Αλβανία: Πένθος και αγωνία στα ερείπια του σεισμού - Καταφύγιο για άστεγους οι ορθόδοξες εκκλησίες
27/11/2019 16:26
27/11/2019 16:26
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σήμερα ημέρα πένθους για την Αλβανία όπως αποφάσισαν χτες οι αρχές της χώρας λόγω του σεισμού που τη συγκλόνισε. Τουλάχιστον 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Άλλα 658 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 8 σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφερε η Ογκέρτα Μαναστίριλιου η υπουργός Υγείας της χώρας στην Αλμπάνιαν Ντέιλι Νιους. Μάλιστα η αξιωματούχος ανέφερε πως δυο εξ αυτών θα μεταφερθούν στην Ιταλία για να τύχουν εξειδικευμένης θεραπείας ενώ 32 είναι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης προκειμένου να απεγκλωβίσουν ζωντανούς που βρίσκονται στα συντρίμμια των κτιρίων που έπεσαν - κυρίως και όπως λένε οι ειδικοί λόγω κακοτεχνιών- και χιλιάδες άστεγους. Το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω των πολλών σεισμών που συνεχίζουν να γίνονται με δυο εξ αυτών να ξεπερνούν τους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Πολλές είναι οι χώρες εκείνες που έχουν σπεύσει ήδη από χτες να συντρέξουν τη χώρα με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε και δυο μονάδες της ΕΜΑΚ. Εκτός της Ελλάδας συνδράμουν κι άλλες γειτονικές χώρες όπως το Κόσοβο - το οποίο κι αυτό κήρυξε τη σημερινή μέρα ως ημέρα πένθους-, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ιταλία στέλνοντας είτε σκηνές είτε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να περάσει τις πρώτες μέρες. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το Ισλαμικό Συμβούλιο να βοηθήσει την Αλβανόια να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο χτεσινός σεισμός. Αναφέρεται ότι οι άστεγοι πέρασαν τη νύχτα τους σε σκηνές, στα αυτοκίνητά τους ή σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το Δυρράχιο και η Θουμάνε είναι οι δυο περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο καθώς ήταν πιο κοντά το επίκεντρο.
Αργά χτες το βράδυ ο Ίλιρ Μέτα, ο πρόεδρος της χώρας επισκέφτηκε το Δυρράχιο για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων. "Είμαστε σε μια πολύ δραματική στιγμή αυτής της φυσικής καταστροφής" είπε ο πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως "πρόκειται για μια καταστροφή που απαιτεί διαρκή δέσμευση διότι υπάρχουν άτομα στα συντρίμμια που ζητούν βοήθεια".
Πάνω από 500 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Δυρράχιο ενώ πολλά έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές καθιστώντας αδύνατη τη χρησιμοποίησή τους. Τουλάχιστον 500 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη χώρα ενώ οι σεισμολόγοι που παρατηρούν τη σεισμική ακολουθία δεν δηλώνουν μετά βεβαιότητας πως αυτός ήταν ο κύριος. Αντίθετα, εκτιμούν πως ενδέχεται να σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα ένας μεγάλος σεισμός από την ίδια περιοχή.
Γολγοθάς
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
Ζωντανός 25χρονος άντρας
Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας εικοσιπεντάχρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα στο οποίο βρισκόταν κατέρρευσε.
Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ". Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Η περίπτωση του 25χρονου ήταν η δεύτερη σημερινή επιτυχία των σωστικών συνεργείων καθώς νωρίτερα και μάλιστα η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα δυστυχώς όμως χωρίς τις αισθήσεις της.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στη στήριξη των σεισμοπαθών.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στη Θουμάνε και σε άλλες περιοχές ενώ, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου στήθηκαν ήδη 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Η Εκκλησία στο πλευρό των σεισμόπληκτων
Η ορθόδοξη εκκλησία δεν θα μπορούσε να λείπει από εκείνους που πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθειά τους στη σεισμόπληκτη Αλβανία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης που όλοι επέδειξαν στον αλβανικό λαό ο οποίος μετρά τις βαθιές πληγές που του άφησε ο Εγκέλαδος που ξύπνησε την Τρίτη τα ξημερώματα ( γύρω στις 5 ώρα Ελλάδας, 4 Αλβανίας), ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στέρησε τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων, προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 600 και γκρέμισε πολλά κτίρια σε δυο τουλάχιστον πόλεις.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή η Αρχιεπισκοπή από την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας στο Δυρράχιο και όποιος θέλει μπορεί να προστρέξει για βοήθεια και στέγαση και χωρίς καμία διάκριση. Επίσης, ήδη από χτες ήταν ανοιχτά δυο μοναστήρια έξω από το Δυρράχιο, ήτοι η Μονή του Αγίου Βλασσίου και η Σκήτη των Μυροφόρων, τα οποία είναι ανοιχτά για όποιον έχει ανάγκη. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στο newsit και είπε πάντοτε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια γεγονότα και χαρακτήρισε συγκινητική την άμεση ανταπόκριση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας αλλά και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. «Είναι συγκινητική αυτή η ανταπόκριση, η οποία δείχνει ότι μέσα σ’ αυτό το σύννεφο που σκεπάζει τη γειτονιά μας, υπάρχει αχτίδα φωτός».
