«Αλμυρές» οι τιμές του φετινού Οβελία
25/04/2021 19:00
25/04/2021 19:00
Με το Πάσχα να πλησιάζει, έστω και σε συνθήκες πανδημίας οι καταναλωτές, είτε μείνουν στην πόλη, είτε πάνε στο χωριό, ξεκινούν έρευνα αγοράς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα πριν… στρώσουν το γιορτινό τραπέζι.
Κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις σφαγές, προκειμένου να μπορέσουν να εφοδιάσουν την αγορά έγκαιρα, ωστόσο οι ανάγκες εκτιμάται ότι δε θα μπορέσουν να καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, με τις εισαγωγές από την Ρουμανία να συνδράμουν για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
Οι τιμές των αμνοεριφίων αλλά και η προέλευσή τους είναι τα ζητήματα που «καίνε» τους καταναλωτές.
«Οι τελικές τιμές θα αναρτηθούν στις ταμπέλες μας την Μ. Δευτέρα, θα είναι σίγουρα αυξημένες κατά τουλάχιστον 15%, ξεπερνώντας ίσως ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό σε κάποιες περιπτώσεις (οι τιμές σε χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι θα παραμείνουν αμετάβλητες). Οι εισαγωγές από την Ρουμανία αν αυξηθούν θα κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, ήδη έχουν μπει αρκετές νταλίκες και μπαίνουν όλο και περισσότερες στην χώρα όσο περνούν οι μέρες», επισημαίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
«Τα ρουμανικά αρνιά θα σφραγιστούν με την τιρκουάζ σφραγίδα της ΕΕ αλλά δεν θα γράφουν την λέξη Ρουμανία, τα ελληνικά θα έχουν την σφραγίδα ΕΛΛΑΣ στα πλευρά, το κακό είναι ότι για αυτόν τον λόγο ίσως δεν θα μπορεί να τα ξεχωρίσει ο καταναλωτής», προσθέτει.
Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που ωθούν ανοδικά τις τιμές. «Πριν από τρεις εβδομάδες υπήρχε το Πάσχα των Καθολικών, φέτος οι εξαγωγές μας ήταν αυξημένες σε Ιταλία, Ισπανία, Κροατία καθώς διαθέτουμε από τα καλύτερα αμνοερίφια στην ΕΕ. Είδαν λοιπόν η παραγωγή ότι μπορούν να τα δώσουν σε καλύτερη τιμή και τα διέθεσαν.
Επιπλέον, «τους παραγωγούς τους συμφέρει να κρατήσουν το γάλα γιατί μπορούν να το πουλήσουν σε υψηλή τιμή, και το αίγειο και το πρόβειο, οπότε τους ζημιώνει να κρατήσουν παραπάνω το κατσίκι ή το αρνί και να τους πίνει το γάλα».
Παράλληλα, «οι ανανεώσεις που κάνουν στα κοπάδια κρατώντας τα θηλυκά για να τα κάνουν προβατίνες και να έχουν παραπάνω γάλα ανεβάζουν τις τιμές του Οβελία».
«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο»
Συστήνει στους καταναλωτές να φροντίσουν έγκαιρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για να εξυπηρετηθούν, ενώ επισημαίνει πως τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη του Πάσχα λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.
Ταυτόχρονα, συνιστά στους πολίτες να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη τους. «Ακόμα και απόκλιση στις τιμές να δουν, 2-3 ευρώ, να γνωρίζουν πως το ίδιο κέρδος θα βγάλει και αυτός που το πουλάει το αρνί π.χ. 9 ευρώ και αυτός που το δίνει 12. Κανένας δεν δουλεύει για να χαρίσει στον άλλον», καταλήγει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021Με το Πάσχα να πλησιάζει, έστω και σε συνθήκες πανδημίας οι καταναλωτές, είτε μείνουν στην πόλη, είτε πάνε στο χωριό, ξεκινούν έρευνα αγοράς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα πριν… στρώσουν το γιορτινό τραπέζι.
Κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις σφαγές, προκειμένου να μπορέσουν να εφοδιάσουν την αγορά έγκαιρα, ωστόσο οι ανάγκες εκτιμάται ότι δε θα μπορέσουν να καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, με τις εισαγωγές από την Ρουμανία να συνδράμουν για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
Οι τιμές των αμνοεριφίων αλλά και η προέλευσή τους είναι τα ζητήματα που «καίνε» τους καταναλωτές.
«Οι τελικές τιμές θα αναρτηθούν στις ταμπέλες μας την Μ. Δευτέρα, θα είναι σίγουρα αυξημένες κατά τουλάχιστον 15%, ξεπερνώντας ίσως ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό σε κάποιες περιπτώσεις (οι τιμές σε χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι θα παραμείνουν αμετάβλητες). Οι εισαγωγές από την Ρουμανία αν αυξηθούν θα κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, ήδη έχουν μπει αρκετές νταλίκες και μπαίνουν όλο και περισσότερες στην χώρα όσο περνούν οι μέρες», επισημαίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
«Τα ρουμανικά αρνιά θα σφραγιστούν με την τιρκουάζ σφραγίδα της ΕΕ αλλά δεν θα γράφουν την λέξη Ρουμανία, τα ελληνικά θα έχουν την σφραγίδα ΕΛΛΑΣ στα πλευρά, το κακό είναι ότι για αυτόν τον λόγο ίσως δεν θα μπορεί να τα ξεχωρίσει ο καταναλωτής», προσθέτει.
Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που ωθούν ανοδικά τις τιμές. «Πριν από τρεις εβδομάδες υπήρχε το Πάσχα των Καθολικών, φέτος οι εξαγωγές μας ήταν αυξημένες σε Ιταλία, Ισπανία, Κροατία καθώς διαθέτουμε από τα καλύτερα αμνοερίφια στην ΕΕ. Είδαν λοιπόν η παραγωγή ότι μπορούν να τα δώσουν σε καλύτερη τιμή και τα διέθεσαν.
Επιπλέον, «τους παραγωγούς τους συμφέρει να κρατήσουν το γάλα γιατί μπορούν να το πουλήσουν σε υψηλή τιμή, και το αίγειο και το πρόβειο, οπότε τους ζημιώνει να κρατήσουν παραπάνω το κατσίκι ή το αρνί και να τους πίνει το γάλα».
Παράλληλα, «οι ανανεώσεις που κάνουν στα κοπάδια κρατώντας τα θηλυκά για να τα κάνουν προβατίνες και να έχουν παραπάνω γάλα ανεβάζουν τις τιμές του Οβελία».
«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο»
Συστήνει στους καταναλωτές να φροντίσουν έγκαιρα να κάνουν τις παραγγελίες τους για να εξυπηρετηθούν, ενώ επισημαίνει πως τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη του Πάσχα λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.
Ταυτόχρονα, συνιστά στους πολίτες να εμπιστεύονται τον κρεοπώλη τους. «Ακόμα και απόκλιση στις τιμές να δουν, 2-3 ευρώ, να γνωρίζουν πως το ίδιο κέρδος θα βγάλει και αυτός που το πουλάει το αρνί π.χ. 9 ευρώ και αυτός που το δίνει 12. Κανένας δεν δουλεύει για να χαρίσει στον άλλον», καταλήγει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021
ΣΧΟΛΙΑ