Είναι ένας από τους πιο λατρεμένους ηγέτες στον κόσμο. Εκατομμύρια άτομα αναμένουν να ακούσουν την άποψή του για να την ακολουθήσουν. Ο Δαλάι Λάμα βαδίζει στα 84 του χρόνια και το BBC θέλησε να τον προσεγγίσει σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Ο συντάκτης της μιλώντας μαζί του εκτίμησε πως ο ηγέτης των βουδιστών είναι ένας απόλυτα προσγειωμένος άνθρωπος. Έχει αφήσει τις περισσότερες πολιτικές του υποχρεώσεις από το 2011. Παραμένει πάντα ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών.
Σε ό,τι πάντως αφορά την πολιτική ο Δαλάι Λάμα είπε πως ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ δεν του ζήτησε ποτέ να συναντηθούν. Ανέφερε πως είχε συνομιλήσει με συνταξιούχους Κινέζους αξιωματούχους αλλά καμιά από τις συναντήσεις δεν επέφερε αποτέλεσμα.
Επίσης μια αλλαγή που εντόπισε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ ήταν πως κάποτε συγχρωτιζόταν με τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου. Ο Τζορτζ Μπους τον παρασημοφόρησε, ο Μπαράκ Ομπάμα τον συνάντησε σε διάφορες περιστάσεις… Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη πλευρά δεν του ζήτησε ποτέ μια συνάντηση. Το γεγονός πάντως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει άποψη για τον 45ο πρόεδρο ή τα χαρακτηριστικά της προεδρίας του. Είπε συγκεκριμένα πως τα χρόνια του στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζονται από «έλλειμμα ηθικών αξιών» σε αντίθεση με όσα ο ίδιος είχε πει το 2016 όταν δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τον Τραμπ. Όταν ανέλαβε είπε «οι ΗΠΑ πρώτες» κάτι το οποίο είναι τελικά λάθος.
Ο Δαλάι Λάμα ακόμη χαρακτήρισε ως δυο σημαντικούς τομείς ανησυχίας αφενός το γεγονός της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα και αφετέρου για τους χειρισμούς της στη μεταναστευτική κρίση. «Όταν είδα τις φωτογραφίες από τα μικρά παιδιά στεναχωρήθηκα» είπε αναφερόμενος στην κρίση ΗΠΑ- Μεξικό. Συνέχισε δε λέγοντας πως αντίθετα - με όσα πράττουν- οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναλάβουν μια παγκόσμια πρωτοβουλία.
Ξεχώρισε πάντως τη σχέση του με τον Τραμπ από τους άλλους πολιτικούς λέγοντας πως έτυχε και τυγχάνει σημαντικής υποστήριξης από άλλα μέλη του Κογκρέσου. Μάλιστα, εκτιμά πως η στάση του Τραμπ ενδέχεται να σχετίζεται με τις πιέσεις που δέχεται από το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται πως η Κίνα πάγωσε για κάποιο χρονικό διάστημα τις σχέσεις της με τη Μεγάλη Βρετανία αφού ο Δαλάι Λάμα συνάντησε τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2012 ενώ πέρσι η ινδική κυβέρνηση ακύρωσε σχέδιά της για να τιμήσει τα 60άχρονα που συμπλήρωσε στην εξορία για να μην χαλάσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.
Για τους πρόσφυγες
Ο Δαλάι Λάμα είναι διεθνιστής. Ρωτήθηκε για το Brexit και είπε πως είναι θαυμαστής της ΕΕ λέγοντας πως οι διεθνείς συνεργασίες έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή παγκόσμιων συρράξεων. Ο πιο γνωστός όμως πρόσφυγας του κόσμου έχει ιδιαίτερες απόψεις για τη μετανάστευση. Σε μια ομιλία του πέρσι είχε πει πως η ΕΕ θα πρέπει να επιστρέψει τους μετανάστες στο σπίτι τους και πως η Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους. Πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει καταφύγιο και μόρφωση στους πρόσφυγες αλλά μετά να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ο Δαλάι Λάμα εκτιμά πως στόχος είναι να χτιστούν ξανά οι χώρες από τις οποίες έφυγαν οι πρόσφυγες. "Αλλά με 70 εκατομμύρια εκτοπισμένους στον κόσμο τι μπορεί να πει κανείς", αναρωτήθηκε; Ο ηγέτης του Θιβέτ είπε πως ένας περιορισμένος αριθμός είναι παραδεκτός αλλά το να γίνει όλη η ΕΕ μουσουλμανική ή αφρικανική χώρα- αυτό θα ήταν αδύνατο.
Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης ο Δαλάι Λάμα προκλήθηκε από τον δημοσιογράφο του BBC και πνευματικός ηγέτης είπε πως η ομορφιά είναι εξίσου σημαντική με το πνεύμα και πως στη βουδιστική λογοτεχνία μετρά τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική ομορφιά. Άμα είναι δε να υπάρξει μια γυναίκα Δαλάι Λάμα αυτή θα πρέπει να είναι πιο όμορφη. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ισότητας των φύλων και της ίσης αμοιβής τους στον εργασιακό χώρο.