ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ακονίζουν» τα μαχαίρια, σκληραίνει η μάχη στο ΠΑΣΟΚ

Ποιοι θα βρεθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη διεκδικώντας την... καρέκλα του προέδρου

 30/06/2024 08:08

«Ακονίζουν» τα μαχαίρια, σκληραίνει η μάχη στο ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Στολάκης

Τα μαχαίρια βγήκαν για τα καλά από τα θηκάρια στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους «συντρόφους» να επιδίδονται σε... μαχαιρώματα το ένα μετά το άλλο, την ώρα που οι αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το εμφυλιακό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα, μετά την αδυναμία να πείσει τους πολίτες με την πρότασή του κι εκείνοι να το κατατάξουν στη δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν και ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κεντροαριστερά, στην οποία το κόμμα επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η ηγετική ομάδα «βλέπει» πίσω από τις αντιδράσεις που εκφράζονται δημόσια από μερίδα κορυφαίων στελεχών και «πράσινων» βουλευτών μία «οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 11, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη, όπως έχει πει, που θα οδηγήσει το κόμμα στην έξοδο από την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη περί διαγραφών στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές έχει οδηγήσει στα... κάγκελα αρκετά στελέχη και βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι η «σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι» και ζητούν εδώ και τώρα εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. 

Το πώς θα ανατείλει αύριο ο «πράσινος ήλιος» είναι άγνωστο, όπως άγνωστο παραμένει εάν το κόμμα μετά και την σημερινή συνεδρίαση θα παραμείνει «εδώ, ενωμένο και δυνατό» όπως λέει και το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, οι επίδοξοι... μνηστήρες της θέσης που σήμερα κατέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης καραδοκούν, ενισχύουν το οπλοστάσιό τους, αναμένουν από τον πρόεδρο να φανερώσει τις προθέσεις του και είναι ένα βήμα πριν αρχίσουν εσωκομματικό πυρ.

Οι ζυμώσεις και η «μητέρα των μαχών»

Για τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο κόμμα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θεωρείται ως «η μητέρα των μαχών», αφού το ανώτατο κομματικό όργανο θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα και κυρίως το εάν και πότε θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι επαφές καλά κρατούν, ενώ τα τηλέφωνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πάρει φωτιά, αφού το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους συσχετισμούς. Διατηρεί η ομάδα των «προεδρικών» την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής ή ορισμένοι έχουν αλλάξει στρατόπεδο; Ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος και πόσοι θα είναι εν τέλει οι υποψήφιοι αρχηγοί; Πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές;

«Ανοίγει» τα χαρτιά του ο Ανδρουλάκης

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτουν τα «πράσινα» στελέχη πανελλαδικά, ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν (ίσως όχι όλα) στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις τελευταίες ημέρες, μετά και την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιεί συναντήσεις και συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν στην εσωκομματική αυτή κρίση. Καταγράφει απόψεις και εξετάζει όλα τα σενάρια, παραμένοντας ωστόσο ακόμα και στην ομάδα πέριξ του «σφίγγα» και χωρίς να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Συνομιλητές του αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως ανέλυσε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επιχειρώντας η πρόταση που θα υποβάλλει στην Κεντρική Επιτροπή να είναι «όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει» τους περισσότερους. 

«Να βάλουνε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης» είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης στη θυελλώδη συνεδρίαση στον απόηχο των ευρωεκλογών. Αναμένεται λοιπόν σήμερα να αναλάβει για ακόμα μία φορά την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες, θα επιμείνει ωστόσο στην τήρηση των διαδικασιών όπως ορίζονται από το καταστατικό. Όσοι ωστόσο γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η πρόταση του θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή Συνδιάσκεψης και εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και «ο πρόεδρος δεν μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς εσωστρέφειας και υπό ομηρία» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ». «Ίσως οι εκλογές είναι μονόδρομος» συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να μιλήσει για «καθαρές λύσεις» και μάλιστα, άμεσα. Επίσης θα αναφερθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με όρους προσκηνίου και όχι παρασκηνίου, ενώ θα απαντήσει και στην συμμαχία Δούκα- Χριστοδουλάκη λέγοντας όχι στη «διαρχία».