Υπενθυμίζεται πως ο κ.κ. Αναστάσιος επισκέφθηκε ήδη από χθες τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών καθώς επίσης και τον υπαίθριο καταυλισμό που έχει στηθεί σε γήπεδο του Δυρραχίου , ενώ επικοινώνησε και με τον δήμαρχο της πόλης σχετικά με την παροχή βοήθειας από την Εκκλησία.
Μεταφέρονται φυλακισμένοι
Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη φυλακή Σεν- Κολ γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να λάβουν την απόφαση να μεταφέρουν περί των 150 φυλακισμένων σε άλλη, στην πόλη Σκόδρα. Πάντως και για λόγους ασφάλειας οι αλβανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τον χρόνο μεταφοράς των κρατουμένων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η μεταφορά των έγκλειστων αποφασίστηκε όταν ένας εξ αυτών με δηλώσεις στα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κατήγγειλε πως το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές, πως είχαν γεμίσει με ρωγμές οι τοίχοι, πως έπεφταν τούβλα και πως ζήτησε τη βοήθεια στον «αέρα» εκπομπής.
Οι δήμαρχοι
Συνάντηση με την πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα Ardiana Hobdari είχε σήμερα (27/11) αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανάγκες και να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν στην πρέσβη τα βαθιά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα χώρα, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας και ιδιαίτερα στους πολίτες των Τιράνων, του Δυρραχίου και της πόλης Θουμάνε.
Επίσης ζήτησαν από την πρέσβη να επικοινωνήσουν με τις Τοπικές Αρχές των πόλεων που έχουν πληγεί προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεία τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους που δοκιμάζονται.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ΠΕΔΑ ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, οι δήμαρχοι: Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, οπρώην δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γιάννης Κυριακόπουλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σήμερα ημέρα πένθους για την Αλβανία όπως αποφάσισαν χτες οι αρχές της χώρας λόγω του σεισμού που τη συγκλόνισε. Τουλάχιστον 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Άλλα 658 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 8 σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφερε η Ογκέρτα Μαναστίριλιου η υπουργός Υγείας της χώρας στην Αλμπάνιαν Ντέιλι Νιους. Μάλιστα η αξιωματούχος ανέφερε πως δυο εξ αυτών θα μεταφερθούν στην Ιταλία για να τύχουν εξειδικευμένης θεραπείας ενώ 32 είναι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ομάδες διάσωσης προκειμένου να απεγκλωβίσουν ζωντανούς που βρίσκονται στα συντρίμμια των κτιρίων που έπεσαν - κυρίως και όπως λένε οι ειδικοί λόγω κακοτεχνιών- και χιλιάδες άστεγους. Το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω των πολλών σεισμών που συνεχίζουν να γίνονται με δυο εξ αυτών να ξεπερνούν τους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Πολλές είναι οι χώρες εκείνες που έχουν σπεύσει ήδη από χτες να συντρέξουν τη χώρα με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη από την πρώτη στιγμή, όπως άλλωστε και δυο μονάδες της ΕΜΑΚ. Εκτός της Ελλάδας συνδράμουν κι άλλες γειτονικές χώρες όπως το Κόσοβο - το οποίο κι αυτό κήρυξε τη σημερινή μέρα ως ημέρα πένθους-, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ιταλία στέλνοντας είτε σκηνές είτε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να περάσει τις πρώτες μέρες. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το Ισλαμικό Συμβούλιο να βοηθήσει την Αλβανόια να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο χτεσινός σεισμός. Αναφέρεται ότι οι άστεγοι πέρασαν τη νύχτα τους σε σκηνές, στα αυτοκίνητά τους ή σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το Δυρράχιο και η Θουμάνε είναι οι δυο περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο καθώς ήταν πιο κοντά το επίκεντρο.
Αργά χτες το βράδυ ο Ίλιρ Μέτα, ο πρόεδρος της χώρας επισκέφτηκε το Δυρράχιο για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων. "Είμαστε σε μια πολύ δραματική στιγμή αυτής της φυσικής καταστροφής" είπε ο πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως "πρόκειται για μια καταστροφή που απαιτεί διαρκή δέσμευση διότι υπάρχουν άτομα στα συντρίμμια που ζητούν βοήθεια".
