Αφιέρωμα: Γνωρίστε και ανακαλύψτε τις ωραιότερες και πιο γλυκές εορταστικές γεύσεις στην Θεσσαλονίκη - Μέρος 1ο
16/12/2024 12:00
16/12/2024 12:00
Τα ζαχαροπλαστεία είναι ένας αγαπημένος προορισμός που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε να επισκεφτεί, και ειδικά την περίοδο των γιορτών, μοιάζει με μονόδρομος!
Στη Θεσσαλονίκη, που ούτως ή άλλως έχει παράδοση στο καλό φαγητό και στο γλυκό, το μόνο δύσκολο είναι να… διαλέξεις ανάμεσα στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία.
Εγγυόμαστε για τα παρακάτω, αφού κάθε μπουκιά από τα γλυκά τους είναι ένα μικρό ταξιδάκι ως τον παράδεισο!
To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.
Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία
Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Εστία» έχουν μία μακρά ιστορία γεμάτη γεύσεις και αρώματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην πόλη από το 1961. Ιδρυτής της ο αρτοποιός, Αλκιβιάδης Παπαχρήστος, ο οποίος έχοντας στη φαρέτρα του αγνό μεράκι και αγάπη δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς.
Το 1982 η επιχείρηση πέρασε στον γιο του, Γεώργιο Παπαχρήστο, ο οποίος έμελλε να τη γιγαντώσει. Λόγω της επιθυμίας του να κατέχει όλο και περισσότερο την τεχνογνωσία του επαγγέλματος, πραγματοποιούσε συνεχώς εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ευρώπη και το εξωτερικό, σε εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, μαθαίνοντας έτσι όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην κατασκευή άρτου και αρτοποιημάτων. Ο «αγώνας» του συνεχίστηκε αδιάκοπα για 40 και πλέον χρόνια, καταφέρνοντας να θέσει απόλυτα στέρεα θεμέλια σε μία επιχείρηση που θεωρείται από τις πλέον θαυμαστές στον χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής.
Ο ίδιος συνεχίζει να είναι ενεργός, ενώ στο «δυναμικό» της διοίκησης έχουν προστεθεί και οι γιοι του, Αλκιβιάδης και Χρήστος, διατηρώντας αναλλοίωτες τις βασικές αρχές και τις αξίες της ΕΣΤΙΑΣ τους. Η 3η γενιά της επιχείρησης δεν επαναπαύεται ποτέ και έχει το βλέμμα πάντα στραμμένο στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Αιγαίου, Αιγαίου 25 /Αμφιπόλεως, Επιδαύρου 46 & Αμφιπόλεως 44-46 / Αρτάκης, Λάρνακος 2 & Ρόδου 28 / Δημαρχείο Πυλαίας, Προφήτη Ηλία 65 / Επτάλοφος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 20 / Θέρμη, Γρ. Ταβάκη 5 / Κωνσταντινοπολίτικα, 17ης Νοέμβρη 67 / Λευκός Πύργος, Δ. Γούναρη & Π. Μελά / Εθνικής Αμύνης, Ιωάννου Δέλλιου 3 & Εθνικής Αμύνης / Μασούτης Θέρμης, 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Βασιλικών / Μασούτης Καλαμαριάς, Μητροπολίτου Γρηγορίου Καλλίδου 112 / Μασούτης Σταυρούπολης, 4ο χλμ οδού Λαγκαδά / Μπότσαρη, Μ. Μπότσαρη 67 / Περαία, Ανθέων 34 & Αμπελοκήπων / Πεύκα, Λεωφόρος Γ. Παπανικολάου 88 / Εύοσμος, 28ης Οκτωβρίου 35 & Μ. Αλεξάνδρου / Πλαγιάρι, Μιαούλη 31 / Φοίνικας, Δημοκρίτου 10 / Χαριλάου, Αλ. Παπαναστασίου 140 / Χορτιάτης, 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Χορτιάτη / Θέρμη, Στέλιου Καζαντζίδη 22-24, 5ο χιλιόμετρο Χαριλάου-Θέρμης (Νέο Κατάστημα)
Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 89 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!
Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».
Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133
To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.
Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.
Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.
Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.
To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Θεσσαλονίκη
Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766
Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353
Αθήνα
Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883
Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913
H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 89 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.
Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.
Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές.
Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους.
Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879
Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985
Στο «The Cakery by Jeny», η δημιουργικότητα εξελίσσεται σταθερά και μία επίσκεψη θα σας πείσει. Για του λόγου το αληθές, στο ιδιαίτερο αυτό μαγαζί της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ναι μεν εμπλουτίζονται, αλλά κυρίως βελτιώνονται σταδιακά, στο πλαίσιο της διαρκούς επένδυσης στην ποιότητα, σε ό,τι παραγγείλετε. Έτσι και για το φετινό χειμώνα, θα βρείτε πρωτότυπα νέα σχέδια σε μπισκότα ζαχαρόπαστας, exclusive cakes και premium cheese cakes, όσο και τις custom τούρτες – παραγγέλνετε, κυριολεκτικά, ό,τι θέλετε – τις δεκάδες προτάσεις σε υλικά για DIY γλυκά και φυσικά, τις υπηρεσίες catering για παιδικά πάρτι και κάθε άλλη εκδήλωση που, πλέον, μπορούν να εξυπηρετήσουν για ακόμη περισσότερα άτομα!
Από το 2020, οπότε πρωτοάνοιξε το «The Cakery by Jeny» από τη Τζένη Δογάνη και τον Αστέρη Κουκουλά, οι δύο ιδιοκτήτες και η ομάδα τους, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και κερδίζουν καρδιές, καθημερινά!
Εδώ θα βρείτε, όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα είδη ζαχαροπλαστικής και φυσικά, όλα όσα ψάχνετε, για να φτιάξετε τις δικές σας μοναδικές γλυκές δημιουργίες, αλλά και τούρτες, μπισκότα, popcakes, cupcakes – κατόπιν παραγγελίας – υπηρεσίες catering για γάμους και βαπτίσεις και σεμινάρια ζαχαροτεχνίας από επαγγελματίες, για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση της ζαχαρόπαστας κι όχι μόνο.
Οι εγκαταστάσεις ετοιμάζονται να μεγαλώσουν, ώστε να μπορέσει να ικανοποιηθεί η μεγαλύτερη, πλέον, ζήτηση, διατηρώντας την ποιότητα αναλλοίωτη, τις τιμές ανταγωνιστικές, τηρώντας ακόμη πιο αυστηρά τα υγειονομικά κριτήρια κι εκπαιδεύοντας διαρκώς το προσωπικό της επιχείρησης. Κι εμείς, θα σας παρουσιάσουμε κάθε τομέα δημιουργίας και υπηρεσίας, που θα βρείτε μπαίνοντας από την πόρτα του μοναδικού αυτού χώρου! Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Μιχαήλ Ψελλού 14, 54655 Κηφισιά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 231 1357
Το «ευγνώμονες που είναι ζαχαροπλάστες» (Grateful Bakers) είναι ένα μότο που συνοδεύει την επωνυμία «Biscotti Tsoungari» εδώ και χρόνια, ωστόσο βρίσκεται και στη ρίζα της φιλοσοφίας τους από το 1936, όταν ξεκίνησαν ως οικογένεια την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας τη δική τους γλυκιά ιστορία στην πόλη.
Το 1936 ο Νικόλαος Τσούγγαρης ήταν αυτός που ξεκίνησε να δημιουργεί την ιστορία από την οδό Βασ. Όλγας στη γειτονιά του Ντεπώ Θεσσαλονίκης, με ένα παραδοσιακό τότε γαλακτοπωλείο με κρέμες, παγωτά και γλυκίσματα. Στη συνέχεια ο παππούς της οικογένειας, ο Αστέριος Τσούγγαρης ανοίγει στην παλιά οδό Ανθέων, νυν Γεωργίου Παπανδρέου, το δεύτερο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας, το οποίο με τα χρόνια μεγάλωσε σε φήμη, με αποτέλεσμα να γίνει ο προμηθευτής των πιο διάσημων ζαχαροπλαστείων της εποχής έως και τη δεκαετία του ’70.
Η δεκαετία του ’80 ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιχείρησης, καθώς ο γιος Φίλιππος Τσούγγαρης αποφάσισε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην τότε αγορά της παραγωγής μπισκότων και κουλουριών, παράγοντας από τα κλασικά κουλουράκια και τα πτιφουρ έως τα κουλουράκια με μέλι και σουσάμι, που θεωρούνται το προϊόν σήμα κατατεθέν τους, με τη μοναδική συνταγή τους.