Η επιστολή και η ανάρτηση Δούκα, προάγγελος ανακοίνωσης

Πάντως, πριν καλά-καλά φανερώσει τις προθέσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης μετρά ήδη τουλάχιστον έναν αντίπαλο για την ηγεσία. Χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μετά την συνέντευξή του μέσα από την οποία ζήτησε προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, έκανε ένα ακόμα βήμα που τον θέλει πιο κοντά στην ανακοίνωση υποψηφιότητας. Με επιστολή του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Δούκας παρουσίασε τον δικό του οδικό χάρτη, ζητώντας μάλιστα οι εργασίες της να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει σήμερα και επίσημα την υποψηφιότητά του πρότεινε τη διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις αρχές Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου 2024. Η επιστολή Δούκα, που προηγήθηκε της συνεδρίασης, προκάλεσε την αντίδραση «κύκλων» της Χαριλάου Τρικούπη που του «χρέωσαν» βιασύνη. «Θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου. 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος» σχολίαζαν οι «κύκλοι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αγνοεί πως μία τέτοια σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιείται στην πόλη την οποία διοικεί θα δυσκολέψει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν στη διαδικασία την ημερομηνία που προτείνει. Το επιτελείο Δούκα βέβαια, δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο και ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος».

Η στήριξη Χριστοδουλάκη

Τα μαχαίρια λοιπόν ακονίζονται όπως όλα δείχνουν πριν καλά-καλά ξεκινήσει η μάχη. Στο πλευρό Δούκα βρίσκεται ο πρώην γραμματέας του κόμματος επί ηγεσίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αν και ακουγόταν πως θα διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων, πριν ωστόσο ο τελευταίος ανακοινώσει υποψηφιότητα. «Η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν» έγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγοντας με το ερώτημα «Χάρη, πάμε;» και υπονοώντας τη στήριξή του. 

Ερώτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε θετικά ο δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτησή του την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Πάμε για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα, των μεγάλων αλλαγών και των αξιών. Τον δρόμο αυτόν κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του. Ενώνουμε δυνάμεις, για να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα. Τολμάμε για το ΠΑΣΟΚ, για την πατρίδα. Το αύριο είναι αργά. Πάμε Τώρα!» έγραψε.

Ο κ. Δούκας έχει στο πλευρό του σύμφωνα με πληροφορίες ένα κομμάτι του «παπανδρεϊκού» μπλοκ, ενώ από τους πιο στενούς συνεργάτες του είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ένα από τα λίγα στελέχη του κόμματος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά. Στο πλευρό Δούκα, βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε υπέρ του δημάρχου Αθηναίων. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος μαζί με τη Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν οι δύο βουλευτές που λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας άνοιξαν την συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, δημόσια.

«Παρών» και ο Γερουλάνος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» εάν στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή ανοίξει η συζήτηση και αποφασιστεί η διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος αναμένεται να δηλώσει «παρών» και να ανακοινώσει θεσμικά στο όργανο την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γερουλάνος ήταν υποψήφιος αρχηγός και στις εκλογές του 2021, οπότε και εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ακούγονται» Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Χρηστίδης

Στο κάδρο όμως μπαίνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Κατρίνης ακούγεται ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο εφόσον αποφασιστούν εκλογές να είναι υποψήφιος και σε όσους τον ρωτούν δεν το αποκλείει.

Στα «πηγαδάκια» ακούγεται και το όνομα της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία ήταν κι εκείνη που άνοιξε δημόσια την συζήτηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γιαννακοπούλου δέχεται εισηγήσεις να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ακούει τις απόψεις των ψηφοφόρων του κόμματος, συζητά και θα κάνει γνωστές σύντομα τις αποφάσεις της. Άλλοι πάλι, εντός ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν θα βγει μπροστά και θα επιλέξει κάποιον υποψήφιο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά και ο Παύλος Χρηστίδης που στο παρελθόν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος. Το όνομά του «παίζει» και ακούγεται έντονα, ωστόσο ο ίδιος ακόμα δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Αναμένεται να παρουσιάσει τον δικό του οδικό χάρτη για την έξοδο από την εσωστρέφεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω θέρους θα ανέβουν εκτός από τις θερμοκρασίες και οι τόνοι...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024

