ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

2019: Η Χρονιά των διαδηλώσεων και της διαμαρτυρίας

Δήμητρα Μακρή29 Δεκεμβρίου 2019


Ως η χρονιά των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το 2019 μια που οι λαοί κατέβηκαν στους δρόμους για μια σειρά από αιτίες. Από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική εκατομμύρια ανθρώπων διαδήλωσαν και για μια σειρά από αιτίες: από το κλίμα και την ανάγκη να πειστούν όλοι για την κλιματική αλλαγή μέχρι τις γυναικοκτονίες και την αύξηση του κόστους ζωής, κι από την αδικία μέχρι τη διαφθορά και την ελευθερία. 

Εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν, χιλιάδες τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν ως αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας τους σε διαδηλώσεις που είτε άρχισαν και ολοκληρώθηκαν ή διαρκούν για πολλούς μήνες! 

Πάντως, αν υπάρχει ένα θέμα κοινό σε κάθε διαδήλωση είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, το κίνημα που άρχισε από τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ κι επεκτάθηκε παντού στον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως το περιοδικό Τάιμ ανακήρυξε τη σουηδέζα ακτιβίστρια πρόσωπο της χρονιάς. 

Στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, όπως έγραψε και το πρακτορείο Ανατολή οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που διαδήλωνε, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο πολέμου... 

Στη Λατινική Αμερική ο... λαός έδειξε τις διαθέσεις του από την αρχή του χρόνου με το αποτυχημένο κίνημα του Χουάν Γκουαϊδό εναντίον του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Ενώ τον Οκτώβριο και λόγω της αντίδρασης του λαού ο Έβο Μοράλες αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ζητήσει τελικά πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές δεν πέρασε τις εξετάσεις νομιμότητας... Κάπου τον Οκτώβριο και στη Χιλή ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την αύξηση στις τιμές του εισιτηρίου του μετρό. Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον 26 νεκροί,  3.461 τραυματίες, 194 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν και κατέληξαν στην ανακοίνωση εκ μέρους της προεδρίας δημοψηφίσματος που θα βάλει τέλος στο σύνταγμα που παραμένει ακόμη ποτισμένο με τις απόψεις του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ. Από εκεί άρχισε κι έφτασε μέχρι και τη Θεσσαλονίκη το τραγούδι- διαμαρτυρία "El violador eres tu", ο βιαστής είσαι εσύ, το οποίο ακούστηκε μέχρι και την αίθουσα του τουρκικού κοινοβουλίου από τουρκάλες βουλευτίνες. 

Και στην Κολομβία ξέσπασαν διαδηλώσεις για την οικονομική κρίση, τη διαφθορά και τις δολοφονίες υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 300.000 άτομα συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. 

Και στον Ισημερινό ξέσπασαν διαδηλώσεις για τα μέτρα που είχε λάβει ο πρόεδρος Λενίν Μορένο οι οποίες έληξαν όταν η κυβέρνηση και οι ιθαγενείς κατέληξαν σε συμφωνία.

Στην Ευρώπη

Στη γηραιά ήπειρο διαδηλώσεις έγιναν στα Βαλκάνια κατά της διαφθοράς, στην Καταλονία της Ισπανίας εκ μέρους των Καταλανών εθνικιστών, στην Πράγα κατά του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρία Μπενεσόβα. Στη Μάλτα εναντίον της κυβέρνησης του Τζοζέφ Μουσκάτ ζητώντας την παραίτησή του λόγω της εμπλοκής μελών του στενού του κύκλου στη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Γκαρουάνα Γκαλίσια. Στη Γαλλία, όπου ενώ το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" έσβησε σχεδόν, εδώ κι ένα μήνα η χώρα βιώνει τις διαδηλώσεις των απεργών που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θέλει να περάσει η κυβέρνηση Μακρόν.  

Μέση Ανατολή

Στην Αλγερία οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις του κόσμου κατάφεραν να αποτρέψουν τη διεκδίκηση της εξουσίας από τον επί εικοσαετίας πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλικά. Στις 12 Δεκεμβρίου ανέλαβε την προεδρία ο Αμπντελμαντζίντ Τεμπουνέ. 

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στην Αίγυπτο. Σε αυτές ο κόσμος κατήγγειλε τους υπαλλήλους της πρωτεύουσας που χρησιμοποίησαν δημόσιο χρήμα για να πλουτίσουν. 

Και οι Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους για την αύξηση της τάξης του 50% στα καύσιμα η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο.Τουλάχιστον 140 ήταν οι νεκροί στα επεισόδια που ξέσπασαν σε 22 πόλεις. Τουλάχιστον 1.000 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα.

Από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν και οι διαδηλώσεις στο Ιράκ. Είναι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς. Τουλάχιστον 350 νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες. 

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και στον Λίβανο. Ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κατά του μέτρου περί αύξησης των τιμών στην επικοινωνία, οδήγησαν και στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σαΐντ Χαρίρι βυθίζοντας ακόμη μια φορά τη χώρα σε πολιτική κρίση. 


Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ εδώ και ένα εξάμηνο οι διαδηλώσεις είναι καθημερινή είδηση. Ξεκίνησαν από την αντίδραση του κόσμου στο νόμο που ήθελε να εκδίδονται στο Πεκίνο οι ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων και παρόλο που η κυβέρνησή του απέσυρε τον νόμο, οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν. Πλέον είναι ξεκάθαρη η αντίδραση του κόσμου στην όποια εξουσία του Πεκίνου. 

Διαδηλώσεις μαζικές και στην Ινδονησία κατά της διαφθοράς και των νέων διατάξεων του ποινικού κώδικα.

Και στην Ινδία ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους όπως άλλωστε συνέβη και στη Ρωσία για νόμους που πέρασαν οι κυβερνήσεις και προκάλεσαν τη μαζική αντίδραση του λαού  

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.