Από το 2002, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα παιδιά του Φίλιππου Τσούγγαρη, Στέργιος και Μαρία, αναλαμβάνουν δράση και στα επόμενα χρόνια, αρχικά το 2009 δημιουργούν το σημερινό τους όνομα το Biscotti Tsoungari και ξεκινούν τις εξαγωγές των προϊόντων τους σε 15 και πλέον χώρες, όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστραλία και Ιαπωνία. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις: Θέρμη (Περιοχή Διαβαλκανικού Κέντρου), Ν. Κρήνη (Αλατσατών 4)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 472221 και 2310 472222 (Θέρμη)
Στο νούμερο 50 της οδού Μικράς Ασίας, στην Κάτω Τούμπα, λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ένα ιστορικό σημείο της γαστρονομίας της πόλης, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια». Το όνομα του δρόμου διόλου τυχαίο είναι, αφού από τη Μικρά Ασία ξεκίνησαν και τα χνάρια της επιχείρησης, με τον προπάππο της οικογένειας, Βασίλη Κουκουμέρια, να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1922, ως πρόσφυγας από το Ικόνιο, όπου εργαζόταν ως φούρναρης και να μεταφέρει ατόφια την τέχνη του, στην «ψωμοφάγα», τότε, Κάτω Τούμπα.
Καθώς ο γιος του απεβίωσε νωρίς, ο Βασίλης Κουκουμέριας, συνέχισε την τέχνη της αρτοποιίας μαζί με τη νύφη του, Ελισώ, μέχρι που, σε ηλικία 16 ετών, τη δουλειά συνέχισε ο εγγονός του, επίσης Βασίλης.
Αφουγκραζόμενος, πάντα, τις προτιμήσεις του κόσμου και ψάχνοντας το κάτι καινούριο, ο τελευταίος άρχισε, τη δεκαετία του ’80, τις επισκέψεις σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία, εκπαιδευόμενος στα μαύρα ψωμιά. Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, το μαύρο ψωμί άρχισε να μπαίνει, πέρα από το σπίτι της οικογένειας Κουκουμέρια και σε γειτονικά σπίτια. Άρχισε, έτσι, μία δική του, ξεχωριστή παραγωγή, που γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με έναν προσανατολισμό σε ψωμιά πιο ιδιαίτερα, μαζί με όλες τις κλασσικές προτάσεις.
Την ίδια δεκαετία προστέθηκαν οι πίτες και προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, ενώ τα ηνία πήραν, σταδιακά, τα παιδιά του, Δημήτρης κι Έλσα που, έχοντας ξεκινήσει από μικρές ηλικίες, με «πρώτη τους δουλειά» το έργο της κατανομής ετικετών για τις παραγγελίες στα ταψιά, έφτασαν να διευθύνουν όλη την παραγωγή. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365
Από το 1908, όταν πρωτοάνοιξε το ζαχαροπλαστείο Χατζής, μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια μετά, συνεχίζει να δημιουργεί για εμάς μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης, γλυκύτερης εποχής…
Είναι το ζαχαροπλαστείο που μύησε τους Θεσσαλονικείς στα πολίτικα γλυκά, μαγεύοντάς τους με γεύσεις και αρώματα μίας άλλης εποχής. Τα αυθεντικά, παραδοσιακά σιροπιαστά του και οι μοναδικές του κρέμες αποτελούν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη, καθιστώντας το ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Σοφούλη προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς από κάθε πλευρά της πόλης, όσο και για τους εκάστοτε τουρίστες και επισκέπτες της.
Η ανακαίνιση που έγινε το 2020 έφερε νέα πνοή στο κατάστημα, δίνοντας νότες ανανέωσης στον χώρο, εμμένοντας ωστόσο στην ατόφια πολίτικη φιλοσοφία.
Τα Χριστούγεννα στο ζαχαροπλαστείο Χατζή είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στα καλντερίμια της Πόλης και τους μάστορες των ζαχαροπλαστείων της, που με περίσσια μαεστρία, δημιουργούσαν μικρά γευστικά θαύματα.
