ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στη «ΜτΚ»: Χαλαρή ψήφος σημαίνει ξανά Μητσοτάκης

Για την κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που επιδιώκει και για τις προτεραιότητες του κόμματος σε περίπτωση νίκης μιλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Ποια είναι τα σχέδια του τέως πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη

 30/04/2023 18:00

Αλέξης Τσίπρας στη «ΜτΚ»: Χαλαρή ψήφος σημαίνει ξανά Μητσοτάκης

Βαγγέλης Στολάκης

«Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη, δεν θα προκύψει καμιά κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μια ηττημένη κυβέρνηση. Της ΝΔ» υποστηρίζει μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο τέως πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν στηθούν οι εθνικές κάλπες της απλής αναλογικής αναφέρεται στο δίλημμα των εκλογών υποστηρίζοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι η αρχή της εφαρμογής ενός προγράμματος που πυξίδα του είναι η δικαιοσύνη παντού».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως αυτή τη φορά θα είναι... αλλιώς γιατί «πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς που του κληροδότησαν άλλοι». Χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το πρόγραμμα του κόμματός του, όπως επίσης θεωρεί πως είναι εξίσου ρεαλιστικό «να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα» όπως λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών εάν βρεθεί στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας τονίζει ότι θα στηρίζεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο μίας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο αλλά και την υπόθεση Γεωργούλη ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά «είμαστε με τα θύματα».

Κύριε Πρόεδρε, θέτετε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Αλλαγή». Σε σχέση με το 2015 τι είναι διαφορετικό σήμερα; Γιατί θα είναι... αλλιώς αυτή τη φορά;

Θα είναι αλλιώς, γιατί για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς που του κληροδότησαν άλλοι. Τότε, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ο λαός μας ανέθεσε το βαρύ χρέος να βγάλουμε τη χώρα από το βάλτο που άλλοι την έριξαν. Τα καταφέραμε. Με θυσίες, με κάποια λάθη αν θέλετε, αλλά η χώρα απελευθερώθηκε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, η Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές, στα ταμεία αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια. Για να έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα βρει έτοιμα και να σμπαραλιάσει την οικονομία, να κατακερματίσει την κοινωνία, να διαπράξει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και περιουσιών στα χρόνια της μεταπολίτευσης, να σπαταλήσει δισεκατομμύρια με παροχές στα μεγάλα συμφέροντα και τους κομματικούς αξιωματούχους, να επιβάλει ένα καθεστώς γενικευμένης αδικίας, ανασφάλειας, απόγνωσης και αγωνίας.

Ως εδώ, λοιπόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι η αρχή της εφαρμογής ενός προγράμματος που πυξίδα του είναι η δικαιοσύνη παντού. Στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος, τους θεσμούς.

Το βράδυ της 21ης Μαΐου ας υποθέσουμε ότι είστε πρώτο κόμμα. Δεδομένου ότι τα κόμματα δημοσιεύουν τα προγράμματά τους ποιους προσκαλείτε και ποιους αποκλείετε από την κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που επιθυμείτε να σχηματίσετε;

Το προοδευτικό προσκλητήριο για την αλλαγή απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που προσδιορίζονται ως προοδευτικές. Σε καμιά περίπτωση συνεπώς στη Δεξιά, ή την άκρα Δεξιά. Είναι απολύτως ρεαλιστικό να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα. Και τα μικρότερα κόμματα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κατά πόσο θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στο καθεστώς Μητσοτάκη. Χαλαρή ψήφος σημαίνει ξανά Μητσοτάκης. Εμείς έχουμε ένα όραμα για τη χώρα, ένα καλά τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα και ένα σχέδιο για να το πετύχουμε. Όταν λέμε δικαιοσύνη παντού, το εννοούμε. Το εννοούμε ότι σε αυτή τη χώρα θα επιστρέψει ο σεβασμός στην εργασία. Το εννοούμε ότι θα μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια και στην ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα. Το εννοούμε ότι το νέο ισχυρό ΕΣΥ θα γίνει πράξη γιατί δεν θέλουμε ποτέ ξανά να ζήσουμε το δράμα της πανδημίας. Το εννοούμε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή θα ξηλωθούν από τη ρίζα τους και η δικαιοσύνη θα αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, για να λειτουργήσει απερίσπαστη. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μοιράζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Καταλύτης φυσικά θα είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η λαϊκή εντολή για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Και τότε η πράξη θα αναδειχτεί κριτήριο της αλήθειας και ο λαός κριτής όλων μας.

Αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι ελάχιστη και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος θα κάνετε πάλι λόγο για «ηττημένους»;

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, που την τροφοδοτεί συνεχώς με κινδυνολογικά σενάρια ο κύριος Μητσοτάκης, έχει πια ξεχειλώσει. Η προκήρυξη των εκλογών έχει απελευθερώσει μια αυξανόμενη δυναμική και ένα αίτημα αλλαγής στην ελληνική κοινωνία. Επομένως, επιτρέψτε μου να ασχολούμαι με την προοπτική που επιβεβαιώνουν χιλιάδες πολίτες στις συναντήσεις μας σε όλη την Ελλάδα. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη, δεν θα προκύψει καμιά κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μία ηττημένη κυβέρνηση. Της ΝΔ. Και μία προοδευτική κυβέρνηση που με τη στήριξη του λαού θα βάλει μπρος ένα πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας, με δικαιοσύνη παντού.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης έχει προτείνει τρίτο πρόσωπο και ταυτόχρονα απορρίπτει και εσάς τον ίδιο. Τι του απαντάτε;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα τα κόμματα, έχει μία εκλογική τακτική με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση ψήφων. Όπως όμως έχω ξαναπεί, ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές αποφάσεις μεσολαβεί ένα σημαντικό γεγονός: Οι εκλογές, η εντολή του λαού. Και εφόσον όπως πιστεύω ο λαός αναδείξει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, η εντολή του για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτοί που θα την αγνοήσουν και θα δώσουν την ευκαιρία στον κύριο Μητσοτάκη να σύρει τη χώρα στην περιπέτεια αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων θα κριθούν από το λαό. Και για να μη νομίσετε ότι αποφεύγω την ερώτησή σας, πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και μόνο αυτός.

Έχετε αναφερθεί στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Ο κάθε πολίτης που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι αυτή η ψήφος σημαίνει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος. Σε αυτή τη βάση, η δουλειά ξεκινά από την αμέσως επόμενη μέρα. Πρώτον, για να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε το εισόδημα, με το φραγμό στην αισχροκέρδεια, τη θέσπιση πλαφόν στα βασικά αγαθά και την μείωση του φόρου στα καύσιμα, στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ΕΕ. Και φυσικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να αυξάνεις λίγο τον κατώτατο μισθό αλλά αυτός να εξανεμίζεται επειδή το κόστος ζωής έχει πάει στα ύψη. Δεύτερον, την κατάργηση του επαίσχυντου πτωχευτικού και το νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα ρυθμίζει με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές, όπως άλλωστε κάναμε με επιτυχία και στην πρώτη μας θητεία με τις 120 δόσεις. Στο πλάι ενός νέου πλαισίου φορολογικής δικαιοσύνης που θα προστατεύει τη μεσαία τάξη με μέτρα όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο στα 10.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τρίτον, με τις ενέργειες άμεσης ανάτασης και στήριξης του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας αλλά και της παιδείας που σήμερα φυλλορροούν.

Και το υπουργικό συμβούλιο; Από ποια πρόσωπα θα απαρτίζεται, με τι κριτήρια θα γίνει η επιλογή τους και ποιος ο ρόλος των κομμάτων που ενδεχομένως συνεργαστούν μαζί σας στην επιλογή των προσώπων αυτών;

Βιώσαμε για μία τετραετία την κατάρρευση μιας φούσκας που βάφτισε αριστεία την ικανότητα στο πλιάτσικο και τεχνοκρατική επάρκεια τη διανομή των ιματίων του κράτους. Αυτά τελειώνουν, γιατί πρέπει να πάμε στην ουσία. Είμαστε μία πολιτική παράταξη που έχει γνώση και εμπειρία. Έχουμε τα στελέχη και τις επεξεργασίες για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και την ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, της δημόσιας διοίκησης, των γραμμάτων που έχουν αποδεδειγμένη γνώση στο αντικείμενο τους και όρεξη για δουλειά. Εμείς εκεί θα επενδύσουμε. Τόσο στην εμπειρία, όσο και σε νέους ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν.

Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά εάν κερδίσετε τις εκλογές;

Το πρώτο που θα δει η Θεσσαλονίκη είναι το τέλος της μεγάλης απάτης που την ταλαιπώρησε εδώ και τέσσερα χρόνια. Το γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ότι μετά από μία περίοδο που η κυβέρνησή μας έδωσε επιτέλους προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και προχωρήσαμε σημαντικά έργα πνοής όπως το λιμάνι, το Μετρό, τα πανεπιστήμια, ήρθε η απαξίωση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον μακεδονομάχο, επένδυσε στο μίσος και το φανατισμό προεκλογικά και μετά εξαφανίστηκε. Αυτή η προσβολή απέναντι στη Θεσσαλονίκη θα τελειώσει. Εγώ, όπως γνωρίζετε έφτιαξα γραφείο Πρωθυπουργού στην πόλη και είχα άμεση γνώση και παρέμβαση για όλα τα θέματα, τακτική παρουσία εδώ και συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης. Το ίδιο θα κάνω ξανά, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πατρίδας μας, αλλά μία μητρόπολη των Βαλκανίων που πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της.

Κύριε πρόεδρε, πρόσφατα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η υπόθεση Γεωργούλη και οι καταγγελίες σε βάρος του. Ο κ. Γεωργούλης απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μήνυμα στέλνετε; Θεωρείτε πως τα αντανακλαστικά του κόμματός σας ήταν άμεσα;

Είναι μία ιστορία εξαιρετικά δυσάρεστη, την οποία μάθαμε και εμείς όταν έγινε η καταγγελία και αντιδράσαμε όπως ξέρετε με τον πιο άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο. Η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο, όμως σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες καταστάσεις στον δικό μας αξιακό κώδικα, υπάρχει πάντα μόνο μία επιλογή: Να είμαστε με τα θύματα. Και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με πυρηνικό στοιχείο της ταυτότητας μας τη μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και τη διαρκή πάλη για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Είμαστε το πρώτο κόμμα στη χώρα που θα έχει ισόποση εκπροσώπηση του φύλου, 50% άνδρες και 50% γυναίκες στα ψηφοδέλτια του. Είναι ένα σημαντικό βήμα που ελπίζω να ακολουθήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

«Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη, δεν θα προκύψει καμιά κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μια ηττημένη κυβέρνηση. Της ΝΔ» υποστηρίζει μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο τέως πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν στηθούν οι εθνικές κάλπες της απλής αναλογικής αναφέρεται στο δίλημμα των εκλογών υποστηρίζοντας πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι η αρχή της εφαρμογής ενός προγράμματος που πυξίδα του είναι η δικαιοσύνη παντού».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως αυτή τη φορά θα είναι... αλλιώς γιατί «πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς που του κληροδότησαν άλλοι». Χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το πρόγραμμα του κόμματός του, όπως επίσης θεωρεί πως είναι εξίσου ρεαλιστικό «να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα» όπως λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών εάν βρεθεί στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας τονίζει ότι θα στηρίζεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο μίας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο αλλά και την υπόθεση Γεωργούλη ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά «είμαστε με τα θύματα».

Κύριε Πρόεδρε, θέτετε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Αλλαγή». Σε σχέση με το 2015 τι είναι διαφορετικό σήμερα; Γιατί θα είναι... αλλιώς αυτή τη φορά;

Θα είναι αλλιώς, γιατί για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα και όχι με τους εξαναγκασμούς που του κληροδότησαν άλλοι. Τότε, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ο λαός μας ανέθεσε το βαρύ χρέος να βγάλουμε τη χώρα από το βάλτο που άλλοι την έριξαν. Τα καταφέραμε. Με θυσίες, με κάποια λάθη αν θέλετε, αλλά η χώρα απελευθερώθηκε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, η Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές, στα ταμεία αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια. Για να έρθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα βρει έτοιμα και να σμπαραλιάσει την οικονομία, να κατακερματίσει την κοινωνία, να διαπράξει τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και περιουσιών στα χρόνια της μεταπολίτευσης, να σπαταλήσει δισεκατομμύρια με παροχές στα μεγάλα συμφέροντα και τους κομματικούς αξιωματούχους, να επιβάλει ένα καθεστώς γενικευμένης αδικίας, ανασφάλειας, απόγνωσης και αγωνίας.

Ως εδώ, λοιπόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι η αρχή της εφαρμογής ενός προγράμματος που πυξίδα του είναι η δικαιοσύνη παντού. Στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος, τους θεσμούς.

Το βράδυ της 21ης Μαΐου ας υποθέσουμε ότι είστε πρώτο κόμμα. Δεδομένου ότι τα κόμματα δημοσιεύουν τα προγράμματά τους ποιους προσκαλείτε και ποιους αποκλείετε από την κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο που επιθυμείτε να σχηματίσετε;

Το προοδευτικό προσκλητήριο για την αλλαγή απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που προσδιορίζονται ως προοδευτικές. Σε καμιά περίπτωση συνεπώς στη Δεξιά, ή την άκρα Δεξιά. Είναι απολύτως ρεαλιστικό να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα. Και τα μικρότερα κόμματα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κατά πόσο θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στο καθεστώς Μητσοτάκη. Χαλαρή ψήφος σημαίνει ξανά Μητσοτάκης. Εμείς έχουμε ένα όραμα για τη χώρα, ένα καλά τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα και ένα σχέδιο για να το πετύχουμε. Όταν λέμε δικαιοσύνη παντού, το εννοούμε. Το εννοούμε ότι σε αυτή τη χώρα θα επιστρέψει ο σεβασμός στην εργασία. Το εννοούμε ότι θα μπει ένα τέλος στην αισχροκέρδεια και στην ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα. Το εννοούμε ότι το νέο ισχυρό ΕΣΥ θα γίνει πράξη γιατί δεν θέλουμε ποτέ ξανά να ζήσουμε το δράμα της πανδημίας. Το εννοούμε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή θα ξηλωθούν από τη ρίζα τους και η δικαιοσύνη θα αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, για να λειτουργήσει απερίσπαστη. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μοιράζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό και τα άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Καταλύτης φυσικά θα είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η λαϊκή εντολή για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Και τότε η πράξη θα αναδειχτεί κριτήριο της αλήθειας και ο λαός κριτής όλων μας.

Αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι ελάχιστη και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος θα κάνετε πάλι λόγο για «ηττημένους»;

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, που την τροφοδοτεί συνεχώς με κινδυνολογικά σενάρια ο κύριος Μητσοτάκης, έχει πια ξεχειλώσει. Η προκήρυξη των εκλογών έχει απελευθερώσει μια αυξανόμενη δυναμική και ένα αίτημα αλλαγής στην ελληνική κοινωνία. Επομένως, επιτρέψτε μου να ασχολούμαι με την προοπτική που επιβεβαιώνουν χιλιάδες πολίτες στις συναντήσεις μας σε όλη την Ελλάδα. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μάη, δεν θα προκύψει καμιά κυβέρνηση ηττημένων, αλλά μία ηττημένη κυβέρνηση. Της ΝΔ. Και μία προοδευτική κυβέρνηση που με τη στήριξη του λαού θα βάλει μπρος ένα πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας, με δικαιοσύνη παντού.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης έχει προτείνει τρίτο πρόσωπο και ταυτόχρονα απορρίπτει και εσάς τον ίδιο. Τι του απαντάτε;

Το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα τα κόμματα, έχει μία εκλογική τακτική με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση ψήφων. Όπως όμως έχω ξαναπεί, ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές αποφάσεις μεσολαβεί ένα σημαντικό γεγονός: Οι εκλογές, η εντολή του λαού. Και εφόσον όπως πιστεύω ο λαός αναδείξει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, η εντολή του για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτοί που θα την αγνοήσουν και θα δώσουν την ευκαιρία στον κύριο Μητσοτάκη να σύρει τη χώρα στην περιπέτεια αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων θα κριθούν από το λαό. Και για να μη νομίσετε ότι αποφεύγω την ερώτησή σας, πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και μόνο αυτός.

Έχετε αναφερθεί στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Ο κάθε πολίτης που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι αυτή η ψήφος σημαίνει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κράτος. Σε αυτή τη βάση, η δουλειά ξεκινά από την αμέσως επόμενη μέρα. Πρώτον, για να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε το εισόδημα, με το φραγμό στην αισχροκέρδεια, τη θέσπιση πλαφόν στα βασικά αγαθά και την μείωση του φόρου στα καύσιμα, στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ΕΕ. Και φυσικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να αυξάνεις λίγο τον κατώτατο μισθό αλλά αυτός να εξανεμίζεται επειδή το κόστος ζωής έχει πάει στα ύψη. Δεύτερον, την κατάργηση του επαίσχυντου πτωχευτικού και το νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα ρυθμίζει με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές, όπως άλλωστε κάναμε με επιτυχία και στην πρώτη μας θητεία με τις 120 δόσεις. Στο πλάι ενός νέου πλαισίου φορολογικής δικαιοσύνης που θα προστατεύει τη μεσαία τάξη με μέτρα όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο στα 10.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τρίτον, με τις ενέργειες άμεσης ανάτασης και στήριξης του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας αλλά και της παιδείας που σήμερα φυλλορροούν.

Και το υπουργικό συμβούλιο; Από ποια πρόσωπα θα απαρτίζεται, με τι κριτήρια θα γίνει η επιλογή τους και ποιος ο ρόλος των κομμάτων που ενδεχομένως συνεργαστούν μαζί σας στην επιλογή των προσώπων αυτών;

Βιώσαμε για μία τετραετία την κατάρρευση μιας φούσκας που βάφτισε αριστεία την ικανότητα στο πλιάτσικο και τεχνοκρατική επάρκεια τη διανομή των ιματίων του κράτους. Αυτά τελειώνουν, γιατί πρέπει να πάμε στην ουσία. Είμαστε μία πολιτική παράταξη που έχει γνώση και εμπειρία. Έχουμε τα στελέχη και τις επεξεργασίες για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και την ελληνική κοινωνία υπάρχουν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, της δημόσιας διοίκησης, των γραμμάτων που έχουν αποδεδειγμένη γνώση στο αντικείμενο τους και όρεξη για δουλειά. Εμείς εκεί θα επενδύσουμε. Τόσο στην εμπειρία, όσο και σε νέους ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν.

Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ μελλοντικά εάν κερδίσετε τις εκλογές;

Το πρώτο που θα δει η Θεσσαλονίκη είναι το τέλος της μεγάλης απάτης που την ταλαιπώρησε εδώ και τέσσερα χρόνια. Το γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ότι μετά από μία περίοδο που η κυβέρνησή μας έδωσε επιτέλους προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και προχωρήσαμε σημαντικά έργα πνοής όπως το λιμάνι, το Μετρό, τα πανεπιστήμια, ήρθε η απαξίωση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον μακεδονομάχο, επένδυσε στο μίσος και το φανατισμό προεκλογικά και μετά εξαφανίστηκε. Αυτή η προσβολή απέναντι στη Θεσσαλονίκη θα τελειώσει. Εγώ, όπως γνωρίζετε έφτιαξα γραφείο Πρωθυπουργού στην πόλη και είχα άμεση γνώση και παρέμβαση για όλα τα θέματα, τακτική παρουσία εδώ και συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης. Το ίδιο θα κάνω ξανά, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πατρίδας μας, αλλά μία μητρόπολη των Βαλκανίων που πρέπει να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της.

Κύριε πρόεδρε, πρόσφατα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η υπόθεση Γεωργούλη και οι καταγγελίες σε βάρος του. Ο κ. Γεωργούλης απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μήνυμα στέλνετε; Θεωρείτε πως τα αντανακλαστικά του κόμματός σας ήταν άμεσα;

Είναι μία ιστορία εξαιρετικά δυσάρεστη, την οποία μάθαμε και εμείς όταν έγινε η καταγγελία και αντιδράσαμε όπως ξέρετε με τον πιο άμεσο και ξεκάθαρο τρόπο. Η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο, όμως σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες καταστάσεις στον δικό μας αξιακό κώδικα, υπάρχει πάντα μόνο μία επιλογή: Να είμαστε με τα θύματα. Και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με πυρηνικό στοιχείο της ταυτότητας μας τη μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και τη διαρκή πάλη για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Είμαστε το πρώτο κόμμα στη χώρα που θα έχει ισόποση εκπροσώπηση του φύλου, 50% άνδρες και 50% γυναίκες στα ψηφοδέλτια του. Είναι ένα σημαντικό βήμα που ελπίζω να ακολουθήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία