακές, όπως το κατσικάκι στο χαρτί (με το κρέας να σιγοψήνεται με σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για τρεις έως τέσσερις ώρες), είτε πιο μοντέρνες, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι με το σταφύλι, οι γαρίδες σωτέ με πικάντικη σάλτσα πεπονιού και μπέικον προβατίνας αλλά και το μοσχαράκι με κριθαράκι και πουρέ μελιτζάνας, «πάντρεμα» δύο κλασσικών κυριακάτικων πιάτων, που δεν είναι άλλα από το κοκκινιστό μοσχαράκι με κριθαράκι και το μοσχαράκι με μελιτζάνα, είναι μέσα στις προτάσεις του μενού που ξεχωρίζουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ολύμπου 15, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 009600, 6974066997

Τέσσερα Πιπέρια

tessera-piperia1.jpg

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» μπήκαν στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μόλις πριν περίπου δυόμιση χρόνια και πολύ γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης. Ήταν αρχές Ιουλίου του 2021 όταν άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και πολύ γρήγορα έγιναν –δικαίως- talk of the town. Οι εμπνευσμένες γεύσεις τους, ο πολύ όμορφος αισθητικά χώρος και η ιδιαίτερα καλή εξυπηρέτηση δεν άργησαν να κάνουν αίσθηση στο απαιτητικό κοινό της πόλης που έβαλε τα «Τέσσερα Πιπέρια» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της.

Αν και βρίσκονται στην Τούμπα, τα «Τέσσερα Πιπέρια» συγκεντρώνουν κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν δημιουργήσει ήδη ένα πολύ δυνατό όνομα στην αγορά. Η ομάδα του εστιατορίου κινείται με βάση την ελληνική comfort κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και ποντάρει σημαντικά στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Στα «Τέσσερα Πιπέρια» μαγειρεύουν πολύ και καλά κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία σας.

Πώς όμως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου εστιατορίου; Εν μέσω covid, όταν η εστίαση παρέμενε ανενεργή, η ομάδα των τεσσάρων ανθρώπων που δημιούργησαν το Baraki στην Τούμπα –που έχει γράψει τη δική του επιτυχή ιστορία στο χώρο του- είχε χρόνο στη διάθεση της να σκεφτεί το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα.

Με την εμπειρία 11 χρόνων από το ήδη υπάρχον café bar τους που λειτουργούσε και λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αποφάσισαν πώς το επόμενο βήμα θα ήταν γύρω από την εστίαση και πάλι. Η αγάπη τους για το καλό φαγητό ήταν εκείνη που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός τόσο πετυχημένου εστιατορίου.

Και όταν ήρθε η ώρα για την… βάπτιση αυτού, προέκυψε το πολύ εύστοχο «Τέσσερα Πιπέρια» από τον αριθμό των ιδιοκτητών του, που είναι φυσικά… τέσσερις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

Θεσσαλονίκη! Μία πόλη που υμνεί την γαστρονομία. Μία κουζίνα που θέτει στο επίκεντρο τη γεύση και την αυθεντικότητα των πρώτων υλών. Στην Θεσσαλονίκη, θα συναντήσετε εστιατόρια που έχουν ως κοινή τους συνισταμένη την «αλήθεια» των γεύσεων και που τηρούν υψηλά standards δημιουργικότητας, ποιότητας, αισθητικής και service.

Σε αυτό το αφιέρωμα, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε και να σας σκιαγραφήσουμε 26+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης μας, για fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες.

Πάμε να τα γνωρίσουμε μαζί...

Salonika Restaurant & Bar

salonika-restaurant-1.jpg

Το «Salonika Restaurant & Bar», είναι το γαστρονομικό επίκεντρο του «Makedonia Palace», ο «γαστρονομικός παράδεισος» του ξενοδοχείου, όπως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες το αποκαλούν. Εδώ, οι γεύσεις της Ελλάδας ζωντανεύουν σε κάθε πιάτο, συνθέτοντας έναν «ύμνο» γεύσεων, όπου τα φρέσκα υλικά και συνταγές αιώνων, συνδυάζονται άψογα, για να δημιουργήσουν μία αξέχαστη εμπειρία, από το ξεκίνημα του πρωινού στις 7 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ.

Με απλά κι αυθεντικά πιάτα, φτιαγμένα με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση, το «Salonika Restaurant» είναι το επίκεντρο της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας και μεταφέρει τους επισκέπτες του «Makedonia Paalace», σε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία φιλοξενίας, αντάξια του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα εστιατόριο βραβευμένο με δύο διαδοχικούς Χρυσούς Σκούφους, το 2020 και το 2021, ως το κορυφαίο εστιατόριο της πόλης, αλλά και με την αντίστοιχη διάκριση από τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας το 2022.

Στον φιλόξενης ατμόσφαιρας χώρο του, προσφέρεται μία αξέχαστη γευστική εμπειρία, που καλύπτει τόσο φρέσκα θαλασσινά, όσο κι εκλεκτά πιάτα με κρέας και ποικιλία ορεκτικών, που θα σας μεταφέρουν στις γεύσεις της Ελλάδας.

Ο Executive Chef, Σωτήρης Ευαγγέλου, λάτρης και υποστηρικτής της ελληνικής γαστρονομίας, με χρόνια εμπειρίας, συνδυάζει αριστοτεχνικά την παράδοση, με τη σύγχρονη καινοτομία. Φημισμένος για το δημιουργικό του ταλέντο, μετατρέπει απλά υλικά σε μαγειρική τέχνη, ενσαρκώνοντας την ουσία του ελληνικού πολιτισμού, πιστός σε μία πολύ βασική φιλοσοφία, αυτήν της «Κουζίνας της καρδιάς». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Makedonia Palace Hotel, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 897176

Μαμαλούκα

mamalouka1.jpg

Ήταν καλοκαίρι, και συγκεκριμένα το 2018 στην Χαλκιδική, όταν δύο άνθρωποι, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, συναντήθηκαν, συζήτησαν και οραματίστηκαν για πρώτη φορά την ιδέα πίσω από το «Μαμαλούκα». Το όραμα του Μαρίνου Σαμαρίτη και του Δημήτρη Κουκουρίκη ήταν να δημιουργήσουν έναν μοναδικό χώρο εστίασης που θα ταυτιζόταν με μια και μόνο φράση. «Φαγητό για την ψυχή». Όπως και έγινε, και πλέον η επταμελής ομάδα των δύο εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μπορεί περήφανα να αναγνωρίζει την επιτυχία της κάτω από ένα όνομα διόλου τυχαίο.

Αναμφισβήτητα ένα success story της πόλης και της Χαλκιδικής - το πρώτο μαγαζί, στο νούμερο 3 της Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, με θέα στο λιμάνι, άνοιξε το φθινόπωρο του 2018 και το δεύτερο, στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα, με το ανάλογο μενού, άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 – το «Μαμαλούκα» γράφει πλέον τη δική του μεγάλη ιστορία στο γαστρονομικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας.