Τα μαχαίρια βγήκαν για τα καλά από τα θηκάρια στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τους «συντρόφους» να επιδίδονται σε... μαχαιρώματα το ένα μετά το άλλο, την ώρα που οι αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το εμφυλιακό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα, μετά την αδυναμία να πείσει τους πολίτες με την πρότασή του κι εκείνοι να το κατατάξουν στη δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν και ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κεντροαριστερά, στην οποία το κόμμα επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η ηγετική ομάδα «βλέπει» πίσω από τις αντιδράσεις που εκφράζονται δημόσια από μερίδα κορυφαίων στελεχών και «πράσινων» βουλευτών μία «οργανωμένη επιχείρηση αμφισβήτησης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στις 11, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη, όπως έχει πει, που θα οδηγήσει το κόμμα στην έξοδο από την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη περί διαγραφών στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές έχει οδηγήσει στα... κάγκελα αρκετά στελέχη και βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι η «σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι» και ζητούν εδώ και τώρα εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. 

Το πώς θα ανατείλει αύριο ο «πράσινος ήλιος» είναι άγνωστο, όπως άγνωστο παραμένει εάν το κόμμα μετά και την σημερινή συνεδρίαση θα παραμείνει «εδώ, ενωμένο και δυνατό» όπως λέει και το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, οι επίδοξοι... μνηστήρες της θέσης που σήμερα κατέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης καραδοκούν, ενισχύουν το οπλοστάσιό τους, αναμένουν από τον πρόεδρο να φανερώσει τις προθέσεις του και είναι ένα βήμα πριν αρχίσουν εσωκομματικό πυρ.

Οι ζυμώσεις και η «μητέρα των μαχών»

Για τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο κόμμα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θεωρείται ως «η μητέρα των μαχών», αφού το ανώτατο κομματικό όργανο θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα και κυρίως το εάν και πότε θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι επαφές καλά κρατούν, ενώ τα τηλέφωνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πάρει φωτιά, αφού το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους συσχετισμούς. Διατηρεί η ομάδα των «προεδρικών» την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής ή ορισμένοι έχουν αλλάξει στρατόπεδο; Ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη που έχει δηλώσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος και πόσοι θα είναι εν τέλει οι υποψήφιοι αρχηγοί; Πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές;

«Ανοίγει» τα χαρτιά του ο Ανδρουλάκης

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτουν τα «πράσινα» στελέχη πανελλαδικά, ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν (ίσως όχι όλα) στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις τελευταίες ημέρες, μετά και την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πραγματοποιεί συναντήσεις και συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν στην εσωκομματική αυτή κρίση. Καταγράφει απόψεις και εξετάζει όλα τα σενάρια, παραμένοντας ωστόσο ακόμα και στην ομάδα πέριξ του «σφίγγα» και χωρίς να αποκαλύπτει τις προθέσεις του. Συνομιλητές του αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως ανέλυσε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επιχειρώντας η πρόταση που θα υποβάλλει στην Κεντρική Επιτροπή να είναι «όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει» τους περισσότερους. 

«Να βάλουνε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης» είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης στη θυελλώδη συνεδρίαση στον απόηχο των ευρωεκλογών. Αναμένεται λοιπόν σήμερα να αναλάβει για ακόμα μία φορά την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες, θα επιμείνει ωστόσο στην τήρηση των διαδικασιών όπως ορίζονται από το καταστατικό. Όσοι ωστόσο γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η πρόταση του θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή Συνδιάσκεψης και εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και «ο πρόεδρος δεν μπορεί να λειτουργεί σε καθεστώς εσωστρέφειας και υπό ομηρία» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ». «Ίσως οι εκλογές είναι μονόδρομος» συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να μιλήσει για «καθαρές λύσεις» και μάλιστα, άμεσα. Επίσης θα αναφερθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με όρους προσκηνίου και όχι παρασκηνίου, ενώ θα απαντήσει και στην συμμαχία Δούκα- Χριστοδουλάκη λέγοντας όχι στη «διαρχία».

