Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση αλλά και οι ευρωπαϊκές υποψηφιότητες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στην αυριανή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Όμως ο ήλιος που κυριαρχούσε όλη την σημερινή ημέρα στην ευρωπαϊκή μητρόπολη δε φάνηκε να επηρεάζει και να καλμάρει τις εσωτερικές πολιτικές έριδες των ελληνικών κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αυτό φάνηκε από το πρωινό πάνελ που είχαν με 15 εκπροσώπους περιφερειακών μέσων της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και το makthes.gr), οι οποίοι συμμετείχαν στο ταξίδι που διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα και το ελληνικό γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου. Με το αίτημα η Ελλάδα να αποκτήσει τη δική της Εθνική Ελλάδας στις Βρυξέλλες να παραμένει ζητούμενο.
Τέσσερεις ευρωβουλευτές που συμμετείχαν σε μια ελεύθερη συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου της Ελλάδας μόνο τα αισθήματα της πάλαι ποτέ ισχυρής και ενωμένης Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ και ποδόσφαιρο δεν επέδειξαν. Με τις διαφωνίες και τις πολιτικές διαφορές να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ αφού σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία περνά περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και ότι αυτό δυσκολεύει τις συνθήκες δανεισμού μιας χώρας «πήδησε» στην εσωτερική επικαιρότητας και στην έκβαση των προσεχών εκλογών…. «Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Σε τέτοιες συνθήκες αβεβαιότητας και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία ελπίζω η πρώτη κάλπη να βγάλει κυβέρνηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Μακάρι να προκύψει πολυκομματική κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γάντι σήκωσε η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που υπερασπίστηκε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «δείξει συνέπεια λόγων και έργων και αξιοπιστία. Όταν λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το εννοεί και τον πιστεύω. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο Μητσοτάκης δε σκέφτεται καιροσκοπικά, ο Τσίπας το κάνει», σημείωσε.
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κύρτσος ο οποίος σε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του αναφέρθηκε στο γιατί και το πως διαγράφηκε από τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «18 μήνες δεν έχω βγει σε δημόσιο μέσο. Ο Μητσοτάκης είναι ο πιο επικίνδυνος λαϊκιστής. Γιατί κατηγορεί τον λαϊκισμό ενώ είναι ο ίδιος λαϊκιστής», σημείωσε ο κ. Κίρτσος, ο οποίος πάντως ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής της Λίστας του Renew, που είναι το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο μετέχουν τα κόμματα που κυβερνούν στη Γαλλία και Ολλανδία αλλά και αλλού.
Άλλο θέμα διαφωνίας ήταν οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο (Γίνονται ή δε γίνονται;) και αν στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα ελευθεροτυπίας.
Στο πάνελ συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ο οποίος αφού επισήμανε ότι τα υπόλοιπα κόμματα συναινούν σε όλα τα θέματα που έχουν ψηφίσει οι τελευταίες κυβερνήσεις σημείωσε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός της ΕεΕ.
Τέλος …αμοιβαίες φιλοφρονήσεις αντάλλαξαν και οι κ.κ. Ασημακοπούλου και Κύρτσος που μέχρι πρότινος συνυπήρχαν εντός της ΝΔ.