Ο αρχικός στόχος πέτυχε και το φαγητό στους χώρους του έγινε αφορμή για συναντήσεις, επαγγελματικά γεύματα, στιγμές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Μαζί με αυτά και μία ολοκληρωμένη διασκέδαση, που υποστηρίζει απόλυτα την κεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης: την παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνο τρόπο, με μενού που αλλάζει μέσα στο χρόνο και κεντρική φιλοσοφία το «μοίρασμα» της εμπειρίας, όπως ακριβώς και γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Ο χώρος, βρέθηκε τελείως τυχαία. Ο Δημήτρης Κουκουρίκης, στο δρόμο για ένα μεσιτικό γραφείο, συνάντησε έναν γνωστό του, που τον οδήγησε στο κτήριο της Ίωνος Δραγούμη. Η ομάδα έδεσε γρήγορα και το «Μαμαλούκα» πλαισιώθηκε, εκτός από τους Μαρίνο Σαμαρίτη και Δημήτρη Κουκουρίκη, από το Chef Νίκο Τζούμα, τον Κοσμά Σιδηρόπουλο - πρώην συνιδιοκτήτη της «Στοάς Δραγούμη» που στεγαζόταν στον ίδιο χώρο - και τους Σταύρο Τελάλογλου, Κωνσταντίνο Τσέλιο και Δημήτρη Τσαπαλιάνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

Grada Nuevo

grada-nuevo2.jpg

Το βραβευμένο «Grada Nuevo», θεωρείται δικαίως εδώ και χρόνια ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στη Θεσσαλονίκη. Πιστοί στην παράδοση που οι ίδιοι ξεκίνησαν είκοσι οκτώ χρόνια πριν, συνεχίζουν δυναμικά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας όλο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις βασισμένες στην κουζίνα θαλασσινών, σε έναν χώρο όπου η υψηλή γαστρονομία και η ελληνική κουζίνα, «δένουν» με ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει.

Το «Grada Nuevo», δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο. Όταν ξεκίνησε τη διαδρομή του, το 1994, από τον Απόστολο Ρήγα και την κα Ελένη, άνοιξε στην Παύλου Μελά κι αποτελούσε την απαρχή μίας μεγάλης πορείας, που ξεκίνησε με μεράκι και πήρε σάρκα και οστά στους χώρους του.

Ο ιδιοκτήτης του «Grada Nuevo», αγαπούσε πάντα την premium εκδοχή της γαστρονομίας, τόσο ως προς τη δημιουργικότητα της κουζίνας, όσο και στο service και τη φιλοξενία των επισκεπτών του και αυτό είναι ορατό σε κάθε πιάτο και υπηρεσία του εστιατορίου, όπου επικρατούν η ψυχή, η ενέργεια και η ουσία, με βάση μια φιλοσοφία που θέλει την ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου, να προσφέρει περισσότερα στη ευτυχία της ανθρώπινης φυλής, από την ανακάλυψη ενός άστρου.

Στην Καλαποθάκη, πλέον, εδώ και χρόνια, το «Grada Nuevo» εστιάζει καθαρά στα θαλασσινά και στις παρασκευές θαλασσινών, όπως το ceviche ή το tartare και σε εξεζητημένα pairings – συνδυασμούς των γεύσεων του μενού με κρασί, σαμπάνια κι αποστάγματα από την κάβα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 271074

Όλυμπος Νάουσα

olimpos-naoysa1.jpg

Όταν άνοιξε ξανά το «Όλυμπος Νάουσα», μέσα στο 2022, στο εντυπωσιακό διατηρητέο κτήριο όπου και λειτουργούσε εξ’ αρχής - στο νούμερο 5 της Λεωφόρου Νίκης, με θέα στα νερά του Θερμαϊκού - άνοιγε τις πόρτες του ξανά, μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, στον εκλεπτυσμένο και σεβόμενο την ιστορία χώρο, όπου αναβιώνεται η λάμψη μιας άλλης εποχής, συχνάζουν νέοι πελάτες της πόλης κι άλλων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και κάποιοι από τους παλιούς εκείνους πελάτες, που το τιμούσαν σταθερά στα χρόνια της δόξας του – χρόνια κατά τα οποία υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία - κι αρκετοί, που μπορεί να το επισκέφθηκαν έστω μία φορά και που τώρα, ξαναζούν την ανάμνηση.

Μέσα από το μενού του, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τόσο παλιές συνταγές φερμένες στο σήμερα, όσο και νέες προτάσεις του διακεκριμένου Executive Chef, Δημήτρη Τασιούλα, που καλύπτουν όλη τη γκάμα της αστικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος, με τις ρίζες της κουζίνας του να απλώνονται στις κουζίνες των Εβραίων, των Σλάβων, των Οθωμανών, των Σμυρνιών και του Πόντου, φιλοδοξεί στο να «αποδομεί και να επανασυνθέτει» τη γαστρονομική παράδοση του τόπου, σε μία σύγχρονη πρόταση. Με τα υλικά και τις τεχνικές του, ένα κομμάτι της ιστορίας του μέλλοντος, έρχεται στις επιθυμίες του σήμερα, με τα ελληνικά προϊόντα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η ιστορία του αρχικού «Όλυμπος Νάουσα» ξεκινά το 1926, με το χτίσιμο του κτηρίου και η έναρξή της λειτουργίας του σηματοδοτείται το 1927, χρονολογία από την οποία και λειτούργησε αδιάλειπτα, έως το 1994, οπότε κι έκλεισε. Όσο λειτουργούσε, βρισκόταν στο επίκεντρο της κοσμικής Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες κι αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτικών, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και πολλοί άλλοι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Δέκα Τραπέζια

deka-trapezia1.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό».

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, αυτό που κάνει τα «Δέκα Τραπέζια» ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, είναι το ότι στο ίδιο μενού, θα βρει κανείς πιάτα ενός fine dining ή ενός διακεκριμένου με αστέρι «Michelin» εστιατορίου, μαζί με τους απλούς, ταπεινούς μεζέδες, που όλοι επιλέγουμε για τις εξόδους μας, σε πιο καθημερινή βάση. Στο ίδιο εστιατόριο συνυπάρχουν, ουσιαστικά, δύο κόσμοι και το μενού περιλαμβάνει επιλογές για όλους, κάτι που στην Ελλάδα σίγουρα σπανίζει, με τις ταυτότητες των εστιατορίων να είναι, συνήθως, πιο περιοριστικές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Εστιατόριο Τάκος

estiatorio-takos3.jpg

Το εστιατόριο Τάκος λειτουργεί στη Θέρμη από το 1997 κι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης. Η κουζίνα του, εστιασμένη στην ελληνική γαστρονομία, με στοιχεία κι από τη μεσογειακή γευστική παράδοση κι εμπνευσμένη από τη μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους, συνθέτει τον ιδανικό συνδυασμό για τους ανθρώπους της, που χρησιμοποιούν πάντα τα πιο αγνά υλικά. Σας περιμένουν καθημερινά, για να σας προσφέρουν εκλεκτές γεύσεις σε κρεατικά και θαλασσινά, συνδυασμούς πραγματικά μοναδικούς, που θα σας ενθουσιάσουν!

Στο εστιατόριο «Τάκος», ένα είναι αδιαπραγμάτευτο κι αυτό είναι η επιμονή στην αναζήτηση άριστης ποιότητας υλικών, από κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και στο συνδυασμό παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών μαγειρικής, που εξασφαλίζουν και τις μοναδικές γεύσεις τους, εδώ και 27 χρόνια.

Το μενού του εστιατορίου, περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά πιάτα προορισμένα αποκλειστικά, για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Η «συνταγή»; Αφού έγινε ένα πέρασμα από το απλό, κλασσικό εστιατόριο κι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος δοκιμών, οι άνθρωποι του κατέληξαν στις ελληνικές γεύσεις, κρατώντας στοιχεία από κουζίνες της Μεσογείου, ειδικά της ιταλικής, που, για τους ίδιους, ξεχωρίζουν.

Οι επιρροές δεν σταματούν εδώ, αλλά αγγίζουν και τη μοναστηριακή κουζίνα του Αγίου Όρους, αναδεικνύοντας μία ελληνική δημιουργική κουζίνα, με μία κάρτα μενού που κινείται ανάλογα με τα προϊόντα κάθε εποχής κι αλλάζει συνέχεια, προσαρμοζόμενη στη διαθεσιμότητα των υλικών. Το αποτέλεσμα, είναι πιάτα που θα σας μαγέψουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Υψηλάντου 45, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 465015

Χαρούπι

charoupi2.jpg

Το «Χαρούπι», πρώτο «παιδί» του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το 2017 στο νούμερο 4 της οδού Δόξης, στα Λαδάδικα, μια ανάσα επάνω από το Λιμάνι. Μεγάλο, φωτεινό, με λιτή και φιλόξενη διακόσμηση, τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με το «Χαρούπι», το ομώνυμο φυτό - σύμβολο της Κρήτης, έγινε σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της συμπρωτεύουσας και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μπήκαν λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Εδώ, οι πιο αυθεντικές κρητικές γεύσεις μπολιάζονται με δημιουργικότητα, χάρη στην ανήσυχη φύση του Head Chef του και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που μυρίζει Μεγαλόνησο, που προσφέρεται παράλληλα για γαστριμαργικές και foodie δοκιμές, που ξεφεύγουν από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να χάνουν το ύφος και το χρώμα της κρητικής μαγειρικής παράδοσης.

Πόση νοστιμιά μπορεί να κρύβει η ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα με ξεροτήγανο; Πόσο καλομαγειρεμένοι μπορεί να είναι οι χοχλιοί με φρέσκο δενδρολίβανο – που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες βροχούλες – ή το κουνέλι, με κουνουπίδι, ξινόχοντρο και παντζάρι;

Πόσο ιδιαίτερος ο ντάκος σε μορφή μινιατούρας τάρτας; Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται το χαρούπι – ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας της Κρήτης – και να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές συνταγές;

Στο πολυβραβευμένο πλέον εστιατόριο «Χαρούπι» - έχει αποσπάσει εκτός άλλων 4 φορές το Βραβείο «Top Notch» για την Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα από τη διοργάνωση «Χρυσοί Σκούφοι», 5 χρονιές το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας», και 5 φορές το αστέρι από τον Οδηγό «FNL» - οι παραπάνω γεύσεις αποτελούν μία καθημερινότητα που – ευτυχώς για εμάς – διατηρείται κι εμπλουτίζεται διαρκώς. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 526262, 6988526262

Μεζέ Μεζέ

meze-meze1.jpg

Το «Μεζέ Μεζέ» στο νούμερο 2 της Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Κορδελιό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πετυχημένα food projects των τελευταίων ετών, σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχοντας πρωτοανοίξει το 2011, μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση το 2016.

Με την επιμέλεια του Chef και ιδιοκτήτη Δημήτρη Αντύπα, η άξια ομάδα του προσφέρει ένα τόσο ολοκληρωμένο μενού, που κυριολεκτικά θα σας καλύψει σε κάθε προτίμησή και θα σας δώσει εναλλακτικές, για πολλές επισκέψεις. Μερακλίδικοι μεζέδες και πρωτότυπα πιάτα και ειδικό μενού για vegans ή με healthy προτάσεις, πάντα βασισμένες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά και μία wine list με 250 ετικέτες οίνων από όλον τον κόσμο, εξασφαλίζουν γεύματα που θα θυμάστε για καιρό.

Το «Μεζέ Μεζέ» ξεχωρίζει και για το εξαιρετικά όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον του, με industrial αισθητική, όπου επικρατούν τα γήινα χρώματα και το ξύλο, δημιουργώντας ένα χώρο στον οποίο θα νιώσετε απόλυτα άνετα και φιλόξενα, σε κάθε επίσκεψη σας.

Το μενού, είναι βασισμένο στη φιλοσοφία, κατά κύριο λόγο, της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Αλμυρό cheesecake, παστουρμαδοπιτάκια, μπουγιουρντί με καβουρμά, sticks τηγανητής μελιτζάνας, σφακιανές πίτες, είναι κάποια από τα ορεκτικά, που σίγουρα θα σας «κερδίσουν». Δείτε περισσότερα...

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 2, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 700100

Anama

anama1.jpg

Όταν άνοιξε τις πόρτες του το «Anama», το Μάρτιο του 2023, στο νούμερο 10 της οδού Κολοκοτρώνη, στον Εύοσμο, ξεκίνησε βασισμένο σε μία ιδέα προερχόμενη από τη χρόνια ενασχόληση με την εστίαση, η οποία «γέννησε» την επιθυμία δημιουργίας ενός χώρου, μοναδικού και ταυτόχρονα απλού. Όπως ακριβώς η φωτιά, που ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι κι από το «άναμα» της οποίας, προήλθε και το όνομα του. Άλλωστε, για τους ιδιοκτήτες του, η φωτιά είναι αυτή που δίνει γεύση και μορφή σε ό,τι δημιουργούν. Ο κόσμος το υποδέχθηκε με θέρμη κι έτσι, πέρα από τον αρχικό στόχο της ποιότητας και της θύμησης γευμάτων παραδοσιακών, λαχταριστών και καλοφτιαγμένων, που ξυπνούν μνήμες φαγητού σε χωριό, με πολλές μοντέρνες πινελιές, επετεύχθη κι ένας επιπλέον στόχος: το «Anama» έγινε η αφορμή, να ανακαλυφθεί ξανά η αξία της «γειτονιάς» και της τακτικής συνεύρεσης, σε έναν πανέμορφο χώρο που ήδη αγαπιέται από πολλούς.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα ως προς το φαγητό, από την αίσθηση της γεύσης, της ανάμνησης, της παρέας και των κοινών στιγμών, γύρω από ένα τραπέζι. Το «Anama», επιδίωξε από την αρχή να τα προσφέρει, μέσα από την κουζίνα και το χώρο του, όπου η φωτιά καίει διαρκώς και η αίσθηση της οικείας φιλοξενίας, επικρατεί, κάνοντάς σας να νιώθετε σαν στο σπίτι σας.