Η επιστολή και η ανάρτηση Δούκα, προάγγελος ανακοίνωσης

Πάντως, πριν καλά-καλά φανερώσει τις προθέσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης μετρά ήδη τουλάχιστον έναν αντίπαλο για την ηγεσία. Χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μετά την συνέντευξή του μέσα από την οποία ζήτησε προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, έκανε ένα ακόμα βήμα που τον θέλει πιο κοντά στην ανακοίνωση υποψηφιότητας. Με επιστολή του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Δούκας παρουσίασε τον δικό του οδικό χάρτη, ζητώντας μάλιστα οι εργασίες της να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει σήμερα και επίσημα την υποψηφιότητά του πρότεινε τη διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις αρχές Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου 2024. Η επιστολή Δούκα, που προηγήθηκε της συνεδρίασης, προκάλεσε την αντίδραση «κύκλων» της Χαριλάου Τρικούπη που του «χρέωσαν» βιασύνη. «Θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου. 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος» σχολίαζαν οι «κύκλοι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αγνοεί πως μία τέτοια σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιείται στην πόλη την οποία διοικεί θα δυσκολέψει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν στη διαδικασία την ημερομηνία που προτείνει. Το επιτελείο Δούκα βέβαια, δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο και ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας στην κεντροαριστερά διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου του 2017, την ημέρα δηλαδή του Μαραθωνίου. Στις εκλογές αυτές συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης ως υποψήφιος. Όντως, λοιπόν, η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος».

Η στήριξη Χριστοδουλάκη

Τα μαχαίρια λοιπόν ακονίζονται όπως όλα δείχνουν πριν καλά-καλά ξεκινήσει η μάχη. Στο πλευρό Δούκα βρίσκεται ο πρώην γραμματέας του κόμματος επί ηγεσίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αν και ακουγόταν πως θα διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να στηρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων, πριν ωστόσο ο τελευταίος ανακοινώσει υποψηφιότητα. «Η ελπίδα θέλει υπέρβαση, απαιτεί από εμάς επιλογές τολμηρές. Επιλογές που ενώνουν δυνάμεις, αντί να διχάζουν» έγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγοντας με το ερώτημα «Χάρη, πάμε;» και υπονοώντας τη στήριξή του. 

Ερώτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε θετικά ο δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτησή του την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία του με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Πάμε για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, για να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης του 21ου αιώνα, των μεγάλων αλλαγών και των αξιών. Τον δρόμο αυτόν κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του. Ενώνουμε δυνάμεις, για να νικήσουμε τη ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα. Τολμάμε για το ΠΑΣΟΚ, για την πατρίδα. Το αύριο είναι αργά. Πάμε Τώρα!» έγραψε.

Ο κ. Δούκας έχει στο πλευρό του σύμφωνα με πληροφορίες ένα κομμάτι του «παπανδρεϊκού» μπλοκ, ενώ από τους πιο στενούς συνεργάτες του είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ένα από τα λίγα στελέχη του κόμματος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε σύμβουλος της Φώφης Γεννηματά. Στο πλευρό Δούκα, βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε υπέρ του δημάρχου Αθηναίων. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος μαζί με τη Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν οι δύο βουλευτές που λίγες ώρες μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας άνοιξαν την συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, δημόσια.

«Παρών» και ο Γερουλάνος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» εάν στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή ανοίξει η συζήτηση και αποφασιστεί η διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος αναμένεται να δηλώσει «παρών» και να ανακοινώσει θεσμικά στο όργανο την πρόθεσή του να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γερουλάνος ήταν υποψήφιος αρχηγός και στις εκλογές του 2021, οπότε και εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ακούγονται» Κατρίνης, Γιαννακοπούλου, Χρηστίδης

Στο κάδρο όμως μπαίνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο κ. Κατρίνης ακούγεται ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο εφόσον αποφασιστούν εκλογές να είναι υποψήφιος και σε όσους τον ρωτούν δεν το αποκλείει.

Στα «πηγαδάκια» ακούγεται και το όνομα της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου η οποία ήταν κι εκείνη που άνοιξε δημόσια την συζήτηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γιαννακοπούλου δέχεται εισηγήσεις να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ακούει τις απόψεις των ψηφοφόρων του κόμματος, συζητά και θα κάνει γνωστές σύντομα τις αποφάσεις της. Άλλοι πάλι, εντός ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν θα βγει μπροστά και θα επιλέξει κάποιον υποψήφιο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά και ο Παύλος Χρηστίδης που στο παρελθόν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος. Το όνομά του «παίζει» και ακούγεται έντονα, ωστόσο ο ίδιος ακόμα δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Αναμένεται να παρουσιάσει τον δικό του οδικό χάρτη για την έξοδο από την εσωστρέφεια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά την σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω θέρους θα ανέβουν εκτός από τις θερμοκρασίες και οι τόνοι...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία