ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 86η ΔΕΘ

15 χρόνια σώζουν ζωές οι εθελοντές του Θερμαικού

MakThes Team16 Σεπτεμβρίου 2022

Της Ανατολής Μαυρίδου

Με το σύνθημα «Σ’ αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει» ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού γιορτάζει στην ΔΕΘ τα 15 χρόνια δραστηριοποίησης του στον τομέα της έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων.

Με 17 βάσεις ετοιμότητας πανελλαδικά Ο.Φ.Κ.Α.Θ είναι η εθελοντική διασωστική ομάδα που έχει βραβευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην ΔΕΘ με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο «Giuseppe Sciacca» από την Ιταλία για την εθελοντική της δράση. Η δράση της ομάδας ξεκίνησε από το 2007 και συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς φορείς σε σκοπό την διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, την αντιμετώπιση φυσικών και μαζικών καταστροφών, την έρευνα και διάσωση αγνοούμενων ατόμων, τις πρώτες βοήθειες, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ομάδα του Ο.Φ.Κ.Α.Θ είναι εθελοντές – διασώστες πιστοποιημένοι και συμμετέχουν βοηθώντας σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Με το έργο τους συνδράμουν αποτελεσματικά στην διάσωση αγνοούμενων ανθρώπων όπως συνέβη πριν μόλις δύο μήνες στο περιστατικό με τους τρεις αγνοούμενους Σκοπιανούς τουρίστες στην Χαλκιδική.

«Με το λιμεναρχείο ήμασταν από τις πρώτες ομάδες που καλεστήκαμε για να βοηθήσουμε στην έρευνα. Ήταν μια διάσωση για εμάς που έπρεπε να τρέξουμε. Πραγματικά την δεύτερη μέρα που έκοψε ο καιρός - γιατί το Σάββατο είχε τρομερά μποφόρ- ξεκινήσαμε την έρευνα για τον εντοπισμό των ανθρώπων. Την Κυριακή το πρωί εντοπίστηκε μετά από 18 ώρες ο δεύτερος αγνοούμενος, ο Ιβάν. Τον φέραμε στο λιμάνι, τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ, ήταν μια χαρά και συνεχίζει να είναι καλά. Έχουμε την ατυχία να μην έχουμε εντοπίσει ακόμα τον Μάρτιν» αναφέρει ο Χρήστος Ράμος, πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

Τι συμβαίνει με την περίπτωση του αγνοούμενου ακόμα Μάρτιν

«Ήταν 9 Ιουλίου. Έχουν περάσει 2 μήνες από την εξαφάνιση του Μάρτιν. Έχω πάρει από το λιμεναρχείο τα στατιστικά και τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν βρεθεί ποτέ τρεις άνθρωποι. Ο ένας είναι γνωστός - την ξέρουμε την ιστορία γιατί είχαμε πάρει μέρος- ο οποίος μαζί με το σκάφος του εντοπίστηκε στην Χαλκιδική και ακόμη δύο που δεν ξέρουμε που είναι» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει τέτοια κατάληξη ο Μάρτιν. Κάποια στιγμή θα βγει, αν είναι στην θάλασσα. Μπορεί να είναι κάπου, σ’ ένα απόκρημνο σημείο στο οποίο να βγήκε μετά την έρευνα μας, γιατί εμείς 25 μέρες συνέχεια ψάχναμε. Ακόμα όμως και αυτόν τον καιρό που μιλάμε οι διακοπές συνεχίζονται, έχει κόσμο η παραλία της Χαλκιδικής, της Κατερίνης, των νησιών μας εκεί που μπορεί να βγήκε. Εκτός αν βγήκε κάπου τόσο απόκρημνα που δεν μπορούμε να τον εντοπίσουμε» τονίζει ο κ. Ράμος.

Τα περιστατικά που δεν ξεχνιούνται

Δύσκολες καταστάσεις έχουν κληθεί πολλές φορές να αντιμετωπίσουν οι εθελοντές – διασώστες του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. όπως η φωτιά στο Μάτι που ήταν ένα δύσκολο έργο, η βοήθεια στους ανθρώπους στον σεισμό στην Λάρισα πριν δύο χρόνια και πολλά ακόμα που η εθελοντική διασωστική ομάδα ήταν στα περιστατικά πρώτη.

Ο πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. θυμάται την εξαφάνιση του 4χρονου Φοίβου που απήχθη από τον πατέρα του στις 06/01/2016 ο οποίος καταζητούνταν από τις αρχές για την δολοφονία της συζύγου του. «Ένα περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ήταν η εύρεση του νεαρού Φοίβου το 2015 στην Ορμύλια της Χαλκιδικής που επί 24 ημέρες ήταν με τον πατέρα του ο οποίος κρυβότανε γιατί είχε σκοτώσει την γυναίκα του και είχε πάρει το παιδί. Εικοσιτέσσερις μέρες ήμασταν έξω στο κρύο γιατί ήταν Ιανουάριος μήνας μέσα στον χειμώνα και όταν τον έπιασα στην αγκαλιά μου ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ότι μπόρεσα να νιώσω γι αυτόν τον μικρό» λέει.


Ποια είναι η διαδικασία της έρευνας

«Εμείς είμαστε επίσημοι συνεργάτες με το silver alert, την γραμμή ζωής. Κατευθείαν έχουμε άμεση επικοινωνία όταν δηλώνεται η εξαφάνιση ενός ανθρώπου, έρχεται το πρώτο μέιλ σε εμάς και από εκεί και πέρα κάνουμε τις προσπάθειές μας. Επίσης συνεργαζόμαστε άψογα με όλους τους κρατικούς φορείς. Όταν υπάρχει ανάγκη και όταν πιστεύουν ότι κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή οι κρατικοί φορείς συνεργάζονται μαζί μας και με όλες τις τοπικές ομάδες» και προσθέτει «Από εκεί και πέρα βγάζουμε το προσωπικό μας, τα υποβρύχια και τα εναέρια που έχουμε, τον σκύλο έρευνας. Η ομάδα είναι πολλή δραστήρια στο κομμάτι της έρευνας αγνοουμένων και προσπαθούμε για το καλύτερο. Υπάρχει πάντα ένας επικεφαλής, ανάλογα για το που θα επιχειρήσουμε είτε είναι θάλασσα, είτε είναι εναέριο θα βάλουμε τα μέσα που διαθέτουμε» τονίζει ο κ. Ράμος.


Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυξημένο και πηγαίνοντας στο περίπτερο της ομάδας θέλει να μάθει πληροφορίες και να δει από κοντά τα drone που διαθέτουν και τα εναέρια και το υποβρύχιο. Ο κ. Ράμος τονίζει την σημαντικότητα του εθελοντισμού και τα θετικά που προσφέρει στους δύσκολους καιρούς. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς όλα αυτά τα προβλήματα με τον κόβιντ την ανεργία, την φτώχεια έχουν τραβήξει τον κόσμο λίγο πίσω, αλλά πιστεύω μέσα από τον εθελοντισμό μπορούν να κάνουν ένα βήμα, να ξεφύγουν από όλα τα προβλήματά τους. Ο εθελοντισμός δίνει διαύλους ώστε να φύγουν λίγο από τα προβλήματα που τους βασανίζουν».

Καταλήγοντας θέλει να ευχαριστήσει τα μέλη της ομάδας για την ανταπόδοση που όλα αυτά τα χρόνια είναι κοντά τους και τον απλό τον κόσμο που αγκαλιάζει τον εθελοντισμό.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.