Το «Anama» θυμίζει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, ξυπνά μνήμες χωριού και εισάγει, παράλληλα, σύγχρονες νότες και πινελιές, σε ό,τι έχει να προτείνει. Ως βασικό του χαρακτηριστικό, η φωτιά και οι πυροστιές στην κουζίνα, κάνουν, όπως οι ίδιοι λένε, «την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση» και δεν είναι λίγοι, αυτοί που το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα «πραγματικό στολίδι» της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Navona

navona1.jpg

Σε μία μοναδική θέση στη Νέα Παραλία, με θέα στο Θερμαϊκό και το φως που λούζει την προκυμαία, το εστιατόριο «Navona» του Makedonia Palace Hotel, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία συνάντησης, για να συνδυάσετε την ιταλική κουζίνα, με την απαράμιλλη θέα της θάλασσας.

Ξεκινώντας ήδη από το πρωί, με γλυκές κι αλμυρές εκδοχές για όλες τις γευστικές επιθυμίες -συνοδείας του αγαπημένου σας καφέ ή ροφήματος- μέχρι το μεσημέρι, με τις πραγματικά εξαιρετικές προτάσεις του μενού και φτάνοντας ως τις βραδινές ώρες, οπότε το δείπνο σας μπορεί να συνδυαστεί κι από το αγαπημένο σας ποτό.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε έως την Ιταλία για να γευθείτε την αυθεντική ιταλική κουζίνα, αφού στο «Navona», που εμπνεύστηκε το όνομά του από την ομώνυμη πόλης, η τέχνη του pizzaiolo ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας, με το σαλόνι και την αυλή του εστιατορίου να ανοίγονται στη θάλασσα και να αποτελούν το ιδανικό σκηνικό, για κάθε ώρα της ημέρας.

Ο Chef του εστιατορίου, σας παρασύρει σε γευστικές και αυθεντικές Ιταλικές διαδρομές. Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ μπορείτε να δοκιμάσετε γνήσιες συνταγές από διάφορες περιοχές της Ιταλίας, όπως ταλιατέλες pomodoro, παπαρδέλες με μοσχαράκι, casarecce με κοτόπουλο και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ.

Ο κατάλογος του εστιατορίου περιλαμβάνει, επίσης, αυθεντικές ιταλικές επιλογές πίτσας, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το διάσημο «πέταγμα της ζύμης», από την ανοιχτή κουζίνα του. Η τραγανής ζύμης pizza βγαίνει σε πολλές επιλογές κι εσείς μπορείτε, αν θέλετε, να ακολουθήσετε το τυπικό ιταλικό μενού, ξεκινώντας με ορετικά, περνώντας στις σαλάτες και στη συνέχεια στα ζυμαρικά και το κυρίως πιάτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Makedonia Palace Hotel, Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 897444

Maiami Seafood Restaurant

maiami1.jpg

Το Maiami είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει χάσει την αίγλη του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινά νοερά από τη Σμύρνη, τη γενέτειρα του Δημήτρη Μαμάη και της οικογένειάς του, οι οποίοι έφτασαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μετά τον ξεριζωμό του 1922. Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, έμελλε να γνωρίσει τη σύζυγό του, Γεωργία, από το Κασσανδρινό Χαλκιδικής, με την οποία και πορεύτηκε για μια ολόκληρη ζωή.

Στον κ. Μαμάη παραχωρήθηκε τότε η έκταση απέναντι από το σημερινό Maiami, το οποίο μετέτρεψε σε καφενείο και λίγο καιρό μετά, το επέκτεινε και απέναντι, πλάι στο κύμα για τους λουόμενους.

Μεταπολεμικά, το 1945 έγινε η επίσημη έναρξη του εστιατορίου υπό την επωνυμία «Μίκρα», αφιερωμένο στις θύμησες από τη λατρεμένη Μικρά Ασία. Ένα βράδυ, σε ένα τραπέζι που έκανε ο Δημήτρης Μαμάης σε έναν στρατηγό από τα συμμαχικά στρατεύματα, εκείνος του είπε πως «εφόσον δίπλα στο εστιατόριο είναι το FloridaCamp (σημερινό εμπορικό κέντρο), τότε εδώ είναι το Μαϊάμι!». Κάπως έτσι, λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση για τη μετονομασία και τη δημιουργία του σημερινού Maiami.

Από εκεί και έπειτα το Maiami αποτέλεσε ένα «κοσμικό εστιατόριο», ενώ από το 1995 ήταν το μέρος συνάντησης υψηλών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το 2012 ανέλαβε τα ηνία του εστιατορίου η 4η γενιά των ιδιοκτητών, βάζοντας τη δική τους πινελιά, σύμφωνα με τις νόρμες της εποχής.

Η Ντίνα και η Γωγώ Τέρτση και ο Δημήτρης Μαμάης, είναι πλέον οι άνθρωποι που φροντίζουν το Maiami να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεών μας για τις γαστρονομικές μας περιπλανήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996

Marrone

marrone2.jpg

Το Marrone αποτελεί μία μοντέρνα πρόταση υψηλής γαστρονομίας στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει λάτρεις του ποιοτικού φαγητού από κάθε πλευρά της πόλης, αποτελώντας πλέον ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για την περιοχή. Θα το βρείτε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη – σε έναν από τους ωραιότερους και πιο ιστορικούς δρόμους της Καλαμαριάς.

Δημιουργοί του είναι ο Παντελής Καφές και ο Σπύρος Βάλλας, προσωπικότητες γνώριμες στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την επιτυχή ποδοσφαιρική διαδρομή τους επί σειρά ετών. Οι δυο τους αποφάσισαν το 2020 να δημιουργήσουν από κοινού ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που θα προσφέρει ποιοτικές και δημιουργικές επιλογές τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι, ένα «στοίχημα» που τελικά κέρδισαν. Τις γαστρονομικές δημιουργίες του Marrone επιμελείται ο εξαιρετικά ταλαντούχος chef Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, με οδηγούς του την άριστη τεχνογνωσία και την αγάπη για το επάγγελμά του.

Στο Marrone κυριαρχεί το ξύλο και τα γήινα χρώματα, ενώ το φως κατακλύζει τον χώρο, καθώς οι μεγάλες τζαμαρίες του καταστήματος του δίνουν αυτό το εξαίρετο πλεονέκτημα. Ένας χώρος με εξαιρετική αισθητική και ιδιαίτερο design που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή.

Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως comfort και μεσογειακή. Σε αυτήν κυριαρχεί η ελληνική παράδοση, με σύγχρονες ωστόσο πινελιές και εκδοχές με πολλά πιάτα του να θεωρούνται πραγματικά «έργα τέχνης». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 419179

Χάλαρο

2-PKPhF.jpg

Το «Χάλαρο» είναι, πλέον, ένα ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που κλείνει φέτος 30 χρόνια επιτυχούς διαδρομής στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Έχοντας ανοίξει το 1992 στα ανατολικά, στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και στη συνέχεια, το 1996, με δεύτερο κατάστημα στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα – στην κουζίνα του, στο design του και στο service του – κι έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου θα φύγεις απόλυτα ευχαριστημένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου.

Στον κατάλογο θα βρεις από κοτόπουλο στήθος πανέ, γεμιστό με γραβιέρα Κρήτης και με συνοδεία πουρέ καρότου, φρέσκες παπαρδέλες curry με φιλετάκια κοτόπουλου ή κοτόπουλο chilly, μέχρι μοσχαράκι με ταλιατέλες και μοσχαρίσιο φιλέτο ή black angus burger, όλα τόσο ζουμερά, που θα σου μείνουν αξέχαστα ως γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

Ακαδημία Art Restaurant

akadimia-art-restaurant1.jpg

Το 2011 ο Κωνσταντίνος Έλβις Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Γαργάνης θέλοντας να προσφέρουν καλό φαγητό και παράλληλα κάτι διαφορετικό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που γνώριζε ήδη να εκτιμά την καλή κουζίνα, δημιούργησαν την «Ακαδημία Art Restaurant». Ένα χώρο γαστρονομίας και τέχνης, που αγαπάει να συγκινεί όλες τις αισθήσεις.

Χώρος ατμοσφαιρικός, ζεστός, με ιδιαίτερη επίπλωση και έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους της, η «Ακαδημία Art Restaurant» εδώ και 12 χρόνια έχει καταφέρει να μυήσει τους πελάτες της σε έναν κόσμο τέχνης μέσα από το φαγητό, αλλά και την αισθητική. Και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο ενθουσιασμό, καθώς μέχρι και σήμερα οι άνθρωποί της δεν επαναπαύονται θέλοντας να προσφέρουν την ίδια εξαίρετη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η «Ακαδημία Art Restaurant» λοιπόν, γεννήθηκε από την επιθυμία του Κωνσταντίνου Έλβις Μάρκου για κάτι διαφορετικό στον χώρο της εστίασης. Συζητώντας με τον φίλο του καλλιτέχνη, ζωγράφο Λάζαρο Πάντο, προέκυψε η ιδέα για έναν καλλιτεχνικό χώρο γαστρονομίας. Κι έτσι Παραμονή Χριστουγέννων του 2011 η «Ακαδημία Art Restaurant» άνοιξε τις πόρτες της και μάγεψε με την υπέροχη κουζίνα της και την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα.

Ο χώρος σίγουρα ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκαναν αίσθηση στην αρχή. Επίπλωση μιας άλλης εποχής, σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, τραπέζια στρωμένα με υφάσματα, μουσική προσεχτικά επιλεγμένη να ταιριάζει με την αύρα του χώρου, όλα δένουν αρμονικά και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία σε όσους επισκέπτονται την «Ακαδημία Art Restaurant». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Γιαλός

3-kURoM.jpg

Από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια θαλασσινών στην περιοχή της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης, ο «Γιαλός», κάτω ακριβώς από τη παραλιακή Νικολάου Πλαστήρα και κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, προσφέρει εκ πρώτης όψεως, ό,τι και τα περισσότερα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια της περιοχής.

Κι όμως, υπάρχει κάτι που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Πέρα από τη μαγευτική τοποθεσία, με θέα στο Θερμαϊκό, τις βάρκες και τους γλάρους, λειτουργεί με βάση μία «συνταγή», που σε βάθος χρόνων έχει αποτελέσει το δικό του success tip: δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσωπική ενασχόληση των ιδιοκτητών του, Μπάμπη Αρβανιτόπουλου κι Αλέξη Πεχλιβανίδη σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, από την καθαριότητα, μέχρι τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πορεία της.

Έχοντας πλέον δίπλα τους και τα παιδιά τους κι ως Chef το Στέφανο Καταφυγιώτη, δίνουν καθημερινά το παράδειγμα του πώς η αγάπη, οι σταθερές, μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις και η εστίαση πρωτίστως στην ποιότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν μία πορεία δέκα εννέα ετών μέχρι σήμερα, που μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το εστιατόριο «Γιαλός», είναι όνομα και πράγμα. Ιδανικό για γεύματα δίπλα στο κύμα, χάρη στη μαγευτική θέα που προσφέρει στο Θερμαϊκό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακριβώς δίπλα στο νερό, σε σημείο ήσυχο, προσελκύοντας πάρα πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κι έχοντας αποκτήσει τους φανατικούς του θαμώνες, από το 2004 που πρωτοάνοιξε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς (Μικρό Έμβολο)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442121

Βράχος

1-1Xlq7.jpg

Έχει ήλιο και ένα δροσερό αεράκι παντρεμένο με την αλμύρα της θάλασσας σε προσκαλεί σε μία όμορφη εξόρμηση για ούζο, τσίπουρο, κρασί, ψάρια, θαλασσινά και νόστιμους ψαρομεζέδες. Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται «Βράχος». Στην περιοχής της Κρήνης, πάνω σε έναν βράχο με τρεις όμορφες διαδοχικές βεράντες πάνω στη θάλασσα και με βουκαμβίλιες να ομορφαίνουν το σκηνικό, θα βρεις αυτό το ιστορικό και αγαπημένο από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εστιατόριο.

Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού. Ύστερα τα χρόνια πέρασαν και πλέον στον «Βράχο» η διάδοχη κατάσταση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς, που διατηρεί ακόμα το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα.

Με πολύχρονη πείρα στα ψάρια και τα θαλασσινά, η οικογένεια Χριστοδούλου ξέρει να επιλέγει τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας και της ελληνικής γης, προκειμένου να σερβίρει παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις αξεπέραστης νοστιμιάς.

Τα πιο φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, πάντα στην εποχή τους, τα προμηθεύονται από δικούς τους παραγωγούς, ψαράδες που έχουν γίνει πλέον μόνιμοι συνεργάτες. Κι αυτό γίνεται καθημερινά, συνεπώς κάθε μέρα η ψαριά είναι διαφορετική, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα δεδομένη.

Τα ψάρια ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα με μαεστρία κι έτσι διατηρούνται ζουμερά και νόστιμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2, Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447991

Το Κόκκινο Σπίτι

to-kokkino-spiti1.jpg

Μία νέα σελίδα άνοιξε και πάλι, στο ισόγειο του ιστορικού Μεγάρου Λόγγου, στη γωνία Αγίας Σοφίας με Ερμού, γνωστού κι ως το «Κόκκινο Σπίτι», και δεν είναι άλλη από τη λειτουργία του ομώνυμου μεζεδοπωλείου, που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του Μάρτη. Με όλες τις ιστορίες και τους μύθους που συνοδεύουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης, το νέο αυτό γαστρονομικό εγχείρημα της πόλης, ήρθε να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, έχοντας ως στόχο το να καταφέρει να γίνει, αυτό που το ίδιο το κτήριο αποτελεί, εδώ και τόσες δεκαετίες: ένας διαχρονικός προορισμός. Στην προκειμένη περίπτωση, αντιπροσωπευτικός της αστικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης κι όλων των φυλών που την απαρτίζουν, στα βάθη των ετών.

Από τις 28 Μαρτίου, οπότε κι άνοιξε τις πόρτες του, το «Κόκκινο Σπίτι» επαναφέρει στη ζωή τη γαστρονομική παράδοση ενός κτηρίου, με σχεδόν εκατό χρόνια ιστορίας – συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε το 1926 και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Από παλαιότερο καφενείο όπου σύχναζαν καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έως τη γνωστή πάλαι ποτέ μπυραρία που λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες στο χώρο, μέχρι και σήμερα, που άνοιξε πλέον με τη μορφή ενός αστικού μεζεδοπωλείου, γεφυρώνει την ιστορία, με την προοπτική του μέλλοντος.

Με έναν φωτογραφικό διάκοσμο που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε παλαιότερες δεκαετίες και έναν εσωτερικό χώρο, όπου κυριαρχούν το ξύλο και οι λεπτομέρειες που θυμίζουν κάτι από παρελθόν – όπως τα φωτιστικά με γλόμπους - το εστιατόριο δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, προσφιλή κι ευχάριστη, για οποιονδήποτε επισκέπτη. Κι όσο κι αν συνδέεται με το παρελθόν – το κτήριο ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού, με επιρροές art nouveau, νεοβυζαντινές και γοτθικές - δεν παύει να αποτελεί μία ολόφρεσκια προσθήκη, στο γαστρονομικό τοπίο της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Σοφίας 31, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 225577

Voukakrato

voukakrato1.jpg

Το «Voukakrato» άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2023, στο νούμερο 6 του πλακόστρωτου της Καλαποθάκη, από τον Νίκο Τσομπανίδη κι έκτοτε αποτελεί έναν νέο προορισμό γεύσης κι απόλαυσης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και σε απόσταση μίας ανάσας, μόλις, από το λιμάνι της. Η ονομασία «Voukakrato» αντανακλά την παράδοση και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζουν κάθε πιάτο που σερβίρεται στον χώρο και το όνομά του, έχει συνδεθεί με το ποιοτικό φαγητό, τις ωραίες κουβέντες και το μεράκι.

Το όνομα του νέου αυτού εστιατορίου, προέρχεται από τη βυζαντινή κουζίνα, όπου «βουκάκρατο» ήταν το γεύμα που έπαιρναν πριν από το πρωινό και σήμαινε: ψωμί (σ.σ. «βούκα»), βουτηγμένο στο κρασί (από τον «άκρατο», τον ανόθευτο οίνο, της θείας μετάληψης). Με αυτό, υποδέχονται στο «Voukakrato», όλους τους πελάτες του εστιατορίου: με προζυμένιο ψωμί, που οι ίδιοι φτιάχνουν και κόκκινο κρασί από την κάβα, στο οποίο και θα σας προτρέψουν να βρέξετε την μπουκιά σας, πριν τη δοκιμάσετε.

Στο «Voukakrato», πιστεύουν στην καλή παρέα, στο καλό φαγητό και κρασί, στις γεύσεις και στα αρώματα, που ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Εμπνέονται από την παράδοση και την προσαρμόζουν στο σήμερα.

Αγαπούν την ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες στη μαγειρική τους. Αντίστοιχα, η κάβα τους διαθέτει ετικέτες κρασιών από αμπελώνες από όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές επιλογές σε τσίπουρο και ούζο. Γεύσεις, από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 6, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220059

Evora Eatery

evora-eatery2.jpg

Σε ένα όμορφο σημείο της Τούμπας, με αρκετά πλατάνια – evora άλλωστε, σημαίνει δροσιά - λειτουργεί από το 2018 το «Evora Eatery», ένα ιδιαίτερο, ξεκάθαρα προσφιλές στο κρέας γαστρονομικό project, όπου οι λάτρεις της κρετοφαγίας, θα βρούνε ένα στέκι που θα γίνει αγαπημένο τους. Σε έναν casual – chic χώρο, με το ξύλο και τη χωριάτικη ατμόσφαιρα να επικρατούν, οι γεύσεις δίνουν και παίρνουν στο μενού και στα τραπέζια κι όποιος το επισκεφτεί, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει προτάσεις, που δεν συναντώνται εύκολα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Το «Evora Eatery», έχει έρθει να διευρύνει τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες και μάλιστα, με τον πιο cozy τρόπο.

Μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο, που παίρνει το χρόνο του μέχρι να γίνει σαν … λουκούμι και να συνοδευτεί από πουρέ σελινόριζας, μοσχαρίσια μάγουλα γάστρας με νιόκι κι ανεβατό, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας, καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και premium κοπές - όπως η βουβαλίσια, 30 ημερών ωρίμανσης T- bone steak- παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργική κουζίνα, είναι αυτά που συναντώνται καθημερινά, στην κουζίνα του «Evora Eatery».

Κύρια πιάτα κι ορεκτικά, προτείνονται με deli πρώτες ύλες, όπως φακή beluga ή αρωματικά κρουτόν κι εμπνευσμένες προτάσεις, όπως το spaghetti κολοκύθι ή η αρωματισμένη με σουμάκ και ζαατάρ μους τυριών, κάνουν την εμφάνισή τους, σε ένα μενού που εδώ και πέντε χρόνια, έχει κερδίσει καρδιές και που συμπεριλήφθηκε, μέσα στο 2019, στα 10 καλύτερα νεοεισερχόμενα εστιατόρια, από το θεσμό του «Restaurant 100 Awards». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800

Μαιτρ & Μαργαρίτα

maitr-margharita2.jpg

Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», το ξέρουμε χρόνια τώρα, από την οδό Βεροίας όπου λειτουργούσε μέχρι σχετικά πρόσφατα, έχοντας κάνει αισθητή την εκλεπτυσμένη παρουσία του, ήδη από την αρχή. Έχοντας μετακομίσει, πλέον, στο νούμερο 3 της οδού Φράγκων, ο αρχικός μικρός χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε ένα άνετο wine restaurant, με πολλά τραπέζια εντός κι εκτός και μία ατμόσφαιρα ιδανική, για γευσιγνωσίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Το «Μαιτρ & Μαργαρίτα», πρωτοάνοιξε τον Ιούλιο του 2015 στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, ως ένα wine restaurant, από μία παρέα νέων ανθρώπων που, σε πείσμα των καιρών, θέλησαν να υποστηρίξουν την ιδέα μίας ποιοτικής και συγχρόνως οικονομικής, εξόδου για φαγητό.

Με όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και διακόσμηση από την αρχιτεκτονική ομάδα «Mock», δημιουργήθηκε τότε ένας χώρος αρχικά μικρός, με λίγα τραπέζια - ωστόσο διαρκώς γεμάτος – με ανοιχτή κουζίνα, που άφηνε τις μυρωδιές να διαχυθούν στο χώρο κι εμάς να βλέπουμε τι μας μαγείρευαν σε κάθε βήμα.

Το μενού του ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή κι έτσι και συνεχίζει στο νέο του, πλέον χώρο, στην οδό Φράγκων 3, σε έναν δρόμο κεντρικό μεν, ήσυχο δε, στη γωνία δύο οδών.

Πιστοί στη φιλοσοφία με την οποία ξεκίνησαν, οι άνθρωποί του δοκιμάζουν διαρκώς και προμηθεύονται προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από γευστικό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φράγκων 3, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 007586

Κιούπια Λαδάδικα

kioupia-ladadika2.jpg

Στην καρδιά της πόλης, μία ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία Μοριχόβου των ιστορικών Λαδάδικων, λειτουργεί από το 1991 το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα».

Ιδανικός προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας, για παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και για όσους αναζητούν έναν φροντισμένο χώρο για τα επαγγελματικά τους γεύματα, είναι ένας τόπος όπου η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, συναντά την υψηλή ποιότητα στην κουζίνα. Μία εκλεκτή ποικιλία από μεζέδες, από πιάτα με κρέας, με φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά και πολλές άλλες προτάσεις συνθέτουν καθημερινά το μενού, ενώ τα βράδια, τα γεύματα συνοδεύει ζωντανή ελληνική μουσική, δίνοντας το δικό της τόνο στην αίσθηση της παράδοσης στο χώρο.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην όμορφη πλατεία Μοριχόβου, στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων – σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους – και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν.

Η κουζίνα τους είναι μεστή, ελληνική και μεσογειακή και η διακόσμησή τους παραμένει πιστή στις απλές, παραδοσιακές γραμμές - παρόλο που έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές - με τη φιλοσοφία να παραμένει αυτή ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια του.

Το μενού στα «Κιούπια», είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα και τη φρεσκάδα που διακρίνει κάθε πιάτο.

Από μυρωδάτα κεμπάπ και λαχταριστά σουβλάκια, μέχρι χοιρινό κότσι με κυδωνάτες πατάτες, λουκάνικα Τζουμαγιάς με ριζότο λάχανο ή ζουμερά stakes, οι επιλογές στα κρεατικά ποικίλουν και ικανοποιούν κάθε γευστική απαίτηση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 553239

Sushi City

sushi-city4.jpg

Ανεξάρτητα από το εάν είστε λάτρης του sushi, του sashimi, του nigiri ή του maki, στο «Sushi City», που άνοιξε στα τέλη Ιανουαρίου του 2024 στην Καλαποθάκη, θα βρείτε σίγουρα κάτι που θα σας κάνει «κλικ» κι αν μη τι άλλο, ένα νέο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Ένα κατεξοχήν ιαπωνικό εστιατόριο που άνοιξε από το Chef Δημήτρη Γεωργιάδη και την ομάδα του, με εξειδίκευση στην ιαπωνική fusion κουζίνα, έχει έρθει να σας μυήσει στις γεύσεις της Άπω Ανατολής, όπως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, τις έμαθε μέσα από τα ταξίδια του και τη συνεργασία με Ιάπωνες chef.

Το μενού του «Sushi City», είναι μεγάλο κι αρκετά αντιπροσωπευτικό της ιαπωνικής κουζίνας. Χωρίζεται σε κατηγορίες, που περιλαμβάνουν τα maki, τα inside out, τα nigiri και τα sashimi, τα ceviche rolls, πλούσιες σαλάτες, κ.ά., αλλά και το omakase, το μενού έκπληξη του chef, που αλλάζει καθημερινά, ανάλογα και με τα διαθέσιμα υλικά και κυρίως τα φρέσκα ελληνικά ψάρια, που αποτελούν τη βασική πρώτη ύλη του μενού. Το omakase προτιμάται ιδιαίτερα από τους θαμώνες του καταστήματος, αφού σερβίρεται κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους και βάσει των προτιμήσεών τους.

Οι προτάσεις του μενού, αναδεικνύουν τη γιαπωνέζικη φιλοσοφία ως προς τις γεύσεις. «Πειραγμένη» με signature συνταγές της ομάδας του «Sushi City» και βασισμένη σε άριστη πρώτη ύλη – όπως το kizami wasabi, που βρίσκεται πολύ κοντά στη ρίζα του κανονικού wasabi, το ρύζι ή τα πολύ κοντά στα αυθεντικά, άριστης ποιότητας φύλλα nori - με φρέσκα ψάρια κι όλες τις παρασκευές να γίνονται από τους ίδιους, είτε πρόκειται για σάλτσες και μαρινάδες, είτε για φιλεταρίσματα, η κουζίνα του «Sushi City», τα έχει όλα. Κατά παραγγελία, μάλιστα, μπορείτε να έχετε κι omakase menu wagyu, μενού ημέρας δηλαδή, με βόειο κρέας wagyu A5. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθακη 7 - 9 , Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 009252

Εστιατόριο Αστέρια

asteria1.jpg

To «Αστέρια», το restaurant – café bar του τετράστερου ξενοδοχείου «Πανόραμα», σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του μέσα στη δεκαετία του ’70, όταν το ξενοδοχείο αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς, για διακοπές εκτός πόλης. Σήμερα, που το τελευταίο θεωρείται πλέον ξενοδοχείο πόλης, λόγω και της ανοικοδόμησης που μεσολάβησε, το «Αστέρια» είναι ένας ιδανικός προορισμός για γεύματα σε αμελητέα πλέον απόσταση από την καρδιά της πόλης, γεύματα βασισμένα κυρίως στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και σε διεθνείς επιρροές και σε ένα a la carte μενού, που καλύπτει τόσο γνωστές κι αγαπημένες συνταγές, όσο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις, που θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.

Το δημοφιλές restaurant – café bar «Αστέρια», προσφέρει ένα πολυτελές περιβάλλον, μία οικογενειακή ατμόσφαιρα και υψηλής κατηγορίας εξυπηρέτηση. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο, με φυσικό φωτισμό ή στη βεράντα με πανοραμική θέα στο Θερμαϊκό, εμπλουτίζει τη γαστριμαργική εμπειρία σε κάθε περίπτωση και το καθιστά ιδανικό, για ιδιωτική ή κοινωνική έξοδο.

Σε αυτόν τον υπέροχο, μοντέρνο και κομψό χώρο, μπορείτε να απολαύσετε συνταγές, βασισμένες στη δημιουργικότητα και σε υλικά τοπικών μικροπαραγωγών. Φρέσκα λαχανικά, επιλεγμένα κρέατα και θαλασσινά, συνδυάζονται στην κουζίνα του «Αστέρια», για να φτάσουν στο τραπέζι σας συνταγές μοναδικές.