Πάνω από 500 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Δυρράχιο ενώ πολλά έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές καθιστώντας αδύνατη τη χρησιμοποίησή τους. Τουλάχιστον 500 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη χώρα ενώ οι σεισμολόγοι που παρατηρούν τη σεισμική ακολουθία δεν δηλώνουν μετά βεβαιότητας πως αυτός ήταν ο κύριος. Αντίθετα, εκτιμούν πως ενδέχεται να σημειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα ένας μεγάλος σεισμός από την ίδια περιοχή.
Γολγοθάς
Μολονότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αρχών η ολοκλήρωση των ερευνών για τη ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια,τους σεισμοπαθείς και την αλβανική κυβέρνηση περιμένει ένας Γολγοθάς. Πρέπει άμεσα να στεγαστούν και σύντομα να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, προοπτική διόλου εύκολη σε μια χώρα με μεγάλες δυσκολίες στην οικονομία και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
Ζωντανός 25χρονος άντρας
Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας εικοσιπεντάχρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα στο οποίο βρισκόταν κατέρρευσε.
Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΤΑ". Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Η περίπτωση του 25χρονου ήταν η δεύτερη σημερινή επιτυχία των σωστικών συνεργείων καθώς νωρίτερα και μάλιστα η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα δυστυχώς όμως χωρίς τις αισθήσεις της.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ομάδες διάσωσης που επιχειρούν για την ανεύρεση επιζώντων, καθώς και αυτές των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στη στήριξη των σεισμοπαθών.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στη Θουμάνε και σε άλλες περιοχές ενώ, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου στήθηκαν ήδη 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Η Εκκλησία στο πλευρό των σεισμόπληκτων
Η ορθόδοξη εκκλησία δεν θα μπορούσε να λείπει από εκείνους που πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθειά τους στη σεισμόπληκτη Αλβανία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης που όλοι επέδειξαν στον αλβανικό λαό ο οποίος μετρά τις βαθιές πληγές που του άφησε ο Εγκέλαδος που ξύπνησε την Τρίτη τα ξημερώματα ( γύρω στις 5 ώρα Ελλάδας, 4 Αλβανίας), ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στέρησε τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων, προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 600 και γκρέμισε πολλά κτίρια σε δυο τουλάχιστον πόλεις.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή η Αρχιεπισκοπή από την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου άνοιξε τις πόρτες της εκκλησίας στο Δυρράχιο και όποιος θέλει μπορεί να προστρέξει για βοήθεια και στέγαση και χωρίς καμία διάκριση. Επίσης, ήδη από χτες ήταν ανοιχτά δυο μοναστήρια έξω από το Δυρράχιο, ήτοι η Μονή του Αγίου Βλασσίου και η Σκήτη των Μυροφόρων, τα οποία είναι ανοιχτά για όποιον έχει ανάγκη. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στο newsit και είπε πάντοτε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια γεγονότα και χαρακτήρισε συγκινητική την άμεση ανταπόκριση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας αλλά και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών. «Είναι συγκινητική αυτή η ανταπόκριση, η οποία δείχνει ότι μέσα σ’ αυτό το σύννεφο που σκεπάζει τη γειτονιά μας, υπάρχει αχτίδα φωτός».
Υπενθυμίζεται πως ο κ.κ. Αναστάσιος επισκέφθηκε ήδη από χθες τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών καθώς επίσης και τον υπαίθριο καταυλισμό που έχει στηθεί σε γήπεδο του Δυρραχίου , ενώ επικοινώνησε και με τον δήμαρχο της πόλης σχετικά με την παροχή βοήθειας από την Εκκλησία.
Μεταφέρονται φυλακισμένοι
Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη φυλακή Σεν- Κολ γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να λάβουν την απόφαση να μεταφέρουν περί των 150 φυλακισμένων σε άλλη, στην πόλη Σκόδρα. Πάντως και για λόγους ασφάλειας οι αλβανικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τον χρόνο μεταφοράς των κρατουμένων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η μεταφορά των έγκλειστων αποφασίστηκε όταν ένας εξ αυτών με δηλώσεις στα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κατήγγειλε πως το κτίριο είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές, πως είχαν γεμίσει με ρωγμές οι τοίχοι, πως έπεφταν τούβλα και πως ζήτησε τη βοήθεια στον «αέρα» εκπομπής.
Οι δήμαρχοι
Συνάντηση με την πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα Ardiana Hobdari είχε σήμερα (27/11) αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανάγκες και να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν στην πρέσβη τα βαθιά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα χώρα, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας και ιδιαίτερα στους πολίτες των Τιράνων, του Δυρραχίου και της πόλης Θουμάνε.
Επίσης ζήτησαν από την πρέσβη να επικοινωνήσουν με τις Τοπικές Αρχές των πόλεων που έχουν πληγεί προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεία τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους που δοκιμάζονται.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ΠΕΔΑ ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης, οι δήμαρχοι: Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, οπρώην δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Γιάννης Κυριακόπουλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
ΣΧΟΛΙΑ