Μελομακάρονα, που μοσχοβολάνε κανέλα και γαρύφαλλο, παραδοσιακά με μέλι και καρύδια, αλλά και με επικάλυψη σοκολάτας, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπακλαβάς μερακλίδικος με πλούσιο σιρόπι –είναι το βασικό τρίπτυχο των δικών μας αγαπημένων εορταστικών γλυκών από τα ζαχαροπλαστεία Χατζή, σε συνδυασμό, βέβαια, με τη λαχταριστή του βασιλόπιτα. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 73, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 417808
Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», από το 1992, γράφουν τη δική τους γευστική ιστορία, φουρνίζοντας άρτους και γλυκά, που αποτελούν πλέον προϊόντα αναγνωρισμένα και με υπογραφή. Την υπογραφή του ιδρυτή της εταιρείας, Φίλιππου Γαβανά, που ανέδειξε την τέχνη του παραδοσιακού ψωμιού και των χειροποίητων γλυκισμάτων.
Σήμερα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, συνεχίζει να πλάθει… ιστορία, διατηρώντας με ευλάβεια την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης και εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, που έχουν ως αποτέλεσμα υπέροχα γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα.
Στοχεύοντας στον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, η ομάδα των αρτοζαχαροπλαστείων «Γαβανάς», συνεχώς ανανεώνει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και στα δέκα καταστήματα που έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει, σε Χαλκιδική –τα 8 εξ αυτών- και Θεσσαλονίκη.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, στο «Γαβανά» θα ξεμυαλιστείτε. Οι ήδη πολλές επιλογές που έχετε εμπλουτίζονται με παραδοσιακά γιορτινά γλυκά, αλλά και με πιο ιδιαίτερα, που θα κάνουν τα τραπέζια σας πραγματικά ξεχωριστά. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450
Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779
Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.
Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677
Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.
Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.
Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης.
Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.
Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη.
Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113
Τα ζαχαροπλαστεία είναι ένας αγαπημένος προορισμός που κανένας ποτέ δεν αρνήθηκε να επισκεφτεί, και ειδικά την περίοδο των γιορτών, μοιάζει με μονόδρομος!
Στη Θεσσαλονίκη, που ούτως ή άλλως έχει παράδοση στο καλό φαγητό και στο γλυκό, το μόνο δύσκολο είναι να… διαλέξεις ανάμεσα στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία.
Εγγυόμαστε για τα παρακάτω, αφού κάθε μπουκιά από τα γλυκά τους είναι ένα μικρό ταξιδάκι ως τον παράδεισο!
To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.
Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία
Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Εστία» έχουν μία μακρά ιστορία γεμάτη γεύσεις και αρώματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην πόλη από το 1961. Ιδρυτής της ο αρτοποιός, Αλκιβιάδης Παπαχρήστος, ο οποίος έχοντας στη φαρέτρα του αγνό μεράκι και αγάπη δημιούργησε το πρώτο κατάστημα στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς.
Το 1982 η επιχείρηση πέρασε στον γιο του, Γεώργιο Παπαχρήστο, ο οποίος έμελλε να τη γιγαντώσει. Λόγω της επιθυμίας του να κατέχει όλο και περισσότερο την τεχνογνωσία του επαγγέλματος, πραγματοποιούσε συνεχώς εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ευρώπη και το εξωτερικό, σε εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, μαθαίνοντας έτσι όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην κατασκευή άρτου και αρτοποιημάτων. Ο «αγώνας» του συνεχίστηκε αδιάκοπα για 40 και πλέον χρόνια, καταφέρνοντας να θέσει απόλυτα στέρεα θεμέλια σε μία επιχείρηση που θεωρείται από τις πλέον θαυμαστές στον χώρο της αρτοζαχαροπλαστικής.
Ο ίδιος συνεχίζει να είναι ενεργός, ενώ στο «δυναμικό» της διοίκησης έχουν προστεθεί και οι γιοι του, Αλκιβιάδης και Χρήστος, διατηρώντας αναλλοίωτες τις βασικές αρχές και τις αξίες της ΕΣΤΙΑΣ τους. Η 3η γενιά της επιχείρησης δεν επαναπαύεται ποτέ και έχει το βλέμμα πάντα στραμμένο στην κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Αιγαίου, Αιγαίου 25 /Αμφιπόλεως, Επιδαύρου 46 & Αμφιπόλεως 44-46 / Αρτάκης, Λάρνακος 2 & Ρόδου 28 / Δημαρχείο Πυλαίας, Προφήτη Ηλία 65 / Επτάλοφος, Μεγάλου Αλεξάνδρου 20 / Θέρμη, Γρ. Ταβάκη 5 / Κωνσταντινοπολίτικα, 17ης Νοέμβρη 67 / Λευκός Πύργος, Δ. Γούναρη & Π. Μελά / Εθνικής Αμύνης, Ιωάννου Δέλλιου 3 & Εθνικής Αμύνης / Μασούτης Θέρμης, 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Βασιλικών / Μασούτης Καλαμαριάς, Μητροπολίτου Γρηγορίου Καλλίδου 112 / Μασούτης Σταυρούπολης, 4ο χλμ οδού Λαγκαδά / Μπότσαρη, Μ. Μπότσαρη 67 / Περαία, Ανθέων 34 & Αμπελοκήπων / Πεύκα, Λεωφόρος Γ. Παπανικολάου 88 / Εύοσμος, 28ης Οκτωβρίου 35 & Μ. Αλεξάνδρου / Πλαγιάρι, Μιαούλη 31 / Φοίνικας, Δημοκρίτου 10 / Χαριλάου, Αλ. Παπαναστασίου 140 / Χορτιάτης, 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Χορτιάτη / Θέρμη, Στέλιου Καζαντζίδη 22-24, 5ο χιλιόμετρο Χαριλάου-Θέρμης (Νέο Κατάστημα)
Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 89 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!
Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».
Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133
To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.
Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.
Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.
Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.
To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Θεσσαλονίκη
Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766
Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353
Αθήνα
Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883
Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913
H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 89 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.
Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.
Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές.
Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους.
Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879
Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985
Στο «The Cakery by Jeny», η δημιουργικότητα εξελίσσεται σταθερά και μία επίσκεψη θα σας πείσει. Για του λόγου το αληθές, στο ιδιαίτερο αυτό μαγαζί της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ναι μεν εμπλουτίζονται, αλλά κυρίως βελτιώνονται σταδιακά, στο πλαίσιο της διαρκούς επένδυσης στην ποιότητα, σε ό,τι παραγγείλετε. Έτσι και για το φετινό χειμώνα, θα βρείτε πρωτότυπα νέα σχέδια σε μπισκότα ζαχαρόπαστας, exclusive cakes και premium cheese cakes, όσο και τις custom τούρτες – παραγγέλνετε, κυριολεκτικά, ό,τι θέλετε – τις δεκάδες προτάσεις σε υλικά για DIY γλυκά και φυσικά, τις υπηρεσίες catering για παιδικά πάρτι και κάθε άλλη εκδήλωση που, πλέον, μπορούν να εξυπηρετήσουν για ακόμη περισσότερα άτομα!
Από το 2020, οπότε πρωτοάνοιξε το «The Cakery by Jeny» από τη Τζένη Δογάνη και τον Αστέρη Κουκουλά, οι δύο ιδιοκτήτες και η ομάδα τους, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και κερδίζουν καρδιές, καθημερινά!
Εδώ θα βρείτε, όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα είδη ζαχαροπλαστικής και φυσικά, όλα όσα ψάχνετε, για να φτιάξετε τις δικές σας μοναδικές γλυκές δημιουργίες, αλλά και τούρτες, μπισκότα, popcakes, cupcakes – κατόπιν παραγγελίας – υπηρεσίες catering για γάμους και βαπτίσεις και σεμινάρια ζαχαροτεχνίας από επαγγελματίες, για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν στη σωστή χρήση της ζαχαρόπαστας κι όχι μόνο.
Οι εγκαταστάσεις ετοιμάζονται να μεγαλώσουν, ώστε να μπορέσει να ικανοποιηθεί η μεγαλύτερη, πλέον, ζήτηση, διατηρώντας την ποιότητα αναλλοίωτη, τις τιμές ανταγωνιστικές, τηρώντας ακόμη πιο αυστηρά τα υγειονομικά κριτήρια κι εκπαιδεύοντας διαρκώς το προσωπικό της επιχείρησης. Κι εμείς, θα σας παρουσιάσουμε κάθε τομέα δημιουργίας και υπηρεσίας, που θα βρείτε μπαίνοντας από την πόρτα του μοναδικού αυτού χώρου! Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Μιχαήλ Ψελλού 14, 54655 Κηφισιά, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 231 1357
Το «ευγνώμονες που είναι ζαχαροπλάστες» (Grateful Bakers) είναι ένα μότο που συνοδεύει την επωνυμία «Biscotti Tsoungari» εδώ και χρόνια, ωστόσο βρίσκεται και στη ρίζα της φιλοσοφίας τους από το 1936, όταν ξεκίνησαν ως οικογένεια την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας τη δική τους γλυκιά ιστορία στην πόλη.
Το 1936 ο Νικόλαος Τσούγγαρης ήταν αυτός που ξεκίνησε να δημιουργεί την ιστορία από την οδό Βασ. Όλγας στη γειτονιά του Ντεπώ Θεσσαλονίκης, με ένα παραδοσιακό τότε γαλακτοπωλείο με κρέμες, παγωτά και γλυκίσματα. Στη συνέχεια ο παππούς της οικογένειας, ο Αστέριος Τσούγγαρης ανοίγει στην παλιά οδό Ανθέων, νυν Γεωργίου Παπανδρέου, το δεύτερο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας, το οποίο με τα χρόνια μεγάλωσε σε φήμη, με αποτέλεσμα να γίνει ο προμηθευτής των πιο διάσημων ζαχαροπλαστείων της εποχής έως και τη δεκαετία του ’70.
Η δεκαετία του ’80 ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιχείρησης, καθώς ο γιος Φίλιππος Τσούγγαρης αποφάσισε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην τότε αγορά της παραγωγής μπισκότων και κουλουριών, παράγοντας από τα κλασικά κουλουράκια και τα πτιφουρ έως τα κουλουράκια με μέλι και σουσάμι, που θεωρούνται το προϊόν σήμα κατατεθέν τους, με τη μοναδική συνταγή τους.
Από το 2002, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, τα παιδιά του Φίλιππου Τσούγγαρη, Στέργιος και Μαρία, αναλαμβάνουν δράση και στα επόμενα χρόνια, αρχικά το 2009 δημιουργούν το σημερινό τους όνομα το Biscotti Tsoungari και ξεκινούν τις εξαγωγές των προϊόντων τους σε 15 και πλέον χώρες, όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστραλία και Ιαπωνία. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις: Θέρμη (Περιοχή Διαβαλκανικού Κέντρου), Ν. Κρήνη (Αλατσατών 4)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 472221 και 2310 472222 (Θέρμη)
Στο νούμερο 50 της οδού Μικράς Ασίας, στην Κάτω Τούμπα, λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ένα ιστορικό σημείο της γαστρονομίας της πόλης, η «Αρτοποιία Κουκουμέρια». Το όνομα του δρόμου διόλου τυχαίο είναι, αφού από τη Μικρά Ασία ξεκίνησαν και τα χνάρια της επιχείρησης, με τον προπάππο της οικογένειας, Βασίλη Κουκουμέρια, να έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1922, ως πρόσφυγας από το Ικόνιο, όπου εργαζόταν ως φούρναρης και να μεταφέρει ατόφια την τέχνη του, στην «ψωμοφάγα», τότε, Κάτω Τούμπα.
Καθώς ο γιος του απεβίωσε νωρίς, ο Βασίλης Κουκουμέριας, συνέχισε την τέχνη της αρτοποιίας μαζί με τη νύφη του, Ελισώ, μέχρι που, σε ηλικία 16 ετών, τη δουλειά συνέχισε ο εγγονός του, επίσης Βασίλης.
Αφουγκραζόμενος, πάντα, τις προτιμήσεις του κόσμου και ψάχνοντας το κάτι καινούριο, ο τελευταίος άρχισε, τη δεκαετία του ’80, τις επισκέψεις σε εκθέσεις του κλάδου στη Γερμανία, εκπαιδευόμενος στα μαύρα ψωμιά. Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, το μαύρο ψωμί άρχισε να μπαίνει, πέρα από το σπίτι της οικογένειας Κουκουμέρια και σε γειτονικά σπίτια. Άρχισε, έτσι, μία δική του, ξεχωριστή παραγωγή, που γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με έναν προσανατολισμό σε ψωμιά πιο ιδιαίτερα, μαζί με όλες τις κλασσικές προτάσεις.
Την ίδια δεκαετία προστέθηκαν οι πίτες και προϊόντα ζαχαροπλαστικής αλεύρου, ενώ τα ηνία πήραν, σταδιακά, τα παιδιά του, Δημήτρης κι Έλσα που, έχοντας ξεκινήσει από μικρές ηλικίες, με «πρώτη τους δουλειά» το έργο της κατανομής ετικετών για τις παραγγελίες στα ταψιά, έφτασαν να διευθύνουν όλη την παραγωγή. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 912365
Από το 1908, όταν πρωτοάνοιξε το ζαχαροπλαστείο Χατζής, μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια μετά, συνεχίζει να δημιουργεί για εμάς μοναδικές γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης, γλυκύτερης εποχής…
Είναι το ζαχαροπλαστείο που μύησε τους Θεσσαλονικείς στα πολίτικα γλυκά, μαγεύοντάς τους με γεύσεις και αρώματα μίας άλλης εποχής. Τα αυθεντικά, παραδοσιακά σιροπιαστά του και οι μοναδικές του κρέμες αποτελούν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς για την πόλη, καθιστώντας το ζαχαροπλαστείο Χατζής στη Σοφούλη προορισμό τόσο για τους Θεσσαλονικείς από κάθε πλευρά της πόλης, όσο και για τους εκάστοτε τουρίστες και επισκέπτες της.
Η ανακαίνιση που έγινε το 2020 έφερε νέα πνοή στο κατάστημα, δίνοντας νότες ανανέωσης στον χώρο, εμμένοντας ωστόσο στην ατόφια πολίτικη φιλοσοφία.
Τα Χριστούγεννα στο ζαχαροπλαστείο Χατζή είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στα καλντερίμια της Πόλης και τους μάστορες των ζαχαροπλαστείων της, που με περίσσια μαεστρία, δημιουργούσαν μικρά γευστικά θαύματα.
Μελομακάρονα, που μοσχοβολάνε κανέλα και γαρύφαλλο, παραδοσιακά με μέλι και καρύδια, αλλά και με επικάλυψη σοκολάτας, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο και μπακλαβάς μερακλίδικος με πλούσιο σιρόπι –είναι το βασικό τρίπτυχο των δικών μας αγαπημένων εορταστικών γλυκών από τα ζαχαροπλαστεία Χατζή, σε συνδυασμό, βέβαια, με τη λαχταριστή του βασιλόπιτα. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 73, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 417808
Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Γαβανάς», από το 1992, γράφουν τη δική τους γευστική ιστορία, φουρνίζοντας άρτους και γλυκά, που αποτελούν πλέον προϊόντα αναγνωρισμένα και με υπογραφή. Την υπογραφή του ιδρυτή της εταιρείας, Φίλιππου Γαβανά, που ανέδειξε την τέχνη του παραδοσιακού ψωμιού και των χειροποίητων γλυκισμάτων.
Σήμερα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, συνεχίζει να πλάθει… ιστορία, διατηρώντας με ευλάβεια την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης και εμπλουτίζοντάς την με σύγχρονες τάσεις και τεχνικές, που έχουν ως αποτέλεσμα υπέροχα γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα.
Στοχεύοντας στον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, η ομάδα των αρτοζαχαροπλαστείων «Γαβανάς», συνεχώς ανανεώνει τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτει και στα δέκα καταστήματα που έχει μέχρι σήμερα δημιουργήσει, σε Χαλκιδική –τα 8 εξ αυτών- και Θεσσαλονίκη.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, στο «Γαβανά» θα ξεμυαλιστείτε. Οι ήδη πολλές επιλογές που έχετε εμπλουτίζονται με παραδοσιακά γιορτινά γλυκά, αλλά και με πιο ιδιαίτερα, που θα κάνουν τα τραπέζια σας πραγματικά ξεχωριστά. Δείτε περισσότερα…
Διευθύνσεις καταστημάτων:
Ιπποκράτους 8 με Περικλέους, Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 445450
Μάρκου Μπότσαρη 44 με Δελφών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 837779
Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.
Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677
Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.
Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.
Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης.
Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.
Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη.
Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113
ΣΧΟΛΙΑ