Το a la carte μενού του καταλόγου, διαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε εποχή και παρουσιάζει γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, διαμορφωμένες με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αναλήψεως 26, Πανόραμα Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 344871

Wondernest Positive Dining

wondernest-positive-dining3.jpg

Αν σας αρέσει το καλό φαγητό, τα ψαγμένα κρασιά, η εξερεύνηση νέων οριζόντων και τα θεματικά events, τότε ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό γευστικό ταξίδι στο «Wondernest» στα Λαδάδικα. Κρυμμένο πίσω από μια μπλε πόρτα, στο 11 της Αιγύπτου, στα Λαδάδικα, φανέρωσε τις προθέσεις του από την πρώτη κιόλας στιγμή που άνοιξε, τρία χρόνια πριν.

Με… πυξίδα του την ελληνική κουζίνα, το «Wondernest» σας μεταφέρει σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μέσα από τα πιάτα του, αλλά και από τις ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιού που διαθέτει. Τα fusion στοιχεία στο μενού του, κάνουν την γευστική σας περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και υπόσχονται μοναδικές στιγμές απόλαυσης.

Σε έναν πολύ όμορφο χώρο, urban αισθητικής με ζεστή ατμόσφαιρα, το «Wondernest» σερβίρει… ειλικρινή πιάτα. Η open – kitchen σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη δημιουργία τους και να ανυπομονείτε να φτάσουν στο τραπέζι σας.

Ελληνική comfort κουζίνα, με fusion στοιχεία, έρχεται να σας συστήσει υπέροχα υλικά από διάφορες περιοχές της χώρας, μέσα από τα δημιουργικά πιάτα του «Wondernest».

Έμφαση δίνεται στην άριστη πρώτη ύλη και φυσικά στην εποχικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και το μενού ανανεώνεται πολύ συχνά και -διατηρώντας μία σταθερά- εμπλουτίζεται συνεχώς από νέες εμπνεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αιγύπτου 11, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 111011

Μέθη Bistro & Wine Bar

methi-bistro-wine-bar1.jpg

Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».

Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.

Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;

Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.

Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί.

Τα πιάτα ήταν δημιουργίες της Νένας Καζάκου, η οποία είχε πάντα ταλέντο στη μαγειρική και της άρεσε να δημιουργεί ξεχωριστές γεύσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401

Koru Inspired Cuisine

koru-inspired-cuisine1.jpg

«Koru» σημαίνει νέα αρχή κι αυτό ακριβώς είναι το casual dining εστιατόριο που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2023 στην περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, στο νούμερο 15 της οδού Ολύμπου. Σε μία περιοχή που αναβαθμίζεται τον τελευταίο καιρό, στο κέντρο – απόκεντρο της πόλης, με νέους χώρους να ξεπηδούν διαρκώς, το «Koru Inspired Cuisine» δίνει το δικό του στίγμα δημιουργικών γευστικών συνδυασμών, με βάση του τα ποιοτικά, βασισμένα στην ελληνικότητα πιάτα, με πρώτες ύλες αποκλειστικά από ντόπιους παραγωγούς και υλικά… ό,τι βγάζει η φύση, ανάλογα με τις εποχές της. Ιδανικό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό στην πόλη.

Το «Koru Inspired Cuisine», ξεκίνησε δυναμικά. Ως new entry κέρδισε τον κόσμο ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, παρέχοντας μία συνολική εμπειρία στο κοινό του, κάνοντας εμφανείς τους πέντε βασικούς «πυλώνες» της ύπαρξής του. Κάτι που συνεχίζεται ακριβώς το ίδιο μέχρι και σήμερα. Ποιοι είναι αυτοί;

Ξεκινάμε από το εξαιρετικό φαγητό, βασισμένο στον ελληνικό χαρακτήρα, με υλικά φρέσκα, από ντόπιους παραγωγούς και με γευστικούς συνδυασμούς αποτελούμενους από προϊόντα της ελληνικής γης, που αξιοποιούνται στο έπακρο.

Συνταγές είτε παραδοσιακές, όπως το κατσικάκι στο χαρτί (με το κρέας να σιγοψήνεται με σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για τρεις έως τέσσερις ώρες), είτε πιο μοντέρνες, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι με το σταφύλι, οι γαρίδες σωτέ με πικάντικη σάλτσα πεπονιού και μπέικον προβατίνας αλλά και το μοσχαράκι με κριθαράκι και πουρέ μελιτζάνας, «πάντρεμα» δύο κλασσικών κυριακάτικων πιάτων, που δεν είναι άλλα από το κοκκινιστό μοσχαράκι με κριθαράκι και το μοσχαράκι με μελιτζάνα, είναι μέσα στις προτάσεις του μενού που ξεχωρίζουν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ολύμπου 15, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 009600, 6974066997

Τέσσερα Πιπέρια

tessera-piperia1.jpg

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» μπήκαν στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μόλις πριν περίπου δυόμιση χρόνια και πολύ γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης. Ήταν αρχές Ιουλίου του 2021 όταν άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και πολύ γρήγορα έγιναν –δικαίως- talk of the town. Οι εμπνευσμένες γεύσεις τους, ο πολύ όμορφος αισθητικά χώρος και η ιδιαίτερα καλή εξυπηρέτηση δεν άργησαν να κάνουν αίσθηση στο απαιτητικό κοινό της πόλης που έβαλε τα «Τέσσερα Πιπέρια» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της.

Αν και βρίσκονται στην Τούμπα, τα «Τέσσερα Πιπέρια» συγκεντρώνουν κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν δημιουργήσει ήδη ένα πολύ δυνατό όνομα στην αγορά. Η ομάδα του εστιατορίου κινείται με βάση την ελληνική comfort κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και ποντάρει σημαντικά στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Στα «Τέσσερα Πιπέρια» μαγειρεύουν πολύ και καλά κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία σας.

Πώς όμως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου εστιατορίου; Εν μέσω covid, όταν η εστίαση παρέμενε ανενεργή, η ομάδα των τεσσάρων ανθρώπων που δημιούργησαν το Baraki στην Τούμπα –που έχει γράψει τη δική του επιτυχή ιστορία στο χώρο του- είχε χρόνο στη διάθεση της να σκεφτεί το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα.

Με την εμπειρία 11 χρόνων από το ήδη υπάρχον café bar τους που λειτουργούσε και λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αποφάσισαν πώς το επόμενο βήμα θα ήταν γύρω από την εστίαση και πάλι. Η αγάπη τους για το καλό φαγητό ήταν εκείνη που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός τόσο πετυχημένου εστιατορίου.

Και όταν ήρθε η ώρα για την… βάπτιση αυτού, προέκυψε το πολύ εύστοχο «Τέσσερα Πιπέρια» από τον αριθμό των ιδιοκτητών του, που είναι φυσικά… τέσσερις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία